ATONEMENT
Moderator: _BataZiv_0809
-
galama
#1 ATONEMENT
„Pokajanje" („Atonement"), filmska adaptacija istoimenog bestselera Iana McEwana , u režiji Joe Wright-a , dobitnik Oscara, proglašen je najboljim filmom na 61. dodjeli nagrada Britanske akademije za film, dobitnik Zlatnog globusa, od četvrtka 24.04.2008. u kinu Meeting Point u terminu od 19 sati..
Film počinje u Engleskoj 1935. u najtoplijem danu u godini.
Pod prijetećom sjenkom Drugog svetskog rata Briony Tallis i njena porodica žive privilegovanim životom bogataša, u svojoj ogromnoj viktorijanskoj kući. I dok se porodica okuplja za vikend, mješavina tegobne vreline i dugo potiskivanih osjećanja izbija na površinu stvarajući zlokobni osjećaj prijetnje i opasnosti, Briony pisac u povoju, djevojčica je žive mašte.
U nizu katastrofalnih nesporazuma ona optužuje Robbieja Turnera , sina njihove domaćice i ljubavnika svoje sestre , za zločin koji nije počinio. Ova optužba uništava Robbievu i Cecilijinu tek rođenu ljubav i dramatično mijenja njihov život.
Film počinje u Engleskoj 1935. u najtoplijem danu u godini.
Pod prijetećom sjenkom Drugog svetskog rata Briony Tallis i njena porodica žive privilegovanim životom bogataša, u svojoj ogromnoj viktorijanskoj kući. I dok se porodica okuplja za vikend, mješavina tegobne vreline i dugo potiskivanih osjećanja izbija na površinu stvarajući zlokobni osjećaj prijetnje i opasnosti, Briony pisac u povoju, djevojčica je žive mašte.
U nizu katastrofalnih nesporazuma ona optužuje Robbieja Turnera , sina njihove domaćice i ljubavnika svoje sestre , za zločin koji nije počinio. Ova optužba uništava Robbievu i Cecilijinu tek rođenu ljubav i dramatično mijenja njihov život.
-
water
#2 Re: ATONEMENT
Kao i u vecini slucajeva, film koji se radi po knjizi je gubljenje para i vremena. Rijetki, su super rijetki filmovi koji mogu barem priblizno prenijeti one emocije, intuitovnost i osjecaj pripadnosti vremenu i prostoru koji je opisan. Ovaj se nije ni priblizio.
- Šeherzada
- Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....
#3 Re: ATONEMENT
Vec sam na jednoj temi pisala o mom misljenju odnosa knjige i filma pa evo kopirano-water wrote:Kao i u vecini slucajeva, film koji se radi po knjizi je gubljenje para i vremena. Rijetki, su super rijetki filmovi koji mogu barem priblizno prenijeti one emocije, intuitovnost i osjecaj pripadnosti vremenu i prostoru koji je opisan. Ovaj se nije ni priblizio.
Svi pricaju da su plakali uz Atonement!
zašto mene nije dirnulo??
