@zelenashicine kucne carolije
Moderator: anex
-
Abacija
#1 @zelenashicine kucne carolije
Sve sto niste znali o alatima i popravcima u kuci a niste smjeli da pitate.
Udri narode s pitanjima a @zelenasica (prvenstveno) i mi ostali cemo pokusati da vam pomognemo.
Udri narode s pitanjima a @zelenasica (prvenstveno) i mi ostali cemo pokusati da vam pomognemo.
- Džingis kan
#3 Re: @zelenashicine kucne carolije
sve mi se cini da ce te poslati u banovice 
-
zelenashica
#4 Re: @zelenashicine kucne carolije
.....ja nemam ništa s ovom temom
ja več imam temu koja me zanima...uredjenje doma
-
Abacija
#5 Re: @zelenashicine kucne carolije
Dobro, izvinjavam se.zelenashica wrote:.....ja nemam ništa s ovom temom![]()
Nek moderacija brise temu.
- 8. sekretar SKOJ-a
#6 Re: zelenashicine kucne carolije
@zelenashice,
Imam komšiju gadnog, nadogradjenog, pa je on na moj štender (Nosač) antene za tv., u podnožju namontirao satelitski tanjir, antenu ali suprotno okrenutu, prema nekom AP za wireless konekciju na internet.
Ja hoću da mijenjam tv. antenu, kupio onu sa rotatorom, pa ću umjesto 4 antene, nakačiti samo jednu, vrteću.
Vrh štendera je previsoko, pa čak i da stanem na dimnjak, ne mogu dohvatiti da montiram svoju novu tv. antenu, pa moram odšarafiti štender, položiti ga na krovu, montirati antenu, pa ponovo podići i zašarafiti za dimnjak.
Tom prilikom ću sigurno raskinuti wireless komšije s kojim nemam tona, samo slika, a i to urijetko,...Mislim, da je on mene pitao, smije li se nakačiti na moj štender, ja bih možda i razmislio da mu dozvolim, ali yok.
Opcije:
1. -Popeti se na krov razmontirati štender i komšijinu wireless ant, namjestiti svoju antenu, a komšijinu ostaviti na krovu neusmjerenu, nefunkcionalnu, viseću,...
2. -Isto kao prethodno, ali komšiji dati rok od tri dana da izmjesti svoju antenu-Uključiti ton privremeno.
3. -Isto kao prethodno, samo onaj tanjir hitnuti na travu u dvorište,...
4. -Isto kao prethodno, ali komšijinu antenu usmjeriti k'o sve normalne satelitske antene u Sarajevu, prema jugo-istoku, pa kada upita da se pravim englez, da sam htio pomoći da bolje uprati satelite,...
5. -Isto kao prethodno, ali pokušati vratiti komšijinu antenu u funkcionalan položaj, usmjeren prma AP (U koaksijalni kabl zabosti špenadlu),...
Koju od ovih pet opcija da primjenim, ili imaš prijedlog za 6.?
Ne pitaj me zašto nemam tona sa komšijom, tako ti zanata.
Imam komšiju gadnog, nadogradjenog, pa je on na moj štender (Nosač) antene za tv., u podnožju namontirao satelitski tanjir, antenu ali suprotno okrenutu, prema nekom AP za wireless konekciju na internet.
Ja hoću da mijenjam tv. antenu, kupio onu sa rotatorom, pa ću umjesto 4 antene, nakačiti samo jednu, vrteću.
Vrh štendera je previsoko, pa čak i da stanem na dimnjak, ne mogu dohvatiti da montiram svoju novu tv. antenu, pa moram odšarafiti štender, položiti ga na krovu, montirati antenu, pa ponovo podići i zašarafiti za dimnjak.
Tom prilikom ću sigurno raskinuti wireless komšije s kojim nemam tona, samo slika, a i to urijetko,...Mislim, da je on mene pitao, smije li se nakačiti na moj štender, ja bih možda i razmislio da mu dozvolim, ali yok.
Opcije:
1. -Popeti se na krov razmontirati štender i komšijinu wireless ant, namjestiti svoju antenu, a komšijinu ostaviti na krovu neusmjerenu, nefunkcionalnu, viseću,...
2. -Isto kao prethodno, ali komšiji dati rok od tri dana da izmjesti svoju antenu-Uključiti ton privremeno.
4. -Isto kao prethodno, ali komšijinu antenu usmjeriti k'o sve normalne satelitske antene u Sarajevu, prema jugo-istoku, pa kada upita da se pravim englez, da sam htio pomoći da bolje uprati satelite,...
