Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Pasha.car.aga

#1 Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Post by Pasha.car.aga »

Pozdrav svima,

Pitanje za sve mehanicare, odnosno one koji su imali slican problem i koji se razumiju u moj problem s autom.

Imam Audi 2.0 TDI, 2006 godiste, 105 KW i naravno imam problem, auto mi trosi vodu i naravno izbacuje ju na auspuh u vidu bijelog dima, primjetio sam takodje u posljednje vrijeme i da mi je malo izgubio vucu.

Bio sam kod ovlastenog servisa tj. Interauto Tuzla i jos nekih mehanicara, mehanicari mi kazu da postoji mogucnost da je dihtung na glavi motora, da se razumijemo ne mijesa mi vodu i ulje i ne povecava mi se nivo ulja u motoru, jer mnogi me to odmah pitaju, ovi u Interautu samo nagadjaju i pricaju gluposti, spominju neku uljnu pumpu koja je povezana s turbinom, tada sam shvatio da oni nemaju pojma i da vjerovatno imaju tu pumpu na stanju pa ne znaju kome da je prodaju, a takodje koliko se razumijem znam da uljna pumpa nema veze s turbinom!

Ja se ipak bojim da nije neki veci kvar, ako bude pukla glava znaci mogu je samo baciti, i morat cu kupiti drugu, eh poceo sam da razmisljam o zamjeni komplet motora, jer sam nasao par motora u SLO mogu se uvesti, jer bi me to kostalo jeftinije nego da kupim ovdje samo glavu motora.

Sad me zanima da li svi ostali motori, to kad kazem mislim na druga godista i druge oznake motora, odgovaraju na moj mjenjac i ostale dijelove s mog motora, da li je to moguce sve uvezati i kako?

Hvala svima na odgovorima.
sorcerer

#2 Re: Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Post by sorcerer »

ako ti trosi vodu vjerovatno je dihtung glave i voda ti ulazi u komoru za sagorijevanje cim na auspuhu imas bijeli dim.
provjeri jos kad dajes gas da li crijeva od vode postaju tvrdja ,ako jesu to je to .moj ti je savjet da ne vozis tako jer ce doci do ostecenja tog klipa i cilindra ,pa ce steta biti velika ,ovako je samo dihtung ...uljna pumpa ima veze sa cijelim motorom u vidu podmazivanja ,podmazuje i turbinu ,ali nema veze s tvojim problemom...
lijep pozdrav
Pasha.car.aga

#3 Re: Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Post by Pasha.car.aga »

sorcerer wrote:ako ti trosi vodu vjerovatno je dihtung glave i voda ti ulazi u komoru za sagorijevanje cim na auspuhu imas bijeli dim.
provjeri jos kad dajes gas da li crijeva od vode postaju tvrdja ,ako jesu to je to .moj ti je savjet da ne vozis tako jer ce doci do ostecenja tog klipa i cilindra ,pa ce steta biti velika ,ovako je samo dihtung ...uljna pumpa ima veze sa cijelim motorom u vidu podmazivanja ,podmazuje i turbinu ,ali nema veze s tvojim problemom...
lijep pozdrav

Nadam se da je samo to u pitanju...
sorcerer

#4 Re: Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Post by sorcerer »

po meni bi trebalo biti samo to ,jer imao sam par istih slucajeva gdje su bili isti simptomi i samo je bio kvar na dihtungu glave .na jednom motoru koji se vozio duze vrijeme tako doslo je do ostecenja klipa i stubline i morao sam mijenjati blok.
Pasha.car.aga

#5 Re: Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Post by Pasha.car.aga »

sorcerer wrote:po meni bi trebalo biti samo to ,jer imao sam par istih slucajeva gdje su bili isti simptomi i samo je bio kvar na dihtungu glave .na jednom motoru koji se vozio duze vrijeme tako doslo je do ostecenja klipa i stubline i morao sam mijenjati blok.

Cuo sam za manu tih audijevih motora, pa tako da me samo zabrinjava da kojim slucajem nije nesto vise.

