Jesam li ja to negdje iznio tvrdnju da Bog postoji, pa da je moram branit'? Slobodno je nađi, da te vidim, da vidim te vještine kojima barataš.Sara03 wrote:Odakle bog?S4mpion wrote:Nisi dala odgovor na pitanje "odakle život".
Nemaš odgovor, izuzev filozofsko-teološkog šupljiranja.
Ateizam vs. Religija
- S4mpion
#4901 Re: Ateizam vs. Religija
-
lijepa u dusi
#4902 Re: Ateizam vs. Religija
Bajram sutra momci, uhvatite se posla, ne mogu i ne trebaju hanume sve same 
- Idemedosumom
#4903 Re: Ateizam vs. Religija
Opet se zahuktalo...
A bolja dipla bude kada ja i Seker opletemo, priznajte
A bolja dipla bude kada ja i Seker opletemo, priznajte
- Pujdo12
#4904 Re: Ateizam vs. Religija
Ja dignem noge da more usisati, a ona sva ponosna što i ja nekad dignem nogelijepa u dusi wrote:Bajram sutra momci, uhvatite se posla, ne mogu i ne trebaju hanume sve same
- Sara03
#4905 Re: Ateizam vs. Religija
Pa, odakle život?S4mpion wrote:Jesam li ja to negdje iznio tvrdnju da Bog postoji, pa da je moram branit'? Slobodno je nađi, da te vidim, da vidim te vještine kojima barataš.
S4mpion wrote:Ovo je upitno, to dijete u bilo kojem trenutku sebi može postaviti pitanje: "Odakle život?" i time se može dovesti do Boga.
- S4mpion
#4906 Re: Ateizam vs. Religija
Nisi našla tvrdnju koju sam ti tražio, pa, prema tome, nema potrebe da me pitaš "Odakle Bog?", jer ja o tome nisam iznosio nikakve tvrdnje, pa ih, samim tim, nisam dužan ni branit'.Sara03 wrote:Pa, odakle život?S4mpion wrote:Jesam li ja to negdje iznio tvrdnju da Bog postoji, pa da je moram branit'? Slobodno je nađi, da te vidim, da vidim te vještine kojima barataš.
S4mpion wrote:Ovo je upitno, to dijete u bilo kojem trenutku sebi može postaviti pitanje: "Odakle život?" i time se može dovesti do Boga.
Gle čuda, nisam iznio ni bilo kakve tvrdnje o tome odakle život potiče, pa ni njih ne moram branit', i to pitanje je suvišno.
Odbranu zahtijevaju samo one tvrdnje koje se iznesu.
- Sara03
#4907 Re: Ateizam vs. Religija
Fino ja rekoh sinoć, tabula rasa.
S4mpion wrote:Gle čuda, nisam iznio ni bilo kakve tvrdnje o tome odakle život potiče.
- medvjed23
#4908 Re: Ateizam vs. Religija
test, zeko, test..Bloo wrote:
Bog je.onda programirao i susu, i zemljotrese i cunami i tornada....
- Bloo
- Globalna šefica
#4909 Re: Ateizam vs. Religija
Ah da, jbg uvijek zaboravim. Test za dzennet.medvjed23 wrote:test, zeko, test..Bloo wrote:
Bog je.onda programirao i susu, i zemljotrese i cunami i tornada....
*U dubini duse je znala i manje patila, to dobri Allah africku djecu za dzennet testira*
- Idemedosumom
#4910 Re: Ateizam vs. Religija
Kako ono ide, Bog je ili zao, ili nije svemoćan, ili je nezainteresovan?
- harač
#4911 Re: Ateizam vs. Religija
lud, lažov ili Bog, da citiram C.S.Lewisa
- Nastasia
#4912 Re: Ateizam vs. Religija
Idemedosumom wrote:Kako ono ide, Bog je ili zao, ili nije svemoćan, ili je nezainteresovan?
Ako bog hoće da spriječi zlo a ne može, onda nije svemoguć !
Ako može a neće da spriječi zlo, onda je bog zao !
Ako može i hoće da spriječi zlo, zašto zlo postoji !?
Ako ne može i neće da spriječi zlo, zašto ga nazivamo bogom ?
- Bloo
- Globalna šefica
#4913 Re: Ateizam vs. Religija
How often have I said to you that when you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth?Idemedosumom wrote:Kako ono ide, Bog je ili zao, ili nije svemoćan, ili je nezainteresovan?