5. -Isto kao prethodno, ali pokušati vratiti komšijinu antenu u funkcionalan položaj, usmjeren prma AP (U koaksijalni kabl zabosti špenadlu),...
-
zelenashica
#7 Re: zelenashicine kucne carolije
a joj ti baš imaš gadan problem,a haman još gadnije komšije8. sekretar SKOJ-a wrote:@zelenashice,
Opcije:
hajmo redom....
ova prva opcija ti nije nimalo loša,al jadan ne bio nemoj komšiju ostavljati bez antene u funkciji,mislim da mu samo dekoracija na tvom štenderu i nije od neke koristi
druga je baš nekako kompromisna,al lutajući po forumu za ovo gudinu i malo jače ne vidjeh da u Bosančerosima ima prostora za kompromis
treća ne dolazi u obzir ni za živu glavu
eh četvrta je ko malo veće prolaznosti,bosančerosi vjeruju na svaku koja im se čini iole pametnom
eh peta je vala po najbolja,......
haj sad priznaj da sam zelenashica od čarolije i po
a 6 ne čekaj,....
ps .kakav ti je nosač je l zglobni il fiksni
- 8. sekretar SKOJ-a
#8 Re: @zelenashicine kucne carolije
Ja sam to izveo bez L-nosača štendera, profesionalno bez i jedne izbušene rupe na dimnjaku, štender od Al, nosač profesionalni fiksni sa razmakom od vrha dimnjaka....
Hvala za savjet, častim te besplatnom ulaznicom (2 komada) na koncert u Sarajevu (bilo koji) uz prethodno plaćen ulaz.
Dosta sam više popuštao, nema kompromisa, neka idem medju one koji nisu pametniji jer ne popuštam više!
Hvala za savjet, častim te besplatnom ulaznicom (2 komada) na koncert u Sarajevu (bilo koji) uz prethodno plaćen ulaz.
Dosta sam više popuštao, nema kompromisa, neka idem medju one koji nisu pametniji jer ne popuštam više!
- Karabaja
#9 Re: @zelenashicine kucne carolije
Zelenaš
Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Zelenaš u izvornom značenju je osoba koja od seljaka kupuje žito u zelenom stanju tj. u fazi dok ono nije sazrelo. Pri tome zelenaš ima i odgovarajući rizik da li će godina biti rodna, da li će eventualno nevreme uništiti rod i kakva će biti cena zrelog žita na berzi.
Zelenaši trguju na berzi i njihove akcije (dokumenta da su vlasnici žita koje će tek sazreti) se zovu fjučersi (engl. futures — budućnost), jer je stvarna naplata vezana za budućnost. Trgovina fjučersima je legalna.
Imajući u vidu i čestu tešku situaciju zemljoradnika kome je novac neophodan za plaćanje poreza i sl., zelenaši neretko do krajnjih mogućnosti obaraju cenu kod kupovine zelenog žita. Ugovor sklopljen pod ovakvim uslovima naziva se zelenaški ugovor i pod određenim okolnostima se smatra ništavnim.
U srpskom jeziku reč zelenaš ima negativno i uvredljivo značenje.
Zelenašenjem se bave oni koji imaju slobodnih sredstava, pojedinci koji „igraju“ na berzi, banke...
Pored žita trguje se i drugim proizvodima zemljoradnje kao što su kukuruz, soja, šećerna repa...
Zelenaš u izvornom značenju je osoba koja od seljaka kupuje žito u zelenom stanju tj. u fazi dok ono nije sazrelo. Pri tome zelenaš ima i odgovarajući rizik da li će godina biti rodna, da li će eventualno nevreme uništiti rod i kakva će biti cena zrelog žita na berzi.
Zelenaši trguju na berzi i njihove akcije (dokumenta da su vlasnici žita koje će tek sazreti) se zovu fjučersi (engl. futures — budućnost), jer je stvarna naplata vezana za budućnost. Trgovina fjučersima je legalna.
Imajući u vidu i čestu tešku situaciju zemljoradnika kome je novac neophodan za plaćanje poreza i sl., zelenaši neretko do krajnjih mogućnosti obaraju cenu kod kupovine zelenog žita. Ugovor sklopljen pod ovakvim uslovima naziva se zelenaški ugovor i pod određenim okolnostima se smatra ništavnim.
Zelenašenjem se bave oni koji imaju slobodnih sredstava, pojedinci koji „igraju“ na berzi, banke...
Pored žita trguje se i drugim proizvodima zemljoradnje kao što su kukuruz, soja, šećerna repa...
- 8. sekretar SKOJ-a
#10 Re: @zelenashicine kucne carolije
A šta misliš da ona promijeni nick u Lihvarka:Karabaja wrote:Zelenaš
wikipedia wrote:Lihvar označava osobu koja se na neseriozan i nezakonit način bavi s kreditima.
