audi 90 quatro
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
nermin br
#1 audi 90 quatro
pozz svima.dali je moguce ugraditi diesel motor na audi 90 quatro na kojem je 2.3 motor benzin petak.hvala unaprijed
-
simens1
#2 Re: audi 90 quatro
moze ali po meni bolja ti je opcija da ugradis plin... 
-
nermin br
#3 Re: audi 90 quatro
ma nezz nije dobra ka glava na ovom motoru,a znaci moguce je na ovaj mjenjac nabacit diesel motor
- drndalo
#4 Re: audi 90 quatro
To bi ti bila skuplja pita od tepsije... Nahrani pse, i nista ne diraj.
- agent_zero
#5 Re: audi 90 quatro
Kupi audija od 2.3k i onda nema za benzina...
Balkane moj
Balkane moj
-
hostapler
#6 Re: audi 90 quatro
Mozda jeste moguce,ali ti neodgovaraju prijenosi u mjenjacu.
Nista ne diraj ili napravi tu K-glavu i ugradi plin.
Nista ne diraj ili napravi tu K-glavu i ugradi plin.
-
citroen xm
#7 Re: audi 90 quatro
K glava radi, ali na motore sa njom nije nikako preporučljivo ugrađivati plin. Čak se i atest teško dobija. Zbog takvog sistema česta su tržanja i detonacije u radu. Ali ako se ubacuje dizelaš treba i mjenjač promjeniti zbog prenosnih odnosa kako neko reče i zbog toga što vjerovatno ne pasuje na dizelaš. Vjerovatno treba raditi i oko nosača motora. Tako dakupovina motora i čitav postupak vjerovatno koštaju oko 2000 KM što nije malo s obzirom da takvom autu maksimalna vrijednost može biti 4000 KM.
-
Samid
#8 Re: audi 90 quatro
Druze, najbolje prodaj ili zamijeni .Imao sam takvog sa 2.2 motorom i zimi je trosio preko 12 l u gradu.Jedini dizel koji mozda mozes ugraditi je 1.6 ali sa mjenjacem zajedno.Drugo u tom slucaju sta ces sa kardanom i diferencijalom,odnosno sa kompletnom zadnjom osovinom.Previse posla i previse love i nikad nece biti kako treba.Pozzz...
- Bakir1
#9 Re: audi 90 quatro
sto pojedinci prave nauku ni od cega,MOZE SE ugraditi 1,9 obicni dizel, turbo dizel,2,0 turbo dizel, 2,4 dizel i turbo dizel, sve se moze ugraditi i pasati na zvono mjenjaca
- Qler
#10 Re: audi 90 quatro
Moze, ali koliko uspjesno i koliko isplativo?
- Bakir1
#11 Re: audi 90 quatro
audi 80/90 nikada nije dolazio u seriji sa tim pogonom i dizel motorom ali ipak:
http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=327955
http://www.s2forum.com/forum/showthread.php?t=37885
http://www.vwdiesel.net/forum/index.php?topic=24791.0
http://www.pik.ba/artikal/3299354/audi-90-quatro/
ali najbitnije iz linka broj 3
http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=327955
http://www.s2forum.com/forum/showthread.php?t=37885
http://www.vwdiesel.net/forum/index.php?topic=24791.0
http://www.pik.ba/artikal/3299354/audi-90-quatro/
ali najbitnije iz linka broj 3
Engine will bolt to transmission
- drndalo
#12 Re: audi 90 quatro
Moze se i u spejs satl montirati dizlo iz D2, samo sta dobijas time ? Slinu, i to zelenu !
Puno posla, puno sekiracije, rada, para, a za sta ? Moze se i taj quattro zvaditi skroz, da ne smeta dzabe...
By the way, sumnjam da je mislio na 1.9, prije ce biti da je mislio na 1.6 JXD...
Puno posla, puno sekiracije, rada, para, a za sta ? Moze se i taj quattro zvaditi skroz, da ne smeta dzabe...
By the way, sumnjam da je mislio na 1.9, prije ce biti da je mislio na 1.6 JXD...