to ubijanje konja i pakao brodova kojih nema, malo odskace od fokusa price
ali to je Wright htio i postic, valjda, jer imam dojam da je htio sve samo ne ispricati dirljivu pricu, pa se stoga i vracao u proslost, odlazio u buducnost, prikazivao scenu unatrag, lazirao dogadjaje, stavljao fokus na nesto deseto itd
Ali za razliku od istoimene knjige-film je fantastican i moram priznati da skoro nikada u životu nisam bila toliko BIJESNA na nekog pisca, bijesna na neki lik, bijesna na takav kraj....zanimljivo, ali i NAKON što sam vidjela kraj na filmu, to se nije moglo usporediti s onim u knjizi- 20 stranica prologa iz bryonine perspektive, o tome kako joj se priređuje zabava u kući za 77. rođendan, njoj, proslavljenoj spisateljici, o tome kako je bila udata, sretna , marshall i lola također živi....a njen roman, atonement jel'te, će moći biti objavljen TEK nakon smrti marshallovih jer u njemu, kako i iz filma znamo, navodi sva imena, a s obzirom na to da je marshall bogataš, tužio bi izdavačku kuću i ona bi bila sravljena sa zemljom....tako da eto, tek nakon što svi oni lijepo pormu, istina će "izaći na vidjelo", a što je najžalosnije, nije istina- uljepšani kraj. Tako da se apsolutno slažem sa necim sto je neko napisao- vraga im je bryoni dala njihovu sreću ( kad sam to spomenula, bilo je to u svrhu govorenja kako me ta rečenica dodatno dotukla, baš zato što je njome "naglas izraženo" kako- je njima ta sreća bila uskraćena....i eto, jedini "oblik" sreće koju su dobili, bilo je na stranicama knjige....u trenutku kad je čovjek emotivno shrvan, to puno znači ), tako sam poludjela na nju i na mcewana zbog takvog kraja....jer eto, baš nam je lijepo NABIJENO NA NOS da je baš ČITAVU tu knjigu ( dakle do prologa ), ona napisala, da je sve one scene iz dunkirka "ONA" opisala ( a ne mcewan ), jer joj je nettle u pismima opisao na što je to ličilo , sve scene između robbieja i elizabeth ( rekonstruirane preko njihovih pisama kojih se isto preko nettlea dočepala )....ma mislim UŽAS! koliko god naizgled "genijalan" i neočekivan kraj bio, tako me RASPIZDIO jer k vragu, kako si ta mala uzima za pravo misliti da je u STANJU znati što su njih dvoje osjećali jedno za drugo i na što su njihovi susreti ( kako onaj u knjižnici tako i onaj nakon zatvora ) ličili?!?! ma užas, čitava knjiga mi onda ispada tako.....lažna i neiskrena. Zanimljivo kako ti nešto u isto vrijeme može biti i predivno, izvrsno i degutantno, iritirajuće. Stvarno, nikada do sada mi se neka knjiga nije toliko sviđala i ne sviđala u isto vrijeme....i zato mi je zapravo jako drago ( jer film je ipak drugi medij ) što u filmu ne ispada u potpunosti da je to "sve njeno" ( jer opet- kako i može? gledali smo FILM, ona je pisala knjigu...nekako, ta povezanost se "gubi" i ne dolazi toliko do izražaja da je čitav film koji smo bili gledali- njena----> knjiga! ) već naprosto- sve se viđeno dogodilo onako kako se dogodilo, samo je ona zadnja scena u stanu "nadodana"....zato je za vrijeme filma moja ljutnja prema bryoni i bila utoliko manja, jer tokom filma ( ili tačnije- na kraju filma! ) moja ljutnja prema njoj nije uspijela prevladati moju tugu nad sudbinom glavnih aktera....to mi se kod filma iznimno svidjelo. Što je bilo "bitnije" da TAJ osjećaj prevlada- a ne bijes nad time što je sve što smo do tada vidjeli "njenih ruku djelo" i što je ona istinu, zapravo, vraga priznala i vragase pokajala....
rat se pokazao NAJBITNIJIM faktorom u čitavoj priči, tužno ali istinito. da bryoni nije zasrala, cee i robbie bi bili daleko od rata, ne bi poginuli i svi sretni zadovoljni. Rat je, znam da se sada ponavljam, ful bitan zbog načina na koji je utjecao na robbieja i zapravo je dodatno "naglasio" njegove osjećaje prema cee odnosno njegovu želju da bude s njom i očaj što nije i ne može biti.....i eto, kada promatraš robbieja u prvom dijelu filma, drag, nesputan, pomalo blesav/bedast ( u potpuno pozitivnom smislu naravno ), "swaggering one the promise of life" kako je i sam rekao, i onda u drugom dijelu filma- čovjek kojeg je rat razorio i koji je toga svjestan ( da, čest slučaj u filmovima, ali ne bih rekla da je to neorginalno ili isfurano- naprosto se lijepo uklapa u priču i u razvoj robbieva lika te čini njegovu sudbinu utoliko tragičnijom. uostalom, it's in the book )....da, i sada stvarno mogu reći da je film, po atmosferi, prevladavanju određenih emocija u određenim dijelova te kao cjelina ( i zasebni dijelovi ) in general što se priče tiče neopisivo vjeran knjizi! Knjiga ima 3 dijela+ epilog i u svakom je naglasak na nećem drugom. To se jasno vidi i u filmu i stvarno je predivno uspio predočiti u ta 2 sata sve sitnice, nijanse i suptilnosti te onaj "osjećaj", isprivak ONE "osjećaje" koji se protežu u 3 glavna ( +1 ) dijela kroz 370 stranica stoga eto, mislim da ako je iko osjetio "pad" u naraciji "u drugom dijelu filma" ( jer sam čula da je dosta ljudi reklo kako je prvi dio vrhunski, dok je drugi "slabiji" ), vjerojatno se toj osobi knjiga ne bi osobito svidjela- jer stvarno, baš je tako u knjizi! tako da eto, blame it on the book!
