Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
asurbanipal

#3826 Re: Ateizam vs. Religija

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:

3:144
Muhammed je samo poslanik, a i prije njega je bilo poslanika. Ako bi on umro ili ubijen bio, zar biste se stopama svojim vratili? Onaj ko se stopama svojim vrati neće Allahu nimalo nauditi, a Allah će zahvalne sigurno nagraditi.

I ja sam Božiji poslanik, i kao takav ti moram reći da si se udaljio od Allaxa.
Last edited by asurbanipal on 04/07/2018 11:16, edited 1 time in total.
Idemedosumom

#3827 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Ti si poslanik za dijasporu 8-)
asurbanipal

#3828 Re: Ateizam vs. Religija

Post by asurbanipal »

Idemedosumom wrote:Ti si poslanik za dijasporu 8-)

I ti bi mogao biti. Samo nećeš, ne znaš ili ne želiš. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#3829 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Bloo wrote:
vatrogasac wrote: Zeza forum, nisu čista posla. :mrgreen: Govorim a posteriori da je skoro pravilo da je razlog mijenjanja takvih promišljanja poteklo prije iz skoro trivijalnih razloga nego što je to forum.
Skoro pravilo :mrgreen: ostavi ipak prostora da decidno ne tvrdiš da je uvijek pravilo. Pusti da forumska magija nekad se i desi :mrgreen: ako su ljudi mogli nalaziti ljubavi svog života i majke svoje djece )i očeve), zašto ne bi neko mogao pronaći vjeru ili nevjeru... :mrgreen: treba film snimit'.
Bez bamije.
Koliko promila pripada ostatku? Izuzetak potvrđuje pravilo. :mrgreen: Sreo sam zaista mnogo i povratnika u islam kao i nevjernika i imam svoj sud koji bi ovdje izazvao reakciju na deset narednih stranica pa zato neću. :mrgreen: Iskustveno je i ništa rekla pa kazala. Nije samo rezervisano za muslimane.
Bamiji treba dati atribut svetosti. Znam o čemu govorim. :mrgreen:
Izuzetak može i da negira zaključak, pogotovo ako tvrdimo nešto na osnovu premisa da je sve ovakvo ili onakvo iz tih i tih efemernih razloga, a pogotovije (nova riječ!) ako je polazna tačka jedino lični doživljaj i iskustvo.

Why not? Očito je ovo sedmica otvorene priče, skidanja kamenoloma sa srca i bacanja rukavica u šiblje pored puta. :mrgreen:

Nećemo bamiji. Ratovi su pokretani za manje...
vatrogasac

#3830 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

asurbanipal wrote: ....
Na taj način nastojite prikriti vlastito vjerovanje ili bolje reći nevjerovanje, koje se krije iza dogme koju su konstruisali ljudi, dakle oni koji se rađaju i umiru, baš poput tebe i mene. Nedavno sam stavio jedan žestok status na svom fb profilu po pitanju Božije milosti, slobodne volje, i ono što sam primijetio je da većina deklarisanih ili samoproglašenih vjernika nije ponudila nijedan konkretan ili validan kontraargument. Bilo je tu, kako sam i očekivao, i uvreda, da uzmem abdest i dođem tobe, da me je šejtan opsjeo i slično, ali argumenata nije bilo. Shvatio sam kroz taj primjer da većina onih koji su vjernici ili se tako deklarišu, da su oni u stvari naučeni vjernici, ljudi jednog ćitaba, sa krhkim znanjem a još krhkijom vjerom ili bolje reći nevjerom koja na taj način progovara iz njih.
...
@Bloo, hoćeš mi sada vjerovati? Nikada od @asurbanipala mumina koliko god mu pisali. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#3831 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
asurbanipal wrote: ....
Na taj način nastojite prikriti vlastito vjerovanje ili bolje reći nevjerovanje, koje se krije iza dogme koju su konstruisali ljudi, dakle oni koji se rađaju i umiru, baš poput tebe i mene. Nedavno sam stavio jedan žestok status na svom fb profilu po pitanju Božije milosti, slobodne volje, i ono što sam primijetio je da većina deklarisanih ili samoproglašenih vjernika nije ponudila nijedan konkretan ili validan kontraargument. Bilo je tu, kako sam i očekivao, i uvreda, da uzmem abdest i dođem tobe, da me je šejtan opsjeo i slično, ali argumenata nije bilo. Shvatio sam kroz taj primjer da većina onih koji su vjernici ili se tako deklarišu, da su oni u stvari naučeni vjernici, ljudi jednog ćitaba, sa krhkim znanjem a još krhkijom vjerom ili bolje reći nevjerom koja na taj način progovara iz njih.
...
@Bloo, hoćeš mi sada vjerovati? Nikada od @asurbanipala mumina koliko god mu pisali. :mrgreen:
Ono što je bilo, nikad isto opet biti neće... :mrgreen:
asurbanipal