- Bakir1
#13 Re: audi 90 quatro
ja onda javno predlazem da meni proda taj auto sa neispravnom k glavom, ugurati cu mu ja (autu) dizel

-
530i
#14 Re: audi 90 quatro
ali će mjenjač biti "prekratak", tj. putna brzina oko 100kmh...i bit će podložan razno-raznim oštećenjima pogotovo sa jačim dizelima...Bakir1 wrote:sto pojedinci prave nauku ni od cega,MOZE SE ugraditi 1,9 obicni dizel, turbo dizel,2,0 turbo dizel, 2,4 dizel i turbo dizel, sve se moze ugraditi i pasati na zvono mjenjaca
-
hostapler
#15 Re: audi 90 quatro
Nemoj vise. Vidis da se ti i ja pravimo pametni i pravimo nauku ni od cega. Covjek je rekao da moze i gotovo.530i wrote:ali će mjenjač biti "prekratak", tj. putna brzina oko 100kmh...i bit će podložan razno-raznim oštećenjima pogotovo sa jačim dizelima...Bakir1 wrote:sto pojedinci prave nauku ni od cega,MOZE SE ugraditi 1,9 obicni dizel, turbo dizel,2,0 turbo dizel, 2,4 dizel i turbo dizel, sve se moze ugraditi i pasati na zvono mjenjaca
- Bakir1
#16 Re: audi 90 quatro
ma da mi je samo znati kako voze ti silni kvatro audiji sa dizel motorima.
530i, nece biti kratak, kratki su prijenosni omjeri kod dizel mjenjaca a ne kod benzinaca, radi dijapazona u kojem ostvaruju snagu tj broja obrtaja sa max NM, a u kombinaciji sa brzinom vrtnje motora.
a normalno da sam rekao da moze, samo sto je svima aman gdje ces u benzinca stavljati dizel motor, eto vas ko moj stari masinac sa kojim se pola godine vodila bitka o tome moze li dizel motor zamjeniti benzin, i pogodite sta :

e sad sjediti u kuci i citati magazine i naprdjivati se citav zivot sta moze a sta ne i nesto uraditi dijametralno suprotne stvari.
pusa
530i, nece biti kratak, kratki su prijenosni omjeri kod dizel mjenjaca a ne kod benzinaca, radi dijapazona u kojem ostvaruju snagu tj broja obrtaja sa max NM, a u kombinaciji sa brzinom vrtnje motora.
a normalno da sam rekao da moze, samo sto je svima aman gdje ces u benzinca stavljati dizel motor, eto vas ko moj stari masinac sa kojim se pola godine vodila bitka o tome moze li dizel motor zamjeniti benzin, i pogodite sta :

e sad sjediti u kuci i citati magazine i naprdjivati se citav zivot sta moze a sta ne i nesto uraditi dijametralno suprotne stvari.
pusa
-
hostapler
#17 Re: audi 90 quatro
Naravno da moze,niko nije rekao da ne moze.
Jedino sto smo mi rekli jeste da je mjenjac kod benzinca prekratak za dizel motor.
I samo da mi je znati kako je kod dizela kraci prijenos nego kod benzinca,kad se kod benzinca na 4000 obrtaja vozis oko 140 km/h,a kod dizela na tim obrtajima (ako ih ikako moze razviti stari dizel motor) bi isao blizu 200 km/h.
Dođemo do toga da kod benzinca zavrsni prijenosni omjer diferencijala je kraci za skoro 30%.
Pussa
Jedino sto smo mi rekli jeste da je mjenjac kod benzinca prekratak za dizel motor.
I samo da mi je znati kako je kod dizela kraci prijenos nego kod benzinca,kad se kod benzinca na 4000 obrtaja vozis oko 140 km/h,a kod dizela na tim obrtajima (ako ih ikako moze razviti stari dizel motor) bi isao blizu 200 km/h.
Dođemo do toga da kod benzinca zavrsni prijenosni omjer diferencijala je kraci za skoro 30%.