Najlogicniji je.odgovor onda da nema bozanstva.
- medvjed23
#4914 Re: Ateizam vs. Religija
možda, poput čovjeka, u sebi nosi i dobro i zloIdemedosumom wrote:Kako ono ide, Bog je ili zao, ili nije svemoćan, ili je nezainteresovan?
- Nastasia
#4915 Re: Ateizam vs. Religija
Ali kako je onda Bog?medvjed23 wrote:možda, poput čovjeka, u sebi nosi i dobro i zloIdemedosumom wrote:Kako ono ide, Bog je ili zao, ili nije svemoćan, ili je nezainteresovan?
- Idemedosumom
#4916 Re: Ateizam vs. Religija
Morebit da ste upravu. Nadam se da niste. Peace.Bloo wrote: Najlogicniji je.odgovor onda da nema bozanstva.
- Pujdo12
#4917 Re: Ateizam vs. Religija
Osim AllahaBloo wrote:How often have I said to you that when you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth?Idemedosumom wrote:Kako ono ide, Bog je ili zao, ili nije svemoćan, ili je nezainteresovan?
Najlogicniji je.odgovor onda da nema bozanstva.
Izvini moro sam
- Bloo
- Globalna šefica
#4918 Re: Ateizam vs. Religija
Peace i tebi, brate.
- Nastasia
#4919 Re: Ateizam vs. Religija
Ja od svih vjernika sa ove teme najviše medu poštujem. 
- MarlboroGold
#4920 Re: Ateizam vs. Religija
To naišli valovi pa si na religijiIdemedosumom wrote:Morebit da ste upravu. Nadam se da niste. Peace.Bloo wrote: Najlogicniji je.odgovor onda da nema bozanstva.
- medvjed23
#4921 Re: Ateizam vs. Religija
abrahamski nije.. al ima još mogućih bogova, kolko hoš..Nastasia wrote:Ali kako je onda Bog?medvjed23 wrote:možda, poput čovjeka, u sebi nosi i dobro i zloIdemedosumom wrote:Kako ono ide, Bog je ili zao, ili nije svemoćan, ili je nezainteresovan?
- JVC
#4922 Re: Ateizam vs. Religija
Please, please pa vi ste zaista tanki u nekim stvarima.Pujdo12 wrote:Ima Islamskih krugova koja prihvata evoluciju, a također slučjno gledao intrview sa nekim svećanikom iz Rima koji kaže da taj sektor nauke unutar crkve razmatra evolucijuMarlboroGold wrote:Koja religija?Pujdo12 wrote: O ne budi toliko siguran da će to ubrzo, religija evoluira neprimjetno sa vremenom, evo počeli su širom religijskih krugova prihvatati Darvinovu teoriju, kako bih se jednog dana zaboravilo da su je ikad odbijali, kao što sad crkva šuti o raznim glupostima u srednjem vjeku
Procitajte malo sta je Toma Akvinski pisao o evoluciji i to 6 stoljeca prije Darvina.
- MarlboroGold
#4923 Re: Ateizam vs. Religija
Jeste... a je li koncil to prihvatio?JVC wrote: Please, please pa vi ste zaista tanki u nekim stvarima.
Procitajte malo sta je Toma Akvinski pisao o evoluciji i to 6 stoljeca prije Darvina.
-
sekerbay
#4924 Re: Ateizam vs. Religija
Kako naivno razmišljanje.
Čuj, zašto bog dopušta zlo
Država dozvoli zanimanje instruktora za vožnju a samim tim i tebi mogućnost da položiš vozačku i uživaš u vožnji, kao i to da u vrlo kratkom roku prelaziš ogromne razdaljine.
Ako se ti napiješ i sjedneš za volan, ko je kriv ako napraviš udes, ti il država?
A da ne govorimo da ti je rečeno da ne smiješ sjesti za volan ako si konzumirao alkohol.
Zapadni svijet godišnje baca 40% hrane.
Da se prestane sa tom praksom, na svijetu ne bi bilo gladnih.
Ovo nije moje mišljenje, nego rezultat istraživanja stručnih insana.
Drugo, za svoj tehnološki i svaki drugi napredak, moderni zapadni čovjek može da se zahvali onima koji danas žive u bijedi i umiru od gladi.
