Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
medvjed23

#4276 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

koliko upratih, ovdje se vrte dvije teze:

1 - boga ima i muhamed je njegov poslanik
2 - boga nema i muhamed je bio lažov koji je manipulisao narodom

čini se da je zanemarena treća mogućnost, koja lijepo objašnjava svu priču oko prokletstva:

3 - boga nema, a muhamed je iskreno vjerovao da misli, koje mu se vrte glavom, dolaze od boga
Smrcak15

#4277 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

medvjed23 wrote:koliko upratih, ovdje se vrte dvije teze:

1 - boga ima i muhamed je njegov poslanik
2 - boga nema i muhamed je bio lažov koji je manipulisao narodom

čini se da je zanemarena treća mogućnost, koja lijepo objašnjava svu priču oko prokletstva:

3 - boga nema, a muhamed je iskreno vjerovao da misli, koje mu se vrte glavom, dolaze od boga
validna treca tacka koja se moze uzetu u razmtranje ali sa detaljno analizom se i onda moze diskvalifikovati sa ogromnim kodiranjem Kurana na brojcanom simtricnom nivou, jedan zabludjeli covjek koji umislja tako nemoguce da moze stvoriti Kuran.
medvjed23

#4278 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

prvo, mislim da previše značaja daješ tim brojčanim "čudima".. drugo, ludilo i genijalnost mogu ići zajedno.. dakle, moguće je da je muhamed bio čovjek blistave pameti koji je istovremeno patio od halucinacija i kreirao brojčane zanimljivosti..
HardcoreMX

#4279 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

'halucinira..lud..carobnjak'..uvijek ista univerzalna psihologija..interesantno ti i gold koristite istu retoriku kao sto su koristili tadasnji oponenti u meki..
Bloo
Globalna šefica

#4280 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:Nevjerovatno dokle haotičnost misaonog procesa može doći.
You haven't seen shit....moze i dalje.
Smrcak15

#4281 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

medvjed23 wrote:prvo, mislim da previše značaja daješ tim brojčanim "čudima".. drugo, ludilo i genijalnost mogu ići zajedno.. dakle, moguće je da je muhamed bio čovjek blistave pameti koji je istovremeno patio od halucinacija i kreirao brojčane zanimljivosti..
Istrazivac sam brojcanih cuda kurana 7 godina, ono sto sam sa grupom saradnika otkrili i sto smo licno provjeravali malo ko zna stvari sta mi znamo o brojcanim cudima.

Dajem znacaj tim brojcanim cudima jer sam licno provjeravap stvari i otkrivao i vidio svojim ocima o kakvim se cudima to radi.
dustaban

#4282 Re: Ateizam vs. Religija

Post by dustaban »

Smrcak15 wrote:
medvjed23 wrote:prvo, mislim da previše značaja daješ tim brojčanim "čudima".. drugo, ludilo i genijalnost mogu ići zajedno.. dakle, moguće je da je muhamed bio čovjek blistave pameti koji je istovremeno patio od halucinacija i kreirao brojčane zanimljivosti..
Istrazivac sam brojcanih cuda kurana 7 godina, ono sto sam sa grupom saradnika otkrili i sto smo licno provjeravali malo ko zna stvari sta mi znamo o brojcanim cudima.
Dajem znacaj tim brojcanim cudima jer sam licno provjeravap stvari i otkrivao i vidio svojim ocima o kakvim se cudima to radi.
I... ?

Mislim sta sad? Sta je smisao tih "brojcanih cuda"?
- Da onaj ko ih spozna postane... sta?
- Da njihovim otkrivanjem dobijemo... sta?
- Da je knjiga koja ih sadrzi dokaz da je to "prava knjiga" i da su njeni sljedbenici... sta? Pametniji? Bolji? Napredniji? Ispravniji?
...
belfy

#4283 Re: Ateizam vs. Religija

Post by belfy »

i sta kaze - uvijek ista univerzalna psihologija. nekada posten - danas posten, nekada pripovjedac - danas pripovjedac. prokleta univerzalna psihologija. ima da napravimo nasu posebnu psihologiju i napokon ispravimo nepravdu!
vatrogasac

#4284 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

HardcoreMX wrote:'halucinira..lud..carobnjak'..uvijek ista univerzalna psihologija..interesantno ti i gold koristite istu retoriku kao sto su koristili tadasnji oponenti u meki..
Zanimljivo. Ne mijenja se vokabular Ebu Džehla i Ebu Leheba preko hiljadu godina.
zforumas

#4285 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote: Jedne prilike kada je Muhammevov sin Ibrahim umro, pomracilo se sunce u Medini, ljudi su poceli vikati kako se pomracilo zbog smrti sina poslanika, a Muhammed je izasao ispred njih i rekao, ne pomracuje se sunce ni zbog cije smrti, nego su to Boziji znakovi.
Kad je ovo bilo? Koje godine?
dustaban

#4286 Re: Ateizam vs. Religija

Post by dustaban »

