Ateizam vs. Religija
- Bloo
- Globalna šefica
#4551 Re: Ateizam vs. Religija
Bilo bi interesantno da mozemo posmatrati primjerak homo erectusa tokom svakodnevnog zivota i vidjeti da li postoje tragovi vjerovanja, pa makar i u vidu pogrebnih rituala (kao kod neandertalaca).
- Pujdo12
#4552 Re: Ateizam vs. Religija
Kada bih samo mnogi muslimani zaista držali do prve sure, ikre (uči, eksperimentiši, istraži, iskusi) objektivno u svim oblastima, ma jok bitnije je naučiti knjigu na pametvatrogasac wrote:Pujdo12 wrote: Apsolutno se slažem, pa čak bih dodao da je religija dokaz evolucije ideja, krenuvši od kipova koje navodno lječe, donose sreću, lokalnih univerzalnih božanstava, sve do današnjih Abrahamskih religija
- Smrcak15
#4553 Re: Ateizam vs. Religija
pa ljudi izgledom kao homo erectus su se mogli naci i u nasem vremenu, znaci covjek kao i mi, samo druga rasa, kao sto ima mnogo rasa covjeka na zemlji.Bloo wrote:Bilo bi interesantno da mozemo posmatrati primjerak homo erectusa tokom svakodnevnog zivota i vidjeti da li postoje tragovi vjerovanja, pa makar i u vidu pogrebnih rituala (kao kod neandertalaca).
- Bloo
- Globalna šefica
#4554 Re: Ateizam vs. Religija
Ni jedne. Ozbiljno. Niti mi postaj onog retardiranog islamskog kreacionistu.Smrcak15 wrote:pa ljudi izgledom kao homo erectus su se mogli naci i u nasem vremenu, znaci covjek kao i mi, samo druga rasa, kao sto ima mnogo rasa covjeka na zemlji.Bloo wrote:Bilo bi interesantno da mozemo posmatrati primjerak homo erectusa tokom svakodnevnog zivota i vidjeti da li postoje tragovi vjerovanja, pa makar i u vidu pogrebnih rituala (kao kod neandertalaca).
Ne sramoti sebe, molim te, vec smo prosli kroz to.
- vatrogasac
#4555 Re: Ateizam vs. Religija
Ovom knjigom je Dr. Mustafa započeo istraživanje kako su Arapi skrenuli sa Ibrahimovog i Ismailovog a.s. monoteizma ka politeizmu. U doglednoj budućnosti ide nastavak jer mu pristiže još materijala poslije izdavanja ove knjige. I ova može biti dovoljna za početak drugačijeg viđenja stvari.Pujdo12 wrote: Kada bih samo mnogi muslimani zaista držali do prve sure, ikre (uči, eksperimentiši, istraži, iskusi) objektivno u svim oblastima, ma jok bitnije je naučiti knjigu na pamet
- Pujdo12
#4556 Re: Ateizam vs. Religija
Pa da evolucija Islama, pročitat ću, obečavamvatrogasac wrote:Ovom knjigom je Dr. Mustafa započeo istraživanje kako su Arapi skrenuli sa Ibrahimovog i Ismailovog a.s. monoteizma ka politeizmu. U doglednoj budućnosti ide nastavak jer mu pristiže još materijala poslije izdavanja ove knjige. I ova može biti dovoljna za početak drugačijeg viđenja stvari.Pujdo12 wrote: Kada bih samo mnogi muslimani zaista držali do prve sure, ikre (uči, eksperimentiši, istraži, iskusi) objektivno u svim oblastima, ma jok bitnije je naučiti knjigu na pamet
- Pujdo12
#4557 Re: Ateizam vs. Religija
Zamišljam nekog iz provincije kako mjesto koze taslači majmunaBloo wrote:Ni jedne. Ozbiljno. Niti mi postaj onog retardiranog islamskog kreacionistu.Smrcak15 wrote:pa ljudi izgledom kao homo erectus su se mogli naci i u nasem vremenu, znaci covjek kao i mi, samo druga rasa, kao sto ima mnogo rasa covjeka na zemlji.Bloo wrote:Bilo bi interesantno da mozemo posmatrati primjerak homo erectusa tokom svakodnevnog zivota i vidjeti da li postoje tragovi vjerovanja, pa makar i u vidu pogrebnih rituala (kao kod neandertalaca).
