Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
vatrogasac

#3851 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

mali jomu wrote:
vatrogasac wrote:..... sjediti i kukat i ništa ne radit i čekat da ti država da posao je teži zajeb. Onda vjernici krivi, da li? .....

Vjernici nikad ne kukaju, samo skontaju "tako je kako je" i pice......
To je prezahtjevno. Raširenija je ona....bit' će kako Allah da.
HardcoreMX

#3852 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

vatrogasac wrote: Kontam i ja o čemu ti govoriš? .....
mozda je odgovor u pitanju da se pitas gdje uopce vidis vjernike i drzavu?! :lol: .. sa historije na ekonomiju...al ti skaces sa teme na temu ko po uzarenom kamenju :D..a seki se uvrijedio ba..cuj sta mu nude..jos da pukne prica kako je spao na nekakve mini projekte... :sinbad:
dobra geschichte..ovaj prica..tj.historijska paralela.. :wink:
vatrogasac

#3853 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

HardcoreMX wrote:
vatrogasac wrote: Kontam i ja o čemu ti govoriš? .....
mozda je odgovor u pitanju da se pitas gdje uopce vidis vjernike i drzavu?! :lol: .. sa historije na ekonomiju...al ti skaces sa teme na temu ko po uzarenom kamenju :D..a seki se uvrijedio ba..cuj sta mu nude..jos da pukne prica kako je spao na nekakve mini projekte... :sinbad:
dobra geschichte..ovaj prica..tj.historijska paralela.. :wink:
Pa jeste tako nekako. Da probamo ovako. Uzmi jedan list papira i na jednoj strani napiši:

SVE ŠTO PIŠE SA DRUGE STRANE JE ISTINA,

a onda okreni drugu stranu i na njoj napiši:

SVE ŠTO PIŠE SA DRUGE STRANE JE LAŽ.

možda skontamo šta smo htjeli.
MarlboroGold

#3854 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

HardcoreMX wrote:
MarlboroGold wrote: Ima i ona najpogubnija Muhamedova lukavština, a to da je ljude uspio uvjeriti u postojanje Boga i šejtana... ta se literatura nudi besplatno.
a koji su se to ljudi uvjerilillili?! sigurno mislis na ove danasnje vjernike..bas se vidi..na svakom koraku ljubav, pomaganje, dobrodusnost, mir, skromnost i sve druge plemenite vrline prosto vladaju ljudima...
Kad već quotaš, možeš sljedeći put i cijeli komentar a ne da izvlačiš iz konteksta. Eto, već si samom sebi djelimično odgovorio na pitanje. Dalje nije teško.
MarlboroGold

#3855 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

vatrogasac wrote: Gore negdje je već više puta napisano kako ne možemo ubjeđivati jedne druge u suprotno mišljenje i to je i moj stav, ali da možemo sugerisati mogućnosti. Mene lično ne možete pomjeriti sa ovog mjesta jer sam potrošio godine i godine ovog svog života tragajući i rezultiralo je kako je rezultiralo. Nije da nisam otvoren za čuti i drugačije, ali što god čujem to je već viđeno ili već slušano pa me ne dodirne. Neću ja da deveram oko problema bačenog čajnika u nebo i rješavati svemirsko smeće. Neka ide po njega tamo onaj ko ga ostavio tamo.
Izvini ako si ovo doživio kao ad hominem, nije mi bila namjera nego vidim da se traži poštovanje mišljenja pa tako i ja insistiram da se moje poštuje. :mrgreen:
Poštujem svakako :thumbup:
MarlboroGold

#3856 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

vatrogasac wrote:
MarlboroGold wrote: Ima i ona najpogubnija Muhamedova lukavština, a to da je ljude uspio uvjeriti u postojanje Boga i šejtana... ta se literatura nudi besplatno.
U prevodu gore navedenog - sad sam ja potegao ad hominem sličan onom od Charlesa kojeg se vi držite kao majčine sise samo da vam pokažem na šta to liči. Ni jedno ni drugo nije u redu.
Gdje ćeš porediti to dvoje? Mogu ti ovdje navući stotine citata nemuslimana koji cijene misiju zadnjeg Božijeg poslanika. Samo što neću jer se onda krene na omalovažavanje ličnosti koje su to rekle bez analize onoga što su rekli. Skoro svakom se od njih uspjela naći neka mahana kao da od nas ovdje niko nema neku. Govorim iskustveno jer nisam prvi puta u sličnoj diskusiji.
Zašto se ne bi moglo porediti? Ostavi sa strane ideologiju i pokušaj posmatrati objektivno. Na Charlesovo sam ti već dao komentar i objasnio na šta ono ukazuje. Komentar u vezi Muhameda je formiran po sličnom principu. Možda sam mogao naći malo manje brutalan primjer, ali i ovaj je validan i to je prvo što mi je palo na pamet.
asurbanipal

#3857 Re: Ateizam vs. Religija

Post by asurbanipal »

vatrogasac wrote:
mali jomu wrote:
vatrogasac wrote:..... sjediti i kukat i ništa ne radit i čekat da ti država da posao je teži zajeb. Onda vjernici krivi, da li? .....

