Atest pri prevodu vozila sa teretnog na putničko
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Hamzza
#1 Atest pri prevodu vozila sa teretnog na putničko
Kupio sam Fiat-ovu Pandu Mk1 koja je registrovana kao "kombinovano vozilo". U saobraćajnoj piše to, i piše da je broj mjesta za putnike (uključujući i vozača) 2. Dakle samo prednja dva sjedišta.
Ja sam sad u vozilo ugradio zadnje sjedište. Vozilo je odjavljeno u prethodnom mjestu prebivališta, i ja ga pošao prijaviti u svojem. Kažu mi da trebam uraditi atest za zadnje sjedište (tj. na 5 putničkih mjesta).
Hajd' dobro. Odem u Mašinski fakultet (tamo su me uputili) i tamo mi kažu da osim sjedišta, moram ugraditi i zadnje pojaseve za vezanje putnika, kao i policu između sjedišta i zadnjih vrata (natkrivač "gepeka").
Polica nije problem, ali da li moram imati zadnje pojaseve? Evo čitam ZOBS (Službeni glasnik BiH, broj 6/06, 75/06, 44/07, 84/09,48/10) i član 34. kaže "(1) Vozaĉ motornog vozila i lica koja se prevoze tim vozilom duţni su koristiti sigurnosne pojaseve za vrijeme dok se vozilo kreće u saobraćaju na javnom putu." To implicira da moram,
Hajde i pojaseve mogu nabaviti i ugraditi.
Međutim, cijena tog atesta u Mašinskom fakultet je 350 KM !! Pa ne ugrađujem đakuzi ili trampolinu u auto!
Zna li neko gdje se taj atest može jeftinije uraditi (a da ga MUP prizna), i za koliko para?
Zna li neko koliki je rizik ne uraditi atest (ostaviti vozilo zvanično registrovano za 2 putnika), i tako se vozati? Recimo šta ako me patrola zaustavi a unutra 4 putnika? Šta ako se desi udes i putnik pozadi mi se povrijedi (bio ja kriv za udes ili ne bio)?
Ja sam sad u vozilo ugradio zadnje sjedište. Vozilo je odjavljeno u prethodnom mjestu prebivališta, i ja ga pošao prijaviti u svojem. Kažu mi da trebam uraditi atest za zadnje sjedište (tj. na 5 putničkih mjesta).
Hajd' dobro. Odem u Mašinski fakultet (tamo su me uputili) i tamo mi kažu da osim sjedišta, moram ugraditi i zadnje pojaseve za vezanje putnika, kao i policu između sjedišta i zadnjih vrata (natkrivač "gepeka").
Polica nije problem, ali da li moram imati zadnje pojaseve? Evo čitam ZOBS (Službeni glasnik BiH, broj 6/06, 75/06, 44/07, 84/09,48/10) i član 34. kaže "(1) Vozaĉ motornog vozila i lica koja se prevoze tim vozilom duţni su koristiti sigurnosne pojaseve za vrijeme dok se vozilo kreće u saobraćaju na javnom putu." To implicira da moram,
Hajde i pojaseve mogu nabaviti i ugraditi.
Međutim, cijena tog atesta u Mašinskom fakultet je 350 KM !! Pa ne ugrađujem đakuzi ili trampolinu u auto!
Zna li neko gdje se taj atest može jeftinije uraditi (a da ga MUP prizna), i za koliko para?
Zna li neko koliki je rizik ne uraditi atest (ostaviti vozilo zvanično registrovano za 2 putnika), i tako se vozati? Recimo šta ako me patrola zaustavi a unutra 4 putnika? Šta ako se desi udes i putnik pozadi mi se povrijedi (bio ja kriv za udes ili ne bio)?
Last edited by Hamzza on 09/04/2012 14:21, edited 1 time in total.
- iceman ze
#2 Re: Atest pri prevodu vozila sa teretnog na putničko
Znam da atest plinskih instalacija radi AC Quattro, pa da se raspitas kod njih, ako nista mogu te uputiti gdje bi to mogao uraditi.
-
goran16v
#3 Re: Atest pri prevodu vozila sa teretnog na putničko
Ja sam atest sa teretnog na putnicki uradio u Hidrogradnji u Rajlovcu/Stupu ali to je bilo prije nego sto su uveli homologaciju.
