audi 3 sportback vs golf 7

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

aServis

#1 audi 3 sportback vs golf 7

Post by aServis »

interesuje me gore navedena auta benzinci 77kw ili 90kw tsi odnosno tfsi...
opreme kao hilgine na vw,
oba auta moraju imati xenon farove
...audi je malo skuplji... jel vrijedno toga?
volio bi da čujem vaše mišljene, za protiv, motori, oprema i sl

ps. diskusija neka budu samo ova dva auta, ostala me ne zanimaju...
lavic

#2 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by lavic »

Po meni su to potpuno dva ista auta i odlucuje novac i licna preferencija. Ako pare nisu problem uzmi audi a ako jesu onda golf. Iz iskustva mog a i prijatelja kojima su auta "hljeb" jaci i veci zapreminski motor je uvijek bolje kupit.
Odluka je samo tvoja, slatke muke.
frankwhite

#3 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by frankwhite »

ma isto je u sustini auto, ali je kod audi-a sve ono sto ces osjetiti za koju nijansu bolje: kvalitet unutrasnjosti, izgled, elektronika itd.

dakle audi ako su samo ova 2 auta izbor, inace kupi bmw ako hoces pravo auto :thumbup: :bih:
goran16v

#4 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by goran16v »

IMHO ti auti koncepcijski i mehanicki jesu isti, ali po pitanju kvalitete materijala za izradu karoserije, kvalitete materijala u unutrasnjosti, zvucne izolacije, zavrsne obrade, primjenjenih tehnologija za komponente i opremu, dopstupne serijske i dodatne opreme, pa na kraju krajeva i dizajna (mada je to stvar licnog ukusa) Audi je ipak kao auto stepenicu iznad Golfa, a da li ta razlika izmedju samih auta vrijedi razlike u cijeni je vec drugo pitanje. Ako finansije nisu problem ja bih svakako odabrao Audia.
ambition

#5 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by ambition »

Audi :thumbup:
aServis

#6 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by aServis »

Nekako sam orjentisan na vag grupaciju, trenutno imam golfa 5 1.9tdi kojeg planiram da zamijenim sa nekim od ova dva vozila..sa ovim autom sam prelazio 10-15 godišnje, tako da sa te strane ne vidim isplatiovst kupovine dizela i odlučio sam da idem na turbo benzin, tako da mi ostane malo više para za opremu. uglavnom da vuče na sport izgled...a to bi bilo otprilike 1.2tfsi ambition ili 1.4 dodao bi još samo ksenon( ili čak s line paket ako u njemu bude uključen xenon).

Navikao sam da se vozim na 17 felgama i sport oprugama na petici tako da mi to ne predstavlja neki problem... 77kw mi je do sada bilo ok za neku normalnu vožnju...
Audi interijer je dosta jednostavni to volim, na 7 se bojim kako će se ponašati ona piano crna nakon x godina? a ona druga nekako mi.....???
Audi exterijer mi je ljepši od 7
Seawolf

#7 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by Seawolf »

U zadnjem broju (broj 7 od 13. marta) magazina Auto Zeitung, imaš usporedni test 11 različitih auta kompaktne klase, među kojima su i Audi A3 Sportback 1.4 TFSI 90 kW i VW Golf 1.4 TSI ACT BMT 103 kW (oba sa ručnim 6-stepenim mjenjačima). Ukupan pobjednik među 11 testiranih je VW Golf 1.4 TSI ACT BMT 103 kW, a Audi A3 Sportback 1.4 TFSI 90 kW je bio trećeplasirani (između se ubacila Škoda Octavia 1.4 TSI 103 kW).

Ako se iz računice izbaci poglavlje bodovanja troškova (koji ne moraju biti isti u njemačkom i u našem slučaju), redoslijed prva tri auta ostaje nepromijenjen.

U odnosu na VW Golfa, Audi A3 Sportback je izgubio bodove u poglavljima funkcionalnost/opremljenost/unutrašnjost (manje prostora na sjedištima naprijed i nazad, lošija sigurnosna oprema(?), nešto lošija varijabilnost), komfor (buka u unutrašnjosti je veća kod Audi-a, ovjes je znatno nekomforniji), motor (naravno, jer testirani Golf ima snažniji motor od testiranog Audi-a) i dinamičnost (iz već pomenutog razloga snažnijeg motora kod Golf-a, a ispostavilo se da Golf ima i nešto kraći zaustavni put kod kočenja). Napomena: oba ova automobila na testu su imali iste pneumatike Dunlop Sport Maxx RT dimenzija 225/45R17W.