Vjernici nikad ne kukaju, samo skontaju "tako je kako je" i pice......
To je prezahtjevno. Raširenija je ona....bit' će kako Allah da.

Allax je već dao. Samo treba uzeti što ti je dato. :mrgreen:
vatrogasac

#3858 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

MarlboroGold wrote:
vatrogasac wrote:
U prevodu gore navedenog - sad sam ja potegao ad hominem sličan onom od Charlesa kojeg se vi držite kao majčine sise samo da vam pokažem na šta to liči. Ni jedno ni drugo nije u redu.
Gdje ćeš porediti to dvoje? Mogu ti ovdje navući stotine citata nemuslimana koji cijene misiju zadnjeg Božijeg poslanika. Samo što neću jer se onda krene na omalovažavanje ličnosti koje su to rekle bez analize onoga što su rekli. Skoro svakom se od njih uspjela naći neka mahana kao da od nas ovdje niko nema neku. Govorim iskustveno jer nisam prvi puta u sličnoj diskusiji.
Zašto se ne bi moglo porediti? Ostavi sa strane ideologiju i pokušaj posmatrati objektivno. Na Charlesovo sam ti već dao komentar i objasnio na šta ono ukazuje. Komentar u vezi Muhameda je formiran po sličnom principu. Možda sam mogao naći malo manje brutalan primjer, ali i ovaj je validan.
Ma ti si Muhammeda a.s. smjestio gore nego Dante Alighieri. Hajd' da zanemarimo stotine nemuslimana koji hvale Muhammeda a.s. i ono što je naučavao. Šta je sa 1,5 milijardi ljudi koji svaki dan donose salawat na njega? Oni nisu objektivni?

vatrogasac

#3859 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

asurbanipal wrote:
Allax je već dao. Samo treba uzeti što ti je dato. :mrgreen:
To je gajb, de da vidimo šta jednostavnije. Šta li je Albert Einstein mislio kada je rekao:

"Ima više savršenstva u običnoj kapljici vode, nego u svim strojevima, koje su izmislili ljudi."
HardcoreMX

#3860 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

vatrogasac wrote: Pa jeste tako nekako.
jeste ili nije..nemoj da siris raspravu..zna se tko to radi... :wink:
MarlboroGold wrote: Kad već quotaš, možeš sljedeći put i cijeli komentar a ne da izvlačiš iz konteksta. Eto, već si samom sebi djelimično odgovorio na pitanje. Dalje nije teško.
ne moze jer nesuvislim bezvezarijama ne treba davati mjesta...dobro si ikako dobio..inace umjesto pitanje vidis odgovor koji ti indirektno kaze da ti teza bas i ne stoji...
Last edited by HardcoreMX on 04/07/2018 20:29, edited 1 time in total.
Hakiz

#3861 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote:
Ma ti si Muhammeda a.s. smjestio gore nego Dante Alighieri. Hajd' da zanemarimo stotine nemuslimana koji hvale Muhammeda a.s. i ono što je naučavao. Šta je sa 1,5 milijardi ljudi koji svaki dan donose salawat na njega? Oni nisu objektivni?
Šta sa onih 5,5 milijardi kojima Muhammed ništa ne znači?

Brojevi su nezgodni...
vatrogasac

#3862 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote:
vatrogasac wrote:

Brojevi su nezgodni...
Veći je broj od 5,5 milijardi kojima ništa Ajnštajn ne znači, a valjal to tako? :mrgreen:
HardcoreMX wrote: jeste ili nije..nemoj da siris raspravu..zna se tko to radi... :wink:
Ne znam Allahami šta si htio reći onim komentarom tako da sam tako i odgovorio.
Hakiz

#3863 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote:
Hakiz wrote:
vatrogasac wrote:

Brojevi su nezgodni...
Veći je broj od 5,5 milijardi kojima ništa Ajnštajn ne znači, a valjal to tako? :mrgreen:
Pa, nisam ja počeo sa brojevima, ti si

Veći je broj onih koji na ovim područjima slušaju Cecu od onih koji slušaju Rimski-Korsakova.

Vidiš kako su brojevi nezgodna stvar.
MarlboroGold

#3864 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

HardcoreMX wrote: ne moze jer nesuvislim bezvezarijama ne treba davati mjesta...dobro si ikako dobio..inace umjesto pitanje vidis odgovor koji ti indirektno kaze da ti teza bas i ne stoji...
To o čemu govoriš je samo pola istine. Sad prelazimo u bezvezarije.
vatrogasac

#3865 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote:
vatrogasac wrote:
Hakiz wrote:

Brojevi su nezgodni...
Pa, nisam ja počeo sa brojevima, ti si

Veći je broj onih koji na ovim područjima slušaju Cecu od onih koji slušaju Rimski-Korsakova.