- Hamzza
#4 Re: Atest pri prevodu vozila sa teretnog na putničko
Evo saznao sam i za AC Quattro i za Hidrogradnju. Ima li još nekih?
Koliko je tada koštao atest sa teretnog na putničko u Hidrogradnji?
-
goran16v
#5 Re: Atest pri prevodu vozila sa teretnog na putničko
Ne mogu da se sjetim, to je bilo 2006. godine.Hamzza wrote:Evo saznao sam i za AC Quattro i za Hidrogradnju. Ima li još nekih?
- Bakir1
#6 Re: Atest pri prevodu vozila sa teretnog na putničko
pravilnikom o certificiranju motornih vozila,
http://www.automotivecenter.ba/Zakoni%2 ... 041-08.pdf
unificirane su sve institucije na nivou drzave koje se bave atestiranjem ili certificiranjem motornih vozila,
a pravilnikom o cijenama,
http://www.sllist.ba/glasnik/2011/Broj89/Broj089.pdf
unificirane su cijene.
tako da to ti je to, da ga uradis na marsu ista ti je cijena.
prije je bilo za vozila prilikom trazene prepravke u rasponu od 120 do 220 KM
http://www.automotivecenter.ba/Zakoni%2 ... 041-08.pdf
unificirane su sve institucije na nivou drzave koje se bave atestiranjem ili certificiranjem motornih vozila,
a pravilnikom o cijenama,
http://www.sllist.ba/glasnik/2011/Broj89/Broj089.pdf
unificirane su cijene.
tako da to ti je to, da ga uradis na marsu ista ti je cijena.
prije je bilo za vozila prilikom trazene prepravke u rasponu od 120 do 220 KM
- Luca_Toni
#7 Re: Atest pri prevodu vozila sa teretnog na putničko
Ja sam uradio U Hidrogradnji, mislim da nije bilo skupo oko 50KM, nemoj me držati za riječ.
- Hamzza
#8 Re: Atest pri prevodu vozila sa teretnog na putničko
@Bakir1:
Mnogo hvala za ove linkove na pravilnike.
@Luca_Toni:
Kada si ti to radio u Hidrogradnji, i je li baš bio atest promjene broja putničkih mjesta u vozilu - dodavanja sjedišta?
Ovaj cjenovik na kojeg je Bakir ukazao je izgleda postao zvaničan 8.11.2011. godine (pogledati zaglavlje na njegovoj prvoj stranici).
Mnogo hvala za ove linkove na pravilnike.
@Luca_Toni:
Kada si ti to radio u Hidrogradnji, i je li baš bio atest promjene broja putničkih mjesta u vozilu - dodavanja sjedišta?
Ovaj cjenovik na kojeg je Bakir ukazao je izgleda postao zvaničan 8.11.2011. godine (pogledati zaglavlje na njegovoj prvoj stranici).
- Luca_Toni
#9 Re: Atest pri prevodu vozila sa teretnog na putničko
To su uradili za mene, ja sam pročitao dole pri dnu (računa kojeg sam dobio) "atestiranje vozila" 50KM. Sad morat ćeš plaćati fotografisanje, ispravnost šasije, izlazak komisije i slično..ispadne više sa tim điđama. Najbolje ti je nazovi Hidrogradnju.
U svakom slučaju će te ispasti jeftinije, plafon 200KM.
Dodatni troškovi: Kada se odlučiš za prevod vozila, tj. da u saboraćajnoj stoji "putničko", uvjet za to je prvo odraditi vanredni tehnički pregled, oko 20 ili 30KM. Taj vanredni tehnični nije ništa drugo do pečat i papir kojim se potvrđuje pisani iskaz kuće koja je radila atestiranje (u mom slučaju Hidrogradnje) tj.da je vozilo u stanju kakvom ga je komisija atestirala ...skupa zezancija...
I bila je promjena sjediša sa 2 na 4, odnosno ugradnja zadnje klupu sa pojasevima.
U svakom slučaju će te ispasti jeftinije, plafon 200KM.
Dodatni troškovi: Kada se odlučiš za prevod vozila, tj. da u saboraćajnoj stoji "putničko", uvjet za to je prvo odraditi vanredni tehnički pregled, oko 20 ili 30KM. Taj vanredni tehnični nije ništa drugo do pečat i papir kojim se potvrđuje pisani iskaz kuće koja je radila atestiranje (u mom slučaju Hidrogradnje) tj.da je vozilo u stanju kakvom ga je komisija atestirala ...skupa zezancija...
