doplatio je veci retrovizor,., jer su fabriki svim avtima(tim gradskim desni retrovizori manji,. ja kada sam 99 kupovao avto bila je opcija da uzmeme za 1cm veci retrovizor,., i to se danas isto provlaci na vecini avutauskrsno_respo wrote:grijac nije niti elektricno nego je imao onu rucicu pa rucno namjestaj
e sad se ne sjecam je li bio u boji
al znam sigurno da je govorio da je desni retrovizor doplatio
al ajd nevazno vise uglavnom naplacivanje pepljare je pljacka ma ko bio
Audi A3 Limuzina
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sema911s
#226 Re: Audi A3 Limuzina
-
goran16v
#227 Re: Audi A3 Limuzina
Na vecini auta iz VW grupe tih generacija, Lupo, Arosa, Fabia, Polo6N2, Golf IV, Bora, Passat 5B (i FL do pred kraj), Seat Leon i Toledo, Audi A3, Audi A4 B5, Audi A6 C4, C5, pa cak i A8 D2 bar u pocetku, su dolazili asimetricni retrovizori, jedini izuzetak iz nekog razloga je bila Skoda Octavia, tu su oba bila pune velicine. Mislim da je to prvi put vidjeno MB W201 tj 190-tki, a poslije i na W124. Ne znam da je iko vise bar od pristnih na nasim cestama primjenivao to, Ford, Renault, Opel itd sigurno nisu.sema911s wrote:doplatio je veci retrovizor,., jer su fabriki svim avtima(tim gradskim desni retrovizori manji,. ja kada sam 99 kupovao avto bila je opcija da uzmeme za 1cm veci retrovizor,., i to se danas isto provlaci na vecini avutauskrsno_respo wrote:grijac nije niti elektricno nego je imao onu rucicu pa rucno namjestaj
e sad se ne sjecam je li bio u boji
al znam sigurno da je govorio da je desni retrovizor doplatio
al ajd nevazno vise uglavnom naplacivanje pepljare je pljacka ma ko bio
- sema911s
#228 Re: Audi A3 Limuzina
to za retrovizor su radili zbog nekog(lafo)istrazivanja dalji ti retrovizor pa da ga ne odvalis stave manji malo konkavnost poprave i imas zum nazad dobar,.,
mondeo 2000god je to imao al poslije redizajna iste su stavljali,.,.
mada je to bio samo fazon za uzimanje para
to su amerikanci prvi poceli radit poa im je nthsa naredila da moraju bit isti i da imaju one natpise objekat u retrovizuru je mnogo veci u stvarnosti,.,
to su amerikanci prvi poceli radit poa im je nthsa naredila da moraju bit isti i da imaju one natpise objekat u retrovizuru je mnogo veci u stvarnosti,.,
-
goran16v
#229 Re: Audi A3 Limuzina
Pa vidi ima tu ciganluka bas kao i sa mjeracem temp. motora to je sigurno, ali s druge strane koliko ce se npr. jedan Mercedes ili BMW, kod kojih takodjer moras doplatiti pepeljaru, pa i ovi manje presitzni i premium obogatiti tako sto ce ti naplatiti pepeljaru ili ne isporuciti pepeljaru? S druge strane veliki broj modela se pojavojuju kao flotni auto na koja se primjenjuju strogi zakoni o zabrani pusenja kao i interni zakoni firmi, a izbacivanjem pepeljare smanjujes sansu ili bar ublazavas posljedice ako neko nelegalno pusi. Na kraju u sredjenim zemljama ako se nije pusilo u autu utice na cijenu. Dubinskim pranjem mozes se rijesiti dijela mirisa i zutila, ali ako imas doplacenu pepeljaru manje su ti sanse da ti neko povjeruje da je auto bio nepusacki.Magarece_godine wrote:Nije pljacka! Ja ne zelim pepeljeru i necu da je placam u standardnoj opremi. Mislis da je dio standardne opreme da bi cijena automobila bila ista ?
-
jefferson
#230 Re: Audi A3 Limuzina
Jebo pepeljaru, mene nervira cigancenje BMW-a, Audija, Mercedesa oko sipke za mjerenje ulja. Poserem se ja na displej, neki elektricni kvar i cao djaci. isto oko tem. motora (bar su to vratili u nove BMW). Ja sam odustao od Subaru Forestera jer nije imao pokazivac temperature jerbo ima ona lampica koja zasvjetli kada se pregrije. Znaci auto koje se reklamira da ide preko visokih prevoja, malo off roada i sl, nema pokazivac temerature. Koje cigancenje.
