Pravo da ti kažem, neznam na koji način ateizam može bitii uljepšan, mnogi ateisti bi željeli vjerovati ali...,a Bog izgleda ne želi pomoći.Smrcak15 wrote:Pujdo12 wrote:Izuzetno cijenim dobar argument ili odgovor od bilo kojr strane. Ali ruku na srce, upravo ovakvi kontradiktorni odgovori najviše kreiraju ateiste. Jer po ovakvom odgovoru poništava se tvrdnja da je "sve" od Boga i ništa bez njegove voljene stvara ih Bog nego oni sami svojom voljom to postaju.
stvar je u tome sto covjek inicijalno, pokaze zelju za negiranjem Boga, bori se ocito protiv Boga javno i tajno, eh kada covjek dodje u tu fazu, Bog mu pusti sejtana koji mu se prikaci na mozak i filuje ga idejama koje ga sto vise guraju u tom pravcu, to jeste ateizmu.
znaci nije Bog tebe ili bilo koga automatski stvorio ateistom, po defaultu, nego si ti svojom slobodnom voljom privukao sejtana na mozak , koji uljepsava ateizam, i daje ideje koje pusu u tom pravcu, pa ono sto te priblizava Bogu tebi se cini lose, mracno, fuj , pih kaka...a ono sto te udaljava od Boga tebi sejtan u toj fazi uljepsava u tvojim ocima, i onda dusa pocne da naginje prema tim stvarima.
Pa ako bi rekli Bog je na neki nacin uticao da covjek bude ateista, nismo daleko od istine, jer covjek inicijalno pokaze u dusi sta hoce, pa mu Bog samo otvori put prema tome, jer Bog zna sta svacije srce zeli, a mozak pomisli...zna svacije misli u detalje.
Pa ako bi rekli ti si sam izabrao put u ateizam, tacno je jer ti je Bog to omogucio, a isto tako ako bi rekli BOg je uticao da ti odes u ateiste, i to je tacno jer si ti inicijalno prouzokovao da ti Bog pusti sejtana koji se prikaci na tebe da ti zle ideje ubaciva u mozak.
Ateizam vs. Religija
- Pujdo12
#4476 Re: Ateizam vs. Religija
-
klosar pravi
#4477 Re: Ateizam vs. Religija
Ne nego imamo mozak!
- Dozer
#4478 Re: Ateizam vs. Religija
Budalastina. Mnogima medicina pomogne, tj. ljudi pomognu, pa dobiju djecu. Zajebali gabo?Smrcak15 wrote:iskusenje.Dozer wrote: Ne. I njima je svrha ista kao i kod svakog drugog zivog bica. To sto ne mogu imati djece je rezultat 1000 mogucih razloga. Ali, po tvom, bog im ne da da imaju djecu, jel' tako?
Zasto im ne da, a ako su recimo pravi i iskreni vjernici (poznajem 2 takva para)?
A, interesantno je kako si preskocio ostatak ovog posta. Nemas komentara na sex, mrave, zivotinjske inteligencije, dlake na nasem tijelu, atavizme, itd.? To je zona o kojoj tvoja svemocna knjiga nista ne kaze, a
Ovo je toliko strasna glupost da ne mogu da vjerujem da je neko uopste moze izjaviti... Upalis li ti ikada Animal planet, National geographic, Discovery, NatGeo Wild...? Slobodno ba, ne boli, a prikazuje sve sto je tvoj bog stvorio.covjek jedino moze da rasudjuje, zivotinje to nemogu, znaci razlika izmedju covjeka i zivotinja je u razumu
nemoj te mi te fazone ovdje kako su neke zivotinje inteligente, jesu u jednoj mjeri ali neznaju rasudjivati stvari.
A sta bi s onim da nas je stovrio po svom liku?prva zabluda Bog ne izgleda tako, Bog uopste nije covjek, niti lici na covjeka niti na zivotinju, on je unikat, nista mu slicno nije.
Izvini, ali fakat moram -ne kaznjava Bog covjeka radi grjesne prirode, Bog je namjerno covjek stvorio covjeka sklonom grijesenju radi testa, stvar je u tome hoce li covjek drzati sebe na lancu ili pustite se grijehu, stvar je kontrole, a evo i kad kontrola popusti ni to nije problem jer tu je pokajanje koje Bog jako voli, cak sta vise Bog kaze, kada mi ne bi grijesili uklonio bi nas sa zemlje i stvorio ljude koje grijese a oni trazili oprost od njega pa im on oprastao.