Da, oni su opljačkali njihova prirodna bogatstva.
Kod modernog zapadnog čovjeka možemo konstatovati odsustvo vjere, između ostalog i kroz sekularne zakone koje su izmislili a koji su u koliziji sa vjerskim zakonima.
Za razliku od njih koji su, očigledno je, doveli do katastrofalnog stanja u siromašnim zemljama, direktno ili indirektno, pravi islam i ono njemu najbliže je vladao nekih par godina.
U tom vaktu nisi mogao naći insana kojem bi udijelio sadaku. Svi su imali jer je islamska vlast gledala da dobra budu jednako raspoređena.
Eto, ne moramo ići u prošlost. Dovoljno je da se zapitamo kako je danas.
Pogledajmo u komšiluk.
Evo da krenem od zemlje u kojoj zarađujem novac.
Bogata njemačka u evropi. Bogata evropa u okruženju.
10% najbogatijih nijemaca raspolaže sumom od 5000 milijardi keša. Dakle, bez nekretnina.
Sve "zarađeno" na kamati.
Na vrhuncu grčke krize, grci su se mogli zaduživati samo ako bi plaćali 8% kamate.
Njemačka ode do ezb, uzme kredit sa 0% kamate i da ga grcima za 5%
Da 10% evropskih bogatasa vrati pare koje su uzeli na lihvarstvu i otimanju nafte tjerajući cijenu na minimum, kao i druga prirodna bogatstva, pa da te pare podijele siromašnima, siromašnih ne bi bilo.
Eto, problem riješen.
Ne tražite ga tamo gdje nije nastao niti je bio
Čuj, zašto bog dopušta zlo
Država dozvoli zanimanje instruktora za vožnju a samim tim i tebi mogućnost da položiš vozačku i uživaš u vožnji, kao i to da u vrlo kratkom roku prelaziš ogromne razdaljine.
Ako se ti napiješ i sjedneš za volan, ko je kriv ako napraviš udes, ti il država?
A da ne govorimo da ti je rečeno da ne smiješ sjesti za volan ako si konzumirao alkohol.
Zapadni svijet godišnje baca 40% hrane.
Da se prestane sa tom praksom, na svijetu ne bi bilo gladnih.
Ovo nije moje mišljenje, nego rezultat istraživanja stručnih insana.
Drugo, za svoj tehnološki i svaki drugi napredak, moderni zapadni čovjek može da se zahvali onima koji danas žive u bijedi i umiru od gladi.
Da, oni su opljačkali njihova prirodna bogatstva.
Kod modernog zapadnog čovjeka možemo konstatovati odsustvo vjere, između ostalog i kroz sekularne zakone koje su izmislili a koji su u koliziji sa vjerskim zakonima.
Za razliku od njih koji su, očigledno je, doveli do katastrofalnog stanja u siromašnim zemljama, direktno ili indirektno, pravi islam i ono njemu najbliže je vladao nekih par godina.
U tom vaktu nisi mogao naći insana kojem bi udijelio sadaku. Svi su imali jer je islamska vlast gledala da dobra budu jednako raspoređena.
Eto, ne moramo ići u prošlost. Dovoljno je da se zapitamo kako je danas.
Pogledajmo u komšiluk.
Evo da krenem od zemlje u kojoj zarađujem novac.
Bogata njemačka u evropi. Bogata evropa u okruženju.
10% najbogatijih nijemaca raspolaže sumom od 5000 milijardi keša. Dakle, bez nekretnina.
Sve "zarađeno" na kamati.
Na vrhuncu grčke krize, grci su se mogli zaduživati samo ako bi plaćali 8% kamate.
Njemačka ode do ezb, uzme kredit sa 0% kamate i da ga grcima za 5%
Da 10% evropskih bogatasa vrati pare koje su uzeli na lihvarstvu i otimanju nafte tjerajući cijenu na minimum, kao i druga prirodna bogatstva, pa da te pare podijele siromašnima, siromašnih ne bi bilo.
Eto, problem riješen.
Ne tražite ga tamo gdje nije nastao niti je bio
-
sekerbay
#4925 Re: Ateizam vs. Religija
PS.
I onda se neki pitaju zašto je kao posljednje od objave spušten ajet o kamati
I onda se neki pitaju zašto je kao posljednje od objave spušten ajet o kamati