Meni taj indikator temp motora je fakat bitan, i nek kaze ko sta hoce, ali meni ta stvarno igra ulogu oko toga hocul uzeti bas to auto ili ne.
Eh tako i za neke ljude igra i pepeljara. Ja znam da moj stari da sada kupuje auto, ne da ne bi kupio to auto, nego ne bi vise nikad pogledao tu marku.
Meni taj indikator temp motora je fakat bitan, i nek kaze ko sta hoce, ali meni ta stvarno igra ulogu oko toga hocul uzeti bas to auto ili ne.
Eh tako i za neke ljude igra i pepeljara. Ja znam da moj stari da sada kupuje auto, ne da ne bi kupio to auto, nego ne bi vise nikad pogledao tu marku.
-
goran16v
#231 Re: Audi A3 Limuzina
Ciganija te vrste je sveprisutna i niko osim brendova koji rade na poboljsanju imidza (Dacia, Skoda, KIA itd) nije imun na to. Gledam svog Focusa Mk2 sa nekim otprilike srednjim paketom, plasticni tapecirunzi na vratima bez centra tekstila, pa to nije imala prosla generacija ni u osnovnoj opremi. Astra H djeluje kao kineska igracka pored Astre G, plus je izgubila pokazivac temperature, Golf IV je po kvalitetu materijala za Golfa V Mercedes. GVII je sampion sa ukidanjem multilinka u svim verzijama Slicnih primjera vjerovatno imas jos puno.jefferson wrote:Jebo pepeljaru, mene nervira cigancenje BMW-a, Audija, Mercedesa oko sipke za mjerenje ulja. Poserem se ja na displej, neki elektricni kvar i cao djaci. isto oko tem. motora (bar su to vratili u nove BMW). Ja sam odustao od Subaru Forestera jer nije imao pokazivac temperature jerbo ima ona lampica koja zasvjetli kada se pregrije. Znaci auto koje se reklamira da ide preko visokih prevoja, malo off roada i sl, nema pokazivac temerature. Koje cigancenje.
S druge strane novi modeli cesto zadrze cijenu predhodnika ili su nesto malo skuplji, ali u seriji sad svi po defaultu dobiju min 2 airbaga vise, ABS, klimu, kompleksnije platforme, povecanu opstu pasivnu sigurnosti, savremenije motore, itd itd, a to se sve necim moralo kompenzovati.
-
jefferson
#232 Re: Audi A3 Limuzina
Isto auto je u SAD dolazilo sa klasicnim retrovizorom, a auto je oko 20% jeftinije nego u evropi.uskrsno_respo wrote:eto rijesili smo dilemusema911s wrote:to za retrovizor su radili zbog nekog(lafo)istrazivanja dalji ti retrovizor pa da ga ne odvalis stave manji malo konkavnost poprave i imas zum nazad dobar,.,
znaci nije bukvalno desni retrovizor nego veci retrovizor
i cini mi se da na americkim retrovizorima pise objekat je veci kako se priblizava (naravno ovo je grubi prevod)
- Magarece_godine
#233 Re: Audi A3 Limuzina
Pa smanjena je cijena za pepeljaru, samim tim sto se plaća u dodatnoj opremi ....uskrsno_respo wrote:pljacka jeMagarece_godine wrote:Nije pljacka! Ja ne zelim pepeljeru i necu da je placam u standardnoj opremi. Mislis da je dio standardne opreme da bi cijena automobila bila ista ?
ako ti neces pepeljaru nek ti smanji cijenu za pepeljaru a ne da bude dodatna oprema
-
jefferson
#234 Re: Audi A3 Limuzina
Jarane, u americi svaka drzava ima svoje zakone o stetnim plinovima. Posebno se prave motori za kaliforniju posebno za 49 drzava.uskrsno_respo wrote:dobro ne mozes sada uporedjivati europu i ameriku
u europi 50 drzava pa milion razlicitih pravila pa je recimo u hrvatskoj isto auto skuplje od njemacke a jeftinije od italije
a da ne spominjemo danski primjer i slicno
a osim 5 velikih trzista njemacka spanija francuska italija i kraljevstvo ( dobro mozda jos poljska i rusija mada njih zeza standard malo)ostalo su sve banana drzave sto se tice stanovnika
u rasponu od 2-3 miliona do 20-30 miliona
dok u americi ima 200 ili 300+ (ili koliko vec) miliona i to je jedno trziste
Nije to bas tako. EU ima unificirane sigurnosne i ekoloske zakone, sto je najveci trosak pri pravljenu auta.