Vidiš kako su brojevi nezgodna stvar.
Al' moraš priznati da u po vertikali i po horizontali taj broj od 1,5 milijardi je veći. Na Muhammeda a.s. se salawat donosi već 1400 godina. Da li je taj broj za čovječanstvo zanemariv i usput....šta je to objektivan stav koji potenciraš?
MarlboroGold

#3866 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

vatrogasac wrote: Ma ti si Muhammeda a.s. smjestio gore nego Dante Alighieri. Hajd' da zanemarimo stotine nemuslimana koji hvale Muhammeda a.s. i ono što je naučavao. Šta je sa 1,5 milijardi ljudi koji svaki dan donose salawat na njega? Oni nisu objektivni?

Da se razumijemo, ja o Muhamedu kao čovjeku nemam loše mišljenje. Za mene je genijalac i to sam par puta već spomenuo u prošlosti. Čak sam i prije par dana rekao da je bio robovlasnik bez obzira na to da li se dobro ili loše ophodio prema svojim robovima, ali nisam išao dublje - tad su bila takva vremena - ipak je upitno uzimati ga kao moralni uzor danas po ovome, ali nejse i može se nekako na to zažmiriti. Čovjek je u svom vremenu bio nešto kao Ajnštajn za fiziku. I tu stavljam tačku.

Stavljam znak upitnika na sve ono što se ne odnosi na čovjeka Muhameda, a to je uglavnom apstraktne prirode.
Hakiz

#3867 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote:
Al' moraš priznati da u po vertikali i po horizontali taj broj od 1,5 milijardi je veći. Na Muhammeda a.s. se salawat donosi već 1400 godina. Da li je taj broj za čovječanstvo zanemariv i usput....šta je to objektivan stav koji potenciraš?
I u tih 1.400 godina opet je Muhammed značio nešto manjini u odnosu na ukupan broj ljudi na planeti.

I po vertikali i po horizontali većem broju ljudi na planeti Muhammed ništa ne znači nego onima kojima znači.

Objektivan stav je taj da kada kažeš da nešto šta tebi znači je objektivno važno jer velikom broju ljudi je to takođe važno, moraš pogledati i ostatak. Pa ako je nešto veoma važno četvrtini od ukupnog broja, može se komotno reći da je to objektivno nebitno.

Na primjer, 100% ljudi na planeti mora da jede, da pije, da obavlja nuždu, malo manji broj ali opet ogroman mora da računa, da piše i da čita. Ima takvih stvari još.

Sve su to stvari neuporedivo važnije od Muhammeda ako gledamo po brojevima ljudi kojima je to bitno.
HardcoreMX

#3868 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

vatrogasac wrote:
HardcoreMX wrote: jeste ili nije..nemoj da siris raspravu..zna se tko to radi... :wink:
a nemoj se ni zaklinjati za bilo sto..zna se tko to radi...
MarlboroGold wrote:
HardcoreMX wrote: ne moze jer nesuvislim bezvezarijama ne treba davati mjesta...dobro si ikako dobio..inace umjesto pitanje vidis odgovor koji ti indirektno kaze da ti teza bas i ne stoji...
Sad prelazimo u bezvezarije.
ok..kad ti tako kazes..onda nema mjesta za quote... :D
vatrogasac

#3869 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

HardcoreMX wrote:
vatrogasac wrote:
Ne znam zaista, pokušaj preformulisati jer ono stvarno je poprilično konfuzno,a ja ne bih da bacam tarot.
Hakiz wrote:
vatrogasac wrote:
I u tih 1.400 godina opet je Muhammed značio nešto manjini u odnosu na ukupan broj ljudi na planeti.

I po vertikali i po horizontali većem broju ljudi na planeti Muhammed ništa ne znači nego onima kojima znači.

Objektivan stav je taj da kada kažeš da nešto šta tebi znači je objektivno važno jer velikom broju ljudi je to takođe važno, moraš pogledati i ostatak. Pa ako je nešto veoma važno četvrtini od ukupnog broja, može se komotno reći da je to objektivno nebitno.

Na primjer, 100% ljudi na planeti mora da jede, da pije, da obavlja nuždu, malo manji broj ali opet ogroman mora da računa, da piše i da čita. Ima takvih stvari još.

