Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Audi6

#1 Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by Audi6 »

Zelim vec duze vrijeme da kupim Audi a6 2005-06 godistne,pa me zanima izbor motora,vasa iskustva i tako dalje. Nedoumice mi prave motori znaci da li uzeti 2.0 2.7 ili 3.0. Cuo sam razne price,jedni govore uzmi 2.0 jedni uzmi 3.0. Tako da ako neko ima svoje misljenje ili jos bolje ako neko ima i iskustvo neka pise. Ja cu zahvalan da budem :D

I jos nesto Bmw ili Mercedes me ne zanimaju.
jefferson

#2 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by jefferson »

Audi6 wrote:Zelim vec duze vrijeme da kupim Audi a6 2005-06 godistne,pa me zanima izbor motora,vasa iskustva i tako dalje. Nedoumice mi prave motori znaci da li uzeti 2.0 2.7 ili 3.0. Cuo sam razne price,jedni govore uzmi 2.0 jedni uzmi 3.0. Tako da ako neko ima svoje misljenje ili jos bolje ako neko ima i iskustvo neka pise. Ja cu zahvalan da budem :D

Moj rodjak ima 2.0 170ks. Ja licno bi isao sa 2.7 ili 3.0, ali nisam upoznat sa manama tih motora koliko sam sa manama benzinskih motora.
citro

#3 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by citro »

Audi6 wrote:Zelim vec duze vrijeme da kupim Audi a6 2005-06 godistne,pa me zanima izbor motora,vasa iskustva i tako dalje. Nedoumice mi prave motori znaci da li uzeti 2.0 2.7 ili 3.0. Cuo sam razne price,jedni govore uzmi 2.0 jedni uzmi 3.0. Tako da ako neko ima svoje misljenje ili jos bolje ako neko ima i iskustvo neka pise. Ja cu zahvalan da budem :D

Ako si za takvu avanturu (kazem avanturu jer su svi A6 iz tih godista presli jako mnogo kilometara) onda uzmi 3.0 TDI Quatro, pa sta kosta da kosta. Ovo ostalo ti je sve daleko ispod, a razlika u cijeni polovnjaka nije prevelika.
drndalo

#4 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by drndalo »

Samo 2.7... Tako je cudna brojka da ne mere da ne valja...
jefferson

#5 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by jefferson »

citro wrote:

Ako si za takvu avanturu (kazem avanturu jer su svi A6 iz tih godista presli jako mnogo kilometara) onda uzmi 3.0 TDI Quatro, pa sta kosta da kosta. Ovo ostalo ti je sve daleko ispod, a razlika u cijeni polovnjaka nije prevelika.
Apsolutno!
S obzirom na kilometrazu i odnos snaga/tezina, jaci motor je bolje rjesenje.
Audi6

#6 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by Audi6 »

Hvala vam ljudi na pomoci,nadam se da ce biti jos ljudi koji imaju licno iskustvo i da pisu o tome. Po meni je 2.0 nekako nesiguran ali eto malo trosi,manja cijena registracije i jeftinije odrzavanje. Nekako mi najbolje odgovara 2.7 prije svega trosi manje od 3.0 a i manuelni je mjenjac vecinom,cuo sam da 3.0 ima i nekih problema sa automatskim mjenjacima.
Audi6

#7 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by Audi6 »

drndalo wrote:Samo 2.7... Tako je cudna brojka da ne mere da ne valja...
Hahaha zanimljivo :D razmislit cu :D
jefferson

#8 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by jefferson »

Audi6 wrote:Hvala vam ljudi na pomoci,nadam se da ce biti jos ljudi koji imaju licno iskustvo i da pisu o tome. Po meni je 2.0 nekako nesiguran ali eto malo trosi,manja cijena registracije i jeftinije odrzavanje. Nekako mi najbolje odgovara 2.7 prije svega trosi manje od 3.0 a i manuelni je mjenjac vecinom,cuo sam da 3.0 ima i nekih problema sa automatskim mjenjacima.
Po cemu znas da malo trosi? On malo trosi u Golfu V ili VI, u limuzini koja skoro udara na 1700kg, to je napor za taj motor i da bi se nosio sa tezinom mora potrositi goriva.
Na vecim brzinama ne bi me cudilo da 3.0 potrosi manje, ako ne 3.0, onda 2.7 sigurno trosi manje.
Audi6