Ovdje Golf 6 (posto VII jos nije dosao dok ne prodje sve zekonske testove) je oko 4000 eura jeftiniji od istog golfa sa 2.0TDI motorom u evropi.
Eh na to dodaj poreze. U americi su procjecno oko 7%, a u EU? Da bankrotiras dok platis PDV.
EU ce sjebat taj PDV.
I da dobijes pepeljaru u tu cijenu
-
jefferson
#235 Re: Audi A3 Limuzina
kakva bolan klima, ja zivim u CA, nema boljeg vremena. 95% stanovnistva zivi na obali, gdje je temperatura cijele godine izmedju 20 i 27 stepeni!uskrsno_respo wrote:motori za kaliforniju se posebno prave ne zbog regulativa nego zbog klime a tako i za ostale savezne drzavejefferson wrote: Jarane, u americi svaka drzava ima svoje zakone o stetnim plinovima. Posebno se prave motori za kaliforniju posebno za 49 drzava.
Nije to bas tako. EU ima unificirane sigurnosne i ekoloske zakone, sto je najveci trosak pri pravljenu auta.
Ovdje Golf 6 (posto VII jos nije dosao dok ne prodje sve zekonske testove) je oko 4000 eura jeftiniji od istog golfa sa 2.0TDI motorom u evropi.
Eh na to dodaj poreze. U americi su procjecno oko 7%, a u EU? Da bankrotiras dok platis PDV.
EU ce sjebat taj PDV.
I da dobijes pepeljaru u tu cijenu
isto kao sto nije isti motor za norvesku i za spaniju
a kao sto rekoh ne mozes porediti ameriku i europi sto se tice automobila
prvo trziste drugo kultura saobracaja drugo porezi klinci palci a trece je jos milion drugih stvari
- Magarece_godine
#236 Re: Audi A3 Limuzina
Respo ne bacaj bombe. Kakvi bolan posebni motori ?
-
goran16v
#237 Re: Audi A3 Limuzina
Iz jednostavnog razloga zato sto am. trgovci nikad na cijene vozila nisu obracunali devalvaciju americkog dolara. Cijena u dolarima se nije mijenala ali su devalvacijom dolara cijene u US u odnosnu na cijene u EU pale.jefferson wrote: Ovdje Golf 6 (posto VII jos nije dosao dok ne prodje sve zekonske testove) je oko 4000 eura jeftiniji od istog golfa sa 2.0TDI motorom u evropi.
-
jefferson
#238 Re: Audi A3 Limuzina
Pogledaj cijene iz 2002 kada je dolar bio neuporedivo jaci i sada.goran16v wrote:Iz jednostavnog razloga zato sto am. trgovci nikad na cijene vozila nisu obracunali devalvaciju americkog dolara. Cijena u dolarima se nije mijenala ali je devalvacijom cijena u US u odnosnu na EU pala.jefferson wrote: Ovdje Golf 6 (posto VII jos nije dosao dok ne prodje sve zekonske testove) je oko 4000 eura jeftiniji od istog golfa sa 2.0TDI motorom u evropi.
MSRP (Manufacturer Suggested Retail Price) je i 2002 i sara u par stotia dolara. naravno skocila je gore, ali skroz malo.
Fazon je sto je VW-u ovdje daleko teze da se probije, i nikad nije dosao na status koji ima u EU. Moraju biti konkurentni jednoj Corolli, Camry-ju itd, itd.
I naravno, onda uracunaj porez. Ja sam na svoj CC platio 3% poreza!!!
- Magarece_godine
#239 Re: Audi A3 Limuzina
Ajde samo daj neki konkretan primjer ? U kojem to automobilu nije isti motor u Norveškoj i Španiji ?
-
goran16v
#240 Re: Audi A3 Limuzina
Pa u tome je fol, ako je cijena 2002, kad je dolar bio neuporedivo jaci (mislim da je to bilo ranije al nije bitno), bila ista ili visa to znaci da je taj auto tad bio skuplji nego u EU i da bi u slucaju da sutra dolar skoci taj isti Golf VI mogao biti za par hiljada eur skuplji tamo nego Golf VII u EU.jefferson wrote:Pogledaj cijene iz 2002 kada je dolar bio neuporedivo jaci i sada.goran16v wrote:Iz jednostavnog razloga zato sto am. trgovci nikad na cijene vozila nisu obracunali devalvaciju americkog dolara. Cijena u dolarima se nije mijenala ali je devalvacijom cijena u US u odnosnu na EU pala.jefferson wrote: Ovdje Golf 6 (posto VII jos nije dosao dok ne prodje sve zekonske testove) je oko 4000 eura jeftiniji od istog golfa sa 2.0TDI motorom u evropi.