Ne sramoti sebe, molim te, vec smo prosli kroz to.
- Bloo
- Globalna šefica
#4558 Re: Ateizam vs. Religija
Svoje seksualne fantazije i zamisljanja mozda bolje da sacuvas za PF Ljubav i seksPujdo12 wrote: Zamišljam nekog iz provincije kako mjesto koze taslači majmuna![]()
![]()
-
statixx
#4559 Re: Ateizam vs. Religija
http://nautil.us/issue/45/power/atheism ... uter-modelAtheism, the Computer Model
Big data meets history to forecast the rise and fall of religion.
They developed the Neolithic transition model for 15 to 20 different possible settings of an early post-hunter gatherer Neolithic community a la Çatalhöyük. The settings included things like birth rates, number of required rituals, available technology (i.e., domesticated animals), punishment levels—each based on what archaeology has to say about how society was structured, drawing on public spaces, large buildings, and types of dwellings.
The models began running, 120 simulations at a time, on VMASC’s systems, creating data about different scenarios involving how early human proto-societies like Çatalhöyük might have developed. The main theory being tested was the Big Gods hypothesis put forth by Ara Norenzayan, a University of British Columbia evolutionary psychologist, who argues that moralizing, powerful deities go hand in hand with market-based farming societies. Without deities that transcend clan bonds, it’s hard to get people to cooperate with those from other groups.
The VMASC computers ran the model hundreds of thousands of times with different variables for the various parameters. What typically happened was at a certain point in each simulated society, the town would either coalesce or fail. Those that succeeded almost always had reached the point where religious symbols and behaviors were competing with kin as the driver of social identity and cooperation. Religious beliefs about supernatural monitoring, probably by an all-seeing god or gods with the power to punish, and rituals that connect people with their god or gods, magnified cooperation. “In our model, the agricultural transition doesn’t happen without religion, or at least is a LOT more difficult and a LOT more chancy,” Wildman wrote in an email. With religion, the transition “is more likely to happen.”
The models included a percentage of what Wildman calls “high intensity” people, individuals with charisma who could potentially create religious movements (and would definitely not be counting sheep and goats to ensure there was enough to eat). The models show that religion and the number of high-intensity individuals tend to increase together. Further, the emergence of high intensity people and religious rituals “seem to ratchet up the social intensity that gives a community its character,” Wildman says.
Religion doesn’t create the shift from Abel to Cain, from nomadic shepherd to town-centered farmer. But it smooths out the transition, Wildman says. It makes early towns more likely to succeed. In part, that’s because religion demands unorthodox behaviors, rituals, appearing at worship services. These show who is willing to participate and who is not, which might help eliminate what economists call the free-rider problem, people who take the benefits of society without contributing to it. Those who won’t perform the rituals can be cast out, or shunned. Meanwhile, shared beliefs soften what Wildman calls “the hatred of being watched by strangers.” Religion mattered in how communities formed, Wildman says. We often think of religion as divisive, forgetting it plays an important role in bringing different people together.
-
broj dva
#4560 Re: Ateizam vs. Religija
Strogo gledano oni su ljudi od knjige, imaju objavu i vjeruju u jednog boga te nisu nevjernici.Pujdo12 wrote:I meni smeta to, posebno kod nekih Muslimana, ono kada se opravdati u nekom nemuslimanskom okruženju, onda nešto poput "mi služimo istom Bogu","svi smo mi sljedbenici Abrahama", poistovječuju Islam sa drugim religijama. A bolje za razumjeti: po Islamu nevjernici su Svi koji nisu Muslimani, sa posebnim akcentom na Jevreje i Kršćane. Čak nisam siguran dali se uopšte igdje spominju ateisti ili sličnom kontekstu apsolutni nevjerniciMišo_Kovač wrote:Najbolje je kad se napise ovo "jedan je za sve" i ovaj winky face metneš poslije, ko biva univerzalna nepobitna činjenica je napisanaAl u kurcu
Šanse da taj jedan postoji su iste ko da postoji ostalih 3000 bogova koje su ljudi kreirali da objasne odakle su došli, šta je duga, kako treba kandzijati robove i kako legalno jebavati devetogodišnje djevojčice...
-
sekerbay
#4561 Re: Ateizam vs. Religija
Ovako se završavaju vaše konverzacije sa smrletom.Dozer wrote:
A u pi*ku materinu... Nenadjebivo![]()
A u 3 pi*cke materine. Ober nenadjebivo
Ama baš svaki put.