#3832 Re: Ateizam vs. Religija

Post by asurbanipal »

vatrogasac wrote:

Misliš mu'mina po željama i potrebi drugih? :mrgreen:
beni-bu-man

#3833 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Bloo wrote: Ono što je bilo, nikad isto opet biti neće... :mrgreen:
jesi li sigurna ?

Pogledaj seriju Dark :mrgreen:
MarlboroGold

#3834 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

vatrogasac wrote: Nisam primijetio da je ovo bilo upućeno @arzi nego @beni-bu. Vjeruješ li da šejtan postoji? Ne? Da li je šejtan ubio svojim rukama nekog čovjeka? Ne. Nastavi niz.
Ne vjerujem da postoji, pa tako, za mene, nije ni ubio rukama nekog čovjeka. Sve je zasnovano na principu slobodne volje... pa i u islamu, samo što je vaša provučena kroz ideološko sito pa više i ne predstavlja ono u izvornom značenju - jer je začinjena vječnom kaznom ako ubiješ, a ima tu i dosta drugih stvari o kojima bi mi pola sata trebalo da pišem... tako da mi se ne da.
Slobodna volja je, nažalost, i kad jedna osoba digne ruku na drugu osobu - osim ako se radi o teškim poremećajima kada ljudi toga nisu ni svjesni (napominjem da su vođeni i egzoricizmi nad takvim ljudima...). Ja koji sam izvan vjere vrlo dobro znam razlučiti dobro od lošeg i ne trebaju mi religijski moralni kompas, Bogovi i šejtani...

Dakle, nije to do šejtana, već mazohizam, sadizam i nasilje koje proradi u samom čovjeku.

Drugi dio posta se nije odnosio na tebe.
vatrogasac

#3835 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

MarlboroGold wrote:
vatrogasac wrote: Nisam primijetio da je ovo bilo upućeno @arzi nego @beni-bu. Vjeruješ li da šejtan postoji? Ne? Da li je šejtan ubio svojim rukama nekog čovjeka? Ne. Nastavi niz.
Ne vjerujem da postoji, pa tako, za mene, nije ni ubio rukama nekog čovjeka. Sve je zasnovano na principu slobodne volje... pa i u islamu, samo što je vaša provučena kroz ideološko sito pa više i ne predstavlja ono u izvornom značenju - jer je začinjena vječnom kaznom ako ubiješ, a ima tu i dosta drugih stvari o kojima bi mi pola sata trebalo da pišem... tako da mi se ne da.
Slobodna volja je, nažalost, i kad jedna osoba digne ruku na drugu osobu - osim ako se radi o teškim poremećajima kada ljudi toga nisu ni svjesni (napominjem da su vođeni i egzoricizmi nad takvim ljudima...). Ja koji sam izvan vjere vrlo dobro znam razlučiti dobro od lošeg i ne trebaju mi religijski moralni kompas, Bogovi i šejtani...

Dakle, nije to do šejtana, već mazohizam, sadizam i nasilje koje proradi u samom čovjeku.