MSRP (Manufacturer Suggested Retail Price) je i 2002 i sara u par stotia dolara. naravno skocila je gore, ali skroz malo.
Fazon je sto je VW-u ovdje daleko teze da se probije, i nikad nije dosao na status koji ima u EU.
-
jefferson
#241 Re: Audi A3 Limuzina
E onda ga nece ni prodati, jel ima previse konkurencije koja je itekako jaka i jeftina.
MSRP je cijena koju proizvodjac postavlja. Pored Toyote, Mazde, Nissana a i Hyundaija, VW nema sta traziti ako bi digao cijenu za nekoliko hiljada dol.
Zato su i prebacili proizvodnju u USA vecine svojih modela (osim CC, Tiguana, Touarega i Jette i Golfa sa TDI motorom).
MSRP je cijena koju proizvodjac postavlja. Pored Toyote, Mazde, Nissana a i Hyundaija, VW nema sta traziti ako bi digao cijenu za nekoliko hiljada dol.
Zato su i prebacili proizvodnju u USA vecine svojih modela (osim CC, Tiguana, Touarega i Jette i Golfa sa TDI motorom).
-
jefferson
#242 Re: Audi A3 Limuzina
Isti su motori.uskrsno_respo wrote:e uporedi to sa oregonom recimo pa vidi kolika je temperatura tokom cijele godine aljasku da ne pominjemjefferson wrote: kakva bolan klima, ja zivim u CA, nema boljeg vremena. 95% stanovnistva zivi na obali, gdje je temperatura cijele godine izmedju 20 i 27 stepeni!
U 49 drzava (ukljucujuci i aljasku) 2.0TSI dolazi sa CCTA oznakom, za CA dolazi sa CBFA oznakom.
Razlika je u softveru nista vise. Sve je isto, hladnjak, zapremina ulja, mjenjaci itd, itd.
Znam, jer imam CC sa CCTA motorom i Tiguana sa CBFA motorom.
U ostalim Tiguanima imas CCTA motor.
Oregon i CA nemju veliku razliku u klimi, osim u padavinama (kisa).
Razlika je izmedju CA i recimo Georgije gdje su ljeta daleko gora. Ali isti motor ide i za aljasku i za Georgiju.
-
jefferson
#243 Re: Audi A3 Limuzina
hajde OK, srecom narucujem djelove sam i odrzavam auta sam, pa znam sta pricam.uskrsno_respo wrote:i ti bukvalac? ne kompletan motor i nije samo softver
idem vani pa nemam vremena sada objasnjavati
I klima nije toliki problem za moderne motore, kao sto je npr. razlika u nadmorskoj visini.
Last edited by jefferson on 09/11/2013 23:43, edited 2 times in total.
-
goran16v
#244 Re: Audi A3 Limuzina
Sta je konretno razlicito?uskrsno_respo wrote:i ti bukvalac? ne kompletan motor i nije samo softver
-
jefferson
#245 Re: Audi A3 Limuzina
Ako ima ista razlicito motori bi imali drugacije tvornicke oznake. Kada narucujes djelove narucujes po tvornickoj oznaci motora.goran16v wrote:Sta je konretno razlicito?uskrsno_respo wrote:i ti bukvalac? ne kompletan motor i nije samo softver
Sve je isto za CCTA i CBFA osim kada tuniras motor, gdje ide razlicit softver za ta dva motora.
Ispade da zbog klime imaju razlicite sisteme hladjenja ili kapacitet ulja. Ne znam sta bi moglo drugacije biti ako je klima problem, a nije.
- Magarece_godine
#246 Re: Audi A3 Limuzina
Ma šta će biti različito. Bio sam do sada sigurno u deset tvornica automobila u Europi. Nikada nam niko nije rekao da neki motor ide posebno u neku zemlju, što je i nelogično. Automobili na traci se ponekad samo po serijskom broju razlikuju, a jedan ide u Portugal a drugi u Rusiju. Bio sam i u tvornicama agregata i nikada nismo dobili informaciju da se određeni motori iste zapremine i specifikacija razlikuju po nečemu, osim po drugačije podešenom ECU.