I nemoj mi molim te šuplje kako je napisao neku glupost pa nemaš drugog komentara.
Jer, ako si se već upustio u raspravu, logično je da ćeš odgovarati. Dakle, do tebe je.
Ono, malo mi je licemjerno da se ciljano bira post ili dio posta na koji će se odgovoriti a izostavlja drugi dio.
Što se tiče rasprave tj same teme, da nisam vidio nijedan dokaz, dovoljno bi bilo ono što čitam na ovoj temi.
Otvoriš kur'an, pročitaš "argumente" poslanikovih oponenata koje su izgovorili prije nekih 1500 godina, dođeš na klixovu temu ateizam vs religija i sa čuđenjem ustanoviš da ovi moderni ljudi XXI vijeka ponavljaju ono što su govorili tadašnji mušrici.
Čovječe, identičan govor.
Nevjerovatno.
- Bloo
- Globalna šefica
#4562 Re: Ateizam vs. Religija
Ocito su vec tada ljudi vidjeli/uvidjeli da ima nesto suhveli.
- славянин
#4563 Re: Ateizam vs. Religija
A ja skontam zasto Islamski svijet je u stanju u kakvom jeste. Jer je nivo inteligencije i obrazovanja kod vecine ravan onom prije 1500 godina u nekoj pustari.sekerbay wrote:Ovako se završavaju vaše konverzacije sa smrletom.Dozer wrote:
Ama baš svaki put.
I nemoj mi molim te šuplje kako je napisao neku glupost pa nemaš drugog komentara.
Jer, ako si se već upustio u raspravu, logično je da ćeš odgovarati. Dakle, do tebe je.
Ono, malo mi je licemjerno da se ciljano bira post ili dio posta na koji će se odgovoriti a izostavlja drugi dio.
Što se tiče rasprave tj same teme, da nisam vidio nijedan dokaz, dovoljno bi bilo ono što čitam na ovoj temi.
Otvoriš kur'an, pročitaš "argumente" poslanikovih oponenata koje su izgovorili prije nekih 1500 godina, dođeš na klixovu temu ateizam vs religija i sa čuđenjem ustanoviš da ovi moderni ljudi XXI vijeka ponavljaju ono što su govorili tadašnji mušrici.
Nevjerovatno.
- MarlboroGold
#4564 Re: Ateizam vs. Religija
I tad su ljudi znali da je to bilo prosipanje iz šupljeg u prazno.
- Pujdo12
#4565 Re: Ateizam vs. Religija
Pade mi nešto na pamet, ako čitate moje postove primjetit će te da riječi Musliman, Krščanin, Jevrej, Bog, pišem velikim slovima. To je stvar poštovanja. Tako bih sviju zamolio da Ateista i Agnostik također pišete velikim slovima, naravno ako želite od istih poštovanje
- славянин
#4566 Re: Ateizam vs. Religija
Ja bih zamolio da pisete kako ocete jer me ne interesuje.Kafir,Ateista,kafir,nevjernik samo bubajte.... svi smo ljudi a bitno je kakvi smo... te podjele "mi vs oni" "Bog je na nasoj strani" to macku o repPujdo12 wrote:Pade mi nešto na pamet, ako čitate moje postove primjetit će te da riječi Musliman, Krščanin, Jevrej, Bog, pišem velikim slovima. To je stvar poštovanja. Tako bih sviju zamolio da Ateista i Agnostik također pišete velikim slovima, naravno ako želite od istih poštovanje
- Pujdo12
#4567 Re: Ateizam vs. Religija
Pa kralju moj, ova rasprava ima Boga nema Boga, moj je bolji od tvog, je naravno bila uvijek ista. Nevidim kako bih ikako bila drugačija. Zamisli u nekoj budučnosti za 2000 god. Neko izvuče upravo ovu raspravu sa ovog foruma i kaže. Fuck vidi ovih sa ovog foruma Poslanicisekerbay wrote:Ovako se završavaju vaše konverzacije sa smrletom.Dozer wrote:
Ama baš svaki put.
Nevjerovatno.
