audi FWD VS AWD

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Melami

#1 audi FWD VS AWD

Post by Melami »

Kakva je razlika izmedju audia ja sa prednim pogonom i audia sa pogonom na sve tockove(quattro)
Mislim ono, laik sam, znam osnovne stvari, normala ovaj na 4 je jaci, bolje ubrzanje, veca potrosnja i to je to/ Zanima me malo dublja anliza, koji je dugotrajniji, kakvi su autijevi(VW) motori, konkretno ako neko zna 2.8 benzinac? Kakav je 2.7 turbo?? Kakvi su za odrzavanje? Koliko sam citao kvare se i skupi su, to malo znam i iskustva, ali pretpostavljam da to zavisi od stila voznje? Ili su fkt ta auta pravljena da gutaju pare?
Cuo sam da ovaj audijev 2.8 moze ici preko 400.000km lagano, uz jedan veliki servis?? naravno ne planiram ga toliko voziti :D
Et pozz/
lavic

#2 Re: audi FWD VS AWD

Post by lavic »

Prvo nisi bas bio precizan koji Audi, A4 ili A6? Kad je rijec o pogonu auto sa pogonom na 4 tocka je stabilnije, upravljivije, malo teze, vise trosi goriva, trazi uvijek iste sve cetiri gume.
Sto se tice motora kvalitet je isti ali je pitanje da li kupujes novo ili polovno vozilo.
Ako kupujes polovno pametnije je kupit 2.8 atmesferski motor u onosu na bilo koji turbo, zbog potencijalno skupog kvara turbine. Oba motora piju pravo, tako da ces cesto biti na pumpi.
Ako ne zivis gdje je hladno sa puno snijega ili stalno kisa nemas potrebu za 4 pogon.
emko1234

#3 Re: audi FWD VS AWD

Post by emko1234 »

2.7 turbo nije dolazi bez Q pogona. upitanju je prilicno star motor koji je napravljen u peirodu kad gorivo nije bilo zara ko danas pa i sam mozes pretpostavit da nije bio stedljiv. isao je u audi s4 265ks, audi a6 250ks i u allroada 250ks. obicno je dolazio u kombinaciji s tiptronic mjenjacem s 5 brzina. ozbiljan potrosac goriva.
2.8 je konstrukcijski prastar motor, isao je u golfa vr-a, venta, sharana, passata, a4, a6, a8. mislim da nisam nikog zaboravio. dvije verzije, jedna tj starija sa 174ks i novija sa 193 ks. pristojan motor, prilicno dugotrajan. dobro se pokazao na svim modelima u koje je isao. jako izdrzljiv i pouzdan. mjenjaci rucni sa 5 brzina i automatik tiptronik sa 5 brzina.
licno bi izbjegavao obje masine. i ako se mozes protegnut bolje je ici na noviji 3.0 koji je isao na facelift te sestice i na a4 b6. vrlo slican motor, 30ks jaci al iste il cak manje potrosnje s mjenjacima sa 6 brzina.
Melami

#4 Re: audi FWD VS AWD

Post by Melami »

Nazalost nisam bio pametan da otvorim temu ovdje i pokupim detalje, al nisam ni imao para za te novije modele. Uzeo sam a6 sa 2.8 motorm i pogonom na prednje tockove. Zivim u CA, gdje nema kise, i nekih posebnih teskih terena, tako da prema ovim gore postovima i pametnije je sto sam uzeo ovaj sa pogonom na prednje tockove nego sa pogonom na svim tockovima i 2.7T.
Gorivo pije ko i moje drugo nissanovo auto sa 3.5 motorom i vise KS, al tokom voznje s ene osjeti razlika, po meni audi udobniji i ne osjeti se tajz a nijansu slabiji motor.
emko1234

#5 Re: audi FWD VS AWD

Post by emko1234 »

Melami wrote:Nazalost nisam bio pametan da otvorim temu ovdje i pokupim detalje, al nisam ni imao para za te novije modele. Uzeo sam a6 sa 2.8 motorm i pogonom na prednje tockove. Zivim u CA, gdje nema kise, i nekih posebnih teskih terena, tako da prema ovim gore postovima i pametnije je sto sam uzeo ovaj sa pogonom na prednje tockove nego sa pogonom na svim tockovima i 2.7T.
Gorivo pije ko i moje drugo nissanovo auto sa 3.5 motorom i vise KS, al tokom voznje s ene osjeti razlika, po meni audi udobniji i ne osjeti se tajz a nijansu slabiji motor.
koje je godiste auto i koliko je presao? jel tiptronic mjenjac il je obicni automatik?
nek je sa srecom :D
Industrialyzer