Rekao @vatrogasac i to naravno nema težinu kada kažemo da je to rekao Charles Baudelaire: “Najpogubnija je đavlova lukavština da nas uvjeri kako ne postoji". I uspio je u tome kako se da vidjeti. To je moje duboko ubjeđenje koje želim da se poštuje. :mrgreen:
MarlboroGold

#3836 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

vatrogasac wrote:
MarlboroGold wrote:

Rekao @vatrogasac i to naravno nema težinu kada kažemo da je to rekao Charles Baudelaire: “Najpogubnija je đavlova lukavština da nas uvjeri kako ne postoji". I uspio je u tome kako se da vidjeti. To je moje duboko ubjeđenje koje želim da se poštuje. :mrgreen:
Boldirano je jasno, ali nemoj Boga ti tvog biti još jedan sa klišeima poput navedenog... nešto što je apstraktno predstavlja se kao konkretno (usput i kao autoritet), te ovdje meni prebacuješ lopticu dokazivanja postojanja istog kad ni ti sam to ne možeš dokazati (što je gore, uvjeren si da postoji), a pored toga ostavlja i prostor za ad hominem u smislu mene žrtve tog šejtana jer sam budala koja ne vjeruje...
sekerbay

#3837 Re: Ateizam vs. Religija

Post by sekerbay »

Euridika wrote:
sekerbay wrote:Jesam li promašio nešto, il cijenjene učesnice u diskusiji nisu shvatile o čemu se radi?
Što se tiče ex-a, nit je pito tražeći objašnjenje, nit je započeo neku diskusiju, nego se malo ironično, a malo i hinjski obrušio na smrleta i provociro ga koristeći jedan hadis.
To je ono što sam ja skonto.
Nisam se uopće bavila time šta je Nihilo mislio, želio ili priželjkivao, jer nisam vidovita pa da mogu proniknuti u njegovu psihu. Čak i da jeste bio namjerno provokativan s ciljem podrivanja Smrletove ličnosti i shvatanja, i dalje to ne znači da tu igru treba prihvatiti i odgovarati u istom stilu. Kratak i jasan, hladnokrvno serviran odgovor ima više efekta i koristi nego lična prepucavanja, uostalom vrlo efikasno okonča ovakve diskusije i sukobe.
Nihilo je isuviše obrazovan a da nije znao odgovor na pitanje koje je sam postavio. Samo je čekao da mu neko tako i odgovori. A Smrčak se nije snašao adekvatno. Bolje bi bilo da se privremeno povukao iz diskusije dok ne skonta valjan odgovor ili da je upitao kolege kako najjezgrovitije i najefektnije odgovoriti na onakvo pitanje. I ovo se zove škola...
OK. Shvatio, slažem se i podržavam.
HardcoreMX

#3838 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

MarlboroGold wrote:
vatrogasac wrote:
MarlboroGold wrote: Ne vjerujem da postoji, pa tako, za mene, nije ni ubio rukama nekog čovjeka. Sve je zasnovano na principu slobodne volje... pa i u islamu, samo što je vaša provučena kroz ideološko sito pa više i ne predstavlja ono u izvornom značenju - jer je začinjena vječnom kaznom ako ubiješ, a ima tu i dosta drugih stvari o kojima bi mi pola sata trebalo da pišem... tako da mi se ne da.

Boldirano je jasno, ali nemoj Boga ti tvog biti još jedan sa klišeima poput navedenog... nešto što je apstraktno predstavlja se kao konkretno (usput i kao autoritet), te ovdje meni prebacuješ lopticu dokazivanja postojanja istog kad ni ti sam to ne možeš dokazati (što je gore, uvjeren si da postoji), a pored toga ostavlja i prostor za ad hominem u smislu mene žrtve tog šejtana jer sam budala koja ne vjeruje...
treba se osloboditi materijalnosti...i predati se duhovnosti...'kako protiv sejtana' kao i druga nova izdanja..'vrati se na pravi put', 'duhovne price i ostale duhovnosti' sve po cijeni od 16,66km...
MarlboroGold

#3839 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

HardcoreMX wrote: treba se osloboditi materijalnosti...i predati se duhovnosti...'kako protiv sejtana' kao i druga nova izdanja..'vrati se na pravi put', 'duhovne price i ostale duhovnosti' sve po cijeni od 16,66km...
Ima i ona najpogubnija Muhamedova lukavština, a to da je ljude uspio uvjeriti u postojanje Boga i šejtana... ta se literatura nudi besplatno.
U prevodu gore navedenog - sad sam ja potegao ad hominem sličan onom od Charlesa kojeg se vi držite kao majčine sise samo da vam pokažem na šta to liči. Ni jedno ni drugo nije u redu.
vatrogasac

#3840 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

MarlboroGold wrote:
vatrogasac wrote:
MarlboroGold wrote: Ne vjerujem da postoji, pa tako, za mene, nije ni ubio rukama nekog čovjeka. Sve je zasnovano na principu slobodne volje... pa i u islamu, samo što je vaša provučena kroz ideološko sito pa više i ne predstavlja ono u izvornom značenju - jer je začinjena vječnom kaznom ako ubiješ, a ima tu i dosta drugih stvari o kojima bi mi pola sata trebalo da pišem... tako da mi se ne da.