#9 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by Audi6 »

jefferson wrote:
Audi6 wrote:Hvala vam ljudi na pomoci,nadam se da ce biti jos ljudi koji imaju licno iskustvo i da pisu o tome. Po meni je 2.0 nekako nesiguran ali eto malo trosi,manja cijena registracije i jeftinije odrzavanje. Nekako mi najbolje odgovara 2.7 prije svega trosi manje od 3.0 a i manuelni je mjenjac vecinom,cuo sam da 3.0 ima i nekih problema sa automatskim mjenjacima.
Po cemu znas da malo trosi? On malo trosi u Golfu V ili VI, u limuzini koja skoro udara na 1700kg, to je napor za taj motor i da bi se nosio sa tezinom mora potrositi goriva.
Na vecim brzinama ne bi me cudilo da 3.0 potrosi manje, ako ne 3.0, onda 2.7 sigurno trosi manje.[/quo

Razumijem ja da auto sa vise konja ide na manje obrtaje i time manje trosi,gledajuci testove vidi se da 2.0 manje trosi,ne kao laksa auta ali trosi manje od 3.0,a i 3.0 je quattro i zbog toga trosi i vise.
Audi6

#10 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by Audi6 »

Ajmo vozaci dizelasa javljaj te se :D da cujem misljenja
citro

#11 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by citro »

Audi6 wrote:
jefferson wrote:
Na vecim brzinama ne bi me cudilo da 3.0 potrosi manje, ako ne 3.0, onda 2.7 sigurno trosi manje.[/quo

Razumijem ja da auto sa vise konja ide na manje obrtaje i time manje trosi,gledajuci testove vidi se da 2.0 manje trosi,ne kao laksa auta ali trosi manje od 3.0,a i 3.0 je quattro i zbog toga trosi i vise.
Prijatelju,
potrosnja ce ti biti najmanji problem kod tog auta. Nisam uzalud tu akciju odmah okarakterisao kao avanturu. Zato, 3.0 TDI Quatro, kad je bal nek je maskenbal ...
jefferson

#12 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by jefferson »

Prijatelju,
potrosnja ce ti biti najmanji problem kod tog auta. Nisam uzalud tu akciju odmah okarakterisao kao avanturu. Zato, 3.0 TDI Quatro, kad je bal nek je maskenbal ...
Ma to da, nego sam samo se osvrnuo na njegovu konstataciju o potrosnji.
Tu je problem odrzavanje.
rovac13

#13 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by rovac13 »

Ja cu ti reci iz prve ruke ne uzimaj 2.0.
1. prvo ako uzimas takav auta najmanje sto bi te trebalo zanimat je potrosnja.
2. zasto mislis da je jeftinije odrzavanje,za audi su inace dijelovi skupi jer je AUDI
3.inace 2.0 motor ide dobro a potrosnja mu je vise nego dobra,znam ga stjerat na 5 ili 5.5 litara u idealnim uslovima,po auto putu zna skocit i na 7 litara ako se brzo vozi,kroz bosnu ne trosi puno ako nije bas gradska semafori itd.
A to sto se tice da je slab motor od 140ks na tu karoseriju,zavisi ko gleda,neko ko je vozio auto od 300ks njemu je mozda slab,a neko ko vozi normalna auta od 100ks njemu ce ovaj audi letit po cesti.
4. Iz nekog razloga 2.0 motor trosi ulja,na servisu kazu da je to normalno za taj motor,posto se stalno vozi autoputem recimo svaki drugi odlazak istresemo pola litra ulja posto se upali lampica(rekao bih na 3 do 5 hiljada km)
5. mozda najvaznije,ovom autu je na 200 000KM otisao nekakav pogon ulja,taj kvar je toliko kostao da se nije isplatilo radit nego kupljen drugi motor za 2000€ prije 3-4 godine se to desilo(tako mi je preneseno).Ispostavilo se da to nije slucajno se desilo na ovom autu nego se to haman desava tom motoru cesto.