Tipično za lihvarene je:
krediti uz vrlo visokom kamatnom stopom, često nemoralno visoka zbog pohlepe lihvara.
Kredit bez obzira na stvarne mogucnosti vraćanja primca, koji imaju tendenciju nesolventnosti.
Lihvar radi bez autorizacije drzavnih institucija, a time i protuzakonito.
Naplata često pod poprijetnjom nasiljem.
Ilegalno kreditiranje je često povezano s organiziranim kriminalom.
Razlozi za zaduživanje kod lihvara:
Uglavnom od dužnika a koji ne mogu dobiti kredite kod postojećih renomiranih banka.
Posljedice zaduživanja kod lihvara:
Uvjeti za kreditiranje su često tako teške da je dužnik do kraja života više nije u stanju vratiti dug.
U Hrvatskoj kao i u večini država lihvarenje se kažnjava po zakonu
Last edited by 8. sekretar SKOJ-a on 29/07/2009 12:29, edited 1 time in total.
- Karabaja
#11 Re: @zelenashicine kucne carolije
ali ima i ova definicija:
Zelenaši
Ovaj članak ili poglavlje ne citira izvore, tako da postoji verovatnoća da su neke informacije iznete u ovom članku netačne.
Možete pomoći Vikipediji unoseći odgovarajuće reference.
Zelenaši, poznati i kao italijanaši[traži se izvor], bili su pristalice zelenaškog pokreta i protivnici bezuslovnog ujedinjenja Crne Gore i Srbije. Ime su dobili po zelenoj boji predizbornog letka na kome su bila imena kandidata povjerenika za izbor poslanika Podgoričke skupštine. Kasnije su se sjedinili sa Crnogorskom strankom. Pristalice su im bili seljaštvo, bivši državni činovnici, intelektualci bliski dvoru, oficiri itd. Organizatori su Božićne pobune. Zelenaši su brojali od 1.500 do 2.000 ljudi.
Politički program im se temeljio na prvom proglasu kralja Nikole od 1.7. i na drugom proglasu od 7/20. oktobra 1918. godine. Proglasima je zahtijevana konfederacija i ravnopravnost svih.
U vrijeme izbora povjerenika i poslanika trpjeli su razna omalovažavanja a i dolazilo je do sukoba (u Nikšiću 7.11.1918. godine). Cetinjsi zelenaši upućuju Protest Podgoričkoj skupštini (21.11.1918. godine). Po povratku interniraca vidno se pojačavaju aktivnosti zelenaša. U jeku Božićne pobune, upućuju Zahtjev potpisan od strane Krsta Popovića, a na ruke generala Venela. U zahtjevima se između ostalog traži:
Mi smo svi složni da Crna Gora uđe punopravna sa ostalijem pokrajinama u jednu veliku Jugoslovensku državu bez ikakvih unutrašnjih političkih granica - oblik vladavine ostavljamo da punovažno riješi redovno izabrana skupština svijeh Jugoslovena (konstituanta) čemu ćemo se srdačno pokoriti.
Mi tražimo prethodno, da jedan narodni sud pronađe krivce za sve događaje, koji su bacili ljagu na našemu oružju i da tek onda čista i vedra čela pristupimo ovoj velikoj Jugoslovenskoj zajednici, kojoj su naši predci najstariji i najvjerniji zatočnici bili.
Tražimo anuliranje skupštinske odluke u Podgorici, i nove slobodne izbore za Crnu Goru, čiji će izaslanici riješiti punovažno sve naše sadanje domaće sporove i poslove, te privremen predstavljati Crnu Goru unutra i izvan.
Među zelenašima je bilo i zagovornika za povratak kralja Nikole i da Crna Gora ponovo bude nezavisna.
U zatvoru Jusovača, prije ugušenja Božićne pobune bilo je zatvoreno oko 120 zelenaških prvaka. Po propaloj pobuni dio zelenaša se priključuje crnogorskoj vojsci u Italiji, dio vladi u egzilu, a dio je otišao u komite.
Nakon neuspjeha u pobuni, Zelenaši su se ili predali, ili otišli kućama, ili podijelili na:
razbojnike, hajdučke borce koji su pljačkali u grupama od po 20 do 30 ljudi, ukupno od 800 do 1.000, postojali do 1924. godine, najžešće četovanje krajem 1919. i početkom 1920. godine
Crnogorsku vojsku u egzilu, vojska u Kraljevini Italiji pod italijanskom komandom, nešto više od 1.500 ljudi, za ubacivanje i terorističke napade preko jadranskog mora, raspuštena 1921. godine, poslije italijansko-jugoslovenskih međunarodnih sporazuma
Zelenaši
Ovaj članak ili poglavlje ne citira izvore, tako da postoji verovatnoća da su neke informacije iznete u ovom članku netačne.
