Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#4051 -mod comment -

Post by Bloo »

Mitomaniju, nacionalizam, agresiju i ostale nama drage teme raspravljajte na PF Politika.
Vatrogasac i ernestalic, opomena

Post obrisan.
vatrogasac

#4052 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Ostalo je nešto što nije obrisano pa smijem li na ovo? :evil:
ernestalic wrote: U tome i jeste problem što je za vas vjera iznad nacije i sekularne države. Zato i jeste opasni za Bošnjake i Bosnu! Vi ne znate i ne razumijete šta je BiH. Vi ste idealan partner srpskim i hrvatskim nacionalistima u rasturanju BiH.
Hakiz wrote:Ako je bilo kojem vjerniku bog iznad svega, to znači da su mu narod i nacija na drugom ili trećem ili... mjestu. Ili bilo šta drugo. To je prirodno.

Ali problem nastaje kada to prirodno stanje dovede do situacije da mu je bog važniji od čovjeka.

Ne govorim ja bezveze - što bolji vjernik, to gori čovjek.
Dozer

#4053 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

A sta je to "politicki" u cinjenici da se raznose na sve strane i pri tome se pozivaju na "boziju volju"?
Na drugoj strani imamo i one koji cak i na novcanicama imaju napisano da vjeruju u boga, a rade po planeti sve sto rade...
vatrogasac

#4054 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Dozer wrote:A sta je to "politicki" u cinjenici da se raznose na sve strane i pri tome se pozivaju na "boziju volju"?
Ovo tvoje se zove generalizovanje ili islamofobija izgrađena na medijskoj mitologiji kako nekoliko desetina hiljada onih koji se nazivaju muslimanima predstavljaju ostatak od 1,5 milijardi. Iskočio ti osigurač od logike.
Diwan

#4055 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Diwan »

beni-bu-man wrote:
Diwan wrote:
beni-bu-man wrote:Kakav je to odnos prema bogu kad se u njegovo ime raznesesh u zrak...... ?
Pobrkao si neke stvari
koje ?
Ljudi se ne raznose u ime Boga. To je priviđenje u koje većina vjeruje, počev od onoga tko se raznosi pa do svih drugih koji su svjedoci na bilo koji način tome, odnosno javnost. Netko može reći npr. da je uradio nešto za tebe i u 'tvoje' ime, a da ti nemaš ikakve veze ni sam tom osobom, niti sa idejama koje ono zastupa

Kakve veze Bog ima sa ljudima koji se raznose ' u njegovo Ime' ...
beni-bu-man

#4056 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Diwan wrote:
Ljudi se ne raznose u ime Boga. To je priviđenje u koje većina vjeruje, počev od onoga tko se raznosi pa do svih drugih koji su svjedoci na bilo koji način tome, odnosno javnost. Netko može reći npr. da je uradio nešto za tebe i u 'tvoje' ime, a da ti nemaš ikakve veze ni sam tom osobom, niti sa idejama koje ono zastupa

Kakve veze Bog ima sa ljudima koji se raznose ' u njegovo Ime' ...
Nemam pojma, pitaj dzihadisticke grupe
Dozer

#4057 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

vatrogasac wrote:
Dozer wrote:A sta je to "politicki" u cinjenici da se raznose na sve strane i pri tome se pozivaju na "boziju volju"?
Ovo tvoje se zove generalizovanje ili islamofobija izgrađena na medijskoj mitologiji kako nekoliko desetina hiljada onih koji se nazivaju muslimanima predstavljaju ostatak od 1,5 milijardi. Iskočio ti osigurač od logike.
Mislim da si ipak ti malo preletio... tih nekoliko desetina hiljada se mnozi s minimalno 50, a vjerovatno i daleko vise.
S druge strane imas one kontra ovoga, i njih je minimalno isto toliki broj, kontrasa, tj. onih druge vjere, a koji se takodjer zaklinju u boga kao i prvi.