A ostalo mi djeluje ok,auto se stvarno puno vozi,a rijetko se desavaju neki kvarovi,jest da se vozi vecinom autoputem pa na trapu skoro da nista ne odlazi,ovaj je s line.
Audi6

#14 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by Audi6 »

rovac13 wrote:Ja cu ti reci iz prve ruke ne uzimaj 2.0.
2. zasto mislis da je jeftinije odrzavanje,za audi su inace dijelovi skupi jer je AUDI
3.inace 2.0 motor ide dobro a potrosnja mu je vise nego dobra,znam ga stjerat na 5 ili 5.5 litara u idealnim uslovima,po auto putu zna skocit i na 7 litara ako se brzo vozi,kroz bosnu ne trosi puno ako nije bas gradska semafori itd.
A to sto se tice da je slab motor od 140ks na tu karoseriju,zavisi ko gleda,neko ko je vozio auto od 300ks njemu je mozda slab,a neko ko vozi normalna auta od 100ks njemu ce ovaj audi letit po cesti.
4. Iz nekog razloga 2.0 motor trosi ulja,na servisu kazu da je to normalno za taj motor,posto se stalno vozi autoputem recimo svaki drugi odlazak istresemo pola litra ulja posto se upali lampica(rekao bih na 3 do 5 hiljada km)
5. mozda najvaznije,ovom autu je na 200 000KM otisao nekakav pogon ulja,taj kvar je toliko kostao da se nije isplatilo radit nego kupljen drugi motor za 2000€ prije 3-4 godine se to desilo(tako mi je preneseno).Ispostavilo se da to nije slucajno se desilo na ovom autu nego se to haman desava tom motoru cesto.

A ostalo mi djeluje ok,auto se stvarno puno vozi,a rijetko se desavaju neki kvarovi,jest da se vozi vecinom autoputem pa na trapu skoro da nista ne odlazi,ovaj je s line.
Eh to je to,hvala na informacijama. Cuo sam to za ulje znaci i kod tebe isti problem. Znam i prijatelja koji je imao 2.0 motor nakon godinu dana mu je otisao motor tako da ga nije ni popravljao nego prodao.

Sta mislis 2.7 da li je najbolji izbor ?
citro

#15 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by citro »

Audi6 wrote:

Eh to je to,hvala na informacijama. Cuo sam to za ulje znaci i kod tebe isti problem. Znam i prijatelja koji je imao 2.0 motor nakon godinu dana mu je otisao motor tako da ga nije ni popravljao nego prodao.

Nije ! Po treci put ti kazem, 3.0, auto ide do stoje za oko 7 sekundi. Ako si odlucio da se brines o tom autu onda samo ovaj motor. Nikada nisam cuo da neko hvali 2.7 verziju.
jefferson

#16 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by jefferson »

I ja se slazem sa Citrom. Jbg, to je 300ccm razlike! Sta kontas tu ustediti? isti broj cilindara, a 3.0 jbg, sto rece citro, kad je bal nek je maskenbal.
Evo ja kontam uzet BMW 3. Svi hvale 328i sa 245ks kako malo trosi. Ali kada vec uzimam tako auto, ma uzet cu 335i pa ga jebi.
Audi6

#17 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by Audi6 »

jefferson wrote:I ja se slazem sa Citrom. Jbg, to je 300ccm razlike! Sta kontas tu ustediti? isti broj cilindara, a 3.0 jbg, sto rece citro, kad je bal nek je maskenbal.
Evo ja kontam uzet BMW 3. Svi hvale 328i sa 245ks kako malo trosi. Ali kada vec uzimam tako auto, ma uzet cu 335i pa ga jebi.