Pussa
- Bakir1
#18 Re: audi 90 quatro
dizel ima manje obrtaje motora za postizanje vece brzine, dok benzinac treba vece obrtaje prema tome koji je mjenjac duzi a koji kraci, ili ciji su prenosni omjeri kraci a ciji duzi,dizela koji funkcionise na 4000 obrtaja ili benzinca koji se vrti na 6000 obrtaja?
za posljedicu stavljanja benzinac motora na dizel mjenjac mogu se dobiti bolje ubrzanje manja krajnja brzina, dok u obratnoj situaciji dizel motor na benzin mjenjac dobijes losije ubrzanje vecu krajnju brzinu
za posljedicu stavljanja benzinac motora na dizel mjenjac mogu se dobiti bolje ubrzanje manja krajnja brzina, dok u obratnoj situaciji dizel motor na benzin mjenjac dobijes losije ubrzanje vecu krajnju brzinu
- Qler
#19 Re: audi 90 quatro
Moj brat je imao E klasu kojoj je mijenjan motor, bila 320 benzin, neko ugradio 300 dizel, i vjeruj mi, ne isplati se. Uvijek je bilo nekih problema...
-
hostapler
#20 Re: audi 90 quatro
Fulio si sve majstore.Bakir1 wrote:dizel ima manje obrtaje motora za postizanje vece brzine, dok benzinac treba vece obrtaje prema tome koji je mjenjac duzi a koji kraci, ili ciji su prenosni omjeri kraci a ciji duzi,dizela koji funkcionise na 4000 obrtaja ili benzinca koji se vrti na 6000 obrtaja?
Sve ide ovo ali obratno.
Benzinac bi sa omjerima dizel mjenjaca imao vecu krajnu brzinu,kao sto bi dizel imao manju brzinu na mjenjacu od benzinca. ZATO STO BENZINAC IMA KRACE OMJERE U DIFERENCIJALU.
Kako dizel moze imati kraci omjer kada na manjim obrtajima ide isto kao i benzinac. Dizel na 2000 obrtaja ide 100 km/h a benzinac na 3000 obrtaja.
-
530i
#21 Re: audi 90 quatro
Najlakše je bit nadmen online...kod vozila sa pogonom na četiri točka (audi quattro, vw syncro, i dr.) koji nemaju reduktor kao npr. Lada Niva i drugi ozbiljni terenci obično je prva brzina veoma kratka i generalno je kraći finalni prenosni odnos u diferencijalu upravo iz razloga da bi se vozilu dale i određene vancestovne sposobnosti penjanja po usponima gdje baš klasičan pmv i ne bi mogao...(a u ovoj temi govorimo o pmv sa pogonom na 4 točka).Bakir1 wrote:ma da mi je samo znati kako voze ti silni kvatro audiji sa dizel motorima.
pusa
Zato sam i napisao da je mjenjač problematičan...imao sam priliku da se vozim i da vozim golf syncro diesel...mašina ide bez problema, stavi se, dobije se atest...ali to auto nije upotrebljivo preko 100kmh...dok benzinac može do 140-150 kmh komotno da se vozi, upravo jer se benzinski motor više vrti (do 6000 ili 6500 obrtaja), dok dizel preko 3000, 3500 i nema šta da traži...
- Bakir1
#22 Re: audi 90 quatro
odgovorio si sebi na pitanje, ako je necemu potrebno 3 koraka da predje put, a necemu 2 koraka za isti put logicno je reci sta ima kraci put tj manje napora ulaze za savladavanje istog napora.hostapler wrote: Fulio si sve majstore.
Sve ide ovo ali obratno.
Benzinac bi sa omjerima dizel mjenjaca imao vecu krajnu brzinu,kao sto bi dizel imao manju brzinu na mjenjacu od benzinca. ZATO STO BENZINAC IMA KRACE OMJERE U DIFERENCIJALU.