-
goran16v
#247 Re: Audi A3 Limuzina
Ama znam nego me interesuje kakav ima konretan argument za ovu tvrdnju.jefferson wrote:Ako ima ista razlicito motori bi imali drugacije tvornicke oznake. Kada narucujes djelove narucujes po tvornickoj oznaci motora.goran16v wrote:Sta je konretno razlicito?uskrsno_respo wrote:i ti bukvalac? ne kompletan motor i nije samo softver
Sve je isto za CCTA i CBFA osim kada tuniras motor, gdje ide razlicit softver za ta dva motora.
Ispade da zbog klime imaju razlicite sisteme hladjenja ili kapacitet ulja. Ne znam sta bi moglo drugacije biti ako je klima problem, a nije.
-
jefferson
#248 Re: Audi A3 Limuzina
Ma da, ako ce praviti razlicite motore zbog pregrijavanja onda ce praviti za Colorado u americi gdje sve drzava iznad 1km nm. 97% stanovnistva zivi u podrucju koje je izmedju 1550m i 2100m nadmorske visine. Nm visina ima veci uticaj na pregrijavanje jer ne mzoe doci do toliko brze toplinske izmjene izmedju hladnjaka i vanjske atmosfere. Tacka kljucanja na 1800m je oko 93-94c a ne 100c. Ali opet isti motor se prodaje i u NYC koji je na moru, i u Denveru koji je na 1600m.
Onaj koji bi predlozio upravi VW-a, BMW-a itd, da prave razlicite motore za odredjene drzave bi odmah dobio otkaz.
Nikakvog ekonomskog smisla to nema, a posto su proizvodjaci automobila u biznisu pravljena para a ne humanitarnom biznisu, zakljucak se namece sam po sebi.
Jedine razlike mogu bit npr. Norveska, Svedska ili Finska dobiju elektricni grijac a Spanija ne dobije.
Onaj koji bi predlozio upravi VW-a, BMW-a itd, da prave razlicite motore za odredjene drzave bi odmah dobio otkaz.
Nikakvog ekonomskog smisla to nema, a posto su proizvodjaci automobila u biznisu pravljena para a ne humanitarnom biznisu, zakljucak se namece sam po sebi.
Jedine razlike mogu bit npr. Norveska, Svedska ili Finska dobiju elektricni grijac a Spanija ne dobije.
-
goran16v
#249 Re: Audi A3 Limuzina
jefferson wrote:Ma da, ako ce praviti razlicite motore zbog pregrijavanja onda ce praviti za Colorado u americi gdje sve drzava iznad 1km nm. 97% stanovnistva zivi u podrucju koje je izmedju 1550m i 2100m nadmorske visine. Nm visina ima veci uticaj na pregrijavanje jer ne mzoe doci do toliko brze toplinske izmjene izmedju hladnjaka i vanjske atmosfere. Tacka kljucanja na 1800m je oko 93-94c a ne 100c. Ali opet isti motor se prodaje i u NYC koji je na moru, i u Denveru koji je na 1600m.
E sad zamisli kako bi to tek izgledalo kad bi se neko sa autom koji ima motor za Colorado preselio u Californiu!
-
jefferson
#250 Re: Audi A3 Limuzina
Jos gore obratno, jer je u CA klima prakticno savrsena (osim onih pustinja u kojima zivi oko 5% stanovnistva).goran16v wrote:jefferson wrote:Ma da, ako ce praviti razlicite motore zbog pregrijavanja onda ce praviti za Colorado u americi gdje sve drzava iznad 1km nm. 97% stanovnistva zivi u podrucju koje je izmedju 1550m i 2100m nadmorske visine. Nm visina ima veci uticaj na pregrijavanje jer ne mzoe doci do toliko brze toplinske izmjene izmedju hladnjaka i vanjske atmosfere. Tacka kljucanja na 1800m je oko 93-94c a ne 100c. Ali opet isti motor se prodaje i u NYC koji je na moru, i u Denveru koji je na 1600m.
E sad zamisli kako bi to tek izgledalo kad bi se neko sa autom koji ima motor za Colorado preselio u Californiu!
Zato sve kompanije svoja auta testiraju odredjeno vrijeme na Pikes Peak cesti. To je ona poznata reli ruta gdje je Audi turbo pomeo konkurenciju osamdesetih.
U 15km ceste, ides sa 1900m na 4300m nadmorske visine. Bio sam tamo par puta, vidjao Mercedesove inzinjere, BMW-ove inzinjere i vozace, Jaguarove timove itd. Vidio sam tu i SKodu Octaviu!!! Tu se auta testiraju da se vidi kako motori podnose mali atmosferki pritisak kada je u pitanju snaga, kao i kada je u pitanju rashladni sistem.