- Pujdo12
#4479 Re: Ateizam vs. Religija
Opet, površni odgovori vode vjernike ateizmu. Predvidanje kako je nastao ateista od strane neukog vjernika produbljuje ateizam
- MarlboroGold
#4480 Re: Ateizam vs. Religija
Opet ti o svojim testovima... nemoj molim te. Ta priča je već sažvakana prije par mjeseci.Smrcak15 wrote:prva zabluda Bog ne izgleda tako, Bog uopste nije covjek, niti lici na covjeka niti na zivotinju, on je unikat, nista mu slicno nije.MarlboroGold wrote:
i kada postirate takve slike naravno da ce Nastasia onda govori kako neki deda sa frulom u oblacima presudjuje namazemljo otvori se.
ne kaznjava Bog covjeka radi grjesne prirode, Bog je namjerno covjek stvorio covjeka sklonom grijesenju radi testa, stvar je u tome hoce li covjek drzati sebe na lancu ili pustite se grijehu, stvar je kontrole, a evo i kad kontrola popusti ni to nije problem jer tu je pokajanje koje Bog jako voli, cak sta vise Bog kaze, kada mi ne bi grijesili uklonio bi nas sa zemlje i stvorio ljude koje grijese a oni trazili oprost od njega pa im on oprastao.
- Pujdo12
#4481 Re: Ateizam vs. Religija
O ovome govorim smrcak, ti testovi nisu zadovoljavajući odgovorMarlboroGold wrote:Opet ti o svojim testovima... nemoj molim te. Ta priča je već sažvakana prije par mjeseci.Smrcak15 wrote:prva zabluda Bog ne izgleda tako, Bog uopste nije covjek, niti lici na covjeka niti na zivotinju, on je unikat, nista mu slicno nije.MarlboroGold wrote:
i kada postirate takve slike naravno da ce Nastasia onda govori kako neki deda sa frulom u oblacima presudjuje namazemljo otvori se.
ne kaznjava Bog covjeka radi grjesne prirode, Bog je namjerno covjek stvorio covjeka sklonom grijesenju radi testa, stvar je u tome hoce li covjek drzati sebe na lancu ili pustite se grijehu, stvar je kontrole, a evo i kad kontrola popusti ni to nije problem jer tu je pokajanje koje Bog jako voli, cak sta vise Bog kaze, kada mi ne bi grijesili uklonio bi nas sa zemlje i stvorio ljude koje grijese a oni trazili oprost od njega pa im on oprastao.
- Smrcak15
#4482 Re: Ateizam vs. Religija
Kako Bog pusti da ljudi odu u ateizam kroz slobodnu volju?
Eh ovako da krenemo, zamislimo da sam ja covjek u fazi dumbaranja, ni tamo ni vamo, ni vjernik ni ateista, nesto poput agnostika....
Kada neko donese neku pricu o Bogu, neke argumente za njegovo postojanje, ili neke religijske teme, ja u dusi osjetim nelagodu, jednostavno draze mi je da nevjerujem u njega, dusa zeli nevjerovanje....
kada covjek pokaze u dusi BOgu sta zeli, ili svojim neki ruznim postupcima, prouzokuje da Bog pusti sejtana koji se prikopca meni na mozak gdje ce me filovati raznim losim idejama, i zabludama kako bi me sto vise na stranputicu odveo.
Allah kaze za tu fazu:
43:36 Onome ko se bude slijepim pravio da ne bi Milostivog veličao, Mi ćemo šejtana natovariti, pa će mu on nerazdvojni drug postati;
37 oni će ih od Pravoga puta odvraćati, a ljudi će misliti da su na Pravome putu.
znaci faza kada se sejtan prikaci za mene i kada izopaci stvarnost, dobor postane zlo a zlo postane dobro u mojim ocima, opasna faza, gdje se tesko snaci.
pa onda se prekrije i srce zastorom, da se ne razumije pouka/poruka koja te priblizava Bogu
Allah kaze:
6:25 Ima onih koji dolaze da te slušaju, ali Mi smo na srca njihova zastore stavili, da Kur'an ne bi razumjeli, i gluhim ih učinili, pa i ako bi sve dokaze vidjeli, opet u njih ne bi povjerovali. A kada ti dolaze da se s tobom raspravljaju, govore oni koji ne vjeruju: 'To su samo izmišljotine naroda davnašnjih!'
17:45 Kad čitaš Kur'an, između tebe i onih koji u onaj svijet ne vjeruju Mi zastor nevidljiv stavimo,
46 a na srca njihova pokrivače da ga ne bi razumjeli, i gluhim ih učinimo.....