tako da, volio čovjek ovaj film ne volio, sa velikom sigurnošću i "odgovornošću" tvrdim da je to definitivno jedna od NAJBOLJIH ADAPTACIJA književnog dijela koju sam vidjela. skidam kapu!Mada,iskreno receno,meni se film nije dopao ali za razliku od knjige je fantastican......
-
water
#4 Re: ATONEMENT
svaka cast na ovako iscrpnom komentaru. Meni se dopalo ono kad kazes da si knjigu istovremeno voljela (predivno i izvrsno) i mrzila (degutantno i iritirajuce) (dobar znak), da te knjiga raspizdila (dobar znak) i tako dalje.aida05 wrote:Vec sam na jednoj temi pisala o mom misljenju odnosa knjige i filma pa evo kopirano-water wrote:Kao i u vecini slucajeva, film koji se radi po knjizi je gubljenje para i vremena. Rijetki, su super rijetki filmovi koji mogu barem priblizno prenijeti one emocije, intuitovnost i osjecaj pripadnosti vremenu i prostoru koji je opisan. Ovaj se nije ni priblizio.
Svi pricaju da su plakali uz Atonement!
zašto mene nije dirnulo??
to ubijanje konja i pakao brodova kojih nema, malo odskace od fokusa price
ali to je Wright htio i postic, valjda, jer imam dojam da je htio sve samo ne ispricati dirljivu pricu, pa se stoga i vracao u proslost, odlazio u buducnost, prikazivao scenu unatrag, lazirao dogadjaje, stavljao fokus na nesto deseto itd
Ali za razliku od istoimene knjige-film je fantastican i moram priznati da skoro nikada u životu nisam bila toliko BIJESNA na nekog pisca, bijesna na neki lik, bijesna na takav kraj....zanimljivo, ali i NAKON što sam vidjela kraj na filmu, to se nije moglo usporediti s onim u knjizi- 20 stranica prologa iz bryonine perspektive, o tome kako joj se priređuje zabava u kući za 77. rođendan, njoj, proslavljenoj spisateljici, o tome kako je bila udata, sretna , marshall i lola također živi....a njen roman, atonement jel'te, će moći biti objavljen TEK nakon smrti marshallovih jer u njemu, kako i iz filma znamo, navodi sva imena, a s obzirom na to da je marshall bogataš, tužio bi izdavačku kuću i ona bi bila sravljena sa zemljom....tako da eto, tek nakon što svi oni lijepo pormu, istina će "izaći na vidjelo", a što je najžalosnije, nije istina- uljepšani kraj. Tako da se apsolutno slažem sa necim sto je neko napisao- vraga im je bryoni dala njihovu sreću ( kad sam to spomenula, bilo je to u svrhu govorenja kako me ta rečenica dodatno dotukla, baš zato što je njome "naglas izraženo" kako- je njima ta sreća bila uskraćena....i eto, jedini "oblik" sreće koju su dobili, bilo je na stranicama knjige....u trenutku kad je čovjek emotivno shrvan, to puno znači ), tako sam poludjela na nju i na mcewana zbog takvog kraja....jer eto, baš nam je lijepo NABIJENO NA NOS da je baš ČITAVU tu knjigu ( dakle do prologa ), ona napisala, da je sve one scene iz dunkirka "ONA" opisala ( a ne mcewan ), jer joj je nettle u pismima opisao na što je to ličilo , sve scene između robbieja i elizabeth ( rekonstruirane preko njihovih pisama kojih se isto preko nettlea dočepala )....ma mislim UŽAS! koliko god naizgled "genijalan" i neočekivan kraj bio, tako me RASPIZDIO jer k vragu, kako si ta mala uzima za pravo misliti da je u STANJU znati što su njih dvoje osjećali jedno za