Možete pomoći Vikipediji unoseći odgovarajuće reference.
Zelenaši, poznati i kao italijanaši[traži se izvor], bili su pristalice zelenaškog pokreta i protivnici bezuslovnog ujedinjenja Crne Gore i Srbije. Ime su dobili po zelenoj boji predizbornog letka na kome su bila imena kandidata povjerenika za izbor poslanika Podgoričke skupštine. Kasnije su se sjedinili sa Crnogorskom strankom. Pristalice su im bili seljaštvo, bivši državni činovnici, intelektualci bliski dvoru, oficiri itd. Organizatori su Božićne pobune. Zelenaši su brojali od 1.500 do 2.000 ljudi.
Politički program im se temeljio na prvom proglasu kralja Nikole od 1.7. i na drugom proglasu od 7/20. oktobra 1918. godine. Proglasima je zahtijevana konfederacija i ravnopravnost svih.
U vrijeme izbora povjerenika i poslanika trpjeli su razna omalovažavanja a i dolazilo je do sukoba (u Nikšiću 7.11.1918. godine). Cetinjsi zelenaši upućuju Protest Podgoričkoj skupštini (21.11.1918. godine). Po povratku interniraca vidno se pojačavaju aktivnosti zelenaša. U jeku Božićne pobune, upućuju Zahtjev potpisan od strane Krsta Popovića, a na ruke generala Venela. U zahtjevima se između ostalog traži:
Mi smo svi složni da Crna Gora uđe punopravna sa ostalijem pokrajinama u jednu veliku Jugoslovensku državu bez ikakvih unutrašnjih političkih granica - oblik vladavine ostavljamo da punovažno riješi redovno izabrana skupština svijeh Jugoslovena (konstituanta) čemu ćemo se srdačno pokoriti.
Mi tražimo prethodno, da jedan narodni sud pronađe krivce za sve događaje, koji su bacili ljagu na našemu oružju i da tek onda čista i vedra čela pristupimo ovoj velikoj Jugoslovenskoj zajednici, kojoj su naši predci najstariji i najvjerniji zatočnici bili.
Tražimo anuliranje skupštinske odluke u Podgorici, i nove slobodne izbore za Crnu Goru, čiji će izaslanici riješiti punovažno sve naše sadanje domaće sporove i poslove, te privremen predstavljati Crnu Goru unutra i izvan.
Među zelenašima je bilo i zagovornika za povratak kralja Nikole i da Crna Gora ponovo bude nezavisna.
U zatvoru Jusovača, prije ugušenja Božićne pobune bilo je zatvoreno oko 120 zelenaških prvaka. Po propaloj pobuni dio zelenaša se priključuje crnogorskoj vojsci u Italiji, dio vladi u egzilu, a dio je otišao u komite.
Nakon neuspjeha u pobuni, Zelenaši su se ili predali, ili otišli kućama, ili podijelili na:
razbojnike, hajdučke borce koji su pljačkali u grupama od po 20 do 30 ljudi, ukupno od 800 do 1.000, postojali do 1924. godine, najžešće četovanje krajem 1919. i početkom 1920. godine
Crnogorsku vojsku u egzilu, vojska u Kraljevini Italiji pod italijanskom komandom, nešto više od 1.500 ljudi, za ubacivanje i terorističke napade preko jadranskog mora, raspuštena 1921. godine, poslije italijansko-jugoslovenskih međunarodnih sporazuma
-
zelenashica
#12 Re: @zelenashicine kucne carolije
vas dvojica zar je baš dotle došlo da mi i nick analizirate

- ružmarin-a
#13 Re: @zelenashicine kucne carolije
kako da zakopčam rajfešlus na 'aljini na leđima sama pred polazak vani, jel da se češem o zid?
ili ima neka alatka osim robota
molim pomoć, a ne merem dofatit sama

molim pomoć, a ne merem dofatit sama
-
Abacija
#14 Re: @zelenashicine kucne carolije
Ja bi ga prvo zamolio da skine svoj tanjir a ako to ne uradi ja bi ga prijavio "moderatoru", tj. predsjedniku kucnog savjeta.