Zato mozemo reci, kada covjek pokaze u dusi sta zeli, dali on stvarno istinski zeli upoznati Boga, uvjeriti se u njegovo postojanje tako sto ce objektivno pristupiti svim argumentima, i ateista i vjernika i onda rasudjivati....ili ce pristupiti subjektivno tako sto ce teziti negaciji Boga, trazit ce dokaze kako bi se Bog osporio, kako bi nasao dokaze za svoje nevjerovanje....a Bog vidi to kod covjeka sta on zaista zeli...pa ga onda prepusti tome sto zeli, i to je ta faza kada sejtan se pusti da covjek odvede u ovom slucaju u ateizam, pa vidimo poslije kada neko govori o Bogu, zbog izopacenih naocala koje mu je sejtan stavio,da mu dobro ucini runim i mrskim, a zlo lijepim, pa svaki spomen na Boga i dokaze vidis ih kako se protive, kako su glasni da to ospore, a neznaju da samo sebi stetu cine tu, jer negirati Boga svog stvoritelja je kao negiranje svoje majke, pa kad takav dodje na sudnji dan, kako li ce se tek osjecati, zna da ga je negirao cijeli zivot a sad odjednom stoji pred njim...nije mu lahko takvom covjeku.
Allah kaze o stanju onih koji su negirali Boga kako ce se osjecati kad budu stajali pred njim na sudnjem danu:
6:26 Oni zabranjuju da se u Kur'an vjeruje, i sami se od njega udaljavaju, i sami sebe upropaštavaju, a da i ne primjećuju.
27 A da ti je vidjeti kako će, kad pred vatrom budu zadržani, reći: 'Da nam je da povraćeni budemo, pa da dokaze Gospodara našeg ne poričemo i da vjernici postanemo!'
28 Ne, ne! Njima će očevidno postati ono što su prije krili; a kada bi i bili povraćeni, opet bi nastavili raditi ono što im je bilo zabranjeno, jer oni su doista lažljivci,
29 i rekli bi: 'Nema života osim na ovome svijetu i mi nećemo biti oživljeni!'
30 A da ti je vidjeti kako će, kada pred Gospodarom svojim budu zaustavljeni i kad ih On upita: 'Zar ovo nije istina?' – odgovoriti: 'Jeste, tako nam Gospodara našeg!' – a i kako će On reći: 'E pa iskusite onda patnju zbog toga što niste vjerovali!'
31 Oni koji ne vjeruju da će pred Allaha stati nastradaće kad im iznenada Čas oživljenja dođe, i reći će: 'O, žalosti naše, šta smo sve na Zemlji propustili!', i grijehe svoje će na leđima svojim nositi, a užasno je ono što će uprtiti!
32 Život na ovome svijetu je samo igra i zabava, a onaj svijet je, zaista, bolji za one koji se Allaha boje. Zašto se ne opametite?
34:33...i svi će prikriti tugu kad vide da će kažnjeni biti, a Mi ćemo na vratove nevjernika okove staviti; zar će biti kažnjeni drukčije nego prema onome kako su radili?
i za kraj Allah kaze:
53 Reci: 'O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.'
54 I povratite se Gospodaru svome i pokorite Mu se prije nego što vam kazna dođe – poslije vam niko neće u pomoć priskočiti.
55 I slijedite ono najljepše, ono što vam Gospodar vaš objavljuje, prije nego što vam iznenada kazna dođe, za čiji dolazak nećete znati,
56 da čovjek ne bi uzviknuo: 'Teško meni, koliko sam samo dužnosti prema Allahu propustio, čak sam se i izrugivao!' –
57 ili da ne bi rekao: 'Da me je Allah Pravim putem uputio, sigurno bih se Njegove kazne sačuvao',
58 ili da ne bi rekao kad doživi patnju: 'Da mi se samo vratiti – dobra djela bih činio!'
59 'Nikada! Dolazile su ti pouke Moje, pa si ih poricao i oholio se, i nevjernik si bio.'
60 Na Sudnjem danu vidjećeš pocrnjela lica onih koji su o Allahu laži govorili. A zar u Džehennemu neće biti boravište oholih?
Eh ovako da krenemo, zamislimo da sam ja covjek u fazi dumbaranja, ni tamo ni vamo, ni vjernik ni ateista, nesto poput agnostika....
Kada neko donese neku pricu o Bogu, neke argumente za njegovo postojanje, ili neke religijske teme, ja u dusi osjetim nelagodu, jednostavno draze mi je da nevjerujem u njega, dusa zeli nevjerovanje....
kada covjek pokaze u dusi BOgu sta zeli, ili svojim neki ruznim postupcima, prouzokuje da Bog pusti sejtana koji se prikopca meni na mozak gdje ce me filovati raznim losim idejama, i zabludama kako bi me sto vise na stranputicu odveo.