Sve su to stvari neuporedivo važnije od Muhammeda ako gledamo po brojevima ljudi kojima je to bitno.
Ne govorim o 50 ili 100 ljudi nego o milijardama. Ljudi su sjeli i skontali da ono što je donio ima vrijednost. Do koga je stiglo on je o tome razmišljao i našao korist za sebe i prihvatio. Islam kao svjetonazor ili kao religija na globalnom planu je nezaobilazan pa tako i Poslanik islama. Ezan ne prestaje učiti ni jedne sekunde. Kako se zemlja okreće tako se i ezani preuzimaju, a negdje je sada akšam, a negdje sabah u milionima džamija an svim meridijanima i paralelama. Svake sekunde, bilo da je dan ili noć sljedbenici islama su tu kao što su večeras u mojoj mahalskoj džamiji.

Image
Hakiz

#3870 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote:
Ne govorim o 50 ili 100 ljudi nego o milijardama. Ljudi su sjeli i skontali da ono što je donio ima vrijednost. Do koga je stiglo on je o tome razmišljao i našao korist za sebe i prihvatio. Islam kao svjetonazor ili kao religija na globalnom planu je nezaobilazan pa tako i Poslanik islama. Ezan ne prestaje učiti ni jedne sekunde. Kako se zemlja okreće tako se i ezani preuzimaju, a negdje je sada akšam, a negdje sabah u milionima džamija an svim meridijanima i paralelama. Svake sekunde, bilo da je dan ili noć sljedbenici islama su tu kao što su večeras u mojoj mahalskoj džamiji.
I svake te sekunde na tog jednog sljedbenika islama koji je tu dođe najmanje 4 koji su takođe tu, a nisu sljedbenici islama. I ta 4 su skontali da ono šta je Muhammed donio nema vrijednost. Nakon što su o tome razmišljali. I od nih 5, 4 ne misle da je islam nezaobilazan.

Kada bi sabrao sve muslimane od Muhammeda do danas i sve nemuslimane od Muhammeda do danas, više je nemuslimana.

Hrišćana je više od muslimana, pa ni njima brojevi ne idu u prilog. I njih je manje nego nehrišćana. A pogotovo muslimana je manje od nemuslimana. I horizontalno i vertikalno.

Brojevi ti ne idu u prilog. Nikome ne idu u prilog. Čak i pripadnika abrahamskih religija ima u najboljem slučaju 50 % u odnosu na ukupan broj ljudi na planeti. Malo manje, ali neka bude 50 %.

Jedino šta je u većini je broj svih vjernika kada se ne gleda kojoj religiji pripadaju (abrahamaki plus neabrahamski) u odnosu na broj nevjernika. Samo su tu vjernici u prednosti.

Svaka pojedinačna religija, pa i grupa religija, je brojčano u manjini.
Last edited by Hakiz on 04/07/2018 21:19, edited 1 time in total.
vatrogasac

#3871 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote: I svake te sekunde na tog jednog sljedbenika islama koji je tu dođe najmanje 4 koji su takođe tu, a nisu sljedbenici islama.
A zar je tendencija da zavlada svijetom? Nemoj da ličimo na ovu dvojicu.

Hakiz

#3872 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Govorim samo o korištenju broja kao argumentu. To nije dobar argument.

Samo o tome govorim.

A svaka religija hoće da zavlada svijetom. To joj je u prirodi. Ako boga ima i ja sam taj koji je njegov istinski predstavnik, a svi ljudi su božja bića, logično je da mi je prirodni zadatak da svim ljudima ja budem predstavnik. U prirodi svake religije je da se širi do 100% pokrivenosti.

Zato je meni priča o nenasilju i miroljubivosti religija smiješna. Uostalom, ni jedna nije bila nenasilna, ne samo u odbrani, nego i u širenju.
славянин

#3873 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

vatrogasac wrote:

Image
Kumbh Mela 14 April 2010 60-80 million (est.) Haridwar India - Najvece hodocasce zabiljezeno... znaci mogla bi krava ipak biti sveta... posto se vodimo tako brojkama...
HardcoreMX

#3874 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

vatrogasac wrote:
HardcoreMX wrote:
vatrogasac wrote:Ne znam Allahami šta si htio reći onim komentarom tako da sam tako i odgovorio.
Ne znam zaista, pokušaj preformulisati jer ono stvarno je poprilično konfuzno,a ja ne bih da bacam tarot.
pa kad se toliko raspravljas, zaklinjes...tarot ti dodje sitnica... :mrgreen:
vatrogasac

#3875 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

славянин wrote: Kumbh Mela 14 April 2010 60-80 million (est.) Haridwar India - Najvece hodocasce zabiljezeno... znaci mogla bi krava ipak biti sveta... posto se vodimo tako brojkama...
Porediš taj skup, nekakav koncert ili utakmicu u jednom danu i ovo što je konstanta u svakom danu, svake sekunde u toku cijele godine. Minimiziranje i vulgarizovanje.
Locked