Ono što Audi A3 ima bolje od Golf-a (naravno uz skupu doplatu) je info-multimedijalni uređaj sa padom za unos teksta i daleko bolje pozicioniranim displejom.

Ukoliko ti spomenuti info-multimedijalni uređaj kod Audi-a nije must have, moja preporuka je da kupiš VW Golf 1.4 TSI BMT 103 kW (140 PS) Highline sa 7-stepenim automatizovanim DSG mjenjačem.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#8 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by mk ultra »

jesi li gledao cijene Leona? Mislim da bi mogao za slicne pare FR.a 1.4 TSI ili 1.8 TSI kupiti +LED farovi ...

A3 VS 7, mislim da ces sa Golfom bolje proci, lakse poslije i prodati ... :thumbup:
drndalo

#9 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by drndalo »

Leon ? Stari model ? :?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#10 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by mk ultra »

drndalo wrote:Leon ? Stari model ? :?
Image

Image
drndalo

#11 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by drndalo »

Zar je novi model dossao kod nas i ima cijene ? Nisam to valjda prespavao ?
aServis

#12 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by aServis »

@Seawolf
malo sam iznenađen, mislio sam da tišina, udobnost, komfor na strani audija..

cijene za leon još nisu formirane kod nas...
Phosphorus

#13 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by Phosphorus »

aServis wrote:@Seawolf

cijene za leon još nisu formirane kod nas...
...Zvučna izolacija je čak bolja nego kod pojedinih modela premijum brendova. Golf VII je tiši od Mercedesa A klase i BMW-a serije 1 za 20%, a od Škode Octavije za čak 40%. Tišina u putničkom prostoru prisutna je čak i pri brzini od 180 km/h, što je maksimum Golfa VII sa osnovnim, najslabijim agregatom u ponudi...
Seawolf

#14 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by Seawolf »

aServis wrote:@Seawolf
...
Evo rezultata mjerenja buke u unutrašnjosti vozila, direktno iz testa:

...........................Audi A3 Sportback 1.4 TFSI...VW GOLF 1.4 TSI ACT BMT...BMW 116i...Mercedes-Benz B 180 BE

U mirovanju..............................40 dB(A)...................39 dB(A)...............41 dB(A).............39 dB(A)

Pri 50 km/h, u 3. stepenu.............59 dB(A)...................58 dB(A)...............60 dB(A).............59 dB(A)

Pri 100 km/h, u 6. stepenu............65 dB(A)...................64 dB(A)...............67 dB(A).............65 dB(A)

Pri 130 km/h, u 6. stepenu............68 dB(A)...................67 dB(A)...............69 dB(A).............67 dB(A)
Mr.Fundamental

#15 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by Mr.Fundamental »

Ako se odlučiš za A3, imaš u Jeliću jedan sa finim popustom: http://novavozila.ba/web/oglas.aspx?id= ... 204d905be6

Ima ono što ti tražiš: 1.4T, xenon svjetla, sportska sjedišta i ovjes i još brdo druge opreme, a sigurno bi te puno skuplje izašlo da naručuješ ovakav isti iz fabrike. Tako da možda vrijedi razmislit o ovoj ponudi. U svakom slučaju dobar motor nišaniš, ovaj 1.4 TFSI je fantastičan, odličan omjer performansi/potrošnje.
DoradO

#16 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by DoradO »

:shock: ijao kako mi je ruzna ova centralna konzola u audiju...
tatoo

#17 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by tatoo »

Dobra auta.

Ali. . . Audi u 2013 godini klima automatic nadoplata :lol: . Pocetna cijena TFSI motorica ili manjeg dizela skorokao i Golf GtI. Interijer mi je odlican, sve dzidze prebacene na display tako da djeluje dosta simple, mozda retro. Puno toga samo kao nadoplata.
Golf dosta opreme serijski, vanjski izgled ni vruce ni hladno. Vise mjesta nazad ako je vozac malo veci.

Audi puno puno ljepsi ali puno puno para. Za dobro napucan, klima automatic, xenon, led, navi, audi conect, music interface, dab radio, sportski sicevi, i jaci dizel ili 1.8 tfsi (samo auto mjenjac! u ponudi za ovaj benzinac), audi ili BO ( Bose?) zvucnici, puno para za hatch klasu. Moje misljenje naravno i vozim Vag trenutno.