Allah kaze za tu fazu:
43:36 Onome ko se bude slijepim pravio da ne bi Milostivog veličao, Mi ćemo šejtana natovariti, pa će mu on nerazdvojni drug postati;
37 oni će ih od Pravoga puta odvraćati, a ljudi će misliti da su na Pravome putu.
znaci faza kada se sejtan prikaci za mene i kada izopaci stvarnost, dobor postane zlo a zlo postane dobro u mojim ocima, opasna faza, gdje se tesko snaci.
pa onda se prekrije i srce zastorom, da se ne razumije pouka/poruka koja te priblizava Bogu
Allah kaze:
6:25 Ima onih koji dolaze da te slušaju, ali Mi smo na srca njihova zastore stavili, da Kur'an ne bi razumjeli, i gluhim ih učinili, pa i ako bi sve dokaze vidjeli, opet u njih ne bi povjerovali. A kada ti dolaze da se s tobom raspravljaju, govore oni koji ne vjeruju: 'To su samo izmišljotine naroda davnašnjih!'
17:45 Kad čitaš Kur'an, između tebe i onih koji u onaj svijet ne vjeruju Mi zastor nevidljiv stavimo,
Zato mozemo reci, kada covjek pokaze u dusi sta zeli, dali on stvarno istinski zeli upoznati Boga, uvjeriti se u njegovo postojanje tako sto ce objektivno pristupiti svim argumentima, i ateista i vjernika i onda rasudjivati....ili ce pristupiti subjektivno tako sto ce teziti negaciji Boga, trazit ce dokaze kako bi se Bog osporio, kako bi nasao dokaze za svoje nevjerovanje....a Bog vidi to kod covjeka sta on zaista zeli...pa ga onda prepusti tome sto zeli, i to je ta faza kada sejtan se pusti da covjek odvede u ovom slucaju u ateizam, pa vidimo poslije kada neko govori o Bogu, zbog izopacenih naocala koje mu je sejtan stavio,da mu dobro ucini runim i mrskim, a zlo lijepim, pa svaki spomen na Boga i dokaze vidis ih kako se protive, kako su glasni da to ospore, a neznaju da samo sebi stetu cine tu, jer negirati Boga svog stvoritelja je kao negiranje svoje majke, pa kad takav dodje na sudnji dan, kako li ce se tek osjecati, zna da ga je negirao cijeli zivot a sad odjednom stoji pred njim...nije mu lahko takvom covjeku.
Allah kaze o stanju onih koji su negirali Boga kako ce se osjecati kad budu stajali pred njim na sudnjem danu:
6:26 Oni zabranjuju da se u Kur'an vjeruje, i sami se od njega udaljavaju, i sami sebe upropaštavaju, a da i ne primjećuju.
27 A da ti je vidjeti kako će, kad pred vatrom budu zadržani, reći: 'Da nam je da povraćeni budemo, pa da dokaze Gospodara našeg ne poričemo i da vjernici postanemo!'
28 Ne, ne! Njima će očevidno postati ono što su prije krili; a kada bi i bili povraćeni, opet bi nastavili raditi ono što im je bilo zabranjeno, jer oni su doista lažljivci,
30 A da ti je vidjeti kako će, kada pred Gospodarom svojim budu zaustavljeni i kad ih On upita: 'Zar ovo nije istina?' – odgovoriti: 'Jeste, tako nam Gospodara našeg!' – a i kako će On reći: 'E pa iskusite onda patnju zbog toga što niste vjerovali!'
31 Oni koji ne vjeruju da će pred Allaha stati nastradaće kad im iznenada Čas oživljenja dođe, i reći će: 'O, žalosti naše, šta smo sve na Zemlji propustili!', i grijehe svoje će na leđima svojim nositi, a užasno je ono što će uprtiti!
32 Život na ovome svijetu je samo igra i zabava, a onaj svijet je, zaista, bolji za one koji se Allaha boje. Zašto se ne opametite?
34:33...i svi će prikriti tugu kad vide da će kažnjeni biti, a Mi ćemo na vratove nevjernika okove staviti; zar će biti kažnjeni drukčije nego prema onome kako su radili?
i za kraj Allah kaze:
53 Reci: 'O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.'
54 I povratite se Gospodaru svome i pokorite Mu se prije nego što vam kazna dođe – poslije vam niko neće u pomoć priskočiti.
55 I slijedite ono najljepše, ono što vam Gospodar vaš objavljuje, prije nego što vam iznenada kazna dođe, za čiji dolazak nećete znati,
56 da čovjek ne bi uzviknuo: 'Teško meni, koliko sam samo dužnosti prema Allahu propustio, čak sam se i izrugivao!' –
57 ili da ne bi rekao: 'Da me je Allah Pravim putem uputio, sigurno bih se Njegove kazne sačuvao',
58 ili da ne bi rekao kad doživi patnju: 'Da mi se samo vratiti – dobra djela bih činio!'
59 'Nikada! Dolazile su ti pouke Moje, pa si ih poricao i oholio se, i nevjernik si bio.'
60 Na Sudnjem danu vidjećeš pocrnjela lica onih koji su o Allahu laži govorili. A zar u Džehennemu neće biti boravište oholih?