Jeli ti radis te stvari i gdje?
Bakir1

#6 Re: Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Post by Bakir1 »

http://www.motor-talk.de/forum/massiver ... 67729.html
ili ako ti je jednostavnije
https://www.google.ba/search?q=audi+a3+ ... =firefox-a
taj motor ima manu izgleda u dihtungu motora
Pasha.car.aga

#7 Re: Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Post by Pasha.car.aga »

Bakir1 wrote:http://www.motor-talk.de/forum/massiver ... 67729.html
ili ako ti je jednostavnije
https://www.google.ba/search?q=audi+a3+ ... =firefox-a
taj motor ima manu izgleda u dihtungu motora

Pricamo o A6, a ne o A3, mislim da nisu isti motori ili pak jesu?
Bakir1

#8 Re: Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Post by Bakir1 »

jesu isti su motori, 2,0 tdi sad samo koji je kod motora
Bakir1

#9 Re: Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Post by Bakir1 »

Ich kann zunächst von 3 Möglichkeiten berichten.

1 Kühlmittelverlust über Abgasrückführungskühler. (Der Kühler für Abgasrückführung ist nach innen undicht, wodurch Kühlflüssigkeit über die Abgasrückführung in den Zylinder beziehungsweise in die Auspuffanlage gelangen kann).
2 Kühlmittelverlust durch durchgescheuerten Wasserkühler. (Halteklammern am Kühlerlüfter waren ab Werk oder nach Reparaturen teilweise falsch gesetzt)
3 Kühlmittelverlust / Vermischung über einen defekten Ölkühler.
malo istrazivajuci, taj auto ima hladnjak egr ventila, koji je naveden pod stavkom 1, i najblize je manifestovan i tvoj problem.
hladnjak curi hajde nek to nije, hladnjak ulja broj 3 isto nije jer ne mijesa vodu i ulje.
kada u guglo ubacis njemacki naziv hladnjaka egr ventila dobijes ovo:
https://www.google.ba/search?q=Abgasr%C ... 80&bih=861
spominje se i motorshaden i opozivi audija a4 sa tim motorom zbog tog problema ;-)
Zu den wenigen Mängeln des aktuellen A4 zählen laut dem ADAC gelegentlich undichte Kühlmittelpumpen bis zum Baujahr 2009 sowie Motorschäden beim 3.0 TDI (bis 2008). In die Werkstätten zurückgerufen wurde der 2.0 TDI der Modelljahre 2008 und 2009 wegen eines Defekts im Abgasrückführungskühler. Bei Fahrzeugen in Deutschland zeigt der Eintrag «26E4» im Serviceheft, dass der Fehler behoben wurde.
emko nisam zaista mogao odoliti :lol:
http://www.motor-talk.de/forum/motorsch ... 90888.html
sorcerer

#10 Re: Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Post by sorcerer »

Pasha.car.aga wrote:
ma ja sam kokosar i propalica, samo grobove popravljam .ali nije sve izgubljeno ima ovde jedan majstor sto je sve sam radio esso_sa mu je nick on ti te nove aute ima u malom prstu.
johntra

#11 Re: Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Post by johntra »

^^^^ :lol:

srećom da je kod postavljača posta u pitanju samo dihtung glave...ja bi što prije to radio i ne bi koristio auto u takvom stanju...
530i

#12 Re: Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Post by 530i »

napredak kroz tehniku :lol:
Popravi i prodaj što prije nekome ko će da se usreći...
hostapler

#13 Re: Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Post by hostapler »

530i wrote:napredak kroz tehniku :lol:
Popravi i prodaj što prije nekome ko će da se usreći...
Pazi,nemoj generalizovati. Ovo je jedan od nekoliko miliona prodatih. Ja ipak mislim da je to do vlasnika. To se moze desiti bilo kojem proizvođacu. Samo kad je FIAT grupa u pitanju onda je to talijansko govno,onda je to epidemija i zato FIAT grupa prodaje malo auta u odnosu na uber auto.
Sad salu na stranu.Pravi to odmah,ne cekaj sutra ako ikako mozes.
goran16v

#14 Re: Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Post by goran16v »

I sad ce opet biti da VW-ovci zagade svaku temu "talijanima" i "francuzima" u kojoj se spominju ne-njemacki i ne-VW auti, dok su "talijani" i "francuzi" svi sveci i nevinasca. Evo je komentar cisto evidencije radi...
Bakir1