- cendlerbing
#4568 Re: Ateizam vs. Religija
Pošto sam vidjela da si nešto slično ponovio nedavno još najmanje jedanput, nisam odoljela da te ne podsjetim na tvoj način kvotanja drugih.sekerbay wrote: Ono, malo mi je licemjerno da se ciljano bira post ili dio posta na koji će se odgovoriti a izostavlja drugi dio.
Uzmeš u kvot jednu jedinu riječ iz nečijeg posta, pa imaš slobodu obrnuti je kako ti volja.sekerbay wrote:Pa siđe dozeru brateznaš da sam poželio tvoje argumentovane upise.
Dozer wrote:mozdaDozer wrote:vjerovatnoNema šta, razvaljuješ argumentimaDozer wrote:vjerovatno
Ovaj put neću o kontradikcijama u samom upisu.
Ev da ti kažem neš bez nagađanja.
Ne, uvaženi kolega, ni najpismeniji arapi tog vremena nisu shvatali kur'an, nego su trčali poslaniku da im pojasni.
Majka mu stara, barem si to trebo znat.
Ipak si ti to sve proučio i istražio pa tek onda shvatio da je nebuloza
Često kad se "razbacaš" u diskusiji s nekim, radiš ovakve načine kvotanja.
Svako odgovara na post ili dio posta, na koji misli da ima šta odgovoriti. Nije li malo licemjerno drugima prebacivati nešto u čemu sam dominiraš?
- zforumas
#4569 Re: Ateizam vs. Religija
...i da se Rifat makne iz kuhinje.
Btw. sta je sa muskim moderatorom? Uziva negdje ispod palme?
- MarlboroGold
#4570 Re: Ateizam vs. Religija
Mah Zucker... don't feed the troll.
-
sekerbay
#4571 Re: Ateizam vs. Religija
Hm, da l je baš tako?!
Ako uzmemo u obzir da su mekanski mušici bili neobrazovani ljudi koji su živote podredili i ravnali prema gatkama, kao i to da su lutajući u neznanju čitave imetke žrtvovali lutkama koje su svojeručno napravili, ne bih se hvalio da sam na vašem mjestu.
Ali, priznajem da se može šibnuti neka komparacijica, pogotovo u vezi vjere i žrtvovanja imetka za "pravu stvar"
Ako uzmemo u obzir da su mekanski mušici bili neobrazovani ljudi koji su živote podredili i ravnali prema gatkama, kao i to da su lutajući u neznanju čitave imetke žrtvovali lutkama koje su svojeručno napravili, ne bih se hvalio da sam na vašem mjestu.
Ali, priznajem da se može šibnuti neka komparacijica, pogotovo u vezi vjere i žrtvovanja imetka za "pravu stvar"
- Bloo
- Globalna šefica
#4572 Re: Ateizam vs. Religija
Ženski moderator ga je kastrirao i onda žrtvovao božici Kali.zforumas wrote:...i da se Rifat makne iz kuhinje.
Treba li ti šta?
- Pujdo12
#4573 Re: Ateizam vs. Religija
Ja to ne gledam tako, uopšte ne smatram da su drevni narodi bili neuki, ili manje inteligentni, čak više u nekim stvarima su bili pametniji nego današnji. A i danas imaš masu ljudi koji su podređeni nekakvim gatkama i sl.sekerbay wrote:Hm, da l je baš tako?!
-
sekerbay
#4574 Re: Ateizam vs. Religija
I to citirano ti služi kao primjer?cendlerbing wrote:Uzmeš u kvot jednu jedinu riječ iz nečijeg posta, pa imaš slobodu obrnuti je kako ti volja.
Često kad se "razbacaš" u diskusiji s nekim, radiš ovakve načine kvotanja.
Odi, nađi njegov post i sve će ti se samo kazati.
Same predrasude i nagađanja. Argumenti i tvrdnje su stran pojam.
Što se tiče njihovih diskusija sa smrletom, rekao sam da mnoge završavaju kao ta.
Dakle, nekad je to jedna recenica, nekad samo riječ, a nekad i smajli. Osim toga, često ga ismijavaju i vrijeđaju.
- zforumas
#4575 Re: Ateizam vs. Religija
Je li kastracija odradjena golim rukama?Bloo wrote:Ženski moderator ga je kastrirao i onda žrtvovao božici Kali.zforumas wrote:...i da se Rifat makne iz kuhinje.
![]()
Treba li ti šta?
Trebao mi recept za baklavu, al hajd napravit cu hurmasice.