- Dozer
#4483 Re: Ateizam vs. Religija
Smrle, moze jedno pitanje?
Zasto bog jednostavno na neki nacin ljudima ne pokaze i dokaze da postoje raj i pakao/dzennet i dzehennem?
Zar to onda ne bi sve ljude ubijedilo da bog postoji i da se moraju ponasati u skladu s njegovim objavama, a istovremeno bi ostavilo i prostor za "slobodnu volju", pa ko i dalje ne vjeruje i ne ponasa se kako treba, zna se sta ga sljeduje?
OK, ne mora se on sam pokazati, ali bar da nam dokaze postojanje nagrade i kazne. Zasto ovo ne moze? Tada bismo svi vjerovali da bog posotji jer nam je dao dokaz svoje moci.
Ovo ovako, kroz kojekakve knjige koje su napisali ljudi, a za koje su opet ljudi rekli da im ih je diktirao bog preko kojekakvih andjela, ili cega vec...jbg, ne ide, ne ide, pa stane
To je toliko ocigledna ljudska izmisljotina iz ko zna kojih razloga, a najvjerovatnije zbog vec navedenih stvari (davanje odgovora o nasem postanku, a kasnije i kontrola masa).
Zasto bog jednostavno na neki nacin ljudima ne pokaze i dokaze da postoje raj i pakao/dzennet i dzehennem?
Zar to onda ne bi sve ljude ubijedilo da bog postoji i da se moraju ponasati u skladu s njegovim objavama, a istovremeno bi ostavilo i prostor za "slobodnu volju", pa ko i dalje ne vjeruje i ne ponasa se kako treba, zna se sta ga sljeduje?
OK, ne mora se on sam pokazati, ali bar da nam dokaze postojanje nagrade i kazne. Zasto ovo ne moze? Tada bismo svi vjerovali da bog posotji jer nam je dao dokaz svoje moci.
Ovo ovako, kroz kojekakve knjige koje su napisali ljudi, a za koje su opet ljudi rekli da im ih je diktirao bog preko kojekakvih andjela, ili cega vec...jbg, ne ide, ne ide, pa stane
To je toliko ocigledna ljudska izmisljotina iz ko zna kojih razloga, a najvjerovatnije zbog vec navedenih stvari (davanje odgovora o nasem postanku, a kasnije i kontrola masa).
Last edited by Dozer on 16/08/2018 22:28, edited 1 time in total.
- Pujdo12
#4484 Re: Ateizam vs. Religija
Ovo je iz pozicije vjernika, odnosno doktrine islama, samo iz tog izvora koji se baš nepodudara iz ugla ateiste, i u tome jeste problemSmrcak15 wrote:Kako Bog pusti da ljudi odu u ateizam kroz slobodnu volju?
Allah kaze za tu fazu:
Allah kaze:
i za kraj Allah kaze:
-
klosar pravi
#4485 Re: Ateizam vs. Religija
Dozer wrote:Smrle, moze jedno pitanje?
Drama su ovo stvari..
Ljudi iz pečine izmislili pricu, a prica živi i danas.
- MarlboroGold
#4486 Re: Ateizam vs. Religija
Samo još treba da se javi onaj lik koji kaže da je ateizam satanizam... pa da zaokružimo.
Smrle... ako ne vjerujem u svemogućeg tatu ne vjerujem ni u podzemnog trolla.
Druga stvar... kako je samo smiješna tvrdnja da šejtan (najveće zlo po svim religijama) kažnjava one koji su s njim u paklu. Kao eto, na ovozemaljskom svijetu smo na iskušenjima pod njegovim uticajem, a onda upadnemo dole da bi nas on kažnjavao a svi u istom čamcu. To je za mene ravno onome kad vidiš crnu mačku pljuni 3 puta ili kad pređeš preko mene jednom moraš se opet vratiti kako bi dalje rastao...
Druga stvar... kako je samo smiješna tvrdnja da šejtan (najveće zlo po svim religijama) kažnjava one koji su s njim u paklu. Kao eto, na ovozemaljskom svijetu smo na iskušenjima pod njegovim uticajem, a onda upadnemo dole da bi nas on kažnjavao a svi u istom čamcu. To je za mene ravno onome kad vidiš crnu mačku pljuni 3 puta ili kad pređeš preko mene jednom moraš se opet vratiti kako bi dalje rastao...
- Smrcak15
#4487 Re: Ateizam vs. Religija
Dozer wrote:Budalastina. Mnogima medicina pomogne, tj. ljudi pomognu, pa dobiju djecu. Zajebali gabo?Smrcak15 wrote:iskusenje.Dozer wrote: Ne. I njima je svrha ista kao i kod svakog drugog zivog bica. To sto ne mogu imati djece je rezultat 1000 mogucih razloga. Ali, po tvom, bog im ne da da imaju djecu, jel' tako?