Kako dizel moze imati kraci omjer kada na manjim obrtajima ide isto kao i benzinac. Dizel na 2000 obrtaja ide 100 km/h a benzinac na 3000 obrtaja.
nadmen? za razliku od genijalaca koji nisu nikada vidjeli motor van auta a kamo li pokusali zamjeniti tip goriva u karoseriji, ja sam pokusao momka ohrabriti na taj potez, bez da ulazim u povod svega toga.530i wrote:
Najlakše je bit nadmen online...kod vozila sa pogonom na četiri točka (audi quattro, vw syncro, i dr.) koji nemaju reduktor kao npr. Lada Niva i drugi ozbiljni terenci obično je prva brzina veoma kratka i generalno je kraći finalni prenosni odnos u diferencijalu upravo iz razloga da bi se vozilu dale i određene vancestovne sposobnosti penjanja po usponima gdje baš klasičan pmv i ne bi mogao...(a u ovoj temi govorimo o pmv sa pogonom na 4 točka).
Zato sam i napisao da je mjenjač problematičan...imao sam priliku da se vozim i da vozim golf syncro diesel...mašina ide bez problema, stavi se, dobije se atest...ali to auto nije upotrebljivo preko 100kmh...dok benzinac može do 140-150 kmh komotno da se vozi, upravo jer se benzinski motor više vrti (do 6000 ili 6500 obrtaja), dok dizel preko 3000, 3500 i nema šta da traži...
prvo boldirano, ocigledno nisi nikada vozio pravog terenca pa probao tu prvu brzinu, ja kojeg god da sam vozio klasicnog terenca kretao je drugom brzinom bez mucanja, jer je kratka prva i sluzi za iskoristenje vozila, obrtnog momenta, pogona u polozaju rucice 4H i 4L.
kod starih vozila, o kakvom govorimo ovdje, pogon nije sa automatskom raspodjelom snage na sve tockove nego ukljuciv po potrebi, sto dalje implicira da nema znacajno drugacije prenosne omjere od klasicnog vozila, nego samo mogucnost boljeg kontakta sa podlogom u slucaju proklizavanja pogonskih tockova.
imao sam i ja priliku da vozim ovim redom, audi 90 orginalno sa motorom 2,2 20v u postavci 2,0 d petak isto iz audija, vozilo je imalo kvatro pogon i islo je bez problema, u kombinaciji dizel motor + orginalni mjenjac, bitno je za napomenuti da je konfiguracija motora bila 5 cilindara u benzin tj dizel varijanti.
drugo vozilo je bilo audi 90 sa 2,6 benzin motorom orginalno gdje je naknadno ubacen 2,5 tdi redni petak gdje je auto funkcionisao bez ikakvih problema u skladu sa pogonom.
navozao sam se u zivotu auta koja su prepravljana iz oba pravca uz zadrzavanje orginalnih mjenjaca, proveo vremena sa entuzijastima, koji su za deranja po gradu na gti-a stavljali mjenjace od dizela sa 4 brzine i do 100 dolazili kao puscano zrno, raznih brdskih trkaca koji su slagali sinhrone u mjenjacu od mnogo slabijih motora kako bi dobili na ubrzanju koje im je trebalo.
u prilog tome savjetujem Vam toplo obojici, da se za vikend uputite obojica u ustikolinu po mogucnosti skupa, pa ljude koji ujedno zive od automobila, i slazu ih za trke probate ubjediti u cinjenicu da mjenjac od benzin motora ima krace prenosne omjere od dizel motora.
usput zasto se na trkace automobile iz programa zastave, recimo jugo, stavlja mjenjac od 45 13/53 a ne od 60 17/64
- sorcerer
#23 Re: audi 90 quatro
hostapleru malo procitaj koju knjigu ili nadji podatke s omjerom brzina benzinaca i dizela pa se javi.....
-
LeKo
#24 Re: audi 90 quatro
Slažem se s Bakirom i ostalim forumašima koji kažu da je kod dizela mjenjač kraći u odnosu na benzinca, bez da ulazimo u tehničku stranu (dužina klipnjača, omjeri zubčanika) matematički je dokazivo:
Prema navedenim primjerima:
Dizel u 5-oj, 100 km/h ide na 2000 o/min
Benzin u 5-oj, 100 km/h ide na 3000 o/min
Uzmimo za primjer da prosječan CR dizel može postići max. 5000 o/min, a prosječan benzinac 8000 o/min
Ukoliko u direktan omjer stavimo broj obrtaja na 100 km/h i maksimalni broj obrtaja (dizel 2000/5000, benzin 3000/8000), dolazimo do računice da dizel motor pri pomenutoj brzini koristi 40% raspoloživih obrtaja motora, dok je kod benzinca taj omjer 38%. 2% razlike ne djeluje mnogo, ali svako jeste ukoliko uzmemo u obzir multipliciranje s rastom broja obrtaja.