#15 Re: Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Post by Bakir1 »

nije audi los auto, ali ne cini jedna lasta proljece, tako da ni u slucaju audija, alfe, fiat, renaulta...... nema niko pravo generalizovati i na osnovu vlastitog iskustva govoriti da nesto valja ili ne valja.
hostapler

#16 Re: Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Post by hostapler »

Mi ne zagađujemo temu (ima par izuzetaka).Mi se samo salimo i sprdamo pa cak i na racun FIAT grupe. Dok je kod VW-aca situacija potpuno suprotna. Nema sale,mi smo najbolji,prodajemo milion zilion auta,gubimo najmanje na svojim autima (a izgubio je 1 KM dnevno manje nego neko drugi) i tacka. Ako pratis postove,a zanm da pratis,i sam ces primjetiti razliku između postova ovih navedenih grupa.
Bakir1

#17 Re: Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Post by Bakir1 »

ma tabori su glupi, ljudi su radije ovce nego cobani ja volim sve aute, svi su mi generalno dragi ;-)
sparky

#18 Re: Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Post by sparky »

sto li u svakoj temi par ljudi napise moguce tacne odgovore,pa nakon toga onda dolaze/imo koji ce/mo srati o necemu sto veze nema sa naslovom teme.

btt
posto je noviji auto valjda dijagnostika moze utvrditi u cemu je problem. onda se poslije javis onom "klosaru i propalici" sto ti je postavio mogucu dijagnozu i rijesis to brzo i kvalitetno.
530i

#19 Re: Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Post by 530i »

Malo malo pa neki problem sa 2.0 TDI mašinom. Te dizne, te glava motora, te ovo, te ono.
Eto stavio je neko link ka nekim njemačkim stranicama gdje se vidi da problem i nije baš unikatan u toj verziji 2.0 TDI.

Stoga i moj komentar...prodati i kupiti nešto bezbrižnije za spavati i pouzdanije za voziti. Jeste audi i to dobar, ali Bože moj, haman da ima i boljih. Stid me sad navoditi auta koja su vozila 20+ godina bez ikakvih problema sa dihtungom glave, i gutala svašta nešto što se u ratu zvalo benzin, stajala vani po više godina bez da iko i pljune na njih...pa opet vozila, pa i danas voze...
Bakir1

#20 Re: Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Post by Bakir1 »

paralela mercedes w123 sa 240 motorom sa bijednim brojem kw i njegovim nasljednikom sa motorom od zilion kw je u bilo kojem pogledu nemoguca, samo imaju isti znak koji nose, imidz, starosnu dob kupaca i slicno.
model traje 5 godina bilo koji pa mu dolazi milion varijanti redizajna, prije je bilo normalno 10 i vise.
hostapler

#21 Re: Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Post by hostapler »

Daleko od toga da je Audi los auto,naprotiv,jedan od najboljih (ne mogu da vjerujem sta govorim,mora da me groznica trese i buncam :lol: ). Odakle god ga pogledas kao da je isklesan iz jednog komada. Unutrasnjost fenomenalna. Motorizacija,uz par izuzetaka (2.0 TDI),odlicna. Jedino mi smeta sto svaki lici kao jaje jajetu i to sto dijeli platformu,motore,mjenjace i dosta toga sa jeftinijim modelima iz grupacije. Jos kad sam cuo da ce ovu novu platformu koristi svi modeli iz grupacije,od Skode Fabie do Audija A8,pa to je da ti se digne kosa na glavi. Po meni,mogu oni prestici BMW i Mercedes po prodaji,ali su jos daleeeeeeko od njih,barem po meni.
Samid

#22 Re: Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Post by Samid »

Imao identican problem sa vento VR6,dihtung glave motora.
bomba

#23 Re: Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Post by bomba »

@Pokretac teme, najbolje ti je u ovlasteni servis pa vidi sta i kako ali sudeci po svemu, vjerovatno ti je dihtung glave popustio. I cudi me da su te ljudi u Interautu tako razocarali, par poznanika odrzava tamo auta i ljudi su i vise nego zadovljni sa njihovim odnosom i uslugama
Last edited by bomba on 22/06/2012 09:51, edited 1 time in total.
esso_sa