Zasto im ne da, a ako su recimo pravi i iskreni vjernici (poznajem 2 takva para)?
A, interesantno je kako si preskocio ostatak ovog posta. Nemas komentara na sex, mrave, zivotinjske inteligencije, dlake na nasem tijelu, atavizme, itd.? To je zona o kojoj tvoja svemocna knjiga nista ne kaze, a
Ovo je toliko strasna glupost da ne mogu da vjerujem da je neko uopste moze izjaviti... Upalis li ti ikada Animal planet, National geographic, Discovery, NatGeo Wild...? Slobodno ba, ne boli, a prikazuje sve sto je tvoj bog stvorio.covjek jedino moze da rasudjuje, zivotinje to nemogu, znaci razlika izmedju covjeka i zivotinja je u razumu
nemoj te mi te fazone ovdje kako su neke zivotinje inteligente, jesu u jednoj mjeri ali neznaju rasudjivati stvari.
A sta bi s onim da nas je stovrio po svom liku?prva zabluda Bog ne izgleda tako, Bog uopste nije covjek, niti lici na covjeka niti na zivotinju, on je unikat, nista mu slicno nije.
Izvini, ali fakat moram -ne kaznjava Bog covjeka radi grjesne prirode, Bog je namjerno covjek stvorio covjeka sklonom grijesenju radi testa, stvar je u tome hoce li covjek drzati sebe na lancu ili pustite se grijehu, stvar je kontrole, a evo i kad kontrola popusti ni to nije problem jer tu je pokajanje koje Bog jako voli, cak sta vise Bog kaze, kada mi ne bi grijesili uklonio bi nas sa zemlje i stvorio ljude koje grijese a oni trazili oprost od njega pa im on oprastao.![]()
![]()
cuj zajebali, a ON im dao djecu preko medicine, nije medicina nesto van njegove kontrole , jer ON daje lijek, on daje ideju kako pronaci lijekBudalastina. Mnogima medicina pomogne, tj. ljudi pomognu, pa dobiju djecu. Zajebali gabo?
evo recimo Pencilin, mozemo reci skoro pa od Allaha lijek poslat
Alexander fleming ostavio laboratoriju dvije sedmice kad je otisao na godisnji, kroz prozor spore gljive dosle u ono sto se uzgajaju bakterije, znaci slucajno uletile spore kroz prozor i pale u to, i pocele se uzgajati pencilin. i ttako su ljudi dobili Pencilin. fakticki mozemo reci BOg poslao , ili odredba Bozija bila da spore dolete kroz prozor i padnu na uzgajanje (neznam kako se kaze na bosanski) i tako dobismo Pencilin.
ja pricam o rasudjivanju, zivotinje nemaju moc rasudjivanja, a inteligencija sto im je Bog dao je dovoljna da opstanu, ta inteligencija nije ni priblizna covjekovoj inteligenciji i moci rasudjivanja zato sam preskocio jer nije vrijedno pomena.A, interesantno je kako si preskocio ostatak ovog posta. Nemas komentara na sex, mrave, zivotinjske inteligencije, dlake na nasem tijelu, atavizme, itd.? To je zona o kojoj tvoja svemocna knjiga nista ne kaze, a
a sta bi ti to, da Kuran enciklopedija svega i svacega
- Dozer
#4488 Re: Ateizam vs. Religija
@Marlboro
Otprilike
Otprilike
Last edited by Dozer on 16/08/2018 22:47, edited 1 time in total.
- Smrcak15
#4489 Re: Ateizam vs. Religija
kako je prezvakana, kad je to najbolji odgovor svrhe covjeka na zemljiMarlboroGold wrote: Opet ti o svojim testovima... nemoj molim te. Ta priča je već sažvakana prije par mjeseci.
- Smrcak15
#4490 Re: Ateizam vs. Religija
sto nisu, argumentuj detaljnije, da znam sto nisu...Pujdo12 wrote: O ovome govorim smrcak, ti testovi nisu zadovoljavajući odgovor
- Dozer
#4491 Re: Ateizam vs. Religija
A u pi*ku materinu... NenadjebivoSmrcak15 wrote: cuj zajebali, a ON im dao djecu preko medicine, nije medicina nesto van njegove kontrole , jer ON daje lijek, on daje ideju kako pronaci lijek
evo recimo Pencilin, mozemo reci skoro pa od Allaha lijek poslat
Alexander fleming ostavio laboratoriju dvije sedmice kad je otisao na godisnji, kroz prozor spore gljive dosle u ono sto se uzgajaju bakterije, znaci slucajno uletile spore kroz prozor i pale u to, i pocele se uzgajati pencilin. i ttako su ljudi dobili Pencilin. fakticki mozemo reci BOg poslao , ili odredba Bozija bila da spore dolete kroz prozor i padnu na uzgajanje (neznam kako se kaze na bosanski) i tako dobismo Pencilin.