drugo i na što su njihovi susreti ( kako onaj u knjižnici tako i onaj nakon zatvora ) ličili?!?! ma užas, čitava knjiga mi onda ispada tako.....lažna i neiskrena. Zanimljivo kako ti nešto u isto vrijeme može biti i predivno, izvrsno i degutantno, iritirajuće. Stvarno, nikada do sada mi se neka knjiga nije toliko sviđala i ne sviđala u isto vrijeme....i zato mi je zapravo jako drago ( jer film je ipak drugi medij ) što u filmu ne ispada u potpunosti da je to "sve njeno" ( jer opet- kako i može? gledali smo FILM, ona je pisala knjigu...nekako, ta povezanost se "gubi" i ne dolazi toliko do izražaja da je čitav film koji smo bili gledali- njena----> knjiga! ) već naprosto- sve se viđeno dogodilo onako kako se dogodilo, samo je ona zadnja scena u stanu "nadodana"....zato je za vrijeme filma moja ljutnja prema bryoni i bila utoliko manja, jer tokom filma ( ili tačnije- na kraju filma! ) moja ljutnja prema njoj nije uspijela prevladati moju tugu nad sudbinom glavnih aktera....to mi se kod filma iznimno svidjelo. Što je bilo "bitnije" da TAJ osjećaj prevlada- a ne bijes nad time što je sve što smo do tada vidjeli "njenih ruku djelo" i što je ona istinu, zapravo, vraga priznala i vragase pokajala....
rat se pokazao NAJBITNIJIM faktorom u čitavoj priči, tužno ali istinito. da bryoni nije zasrala, cee i robbie bi bili daleko od rata, ne bi poginuli i svi sretni zadovoljni. Rat je, znam da se sada ponavljam, ful bitan zbog načina na koji je utjecao na robbieja i zapravo je dodatno "naglasio" njegove osjećaje prema cee odnosno njegovu želju da bude s njom i očaj što nije i ne može biti.....i eto, kada promatraš robbieja u prvom dijelu filma, drag, nesputan, pomalo blesav/bedast ( u potpuno pozitivnom smislu naravno ), "swaggering one the promise of life" kako je i sam rekao, i onda u drugom dijelu filma- čovjek kojeg je rat razorio i koji je toga svjestan ( da, čest slučaj u filmovima, ali ne bih rekla da je to neorginalno ili isfurano- naprosto se lijepo uklapa u priču i u razvoj robbieva lika te čini njegovu sudbinu utoliko tragičnijom. uostalom, it's in the book )....da, i sada stvarno mogu reći da je film, po atmosferi, prevladavanju određenih emocija u određenim dijelova te kao cjelina ( i zasebni dijelovi ) in general što se priče tiče neopisivo vjeran knjizi! Knjiga ima 3 dijela+ epilog i u svakom je naglasak na nećem drugom. To se jasno vidi i u filmu i stvarno je predivno uspio predočiti u ta 2 sata sve sitnice, nijanse i suptilnosti te onaj "osjećaj", isprivak ONE "osjećaje" koji se protežu u 3 glavna ( +1 ) dijela kroz 370 stranica stoga eto, mislim da ako je iko osjetio "pad" u naraciji "u drugom dijelu filma" ( jer sam čula da je dosta ljudi reklo kako je prvi dio vrhunski, dok je drugi "slabiji" ), vjerojatno se toj osobi knjiga ne bi osobito svidjela- jer stvarno, baš je tako u knjizi! tako da eto, blame it on the book!
tako da, volio čovjek ovaj film ne volio, sa velikom sigurnošću i "odgovornošću" tvrdim da je to definitivno jedna od NAJBOLJIH ADAPTACIJA književnog dijela koju sam vidjela. skidam kapu!Mada,iskreno receno,meni se film nije dopao ali za razliku od knjige je fantastican......