Smrcak15 wrote: Jedne prilike kada je Muhammevov sin Ibrahim umro, pomracilo se sunce u Medini, ljudi su poceli vikati kako se pomracilo zbog smrti sina poslanika, a Muhammed je izasao ispred njih i rekao, ne pomracuje se sunce ni zbog cije smrti, nego su to Boziji znakovi.
Jos bi bolje bilo da im je rekao - ljudi ovo je Eklipsa!
:lol:
Mišo_Kovač

#4287 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Mišo_Kovač »

Ja kad sam onomad 2006. prvi put guzio, isto bila pomrčina sunca taj dan. Allahovi znakovi vaistinu. (true story) :D
HardcoreMX

#4288 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

vatrogasac wrote: Zanimljivo. Ne mijenja se vokabular Ebu Džehla i Ebu Leheba preko hiljadu godina.
..ili sto bi ovaj implicirao..blef tada i sada..ostaje uvijek jedno te isto..
Bloo
Globalna šefica

#4289 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Mišo_Kovač wrote:Ja kad sam onomad 2006. prvi put guzio, isto bila pomrčina sunca taj dan. Allahovi znakovi vaistinu. (true story) :D
Pics or it didn't happen...da dekodiramo...pozu.
zforumas

#4290 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Mišo_Kovač wrote:Ja kad sam onomad 2006. prvi put guzio, isto bila pomrčina sunca taj dan. Allahovi znakovi vaistinu. (true story) :D
Jesi li stavio masku za varenje preko ociju, da ne ostetis vid?
Mišo_Kovač

#4291 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Mišo_Kovač »

Bloo wrote:
Pics or it didn't happen...da dekodiramo...pozu.
S obzirom da je tema religija, molit cu da mi se slijepo i bez dokaza vjeruje :evil:
Al nije bilo totalno pomračenje, trebam dodati. Valjda je zato seks bio kratak ali loš :D Znakovi ozgore, stoposto :D
MarlboroGold

#4292 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

HardcoreMX wrote:'halucinira..lud..carobnjak'..uvijek ista univerzalna psihologija..interesantno ti i gold koristite istu retoriku kao sto su koristili tadasnji oponenti u meki..
Zaboravio si reći i genijalac :D
vatrogasac

#4293 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

MarlboroGold wrote:
Postoji tu jedan drugi momenat zašto je Muhammed a.s. dobio nadimak El-Emin od obje grupe, a njegov amidža Abdul-Uzza dobio nadimak Ebu-Leheb isto od obje grupe i da li Muhammed završava kao 'ebter', a Ebu-Leheb onako kako je deset godina nagoviješteno prije u Kur'anu.
MarlboroGold

#4294 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

vatrogasac wrote:
MarlboroGold wrote:
Postoji tu jedan drugi momenat zašto je Muhammed a.s. dobio nadimak El-Emin od obje grupe, a njegov amidža Abdul-Uzza dobio nadimak Ebu-Leheb isto od obje grupe i da li Muhammed završava kao 'ebter', a Ebu-Leheb onako kako je deset godina nagoviješteno prije u Kur'anu.
Shvatio sam do "ebter" - šta to znači?

I zar se nije kroz hadise naknadno ukazivalo na amidžu, a ne Kur'anom? Ebu-Leheb je mogao biti bilo koji njegov protivnik u tom vremenu. Kad se amidža počeo svemu protiviti tad su ga tako i etiketirali.

"NEKA PROPADNE EBU LEHEB, I PROPAO JE!
NEĆE MU BITI OD KORISTI BLAGO NJEGOVO,
A NI ONO ŠTO JE STEKAO.
UĆI ĆE ON, SIGURNO, U VATRU RASPLAMSALU,
I ŽENA NJEGOVA KOJA SPLETKARI;
O VRATU NJENU BIĆE UŽE OD LIČINE USUKANE!"

Gdje je ovdje riječ o amidži?
Dozer

#4295 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: 2:79 A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: 'Evo, ovo je od Allaha' – da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju!

6:93 Ko je nepravedniji od onoga koji laži o Allahu iznosi ili koji govori: 'Objavljuje mi se' – a ništa mu se ne objavljuje, ili koji kaže: 'I ja ću reći isto onako kao što Allah objavljuje.' A da ti je vidjeti nevjernike u smrtnim mukama, kada meleki budu ispružili ruke svoje prema njima: 'Spasite se ako možete! Od sada ćete neizdržljivom kaznom biti kažnjavani zato što ste na Allaha ono što nije istina iznosili i što ste se prema dokazima Njegovim oholo ponašali.'
Smrle moj dobri, predobri... Ti nikada neces shvatiti da citiranje Kur'ana nije dokaz bilo cega...
Ako je Muhamemd koji pise ovo a mislima cilja , podmetnut cu ovo Allahu kao da to on govori.

neizbjezno je iz samog teksta da on sam sebe proklinje sa rijecima فَوَيْلٌ -Fe vejlu => nesreca, zalost, unistenje itd a koje je prevedeno Tesko onima