A to sto se vecina i jednih i drugih ne deklarise kao i ovi radikalni, niposto ne znaci da razmisljaju bas dijametralno suprotno. Shvatite da je kroz istoriju religija bila kamen spoticanja medju ljudima, radi nje i u njeno ime se vodile stotine ratova i pobijeni milioni ljudi. A to se isto radi i danas.
Last edited by Dozer on 06/07/2018 15:51, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#4058 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Connaisseur Karlin »

vatrogasac wrote:
Connaisseur Karlin wrote:... jer povijesni Muhamed sigurno nije zivio ziotm hadiskog Muhameda :)
Ko to sigurno zna? Muhammed a.s. je bio u fokusu daleko više nego njegovi savremenici pa je uvijek bio neko blizu njega i posmatrao ga i slušao. Mi nigdje u Kur'anu nemammo kako se klanja sabah, a kako akšam itd. itd.....i ko je to ljudima pojasnio ili od koga su vidjeli. Tako i niz drugih stvari. Nije Muhammed a.s. živio davno pa da nemamo dokumenata ovakvih ili onakvih. Od hidžre je prošlo svega 1430 godina što za historiju nije pretjerano veliki problem. Bilo je pokušaja da se pripiše Muhammedu a.s. svašta, ali to smo odvojili pa rekli da je daif ili slabo i nepouzdano. Vjerovatno se provuklo još toga, ali glavnina i suština nam je poznata. Čak znamo da je prije poslanstva bio član viteškog reda u Mekki i koje je slučajeve riješio on lično. U vrijeme poslanstva ga je bilo lakše pratiti jer je uvijek imao ashabe uz sebe.
naravno da je bio u centru paznje jer je bio porijeklom iz jednog od plemena Kurejsija , a Kurejsije su osnovale Meku , imali su vsoju vojsku i imali su svoje hramove , bili su poznati kao Lords of the Temple of Makkah ( izvor: The Knights Templar of the Middle East: The Hidden History of the Islamic Origins of Freemasonry, Prince Michael of Albany, Michael James Alexander Stewart, Walid Amine Salhab). Muhamedov otac je bio clan nazarteksog reda ( esena) ,Muhamed je bio clan Christine mebmber of Jesus Christ ( izvor: The Messianci Legacy , michael B, Richard L. and Hanry L.) :D

Pa nije problem poznavanje sustine, ali sa hadisma i nizom prica jednsotavno pretjerujete, pricate o nevaznim detaljima :)
Ljudi su skoni pretjerivanju , zato imate slabe i lazna hadise , a koji su se stoljeima prepricavali i perepisivali kao autenticni.
Pravila koja ne postoje u Kuranu su donesena od strane Muhameda, ne vidim problem u tome , i ne pisem o tome, ali pravila koja su donsesena imaju poijesno porijeklo iz krscnastva i judaizma. :)
Hakiz

#4059 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote: Ovo tvoje se zove generalizovanje ili islamofobija izgrađena na medijskoj mitologiji kako nekoliko desetina hiljada onih koji se nazivaju muslimanima predstavljaju ostatak od 1,5 milijardi. Iskočio ti osigurač od logike.
Imaš zgradu od recimo 20 stanova. I imaš jednog koji pravi problem, na primjer bukom. I jedan od ostalih 19 uđe u sukob sa tim što pravi buku. Svađe, tuče, ganjanje po sudu i recimo da uspije da smiri ovog što pravi buku.

Ovih 18 će biti sretni. Nisu morali da ugroze međususjedske odnose sa onim koji pravi buku a smetao im je, nisu ugrozili ni međususjedske odnose sa onim koji mu se suprotstavio, nisu morali ni prstom da merdnu. Nikome se nisu zamjerili, a riješen im je problem.

