Audi A4 2008 misljenje?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
digitzz

#1 Audi A4 2008 misljenje?

Post by digitzz »

Planiram kupiti Audi A4 2008/2009 sa predjenim kilometrima do 150000 max.
Motor je 1.8 TFSI
Da li je neko imao iskustva s ovim autom i kakvi su vasi prijedlozi? :izet: :?
Ned071

#2 Re: Audi A4 2008 misljenje?

Post by Ned071 »

nemoj ni slucajno

trazi mazdu, citroena il se protegni za novu daciju. precijenjeno smece...

(to ti je samo da znas kakvi ce ti odgovori ovdje biti...)
digitzz

#3 Re: Audi A4 2008 misljenje?

Post by digitzz »

Ned071 wrote:nemoj ni slucajno

Ma mene samo zanima koliko je kvarljivo auto i jesu li servisi skupi :D :D

Naravno da je kvarljivo ako se ne odrzava kako treba ali zanima me ima li koliko problema da su poznati, mislim ta linija 2008
condy

#4 Re: Audi A4 2008 misljenje?

Post by condy »

S tim autom ima dosta ljudi neko iskustvo ali sa tim motorom cisto sumnjam. On je rijetko vidjen motor kod nas mislim da je motor od 125kw, i po tvornickim specifikacijama je dosta dobar, bolji od osnovnog 2.0 tdi kad su perfomanse u pitanju. Mislim da ga i sad audi ima u ponudi i nesto je jaci oko 135 kw. Ako je ocuvan i servisiran mislim da se neces pokajat jer je taman za a4 neke konkretnije informacije trazi na stranim forumima.

Iako bi ti ja preporucio V6 motore kod audija :mrgreen:
digitzz

#5 Re: Audi A4 2008 misljenje?

Post by digitzz »

condy wrote:S tim autom ima dosta ljudi neko iskustvo ali sa tim motorom cisto sumnjam. On je rijetko vidjen motor kod nas mislim da je motor od 125kw, i po tvornickim specifikacijama je dosta dobar, bolji od osnovnog 2.0 tdi kad su perfomanse u pitanju. Mislim da ga i sad audi ima u ponudi i nesto je jaci oko 135 kw. Ako je ocuvan i servisiran mislim da se neces pokajat jer je taman za a4 neke konkretnije informacije trazi na stranim forumima.

Iako bi ti ja preporucio V6 motore kod audija :mrgreen:
Hvala ti. Samo mi je bitno da se ne zaHebem :D ali sve u svemu audi je ipak marka ... Hvala jos jednom
ado-šampion

#6 Re: Audi A4 2008 misljenje?

Post by ado-šampion »

Ako je to isti motor koji je isao u Passata (160 KS), ja sam cuo sve najbolje o njemu. Idealna motorizacija za to auto ako neces dizel.
dgL_

#7 Re: Audi A4 2008 misljenje?

Post by dgL_ »

Ned071 wrote:nemoj ni slucajno

Haahahahahahahahahaha, nasmija me druze bas... Al si upravu u potpunosti...

Hahahahahahahahahahahhahaha
Mr.Fundamental

#8 Re: Audi A4 2008 misljenje?

Post by Mr.Fundamental »

S obzirom da se interesuješ za model iz 2008.god., imaj na umu da je to prva godina u kojoj se proizvodio A4 B8 i ti prvi primjerci imaju neke dječije bolesti koje su kasnije ispravljene.

- što se tiče motora, 1.8 TFSI je imao problema sa povećanim trošenjem ulja što je znalo dovesti do istrošenosti cilindara i klipnih prstenova.
- imao je problema sa usisnom granom, jer ako se dobro sjećam krilca su se znala ošteti ili zaglaviti
- generalno govoreći, riječ je o odličnom motoru po pitanju performansi i kultiviranosti rada. Snage ima dovoljno, čak i u verziji sa 120 KS, povlači dobro od nekih 1300 o/min i odlikuje ga vrlo miran rad jer ima dvije suprotno rotirajuće osovine radi prigušenja vibracija. Sve u svemu, kada se pojavio, po meni je lagano bio najbolji motor u klasi u poređenju sa drugim benzinskim motorima slične snage.

- po pitanju elektronike, u početku je bilo problema el. kočnicom (dolazi standardno, B8 nema mehaničku), podizačima stakala, podizačem vrata gepeka i još nekim dijelovima, ali to je sve bezvezan problem koji se riješava reprogramiranjem modula. Problemi nisu mehaničke prirode.

U principu, svi iznad navedeni problemi su vjerovatno već riješeni kroz servise, tako da nemoj se previše zamarat oko njih, ali ih imaj na umu.

- najveća mana na koju treba obratiti pažnju kod kupovine je osljetljivi prednji ovjes, posebno obrati pažnju na ležajeve prednjih točkova.

- ako kod primjerka koji te bude zanimao nađeš izlizanu kožu, a ima relativno malu kilometražu, nemoj odmah pretpostavljati da mu je vraćena kilometraža. Npr. koža na volanu je jako fina na dodir, ali je u isto vrijeme jako osjetljiva na znoj, sunce i hemijske stvarčice koje žene obično koriste, tako da se zna izlizati i nakon 40.000 km.

- izbjegavaj Multitronic mjenjač jer je smeće obično i po načinu rada i po pouzdanosti. To ti je klasični CVT mjenjač, čiju jedinu svrhu eventualno vidim u slučaju da ti je 95% vožnje na autoputu.

Eto to je to što mi ukratko pada na pamet.
condy

#9 Re: Audi A4 2008 misljenje?

Post by condy »

Koliko me sjećanje služi, osjetljivi prednji ovjes, su imali prethodni model kao i a6 c6 kod kojeg je to riješeno kod fl modela od polovine 2007 godine ili početka 2008 godine. Poslije toga je riješeno, tako da mislim da b8 kao noviji model nema tih problema koje je imao stariji model. Ne bi trebao...koža jeste osjetljiva na volanu i mjenjaču, i nije čemu, ako je svjetlije boje. Ako je crna ne vidi se. Ostala koža sjedišta tu nema frke...
basicm

#10 Re: Audi A4 2008 misljenje?

Post by basicm »

digitzz wrote:Planiram kupiti Audi A4 2008/2009 sa predjenim kilometrima do 150000 max.
Motor je 1.8 TFSI
Da li je neko imao iskustva s ovim autom i kakvi su vasi prijedlozi? :izet: :?
Ako si mislio na onog iz brckog, ne budi naivan, za onu cijenu malo je reci da je prevara u pitanju.
Mr.Fundamental

#11 Re: Audi A4 2008 misljenje?

Post by Mr.Fundamental »

condy wrote:Koliko me sjećanje služi, osjetljivi prednji ovjes, su imali prethodni model kao i a6 c6 kod kojeg je to riješeno kod fl modela od polovine 2007 godine ili početka 2008 godine. Poslije toga je riješeno, tako da mislim da b8 kao noviji model nema tih problema koje je imao stariji model. Ne bi trebao...koža jeste osjetljiva na volanu i mjenjaču, i nije čemu, ako je svjetlije boje. Ako je crna ne vidi se. Ostala koža sjedišta tu nema frke...
Imao je i B8. Kod njega je to dobrim dijelom riješeno fl-om iz 2012.godine. Treba reći da su dizelske verzije bile problematičnije po tom pitanju od benzinskih, jer su dizelski motori teži od benzinskih. Teži motor znači teži nos, a teži nos znači veće opterećenje komponenti.
Post Reply