Zamisli se ti hoces da pises knjigu ali da je poturis pod Boga, kao da je to doslo od njega i napises:
2:79 A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: 'Evo, ovo je od Allaha'...

znaci kazes: prizivam sebi nesretan zivot i kraj jer pisem knjigu svojim rukama a podmecem je po imaginarnog Boga.
Ja cu sutra napisati knjigu za koju cu tvrditi da mi je bog diktirao, i...sta ce se desiti? Nista. Umrijecu kad umrem. Mozda od starosti, mozda od raka, mozda od hercike ili mozdanog, mozda me oplete tramvaj ili se zakucam negdje s autom, ili se neko drugi zakuca u mene...milion mogucnosti i varijanti.
Al, znam da bi ti onda rekao, pa makar to bilo i 30-40 godina nakon objavljivanja moje knjige, da je to Allahovo djelo i da me kaznio :)
Nema veze sto su ja tada imati preko 80 ili 90 godina i sto mi je tad svakako vrijeme da otegnem papke :D
Uvidjas li koliko je sve ovo isprazno i besmisleno...?
najbolji moguci izvor je upravo zbog strogoce u uzimanju informacija iz lanca prenosilaca, koji su rigorozni u islamu.
De, ziv bio...Kakva crna strogoca i rigoroznost u necemu sto svako tumaci kako mu padne na pamet...
da ali samo onda kada ga okolina razumije. ali posto se neukima u nauci obraca , dovoljno je reci to su Boziji znakovi, jer detaljno naucno palamudjenje ljudima iz pustinje sedmog vijeka je udaranje mrtvog konja prica.
Izgleda da se ni danas nije nista promijenilo. Bar kod nekih... :D
vatrogasac

#4296 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

MarlboroGold wrote:
vatrogasac wrote:
MarlboroGold wrote: Zaboravio si reći i genijalac :D
Shvatio sam do "ebter" - šta to znači?

I zar se nije kroz hadise naknadno ukazivalo na amidžu, a ne Kur'anom? Ebu-Leheb je mogao biti bilo koji njegov protivnik u tom vremenu. Kad se amidža počeo svemu protiviti tad su ga tako i etiketirali.

"NEKA PROPADNE EBU LEHEB, I PROPAO JE!
NEĆE MU BITI OD KORISTI BLAGO NJEGOVO,
A NI ONO ŠTO JE STEKAO.
UĆI ĆE ON, SIGURNO, U VATRU RASPLAMSALU,
I ŽENA NJEGOVA KOJA SPLETKARI;
O VRATU NJENU BIĆE UŽE OD LIČINE USUKANE!"

Gdje je ovdje riječ o amidži?
Jedna od uvreda u to vrijeme koja je upućivana Muhammedu a.s. i od njegovog amidže je bila ta što je nazivan 'ebter', onaj koji nema muškog potomstva i zbog toga će ostati bez pomena u budućnosti. Kur'an obećava nešto suprotno u suri Kevser i da li se tako desilo?

Njegov amidža Abdul-Uzza je u gore citiranoj suri smješten u džehennem deset godina prije svoje smrti. Da li je mogao u tih deset godina doći pred svog nećaka i bar deklarativno primiti islam i na taj način ovu suru učiniti pogrešnom jer prihvatanje islama u džahilijjetu je brisalo grijehe do primanja islama. Kako je umrla Umi Džemila, strina Poslanikova, koja se spominje u gornjoj suri? Ako je Muhammed izmislio Kur'an kako je mogao znati da će biti nađena zadavljena užetom od ličine usukane oko vrata dok je nosila drva i spotakla se na kamenu ogradu? Osiromašena zbog bolesti svoga muža koji je protjeran u pustinju zbog lepre.
belfy

#4297 Re: Ateizam vs. Religija

Post by belfy »

vatrogasac wrote:
MarlboroGold wrote:
propustismo momenat. steta sto nema niko da ukaze na isti... :sad:
vatrogasac

#4298 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

belfy wrote:
vatrogasac wrote:
MarlboroGold wrote: Zaboravio si reći i genijalac :D
Šta nije istina ili nedokazivo u navedenom?
HardcoreMX

#4299 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

MarlboroGold wrote:
nisam primjetio da ste i tu rijec koristili...
belfy

#4300 Re: Ateizam vs. Religija

Post by belfy »

vatrogasac wrote:
belfy wrote:
vatrogasac wrote: Postoji tu jedan drugi momenat zašto je Muhammed a.s. dobio nadimak El-Emin od obje grupe, a njegov amidža Abdul-Uzza dobio nadimak Ebu-Leheb isto od obje grupe i da li Muhammed završava kao 'ebter', a Ebu-Leheb onako kako je deset godina nagoviješteno prije u Kur'anu.
Šta nije istina ili nedokazivo u navedenom?
ope' ukrug... stvarno trebamo samo kopirati stvari od prije 4-5 godina sto su pisane...
Locked