#6 Re: audi FWD VS AWD

Post by Industrialyzer »

emko1234 wrote:2.7 turbo nije dolazi bez Q pogona. upitanju je prilicno star motor koji je napravljen u peirodu kad gorivo nije bilo zara ko danas pa i sam mozes pretpostavit da nije bio stedljiv. isao je u audi s4 265ks, audi a6 250ks i u allroada 250ks. obicno je dolazio u kombinaciji s tiptronic mjenjacem s 5 brzina. ozbiljan potrosac goriva.
2.8 je konstrukcijski prastar motor, isao je u golfa vr-a, venta, sharana, passata, a4, a6, a8. mislim da nisam nikog zaboravio. dvije verzije, jedna tj starija sa 174ks i novija sa 193 ks. pristojan motor, prilicno dugotrajan. dobro se pokazao na svim modelima u koje je isao. jako izdrzljiv i pouzdan. mjenjaci rucni sa 5 brzina i automatik tiptronik sa 5 brzina.
licno bi izbjegavao obje masine. i ako se mozes protegnut bolje je ici na noviji 3.0 koji je isao na facelift te sestice i na a4 b6. vrlo slican motor, 30ks jaci al iste il cak manje potrosnje s mjenjacima sa 6 brzina.
Ma neka rokne jos jedan turbo na taj 2.7 i moze hladno sa Porsche-om na crtu :-D
Melami

#7 Re: audi FWD VS AWD

Post by Melami »

emko1234 wrote:
Melami wrote:Nazalost nisam bio pametan da otvorim temu ovdje i pokupim detalje, al nisam ni imao para za te novije modele. Uzeo sam a6 sa 2.8 motorm i pogonom na prednje tockove. Zivim u CA, gdje nema kise, i nekih posebnih teskih terena, tako da prema ovim gore postovima i pametnije je sto sam uzeo ovaj sa pogonom na prednje tockove nego sa pogonom na svim tockovima i 2.7T.
koje je godiste auto i koliko je presao? jel tiptronic mjenjac il je obicni automatik?
nek je sa srecom :D
ima 94.000 milja, aut tiptronic. 1999 godiste. Uzeo ga za $2500. koza super, nema ogrebotina na kozi, klima radi, nema udaraca, samo male ogrebotine, tranmission ne proklizuje, grebe i slicno. Uglavnom, imam jos 3 auta, a audi mi je bio uvijek zelja, ovaj a6, istina sa AWD al nema veeze, naletila dobra prilika tako da sam uzeo a prodacu japanca koji je 3 puta skuplji. Vrijeme je bilo da uzmem ovog audija prije nego izumre, jer mi se fkt auto svidja. A sta bi bosanac u USA vozio ako nije audi :D S obzirom da ne putujem mnogo, nekih 40km na dan i nije problem potrosnja toliko. iStina trosi samo onaj najskuplji benzin, kosta ko i dizel al hajd. Znaci ovaj motor je dobar??? to volim cuti. Evo sta kazu na edmunds za audija ovog. ''An occasional problem on this vehicle is the failure of the Secondary Air Injection Combination Valves.'' Ovako su mi neki problem isto rekli za ovo drugo auto, da se kvari, i bas mi se to pokvarilo :D
Melami

#8 Re: audi FWD VS AWD

Post by Melami »

Industrialyzer wrote:
emko1234 wrote:2.7 turbo nije dolazi bez Q pogona. upitanju je prilicno star motor koji je napravljen u peirodu kad gorivo nije bilo zara ko danas pa i sam mozes pretpostavit da nije bio stedljiv. isao je u audi s4 265ks, audi a6 250ks i u allroada 250ks. obicno je dolazio u kombinaciji s tiptronic mjenjacem s 5 brzina. ozbiljan potrosac goriva.
Ma neka rokne jos jedan turbo na taj 2.7 i moze hladno sa Porsche-om na crtu :-D
jarane ja bi najradije ovog 4.2l
Post Reply