Tako da nisam siguran koliko tih od 1,5 milijardi, koji ne bi ni u snu uradili ono šta tih nekoliko desetina hiljada radi, nisu sretni što tih nekoliko desetina hiljada odrađuje posao koji bi ovih 1,5 milijardi rado uradili, ali su suviše civilizovani da ga sami odrade.
beni-bu-man

#4060 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Jeste li bili na Dzumi ?
vatrogasac

#4061 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Dozer wrote: Mislim da si ipak ti malo preletio... tih nekoliko desetina hiljada se mnozi s minimalno 50, a vjerovatno i daleko vise.
I tako dođe do armije između dva i tri miliona naoružanih vojnika spremnih da svakog trena daju svoj život. Znaš ti šta je to?
славянин

#4062 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

.
Last edited by славянин on 06/07/2018 16:15, edited 1 time in total.
vatrogasac

#4063 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

beni-bu-man wrote:Jeste li bili na Dzumi ?
Bila je reisova hutba o Srebrenici.

http://www.islamskazajednica.ba/vijesti ... snjacima-2
славянин

#4064 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

vatrogasac wrote:
I tako dođe do armije između dva i tri miliona naoružanih vojnika spremnih da svakog trena daju svoj život. Znaš ti šta je to?
Bitka za Staljingrad :?
Bitka za Somme ?
Doba reformacije u Evropi ?
vatrogasac

#4065 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote: Tako da nisam siguran koliko tih od 1,5 milijardi, koji ne bi ni u snu uradili ono šta tih nekoliko desetina hiljada radi, nisu sretni što tih nekoliko desetina hiljada odrađuje posao koji bi ovih 1,5 milijardi rado uradili, ali su suviše civilizovani da ga sami odrade.
:zrikav:
beni-bu-man

#4066 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

vatrogasac wrote:

Znaci nisi bio na Dzumi ?
Connaisseur Karlin

#4067 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Connaisseur Karlin »

Connaisseur Karlin wrote:
vatrogasac wrote:
Connaisseur Karlin wrote:... jer povijesni Muhamed sigurno nije zivio ziotm hadiskog Muhameda :)
Ko to sigurno zna? Muhammed a.s. je bio u fokusu daleko više nego njegovi savremenici pa je uvijek bio neko blizu njega i posmatrao ga i slušao. Mi nigdje u Kur'anu nemammo kako se klanja sabah, a kako akšam itd. itd.....i ko je to ljudima pojasnio ili od koga su vidjeli. Tako i niz drugih stvari. Nije Muhammed a.s. živio davno pa da nemamo dokumenata ovakvih ili onakvih. Od hidžre je prošlo svega 1430 godina što za historiju nije pretjerano veliki problem. Bilo je pokušaja da se pripiše Muhammedu a.s. svašta, ali to smo odvojili pa rekli da je daif ili slabo i nepouzdano. Vjerovatno se provuklo još toga, ali glavnina i suština nam je poznata. Čak znamo da je prije poslanstva bio član viteškog reda u Mekki i koje je slučajeve riješio on lično. U vrijeme poslanstva ga je bilo lakše pratiti jer je uvijek imao ashabe uz sebe.
naravno da je bio u centru paznje jer je bio porijeklom iz jednog od plemena Kurejsija , a Kurejsije su osnovale Meku , imali su vsoju vojsku i imali su svoje hramove , bili su poznati kao Lords of the Temple of Makkah ( izvor: The Knights Templar of the Middle East: The Hidden History of the Islamic Origins of Freemasonry, Prince Michael of Albany, Michael James Alexander Stewart, Walid Amine Salhab). Muhamedov otac je bio clan nazarteksog reda ( esena) ,Muhamed je bio clan Christine mebmber of Jesus Christ ( izvor: The Messianci Legacy , michael B, Richard L. and Hanry L.) :D

