drunken tiger wrote:
On ti kriv jer ti ne da da ga pretekneš a nisi sam sebi kriv što se dovodiš u situaciju da napraviš udes ili ubiješ nekoga? I nemoj mi reći da nije tako jer spominješ makazice što znači da preticanje nije sigurno...
Al' 3.0 ti uzmi.
Na ovo ti fakat necu nista odgovarati... Da si imalo ukljucio mozak, procitao moj post kako treba, shvatio bi sta je pisac htio reci
condy wrote:
Slažem se ja sa tobom u većini. Međutim gubiš iz vida ipak jednu veoma bitnu stvar. Kod mene je v6 audijev 2.7 tdi od 132kw, i pričam iz vlastitog iskustva. Sa tim motorom prezadovoljan sam ali ne mogu ga maksimalno iskoristit na našoj cesti. Sa 3.0 tdi motorom, to je još više izraženo. Preticanje ide bez ikakvih problema, i to je veoma bitno kad te seljak namjerno ne želi pustiti. Međutim, ono što sam rekao da je " to prejak motor za naše ceste " to je ipak stvarnost, naša realnost. Gas do daske na našoj magistralnoj cesti s tim motorom i veoma brzo uvidiš da ti fali ceste i da ne možeš iskoristiti ni blizu potencijale tog motora. Ja volim sportsku vožnju i volim kada mogu maksimalno iskoristiti motor, ali bez obzira što preferiram bržu vožnju, nije baš ugodno kad shvatiš da usljed malo jačeg pritiskanja gasa ili malog opuštanja za tren voziš 190km/h magistralnom cestom. To nije ni odgovorno, ni pametno, ali me na to jednostavno tjera taj motor, on to traži od mene. Snaga i potencijal tog motora, bez obzira koliko si savjesan i pažljiv vozač, traži od tebe da ga ponekad pritisneš i produvaš ali gdje ? Da to nije tako, ne bi se ni proizvodili 3.0 ili 4.2. ili...i bili još toliko traži. Svi ih žele zbog perfomansi. Zbog toga je ljudima bitan 3.0 tdi. Drugo je što pričaju, ma ja ću njega voziti ko 2.0 tdi. Ma hoće baš

Niko ne kupuje v6 mašinu da bi je vozio penzionrski ili da bi sa njom lagodno krstario i držao se tek tako ograničenja. Ni ti, ni ja niti bilo ko ima jače mašine ne vozi ih tako, to je istina i to treba reći.
Doduše malo autoputa imamo, ali i na njemu sada policija skida. Izračunati koliko ti je trebalo od jedne kućice do druge, i dobije prosječnu brzinu, i eto debele kazne

Ispravi me naravno ako grijesim ali, iz tvojih postova vidim da ti velike motore gledas iz perspektive izvlacenja maksimuma odnosno, da ga deres koliko moze. A poanta mog ranijeg posta nije uopste ta... Ja vise govorim o raspolozivosti snage kad ti zatreba. Znaci, nagli "boostovi" snage kad ti treba da prestignes, jaka medjuubrzanja itd... Jednostavno da te izvuce kad god ti zatreba
A mislim da si i malo pobrkao shvatanje koncepcije motora velikih zapremina u automobilima.
Tacno je da auta sa velikim motorima imaju vece performanse, to je logicno - sto veci motor, to i vise snage...
Ali, primarna zamisao motora velike zapremine nije da ga vozis "koliko moze" nego mu je zamisao krstarenje autoputevima (bar za normalna putnicka auta), 140 km/h, 6. ili 7. brzina, motor se vrti na niskih 1500-2000 rpm. Znaci, putujes autoputem po ogranicenju, motor radi haman na leru, nema buke u kabini, mala potrosnja kako goriva tako i motora
Zato ljudi koji uglavnom puno putuju i voze po autoputevima, uzimaju auta sa vise kubika. Sta ces da radis na autoputu sa nekim autom manje zapremine ? Evo opet primjer iz licnog iskustva, Seat Leon 1.6 benzinac, taj auto se na 140 km/h u 5. brzini vrti na skoro 5000 Rpm, nimalo ugodno za putovanje, dreka motora u kabini, a nimalo ekonomicno i za novcanik... Da ne kazem da ce motor, koji vecinu svog zivotnog vijeka provede u takvom rezimu voznje, dosta krace trajati....
E sad, neko ce reci - al u Bosni nema autoputeva, ne treba ti onda ni motor velike zapremine. Ima i ta mjesta ali opet se kosi sa onim sto sam ranije napisao a to je - seljaci na cesti koji ce te, onako iz svojih kompleksa, pokusati ugroziti...
Ja npr vozim A3 sa 2.0 TDI 140ks motorom i meni je to sasvim dovoljno za tu "borbu sa seljacima" ali, Q5 je dosta tezi od A3 i zato mislim da je taj isti motor jednostavno preslab za njega. A 3.0 TDI motor, sa druge strane, bi ga doveo u tu neku istu liniju u kojoj je manje auto sa 2.0 TDI motorom... Mozda bi Q5 bio i za nijansu brzi a to je onda ono bas taman
A treba naravno voditi racuna i o vozacu koji ce taj auto voziti, ako je vozac neki "guslator" koji ni na autoputu ne prelazi 80 km/h, onda mu je i 2.0 vise nego dovoljan...