I valjda budemo imali srece :D
jefferson

#18 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by jefferson »

Audi6 wrote:
jefferson wrote:I ja se slazem sa Citrom. Jbg, to je 300ccm razlike! Sta kontas tu ustediti? isti broj cilindara, a 3.0 jbg, sto rece citro, kad je bal nek je maskenbal.

Sve ti je to lutrija brate.
Ali ja bi malo jos skupio para pa uzeo mladji model. To su prve godine, i tu uvijek ima djecijih bolesti.
Moja najbolja auta su bila ona koja su proizvedena u zadnjoj ili predzadnjoj modelskoj godini.
Audi6

#19 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by Audi6 »

jefferson wrote:
Audi6 wrote:

Sve ti je to lutrija brate.
Ali ja bi malo jos skupio para pa uzeo mladji model. To su prve godine, i tu uvijek ima djecijih bolesti.
Moja najbolja auta su bila ona koja su proizvedena u zadnjoj ili predzadnjoj modelskoj godini.
A jest ali eto,vidjet cu ako nadjem povoljno i noviji model,zasto ne.
rovac13

#20 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by rovac13 »

Audi6 wrote:

Ja imam iskustvo sa 2.0.Sa ostalim ne.Znam tipa u Linzu koji ima 2.7 i hvalio ga je.Sad kolko je to istina ne znam jer tipa vidim jednom ili dva puta u godini.
Moje misljenje ako ti je bitna potrosnja i odrzavanje auta da potrazis neki drugi auto.Ovaj auto je za ljude sa dubljim dzepom.
Audi6

#21 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by Audi6 »

rovac13 wrote:
Audi6 wrote:

Ja imam iskustvo sa 2.0.Sa ostalim ne.Znam tipa u Linzu koji ima 2.7 i hvalio ga je.Sad kolko je to istina ne znam jer tipa vidim jednom ili dva puta u godini.
Moje misljenje ako ti je bitna potrosnja i odrzavanje auta da potrazis neki drugi auto.Ovaj auto je za ljude sa dubljim dzepom.
Nit je pitanje novca problem,nit odrzavanje,zasto bih kupio auto koje ce stalno biti na servisu. svako se auto odrzava i to je jasno ali zasto bih se muci s 2.0 motorom kada mogu kupiti 3.0 ako je bolji i biti sretan.
condy

#22 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by condy »

Svako ko je vozio taj automobil reće da je sjajno i pouzdano vozilo. Onaj ko nije imao nekog doticaja sa tim autom, krene sa filozofijom samo 3.0 tdi i ništa drugo. To su gluposti i dječački snovi jer ti ljudi ništa o tom vozilu ne znaju osim da ima neki moćni motor 3.0 tdi.

Ja imam iskustva sa tim vozilom i motorom 2.7 tdi od 132kw. Vozilo je po gabaritima veliko i teško, što se osjeti na našoj bosanskoj cesti. Nije baš za naše ceste i umara ga voziti na našoj cesti. Za naše ceste je najbolji izbor a4, ali otom potom. Masa vozila se posebno osjeti na losim cestama pa on trazi veću paznju na cesti od manjih vozila( dugačak, širok i težak, tri stvari po kojima se razlikuje od većine ). Po gradu je priča za sebe, parking je poprilično tezak za njega. Motor 2.7 tdi kod mene ide bez problema 230km/h pa mi nije jasno kako to nekom za bh. uvjete nije dovoljno :? Na otvorenoj potrosnja ide ispod 6 litara po gradu tesko ispod 9 litara. Motor ubrzava silovito, u svakoj brzini i bez ikakvih problema se prelaze druga vozila. Preticanja su totalno uvjerljiva.