A u 3 pi*cke materine. Ober nenadjebivoja pricam o rasudjivanju, zivotinje nemaju moc rasudjivanja, a inteligencija sto im je Bog dao je dovoljna da opstanu, ta inteligencija nije ni priblizna covjekovoj inteligenciji i moci rasudjivanja zato sam preskocio jer nije vrijedno pomena.
a sta bi ti to, da Kuran enciklopedija svega i svacega
- Smrcak15
#4492 Re: Ateizam vs. Religija
Dozer wrote:Smrle, moze jedno pitanje?
pa samim tim bi dokazao i svoje postojanje, jer ako ima svijet van naseg univerzuma, logicno bi bilo smo ubijedjeni onda da i on postoji u tom nekom svijetu van naseg univerzuma.Zasto bog jednostavno na neki nacin ljudima ne pokaze i dokaze da postoje raj i pakao/dzennet i dzehennem?
uostalom misljenja sam da kad bi pokazao dzennet i dzehennem, svakome to bi na neki nacin bilo:
sebe vam necu pokazati ali cu vam pokazati moju nagradu i kaznu, to znaci unistava se test, unistava djelimicno slobodna volja i otezava ljudima zivot na zemlji. pa zato ga ne pokaziva.
poenta je u vjerovanju, ako je Bog u stanju bio da napravi kroz prirodne procese ovaj univerzum, zemlju , suncev sistem i sve na zemlji a nije toga bilo, zasto bi mu tesko bilo da i nas ponovo stvori i drugi svijet uradi..
ako nas i svijeta nije bilo a sad nas ima...zasto bi bilo tesko BOgu da ponovo opet nas stvori procesima slicnim nemora biti isto, ali slicno kako smo dosli na ovaj svijet i procesima kako je ovaj univerzum stvoren pa da stvori i drugi svijet van naseg univerzuma.
ja ne vidim nikakav problem u tome.
- Dozer
#4493 Re: Ateizam vs. Religija
Za razliku od tebe, ja vidim ogromne probleme u postavci u kojoj je neko rekao da mu je neko nesto diktirao i da je to nekakvo natprirodno bice zvano bog, a onda da jos vjerujem u sve to na potpuno nevidjeno. Ne ide, dzaba. Ne da mi inteligencija, jbg...
- Smrcak15
#4494 Re: Ateizam vs. Religija
MarlboroGold wrote:Samo još treba da se javi onaj lik koji kaže da je ateizam satanizam... pa da zaokružimo.
ni ja u tatu ne vjerujemSmrle... ako ne vjerujem u svemogućeg tatu ne vjerujem ni u podzemnog trolla.
ja vjerujem u kreatora, a dokaz za kreatora ima u njegovoj kreaciji, dok dokaza za podzmenog trolla nema, u tome je poenta.
ama ko te filuje ovim stvarima ba, ko ti je to slagao da sejtan kaznjava, ama ne kaznjava on nikoga u dzehennemu ba, nego njega vode u dzehennem da ga kaznjavaju, cak jadnik ce odrzati govor ljudima i reci kako mu oni nemogu pomoci a i on njima , kako su svi u govnima, trpili ili ne trpili isto im ga dodje...Druga stvar... kako je samo smiješna tvrdnja da šejtan (najveće zlo po svim religijama) kažnjava one koji su s njim u paklu... a onda upadnemo dole da bi nas on kažnjavao a svi u istom čamcu.
- Pujdo12
#4495 Re: Ateizam vs. Religija
Pa jednostavno je, Bog i njegova svjest je daleko iznad naše nama uopšte pojmljivo, tako su nas bar učili. Pa je lako zaključiti da je i njegova inteligencija nama nedostižna ili neshvatljiva, pa nikako nemogu da se zadovoljim nekakvom testu koji je više nekoj čovjekovoj inteligenciji ravna. Smatram da mora biti nešto više od samog testaSmrcak15 wrote:sto nisu, argumentuj detaljnije, da znam sto nisu...Pujdo12 wrote: O ovome govorim smrcak, ti testovi nisu zadovoljavajući odgovor
- Smrcak15
#4496 Re: Ateizam vs. Religija
stani malo saberi se, niko od nas ne vjeruje na rijec, znaci mora se imati neka podlogaDozer wrote:Za razliku od tebe, ja vidim ogromne probleme u postavci u kojoj je neko rekao da mu je neko nesto diktirao i da je to nekakvo natprirodno bice zvano bog, a onda da jos vjerujem u sve to na potpuno nevidjeno. Ne ide, dzaba. Ne da mi inteligencija, jbg...