Gore negdje je već više puta napisano kako ne možemo ubjeđivati jedne druge u suprotno mišljenje i to je i moj stav, ali da možemo sugerisati mogućnosti. Mene lično ne možete pomjeriti sa ovog mjesta jer sam potrošio godine i godine ovog svog života tragajući i rezultiralo je kako je rezultiralo. Nije da nisam otvoren za čuti i drugačije, ali što god čujem to je već viđeno ili već slušano pa me ne dodirne. Neću ja da deveram oko problema bačenog čajnika u nebo i rješavati svemirsko smeće. Neka ide po njega tamo onaj ko ga ostavio tamo.
Izvini ako si ovo doživio kao ad hominem, nije mi bila namjera nego vidim da se traži poštovanje mišljenja pa tako i ja insistiram da se moje poštuje. :mrgreen:
vatrogasac

#3841 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

MarlboroGold wrote: Ima i ona najpogubnija Muhamedova lukavština, a to da je ljude uspio uvjeriti u postojanje Boga i šejtana... ta se literatura nudi besplatno.
U prevodu gore navedenog - sad sam ja potegao ad hominem sličan onom od Charlesa kojeg se vi držite kao majčine sise samo da vam pokažem na šta to liči. Ni jedno ni drugo nije u redu.
Gdje ćeš porediti to dvoje? Mogu ti ovdje navući stotine citata nemuslimana koji cijene misiju zadnjeg Božijeg poslanika. Samo što neću jer se onda krene na omalovažavanje ličnosti koje su to rekle bez analize onoga što su rekli. Skoro svakom se od njih uspjela naći neka mahana kao da od nas ovdje niko nema neku. Govorim iskustveno jer nisam prvi puta u sličnoj diskusiji.
HardcoreMX

#3842 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

MarlboroGold wrote: Ima i ona najpogubnija Muhamedova lukavština, a to da je ljude uspio uvjeriti u postojanje Boga i šejtana... ta se literatura nudi besplatno.
a koji su se to ljudi uvjerilillili?! sigurno mislis na ove danasnje vjernike..bas se vidi..na svakom koraku ljubav, pomaganje, dobrodusnost, mir, skromnost i sve druge plemenite vrline prosto vladaju ljudima...
shbc

#3843 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

vatrogasac wrote:
Gdje ćeš porediti to dvoje? Mogu ti ovdje navući stotine citata nemuslimana koji cijene misiju zadnjeg Božijeg poslanika. Samo što neću jer se onda krene na omalovažavanje ličnosti koje su to rekle bez analize onoga što su rekli. Skoro svakom se od njih uspjela naći neka mahana kao da od nas ovdje niko nema neku. Govorim iskustveno jer nisam prvi puta u sličnoj diskusiji.
Kakve veze ima Joseph Smith sa tom pricom?
vatrogasac

#3844 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

HardcoreMX wrote:
a koji su se to ljudi uvjerilillili?! sigurno mislis na ove danasnje vjernike..bas se vidi..na svakom koraku ljubav, pomaganje, dobrodusnost, mir, skromnost i sve druge plemenite vrline prosto vladaju ljudima...
Ovo mišljenje se smišljeno gradi već duže vrijeme kao da nepravde nije bilo nikada, nego evo vraćanjem religioznosti ona je porasla. Jeste, ali u tvojim željama. Koji ćemo historijski period za paralelu?
vatrogasac

#3845 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

shbc wrote:
vatrogasac wrote:
Kakve veze ima Joseph Smith sa tom pricom?
On je ogranak. Naziv „mormon“ se najčešće odnosi na članove Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Mormonske vođe potiču svoje članove da koriste puni naziv crkve kako bi se naglasila usredotočenost crkve na Isusa Krista.
mali jomu

#3846 Re: Ateizam vs. Religija

Post by mali jomu »

Bloo wrote:@jomke

Ziv i zdrav ti meni bio, ako mozes da saberes sve misli u jedan do dva posta i podijelis lajkanja, ovako je stvarno tesko pratiti.