Znaci Golf ipak, ako ti se svidja.
GaRGa

#18 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by GaRGa »

Mr.Fundamental wrote:Ako se odlučiš za A3, imaš u Jeliću jedan sa finim popustom: http://novavozila.ba/web/oglas.aspx?id= ... 204d905be6

Ima ono što ti tražiš: 1.4T, xenon svjetla, sportska sjedišta i ovjes i još brdo druge opreme, a sigurno bi te puno skuplje izašlo da naručuješ ovakav isti iz fabrike. Tako da možda vrijedi razmislit o ovoj ponudi. U svakom slučaju dobar motor nišaniš, ovaj 1.4 TFSI je fantastičan, odličan omjer performansi/potrošnje.

ma prelijep audi :)
emko1234

#19 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by emko1234 »

Mr.Fundamental wrote:Ako se odlučiš za A3, imaš u Jeliću jedan sa finim popustom: http://novavozila.ba/web/oglas.aspx?id= ... 204d905be6

ovaj audi je bio demo vozilo kod jelica. al dobar je popust, iako su ga sigurno ubijali na mrtvo dole :D
aServis

#20 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by aServis »

ovaj kod jelića je inače 3 vrata tako da otpada, mislim nabacili su felge koje koštaju za ovo vozilo sa ovim paketom opreme oko 3000-4000km, mislim ono ok ali nije to za mene...

Sve je to lijepo oprema ovo ono ali to moram odvagati koliko mi treba i šta....

Moram komentarisati golfa 7 cijena 1.4 tsi 103kw sa act u higline opremi je 36705 al obavezna oprema koja se mora porčiti za naše područije iznosi još 3600km na ovu gore cijenu a u toj opremi je(tempomat,multifunkcionalni volan,5'inch tach,el.vrata i prozori,climatronic,maglenke) smiješno ali istinito :) povuče te cijena od 36km a onda ti čika kaže ima još 3600km..i i dođemo na 40 jel tako plus xenoni plus boja plus još neko parče opreme..

Dok cijena audija a3 sportback 1.4 103kw tfsi je 42 i kusur.....uglavnom dođe na nešto sitno para između vw i audija , a to 'sitno' para se može ubaciti u neke egzotike kao što je panoram krov, keyless ...u korist vw...

Ono što sam do sada osjetio, zaključio da golf 7 trendline onaj socijalni :) i sedmica sa opremom i boljim motorom kao razlika u klasama....ima se osjećaj da nije isto auto..
condy

#21 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by condy »

aServis wrote:ovaj kod jelića je inače 3 vrata tako da otpada, mislim nabacili su felge koje koštaju za ovo vozilo sa ovim paketom opreme oko 3000-4000km, mislim ono ok ali nije to za mene...

Moram komentarisati golfa 7 cijena 1.4 tsi 103kw sa act u higline opremi je 36705 al obavezna oprema koja se mora porčiti za naše područije iznosi još 3600km na ovu gore cijenu a u toj opremi je(tempomat,multifunkcionalni volan,5'inch tach,el.vrata i prozori,climatronic,maglenke) smiješno ali istinito :) povuče te cijena od 36km a onda ti čika kaže ima još 3600km..i i dođemo na 40 jel tako plus xenoni plus boja plus još neko parče opreme..

Dok cijena audija a3 sportback 1.4 103kw tfsi je 42 i kusur.....uglavnom dođe na nešto sitno para između vw i audija , a to 'sitno' para se može ubaciti u neke egzotike kao što je panoram krov, keyless ...u korist vw...

Ono što sam do sada osjetio, zaključio da golf 7 trendline onaj socijalni :) i sedmica sa opremom i boljim motorom kao razlika u klasama....ima se osjećaj da nije isto auto..
To je definitivno previše.
Jesi siguran da je bas tako?

Highline oprema treba da podrazumjeva i multi kožni volan, climatronic klimu, maglenke, tempomat,... u suprotnom ako to nema onda to nije highline oprema, već predstavlja opremu namjenjenu za bh tržište a koju ovlašteni trgovac nema pravo zvati highline opremom.

Ispada da je Golf VII 1.4 tsi 103 kw sa bi xenon svjetlima, i highline opremom u Njemačkoj jeftiniji nego u BiH.
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/vw ... &usage=NEW
Seawolf

#22 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by Seawolf »

condy wrote:
aServis wrote:ovaj kod jelića je inače 3 vrata tako da otpada, mislim nabacili su felge koje koštaju za ovo vozilo sa ovim paketom opreme oko 3000-4000km, mislim ono ok ali nije to za mene...

To je definitivno previše.
Jesi siguran da je bas tako?

Highline oprema treba da podrazumjeva i multi kožni volan, climatronic klimu, maglenke, tempomat,... u suprotnom ako to nema onda to nije highline oprema, već predstavlja opremu namjenjenu za bh tržište a koju ovlašteni trgovac nema pravo zvati highline opremom.