Ja zapravo nebih mogao bolje objasniti zbog cega ovaj film je blijeda adaptacija, nego u potpunosti citirati sve sto si ti napisala. Cudno kako iz potpuno istih premisa razliciti ljudi mogu izvuci razlicite zakljucke. Ne razumijem ni ovo podebljano??? Neise, da te parafraziram ja sam u isto vrijeme i uzivao i snebivao se citajuci tvoj komentar.
- Šeherzada
- Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....
#5 Re: ATONEMENT
Ovo podebljano znaci da mi film i nije tako poseban,ima ih mnostvo boljih,ali za razliku od knjige-predobar je!
- harač
#6 Re: ATONEMENT
majko draga... ovaj film sam gledao prije 6 mjeseci... pa kako oni misle da privuku gledaoce... jedva čekam multiplex
- fishtrija
#7 Re: ATONEMENT
A gdje si gledao, ako smijemo znati? I ne morate komentirati sve detalje o filmu, ima ljudi koji ipak čekaju filmove da dođu u kina, koliko god kasnili...
- anais_nin
#8 Re: ATONEMENT
slazem sewater wrote:Kao i u vecini slucajeva, film koji se radi po knjizi je gubljenje para i vremena. Rijetki, su super rijetki filmovi koji mogu barem priblizno prenijeti one emocije, intuitovnost i osjecaj pripadnosti vremenu i prostoru koji je opisan. Ovaj se nije ni priblizio.
- Miki123
#9 Re: ATONEMENT
Upravo. i to dvdrip.harač wrote:majko draga... ovaj film sam gledao prije 6 mjeseci... pa kako oni misle da privuku gledaoce... jedva čekam multiplex
pa eno ti tema novi filmovi vol.2.
inače, ja nisam čitao roman, tako da je meni film odličan. film emocije. keira je isto briljirala i ovo joj je najzrelija uloga do sada.
- fishtrija
#10 Re: ATONEMENT
Hajde što zanemarujete zakone države u kojoj živite, to je stvar osnovnog odgoja i kulture, ali ako već toliko volite film i taj poriv vas tjera da ostavljate postove ovdje i komentarišete tako zorno etiku i estetiku nekog filma, nije mi jasno kako vam televizor (kolikog god formata bio i kakav god Bravia engine imao unutra) može zamijeniti ugođaj velikog platna. I još se hvalite... DVDrip! Nevjerovatno.Miki123 wrote:Upravo. i to dvdrip.harač wrote:majko draga... ovaj film sam gledao prije 6 mjeseci... pa kako oni misle da privuku gledaoce... jedva čekam multiplex
pa eno ti tema novi filmovi vol.2.![]()
inače, ja nisam čitao roman, tako da je meni film odličan. film emocije. keira je isto briljirala i ovo joj je najzrelija uloga do sada.