Prema navedenim primjerima:
Dizel u 5-oj, 100 km/h ide na 2000 o/min
Benzin u 5-oj, 100 km/h ide na 3000 o/min
Uzmimo za primjer da prosječan CR dizel može postići max. 5000 o/min, a prosječan benzinac 8000 o/min
Ukoliko u direktan omjer stavimo broj obrtaja na 100 km/h i maksimalni broj obrtaja (dizel 2000/5000, benzin 3000/8000), dolazimo do računice da dizel motor pri pomenutoj brzini koristi 40% raspoloživih obrtaja motora, dok je kod benzinca taj omjer 38%. 2% razlike ne djeluje mnogo, ali svako jeste ukoliko uzmemo u obzir multipliciranje s rastom broja obrtaja.
-
Kiberluskoni
#25 Re: audi 90 quatro
Ukratko, Bakir je u pravu,
Na starijim autima ova prepravka je vrlo često način da dođeš do pouzdanog i jeftinog dizela (i štedljivog), jer je isti benzinac u odnosu na dizela često i preko 60% jeftiniji i vrlo često puno očuvaniji. Vidio sam brdo prepravljenih golfova, audija koji su sa benzina prebačeni na dizel (čak sam imao jednog i sam). Prijatelj od prije par dana vozi WV T3 syncra koji je od 2.1 benzin postao 1.9 TDI. Prepravki je bilo puno, ali ni jedna na mjenjaču.
Što se prenosa tiče, na Jeepu benzinci dolaze sa istim mjenjačima, ali sa različitim diferencijalima. Benzinci su od 3.07 do 3.75, a dizeli 4.11 do 4.56. Što znači da ako teoretski, dizela ubaciš u benzinca, auto ide brže, ali rezultira manjim obrtnim momentom. Puno je češća konverzija gdje na benzinca stavljaš diferencijale od dizela, kako bi usporio auto i dobio veći momenat (kako bi opet mogao staviti veće gume i čitavu kalkulaciju vratiti na početak).
Kakvi bi tek komentari bili da je čovjek rekao da hoće da 1.8 benzinca prepravlja na 1.7 dizela, ali da ostavlja njegov blok motora? Nećete vjerovati, ali i ovo može i radi bez problema.
Na starijim autima ova prepravka je vrlo često način da dođeš do pouzdanog i jeftinog dizela (i štedljivog), jer je isti benzinac u odnosu na dizela često i preko 60% jeftiniji i vrlo često puno očuvaniji. Vidio sam brdo prepravljenih golfova, audija koji su sa benzina prebačeni na dizel (čak sam imao jednog i sam). Prijatelj od prije par dana vozi WV T3 syncra koji je od 2.1 benzin postao 1.9 TDI. Prepravki je bilo puno, ali ni jedna na mjenjaču.
Što se prenosa tiče, na Jeepu benzinci dolaze sa istim mjenjačima, ali sa različitim diferencijalima. Benzinci su od 3.07 do 3.75, a dizeli 4.11 do 4.56. Što znači da ako teoretski, dizela ubaciš u benzinca, auto ide brže, ali rezultira manjim obrtnim momentom. Puno je češća konverzija gdje na benzinca stavljaš diferencijale od dizela, kako bi usporio auto i dobio veći momenat (kako bi opet mogao staviti veće gume i čitavu kalkulaciju vratiti na početak).
Kakvi bi tek komentari bili da je čovjek rekao da hoće da 1.8 benzinca prepravlja na 1.7 dizela, ali da ostavlja njegov blok motora? Nećete vjerovati, ali i ovo može i radi bez problema.