Ispada da je Golf VII 1.4 tsi 103 kw sa bi xenon svjetlima, i highline opremom u Njemačkoj jeftiniji nego u BiH.
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/vw ... &usage=NEW
Golf VII 1.4 TSI 103 kW Highline, za koji si dao link je izvedba sa Euro 5 motorom, bez ACT-a (isključivanje rada dva cilindra pod djelimičnim opterećenjem) i sa Comfortline nivoom opreme. Cijene u BiH, koje je ovdje iznio @aServis, odnose se na izvedbu sa Euro 6 motorom i ACT-om i sa Highline nivoom opreme.

U Njemačkoj je Euro 6 ACT izvedba, skuplja od Euro 5 izvedbe za 550 EUR. Ako ovaj iznos dodaš na cijenu vozila, koje se nudi kod Meyer-a u Braunschweig-u, dolazimo do ekvivalentne cijene od 39.300 KM (iznos njemačkog PDV-a od 19% sam zamijenio našim PDV-om od 17%). Dalje, radi se o salonskom vozilu, na koje postoji popust od oko 24%, tako da je cijena ovoga vozila u S.R. Njemačkoj, po redovnom cjenovniku, oko 50.300 KM (što je prodavač jasno i naveo u svom oglasu), što je znatno više nego po redovnom cjenovniku u BiH. Na iskazanu cijenu treba dodati troškove transporta i uvoza u BiH, tako da se kupovina novoga Golfa u S.R. Njemačkoj, ne isplati.

Najbolja varijanta je kod nas tražiti ponudu za solidno opremljenog Golfa VII 1.4 TSI 103 kW Highline ACT Euro 6, sa ksenon svjetlima, metalik ili pearl effect bojom, adaptivnom kontrolom ovjesa (kod PDD, umnogome poboljšava komfor u vožnji) i dobrim 17" felgama (Geneva, sa 7 dvostrukih krakova su moj favorit), koji kod nas po redovnom cjenovniku košta 44.000 do 45.000 KM. I onda prohodati po maloprodajnim salonima i vidjeti kod koga se takvo vozilo može poručiti i dobiti za 40.000 KM (a kod nekoga će sigurno moći). I eto puno dobrog auta, za ne tako strašno veliku količinu novca.
lavic

#23 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by lavic »

Svaka cast Golfu ali za priblizne pare uzeti golfa pored Audi-a ili BMW 116i meni nema veze sa pamecu, ali svak zna najbolje.
Seawolf

#24 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by Seawolf »

lavic wrote:Svaka cast Golfu ali za priblizne pare uzeti golfa pored Audi-a ili BMW 116i meni nema veze sa pamecu, ali svak zna najbolje.
Ako se uspoređuju Golf VII 1.4 TSI ACT BMT Euro 6 Highline i BMW 116i Urban Line, oba u izvedbi sa 5 vrata, onda je odnos cijena 42.010 KM (za Golfa, uključujući obavezne dodatke koji se moraju poručiti) prema 45.034 KM (za BMW 116i Urban Line). To je, dakle, razlika od nešto preko 7%, što znači da se ne radi o približno istim parama.

Razlika u cijeni opcija kod Golfa, u odnosu na cijene opcija kod BMW-a, je još veća.

Golf ima i manji pad vrijednosti, tako da je za očekivati da će se polovan moći prodati za najmanje podjednaku cijenu kao BMW 116i, mada je jeftiniji prilikom kupovine novoga.

U stvari, da se ne lažemo, po svakoj stavci, Golf VII 1.4 TSI ACT BMT Euro 6 Highline je bolje vozilo od BMW 116i Urban Line, sem jedne. BMW 116i Urban Line, ima za 60 cm manji prečnik zaokreta (10,6 m u odnosu na 11,2 m), što je poslijedica toga da se upravljački točkovi koji nisu istovremeno i pogonski, mogu zaokrenuti za veći ugao.
Seawolf

#25 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by Seawolf »

aServis wrote:...Ono što sam do sada osjetio, zaključio da golf 7 trendline onaj socijalni :) i sedmica sa opremom i boljim motorom kao razlika u klasama....ima se osjećaj da nije isto auto..
Naravno, ako uzimaš Golf onda uzimaš Highline. Razlika, prije svega u sjedištima, u odnosu na niže nivoe opreme je značajna. Dalje, ne zaboravi da za kvalitetniju izvedbu ovjesa, sa multilink stražnjom osovinom, moraš uzeti benzinca sa minimalno 90 kW (ili dizelaša sa minimalno 110 kW).

edit: Napisao sam prvobitno benzinca sa minimalno 103 kW, ali čini se da i onaj od 90 kW ima multilink ovjes stražnje osovine.
Last edited by Seawolf on 04/04/2013 08:29, edited 3 times in total.
Post Reply