#24 Re: Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Post by esso_sa »

sorcerer wrote:
Pasha.car.aga wrote:
ma ja sam kokosar i propalica, samo grobove popravljam .ali nije sve izgubljeno ima ovde jedan majstor sto je sve sam radio esso_sa mu je nick on ti te nove aute ima u malom prstu.
Izvinjavam se pokretacu teme posto ce ovo biti malo OT ali na prozivanje moram da odgovorim doticnom "carobnjaku"

@Sorcerer, Crank, Dane Milenovic ili sta vec...
Istina boli jelde ? Ako pricamo o strucnosti, mozes li nam navest sta si od skole zavrsio i jel automehanicarskog smjera ? Kakve si profesionalne treninge, certifikacije i obuke prosao da bi bio kvalifikovan automehanicar sa referencama da si u stanju da sarafas pojedina auta ?
Imas li registrovan servis ukljucujuci i PDV broj da mozes musteriji izdat racun za svoje usluge a drzavi platit porez?

Naravno da nemas nista od pobrojanog, ti si samo jos jedan u masi kokosara - divus majstora koji "sve znaju" i standardno pljuju po drugim ljudima koji sarafaju svoja auta iz hobija poput mene. Pljujes cak i po drugim mehanicarima (npr po Suadu Hoti koji je i kao mehanicar a i kao vozac INSTITUCIJA za tebe)
Nazivas nas "gugl majstorima" i pametnjakovicima a zaboravio si da si i sam svoj znanje "pekao" kroz hobi, sarafajuci po parkinzima (dok nisi konacno napravio garazu),citanjem po guglu....

I kad smo kod tvog "iskustva majstora" koje ti "daje za pravo" da pljujes po meni i drugima, jesi li ikad u zivotu rastavio/sastavio motor kakav je u ovom Audiju o kojem se prica u temi ?

Ostavi se prozivanja mene i ljudi koji svoja auta sarafaju iz hobija i ljubavi prema autima i kojima sarafanje nije primarni izvor hljeba.
Nisam ti ja kriv sto si ti tesko iskompleksiran, sto si rastjerao sve prijatelje oko sebe, sto sam onako kao "guglmajstor" sa malo para i jos manje iskustva iz prvog pokusaja sklopio motor koji ima performanse kakve ti mozes samo sanjati (to je onaj motor sto si sa svojom "rajom" najavljivao da ce izgoriti odmah na mapiranju a sad kad se pokazalo suprotno - okrenuo si plocu pa sad pricas ljudima okolo da si ga ti u stvari sklopio)...

Nisam ti ja kriv sto ti ne kontas to sto ja rado pomazem svakome ako mogu, sto rado dajem savjete ako znam sta i kako, sto nikad nikome dinara nisam uzeo za svoju pomoc ili uslugu (pa ni tebi i to u vise navrata), sto iz hobija volim da prckam po svom autu, ucim, sarafam, istrazujem, ucim na greskama.... To sto ti smeta pa prozivas mene i meni slicne ljude, samo dodatno pokazuje koliko si ogranicen i iskompleksiran covjek....
sorcerer

#25 Re: Audi A6 2.0 TDI, 2006 Godiste - Problem

Post by sorcerer »

nisam te prepoznao odmah esade sijerčiću aka samoprozvani volan kantona sarajevo.opet ti dosadno na poslu???zna li ti direktor da tipkas po forumima umjesto da radis?
nemam ja nista nit cu kad imati,ne dokazujem se djeci od semafora do semafora i nemam auto koji šišti niti mi to treba u zivotu.da sam ga zelio imao bi ga davno..
za tvoje usluge sam te svaki put pitao koliko sam duzan ,jer sam znao da ce doci do ovoga ,jer kad tad dodje ,ali naplatio si ti to kupujuc mi stvari sa ebay-a ...
ne pripisuj meni svoje osobine kompleksasa,po tvom referatu i pravdanju ovde se sve vidi .i ti prozivas mene a ne ja tebe ...ranije sam ti sve rekao i s tobom nemam sta pricat . :zzzz: :zzzz: :zzzz:
Post Reply