Pa nije problem poznavanje sustine, ali sa hadisma i nizom prica jednsotavno pretjerujete, pricate o nevaznim detaljima :)
Ljudi su skoni pretjerivanju , zato imate slabe i lazna hadise , a koji su se stoljeima prepricavali i perepisivali kao autenticni.
Pravila koja ne postoje u Kuranu su donesena od strane Muhameda, ne vidim problem u tome , i ne pisem o tome, ali pravila koja su donsesena imaju poijesno porijeklo iz krscnastva i judaizma. :)
vatrogasac, da li pisemo o istim templarimma, a koje si spomenuo u svom prethodnom postu ?
vatrogasac

#4068 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

beni-bu-man wrote:
vatrogasac wrote:

Znaci nisi bio na Dzumi ?
Ne znači, bio sam, nego je hutba bila univerzalna za sve džemate pa sam je zato postavio. Bila je i sergija za stanovništvo povratničkih mjesta.
Hakiz

#4069 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote:
Hakiz wrote: Tako da nisam siguran koliko tih od 1,5 milijardi, koji ne bi ni u snu uradili ono šta tih nekoliko desetina hiljada radi, nisu sretni što tih nekoliko desetina hiljada odrađuje posao koji bi ovih 1,5 milijardi rado uradili, ali su suviše civilizovani da ga sami odrade.
Kolutaj ti očima koliko hoćeš.
beni-bu-man

#4070 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

vatrogasac wrote:
Ne znači, bio sam, nego je hutba bila univerzalna za sve džemate pa sam je zato postavio. Bila je i sergija za stanovništvo povratničkih mjesta.
Dobar si ti coek :thumbup:
vatrogasac

#4071 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Connaisseur Karlin wrote: vatrogasac, da li pisemo o istim templarimma, a koje si spomenuo u svom prethodnom postu ?
Taj viteški red se zvao Hilf el-Fuzul. (na google Hilf el-Fudul) Spominje ga Hamidullah u prvoj knjizi na strani 80.
vatrogasac

#4072 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

beni-bu-man wrote:
vatrogasac wrote:
Hvala brate po Ademu i Havi. I ti si dobar. Nije kurtoazija. :)
vatrogasac

#4073 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote:
vatrogasac wrote:
Kolutaj ti očima koliko hoćeš.
Hajd' iskreno mi reci kako je ovo moguće? Ne želimo pobiti, ali želimo pobiti. I da damo rečenici smisao kao da mi to želimo odraditi, ali smo pustili tih nekoliko desetina hiljada da odrade za nas, vjeruješ li u to što si rekao? Ako taj neki bombaš raznese se u džamiji i iza sebe ostavi 200 mrtvih muslimana i 1000 ranjenih ja bih trebao da se radujem?
beni-bu-man

#4074 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

vatrogasac wrote:
beni-bu-man wrote:
vatrogasac wrote:
Hvala brate po Ademu i Havi. I ti si dobar. Nije kurtoazija. :)
Zar to nije bitnije nego biti vjernik ili nevjernik
Hakiz

#4075 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote: Hajd' iskreno mi reci kako je ovo moguće? Ne želimo pobiti, ali želimo pobiti. I da damo rečenici smisao kao da mi to želimo odraditi, ali smo pustili tih nekoliko desetina hiljada da odrade za nas, vjeruješ li u to što si rekao? Ako taj neki bombaš raznese se u džamiji i iza sebe ostavi 200 mrtvih muslimana i 1000 ranjenih ja bih trebao da se radujem?
To ti je kao rad. Ja mislim da su jadni radnici u Bangladešu i ostatku Azije loše tretirani i da je to sramota. I da bi im trebalo dati bolje uslove rada, veće plate itd.

Ali, nemam ništa protiv da kupim neki proizvod, recimo neke tene, mobitel itd koji je taj jadni radnik pravio po cijeni koja je niža nego što bi bila da ga pravi radnik u SAD ili Evropi.

Pa tako ja neću maltreritati te jadne Azijate, moja savjest i moje ruke su čisti, ali korisno mi je, čak i potajno mi je drago, da ih neko drugi maltretira, jer ću tako jeftinije proći.

To je otprilike ta matrica razmišljanja. Koja nije tako rijetka.
Locked