-
zelenashica
#15 Re: @zelenashicine kucne carolije
muške rukeružmarin-a wrote:kako da zakopčam rajfešlus na 'aljini na leđima sama pred polazak vani, jel da se češem o zid?
molim pomoć, a ne merem dofatit sama![]()
![]()
- ružmarin-a
#16 Re: @zelenashicine kucne carolije
pa ne more @ Zelenka kad ig nejma kad zatrebaju za taj šlus
a pošto iG nema, trebam neki hepek da ih zamjeni
a ne znam šta pa pitam savete i savatare 
- HAVANA
#17 Re: @zelenashicine kucne carolije
Draga zelenashice,imam problem.
Naime i pored svog mog truda i dosta intervencija na mom i meni veoma dragom bračnom krevetu od bambusa i dalje imam problema sa škripanjem istog.
Kupio sam dodatne šarafe i obložio ih spužvom te ih provukao kroz rupe na čoškovima kreveta i sve to jako stegnuo.
Međutim,i dalje se čuju čudnovati zvukovi,nešto kao ciiii,cvrvvrvrvrvr,frfrffrfrfcvcvcrc
Molio bih te da mi pomogneš nekim savjetom šta i kako da radim a da ne mijenjam krevet jer mi je isti jako drag.
Drugi problem je sijalica u špajzu koja čas svijetli, čas ne svijetli.
E sad,dohako sam ja njoj,skočim i opalim je, te ista proradi
Šta misliš je li bolje da zamijenim grlo ili da nastavim sa opaljivanjem iste?
Unaprijd hvala.
Naime i pored svog mog truda i dosta intervencija na mom i meni veoma dragom bračnom krevetu od bambusa i dalje imam problema sa škripanjem istog.
Kupio sam dodatne šarafe i obložio ih spužvom te ih provukao kroz rupe na čoškovima kreveta i sve to jako stegnuo.
Međutim,i dalje se čuju čudnovati zvukovi,nešto kao ciiii,cvrvvrvrvrvr,frfrffrfrfcvcvcrc
Molio bih te da mi pomogneš nekim savjetom šta i kako da radim a da ne mijenjam krevet jer mi je isti jako drag.
E sad,dohako sam ja njoj,skočim i opalim je, te ista proradi
Unaprijd hvala.
-
zelenashica
#18 Re: @zelenashicine kucne carolije
HAVANA wrote:Draga zelenashice,imam problem.![]()
E sad,dohako sam ja njoj,skočim i opalim je, te ista proradi![]()
Unaprijd hvala.
uh HAVANA vala tebi taj krevet haman malo na šrafovima podhrđo od neredovnog škripanja.....
ps.ne zavrći joj uši živ bio......muŠka djeca nisu više na cijeni,na onoj temu o razvodima smo apsolvirali da im u braku počesto smrde čarape,i da samo gledaju na ukus sarme
jah a što se te sijalice tiče.....deder odvni Đoleta i kakvu u njega laganicu,pa pripali fajcak
fala na iskanju savjeta
Last edited by zelenashica on 29/07/2009 16:21, edited 1 time in total.
-
zelenashica
#19 Re: @zelenashicine kucne carolije
ružmarin-a wrote:pa ne more @ Zelenka kad ig nejma kad zatrebaju za taj šlus![]()
a pošto iG nema, trebam neki hepek da ih zamjeni
a ne znam šta pa pitam savete i savatare
hepek ti i ne treba kad nejmaš muŠko
-
Abacija
#20 Re: @zelenashicine kucne carolije
Hvala.hadzinica wrote:ova tema zvuci obecavajuce
Predomislio sam se, nemojte zatvarati temu.
-
zelenashica
#21 Re: @zelenashicine kucne carolije
eto i ja sam suglasna da ostaneAbacija wrote:Hvala.hadzinica wrote:ova tema zvuci obecavajuce![]()
Predomislio sam se, nemojte zatvarati temu.
- HAVANA
#22 Re: @zelenashicine kucne carolije
zelenashica wrote:eto i ja sam suglasna da ostaneAbacija wrote:Hvala.hadzinica wrote:ova tema zvuci obecavajuce![]()
Predomislio sam se, nemojte zatvarati temu.haman pa sam rođeni savjetodavac
a vala i primac
Pazi na gorivo i tišu.
-
zelenashica
#23 Re: @zelenashicine kucne carolije
HAVANA wrote:zelenashica wrote:eto i ja sam suglasna da ostaneAbacija wrote:
Hvala.![]()
Predomislio sam se, nemojte zatvarati temu.haman pa sam rođeni savjetodavac
a vala i primac
Pazi na gorivo i tišu.
-
Abacija
-
zelenashica
#25 Re: @zelenashicine kucne carolije
džaba moj abacija...haman su skontali da od mene nema hajraAbacija wrote:Tema up!