Mjenjač manuleni od 6 brzina je najlosija komponenta tog vozila. Brz je ali i grub, u prvom potežak, nije sinhronizovan i trazi često šaltanje. Znači, taj mjenjač je loš, i to će svako reći ko je vozio manuelni u tim v6 motorima. Znači, samo tiptronic i ništa drugo. Tiptronic je savršen, perfektan za to vozilo. Drugo auto je sa tim mjenjačem. Volan je servotronic i trazi navikavanje, vrlo lagan, precizan ali ne nudi puno toga povratno sa ceste. Treba traziti verziju sa displejima u boji i navigacijom jer su puno atraktivniji.
Servis je redovan godišnji u ovlaštenom servisu, i auto radi bez ikakvih problema. .

Prilikom izbora treba traziti najočuvaniji primjerak, jer su to limuzine koje se vani gaze i puno prelaze. Manje je opterećena ona sa V6 motorom zbog snage motora ali ako je u dobrom stanju i a6 sa 2.0 tdi motorom, nećeš se pokajati.
Audi6

#23 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by Audi6 »

condy wrote:Svako ko je vozio taj automobil reće da je sjajno i pouzdano vozilo. Onaj ko nije imao nekog doticaja sa tim autom, krene sa filozofijom samo 3.0 tdi i ništa drugo. To su gluposti i dječački snovi jer ti ljudi ništa o tom vozilu ne znaju osim da ima neki moćni motor 3.0 tdi.

Ja imam iskustva sa tim vozilom i motorom 2.7 tdi od 132kw. Vozilo je po gabaritima veliko i teško, što se osjeti na našoj bosanskoj cesti. Nije baš za naše ceste i umara ga voziti na našoj cesti. Za naše ceste je najbolji izbor a4, ali otom potom. Masa vozila se posebno osjeti na losim cestama pa on trazi veću paznju na cesti od manjih vozila( dugačak, širok i težak, tri stvari po kojima se razlikuje od većine ). Po gradu je priča za sebe, parking je poprilično tezak za njega. Motor 2.7 tdi kod mene ide bez problema 230km/h pa mi nije jasno kako to nekom za bh. uvjete nije dovoljno :? Na otvorenoj potrosnja ide ispod 6 litara po gradu tesko ispod 9 litara. Motor ubrzava silovito, u svakoj brzini i bez ikakvih problema se prelaze druga vozila. Preticanja su totalno uvjerljiva.

Mjenjač manuleni od 6 brzina je najlosija komponenta tog vozila. Brz je ali i grub, u prvom potežak, nije sinhronizovan i trazi često šaltanje. Znači, taj mjenjač je loš, i to će svako reći ko je vozio manuelni u tim v6 motorima. Znači, samo tiptronic i ništa drugo. Tiptronic je savršen, perfektan za to vozilo. Drugo auto je sa tim mjenjačem. Volan je servotronic i trazi navikavanje, vrlo lagan, precizan ali ne nudi puno toga povratno sa ceste. Treba traziti verziju sa displejima u boji i navigacijom jer su puno atraktivniji.
Servis je redovan godišnji u ovlaštenom servisu, i auto radi bez ikakvih problema. .

Prilikom izbora treba traziti najočuvaniji primjerak, jer su to limuzine koje se vani gaze i puno prelaze. Manje je opterećena ona sa V6 motorom zbog snage motora ali ako je u dobrom stanju i a6 sa 2.0 tdi motorom, nećeš se pokajati.
Hvala i na ovim informacijama :)
condy

#24 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by condy »

Po cijeni audija a6 iz 2005 ili 06 godine može se kupiti dobar audi a4 iz 2008 ili 09 godine, sa manjom kilometrazom, boljim stanjem vozila, i koji koristi noviju platformu. Taj audi a4 je B8 koju platformu pruzima audi a6 u facelift izvedbi iz 2009. godine. Audi a6 koji ti želiš je na nižoj platformi, on je C6. Tako da razmisli i o audiju a4, koji ima noviju platformu u odnosu na taj a6.
Audi6

#25 Re: Audi A6 2005-2006 izbor motora.

Post by Audi6 »

Razmislit cu i o 4 ci,one su dobre mada sam ljubitelj 6 ce ali ko ce ga znati ugl audi kupujem,cijeli zivot sam s njima tako ce i biti.
Post Reply