sta ti mislis da mi samo vjeruje posto nam neko rekao...ne, nego vjerujemo nakon sto analiziramo stvari u detalje.
vidi ovo:
ja tebi sad kazem, meni se objavljuje od Boga,, hoces li mi vjerovati?
a ti kaze, daj dokaz...a ja kazem: ma samo vjeruj, nemogu ti dokazati , samo trazim da mi vjerujes...
reci ces, hajde ti ziv bio na psihijatriju.
znaci niko ovo ziv ne bi vjerovao, glup bi bio kad bi vjerovao.
ali imas sad jednnu drugu varijantu, ja ti kazem dolazi mi objava od Boga
ti kazes, daj dokaz?
a ja kazem: sledece godine taj i taj dan, u toliko i toliko sati minuta i sekundi desit ce se zemljotres u tom gradu. Ovo ja sam nisam saznao, nego ovo mi je infomracija od Boga.
eh ako je od Boga kazes, vidjet cemo...
i ono se desi upravo kako sam najavio...znaci imas dokaz da ja stvarno dobivam infomracije od Boga, i da to nije bas suplja prica.
Pa ti kazem, ovo nakon sto me pitas za dokaz da mi dolazi objava od Boga, pa ti kazem, sta ako mrtvaca podignem iz groba, i dodjemo na groblje i kazem ustani ti i ti, pa ustane iz groba probije rukama kroz zemlju i izadje.
sve su ovo dokazi da onaj ko ih donosi a tvrid da mu dolazi od Boga , onda jeste uistinu Boziji poslanik.
- Dozer
#4497 Re: Ateizam vs. Religija
Gdje i kada su se desili ti "dokazi"?Smrcak15 wrote:...
Last edited by Dozer on 16/08/2018 23:11, edited 1 time in total.
- Smrcak15
#4498 Re: Ateizam vs. Religija
eh ovako, Bog je MIlostiv po svojoj prirodi, znaci vise voli oprastati nego kaznjavati...kod njega je iznad njegova prijstolja zapisano:Pujdo12 wrote:Pa jednostavno je, Bog i njegova svjest je daleko iznad naše nama uopšte pojmljivo, tako su nas bar učili. Pa je lako zaključiti da je i njegova inteligencija nama nedostižna ili neshvatljiva, pa nikako nemogu da se zadovoljim nekakvom testu koji je više nekoj čovjekovoj inteligenciji ravna. Smatram da mora biti nešto više od samog testaSmrcak15 wrote:sto nisu, argumentuj detaljnije, da znam sto nisu...Pujdo12 wrote: O ovome govorim smrcak, ti testovi nisu zadovoljavajući odgovor
"Moja milost pretice moju srdzbu"
znaci iz milosti nas je stvorio, pa stavio nas na test u zivotu ko ce bolje postupati u zivotu, sa lijepim djelima i poslusnosti njemu zaraditi njegovu milost, jer on voli da daje milost.
poenta testa je da dodjemo do njegove milosti, nije njemu test tu da bi on saznao nesto o nama sto vec nezna, sve zna, test je tu preko kojeg mi dolazimo do njegove milosti.a netreba Bogu test da nesto sazna o nama , vec zna sve sta cemo uraditi.
- Smrcak15
#4499 Re: Ateizam vs. Religija
dokazi su se desili poslanicima, a to ti nevjerujesDozer wrote:Gdje i kada su se desili ti "dokazi"?
zapisano u Bibliji i Kuranu, a posto nevjerujes u ta cuda koja su se desila, daj da se konstrisemo na nesto opipljivo za nas danas, a to su brojcana cuda Kurana, to je nesto sto sam licno mozes da opipas svojim rukama, znaci cudo opipavas i gledas svojim rukama, zato ja volim Brojcana cuda Kurana, jer mozes da vidis ocima i opipas cuda svojim rukama.
- MarlboroGold
#4500 Re: Ateizam vs. Religija
Reci to mnogim vjernicima koji ne poznaju vlastitu vjeru. Znam da će, po Kur'anu, i on dole goriti, ali da on nema kontrolu. Previše su ljudi pod uticajem Dantea i drugih koji to tako prikazuju u literaturama, filmovima itd. Nemoj meni, jer me ne možeš ubijediti u naprijed navedeno iz drugih razloga.Smrcak15 wrote: ama ko te filuje ovim stvarima ba, ko ti je to slagao da sejtan kaznjava, ama ne kaznjava on nikoga u dzehennemu ba, nego njega vode u dzehennem da ga kaznjavaju, cak jadnik ce odrzati govor ljudima i reci kako mu oni nemogu pomoci a i on njima , kako su svi u govnima, trpili ili ne trpili isto im ga dodje...