I bila je promjena sjediša sa 2 na 4, odnosno ugradnja zadnje klupu sa pojasevima.
- pezzar
#10 Re: Atest pri prevodu vozila sa teretnog na putničko
Nemaš potrebe provjeravati dalje cijene, @bakir1 je sve objasnio. Atestiranje kao pojam više ne postoji i zamjenjeno je certificiranjem vozila. Certificiranje vozila je uređeno tako da postoje dvije krovne organizacije, ovlaštene od Ministarstva saobraćaja i komunikacija, koje izdaju Certifikate (nekadašnje ateste). Pregledi se vrše na nekom od ispitnih mjesta, kao što su AC Quattro ili MFS, a cijena je jedinstvena za cijelu BiH.
- Hamzza
#11 Re: Atest pri prevodu vozila sa teretnog na putničko
Da, i po ovom novom bagljavom cjenovniku certifikacija ugradnje zadnjih sjedišta sa pojasevima košta isto koliko i certifikacija vozila za prevoz opasnih tvari, tj. isto koliko i certifikacija vozila koje je sastavljeno od dijelova raznoraznih proizvođača (ali da mu je šasija od nekog serijskog vozila), tj. skoro isto koliko i certifikacija ugradnje plinskih instalacija ....
A certifikacija vozila pri zamjeni motora košta skoro duplo manje ...
Kako je tako je.
Moram još samo provjeriti kakve su peripetije ako se u vozilu koje je registrovano sa 2 putnička mjesta vozi više od 2 putnika (šta u slučaju udesa i sl.).
A certifikacija vozila pri zamjeni motora košta skoro duplo manje ...
Kako je tako je.
Moram još samo provjeriti kakve su peripetije ako se u vozilu koje je registrovano sa 2 putnička mjesta vozi više od 2 putnika (šta u slučaju udesa i sl.).
- lonely_wolf
#12 Re: Atest pri prevodu vozila sa teretnog na putničko
Neznam kako je to sad po ovom novom zakonu ali ako je ostao ne promjenjen dio koji obuhvata ovaj slucaj onda auto ne mozes registrovati na fizicko lice (bez atesta ili homologacije) jer spada u kategoriju teretnih vozila, a sto se tice prekobrojnih putnika policija moze kazniti i vozaca putnickog vozila ako ima vise putnika od dozvoljenog tj. broja upisanog u saobracajnu.
- Hamzza
#13 Re: Atest pri prevodu vozila sa teretnog na putničko
Vozilo je trenutno registrovano kao "kombinovano vozilo". To je izgleda neka kategorija koja je specifična za RS i Brčko (vozilo je iz Brčkog). To je ugrubo rečeno teretno vozilo kojeg može posjedovati fizičko lice, i još neke privilegije.
Koliko mi se čini, ovdje u Feleraciji ne priznaju tu kategoriju vozila (smatra se kao teretno). Nisam to još provjerio.
Koliko mi se čini, ovdje u Feleraciji ne priznaju tu kategoriju vozila (smatra se kao teretno). Nisam to još provjerio.
-
goran16v
#14 Re: Atest pri prevodu vozila sa teretnog na putničko
Kad sam prije 2 god registrovao putnickog Kangooa koji je btw registrovan na fiz. lice, u Vlasnicku knjizicu je bilo upisano "kombinovano", saobracajna je jos stara.Hamzza wrote:Vozilo je trenutno registrovano kao "kombinovano vozilo". To je izgleda neka kategorija koja je specifična za RS i Brčko (vozilo je iz Brčkog). To je ugrubo rečeno teretno vozilo kojeg može posjedovati fizičko lice, i još neke privilegije.
-
edo001
#15 Re: Atest pri prevodu vozila sa teretnog na putničko
Interesuje me dali neko zna koliko atest (sertifikat) vremenski važi. Auto je registrovan do 6 - mijeseca , bio je teretni urađen u putnički,ukoliko bi sad uradio atest dali bi vrijedio do 6-og mijeseca i onda da ga priložim uz registraciju i obavim promijenu.