- Miki123
#11 Re: ATONEMENT
Nisi skonto. Pročitaj još jednom post. Ključno je to što naši kino distributeri ništa ne rade da dovedu recentne filmove u kina. Ne znam jesi li pratio, ali ja sam se baš raspitivo kad će biti there will be blood u meetingu, jer u pravu si, ništa ne može zamijeniti draž gledanja filma na velikom platnu. I samo da ti kažem da there will be blood nije ni u planu. Konkretno, taj film je u hrvatskim kinima igrao prije cca 5 mjeseci, svega 7 do 10 dana nakon usa premijere! Kad to bude pravilo, a ne izuzetak (10,000 BC) i kod, ja ću batalit skidanje filmova sa neta.fishtrija wrote:Hajde što zanemarujete zakone države u kojoj živite, to je stvar osnovnog odgoja i kulture, ali ako već toliko volite film i taj poriv vas tjera da ostavljate postove ovdje i komentarišete tako zorno etiku i estetiku nekog filma, nije mi jasno kako vam televizor (kolikog god formata bio i kakav god Bravia engine imao unutra) može zamijeniti ugođaj velikog platna. I još se hvalite... DVDrip! Nevjerovatno.Miki123 wrote:Upravo. i to dvdrip.harač wrote:majko draga... ovaj film sam gledao prije 6 mjeseci... pa kako oni misle da privuku gledaoce... jedva čekam multiplex
pa eno ti tema novi filmovi vol.2.![]()
- fishtrija
#12 Re: ATONEMENT
Ti si u pravu, ja se slažem da filmovi ne dolaze na vrijeme sem izuzetaka, niti mogu svi da dođu na vrijeme zbog nedostatka kino dvorana. Ali, ako ti kažeš da bi gledao neki film radije u kinu uvijek nego na Div-xu, onda si na žalost izuzetak. Ja ne opravdavam to što skidaš filmove s neta uopšte, sem ukoliko ne postoji nikakva mogućnost da film stigne u kina niti na DVD putem regularne distribucije... Ali koliko su krivi distributeri za ovakvo stanje, toliko je kriva i raja, koja su kudikamo radikalnijih pogleda nego ti. Žalosno...
- harač
#13 Re: ATONEMENT
pa ja ne znam ni jednog filmofila koji čeka više od mjesec dana da film stigne u kino prije nego što ga pogleda na "piratu" (sad je kvaliteta tolika da to više nije pirat u klasičnom smislu), a kamoli ŠEST MJESECI
a o zakonu i pravnoj državi mi ne pričaj matereti da ne počnem povračat po ekranu
- harač
#14 Re: ATONEMENT
Nisi skonto. Pročitaj još jednom post. Ključno je to što naši kino distributeri ništa ne rade da dovedu recentne filmove u kina. Ne znam jesi li pratio, ali ja sam se baš raspitivo kad će biti there will be blood u meetingu, jer u pravu si, ništa ne može zamijeniti draž gledanja filma na velikom platnu. I samo da ti kažem da there will be blood nije ni u planu. Konkretno, taj film je u hrvatskim kinima igrao prije cca 5 mjeseci, svega 7 do 10 dana nakon usa premijere! Kad to bude pravilo, a ne izuzetak (10,000 BC) i kod, ja ću batalit skidanje filmova sa neta.[/quote][/quote]
TWBB bi "trebao bit" na SFF-u, to su barem meni rekli... samo se nadam ne midnight meetings, film traje gotovo 3 sata
TWBB bi "trebao bit" na SFF-u, to su barem meni rekli... samo se nadam ne midnight meetings, film traje gotovo 3 sata
- Miki123
#15 Re: ATONEMENT
Evo ti potvrda onog o čemu sam govorio. There will be blood će bosansku premijeru imati na SFF-u.fishtrija wrote:Ti si u pravu, ja se slažem da filmovi ne dolaze na vrijeme sem izuzetaka, niti mogu svi da dođu na vrijeme zbog nedostatka kino dvorana. Ali, ako ti kažeš da bi gledao neki film radije u kinu uvijek nego na Div-xu, onda si na žalost izuzetak. Ja ne opravdavam to što skidaš filmove s neta uopšte, sem ukoliko ne postoji nikakva mogućnost da film stigne u kina niti na DVD putem regularne distribucije... Ali koliko su krivi distributeri za ovakvo stanje, toliko je kriva i raja, koja su kudikamo radikalnijih pogleda nego ti. Žalosno...
Ja ti mogu reći da je na emerichovom proljevu, 10,000 BC, meeting point bio dupke pun u oba termina, i to zato što je film bio "svjež" i igro 2 dana nakon usa premijere. Dakle, raja je poželjela kino, ali kilavi distributer koji je do jučer vodio mesaru, a sad bi da bude filmadžija, to onemogućava.
Pa TWBB će doći na dvdiju, legalno u videoteke, za mjesec, dva, oni će kino premijeru staviti u augustu kad ga i ptice na grani pregledaju
Ima li igdje na svijetu da film u kina dolazi NAKON službene dvd distribucije po videotekama?