Ne mogu, mogu samo tako kao sto radim..... tesko jeste, ali sta cu mu :mrgreen:
mali jomu

#3847 Re: Ateizam vs. Religija

Post by mali jomu »

Islam - musliman - vjernik..... i jeste u tome da ostavi svakog u onome sta neko drugi moze...... a ne da bakce nekog u onome sta ne moze, ovo isto vazi i za samu osobu koja za sebe kaze da je vjernik..... da ostane u onome sta moze a ne da juri za onim sta ne moze :mrgreen:

Islam protiv svasta i svakog...... je samo odraz osobe zeljne snage, vlasti i moci koja sa vjernicke strane nije pozeljna i rado se izbjegava, jer je neprihvatljiva sa "Islamske vjernicke strane" gdje se tacno zna kome sve to pripada..... :mrgreen:
HardcoreMX

#3848 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

vatrogasac wrote:
HardcoreMX wrote: a koji su se to ljudi uvjerilillili?! sigurno mislis na ove danasnje vjernike..bas se vidi..na svakom koraku ljubav, pomaganje, dobrodusnost, mir, skromnost i sve druge plemenite vrline prosto vladaju ljudima...
Ovo mišljenje se smišljeno gradi već duže vrijeme kao da nepravde nije bilo nikada, nego evo vraćanjem religioznosti ona je porasla. Jeste, ali u tvojim željama. Koji ćemo historijski period za paralelu?
tko ti je kriv sto si se prepoznao pa bi sad povlacio historijske paralele kao nacin bijega od sadasnje realnosti...osim toga cudno je tvoje vidjenje religioznosti u okrilju nepravde koju spominjes o cemu nije bilo rijeci, nego o plemenitim vrlinama...
vatrogasac

#3849 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

HardcoreMX wrote:
vatrogasac wrote:
HardcoreMX wrote: a koji su se to ljudi uvjerilillili?! sigurno mislis na ove danasnje vjernike..bas se vidi..na svakom koraku ljubav, pomaganje, dobrodusnost, mir, skromnost i sve druge plemenite vrline prosto vladaju ljudima...
tko ti je kriv sto si se prepoznao pa bi sad povlacio historijske paralele kao nacin bijega od sadasnje realnosti...osim toga cudno je tvoje vidjenje religioznosti u okrilju nepravde koju spominjes o cemu nije bilo rijeci, nego o plemenitim vrlinama...
Kontam i ja o čemu ti govoriš? Bio u gradu i jedva prošao od auta, nemaš gdje parkirat. Kafići, bašte, čevabdžinice sve puno kao da nije svijet na moru. Vuku se televizori sa velikim dijagonalama da se gleda SP. Otvorim FB, onaj u Grčkoj, drugi u Turskoj, treći ....ne mogu upamtit. Tako je bilo oduvijek mada je prije na familiju i komšiluk išao jedan Yugo 45. Nisam advokat ovome jer nije normalno uređenje još od Dejtona, ali sjediti i kukat i ništa ne radit i čekat da ti država da posao je teži zajeb. Onda vjernici krivi, da li?

Pitam ja tipa iz jednog Ministarstva što rijaset ne nagovori nekog šeika pa da se fakat negdje umjesto džamije napravi mini pogon, a on mi ispriča kako je došao neki šeik sa koferom keša i oni ga ubjeđivali upravo u to i rekao na večeri da će razmisliti preko noći, a kada su ga ujutro tražili tip već otišao za Albaniju da tamo pravi džamiju za svog oca. Znaju oni da će taj pogon otići jednog dana nekome za 1 KM. Da li je samo do vjernika? Kakve ja veze imam sa tim hoće li biti izbora u Mostaru, ja bih volio da bude, ali ko mene pita? Neka naprave referendum po džamijama petkom u vrijeme džume, a to može ad hoc i isti će odgovor biti.
mali jomu

#3850 Re: Ateizam vs. Religija

Post by mali jomu »

vatrogasac wrote:..... sjediti i kukat i ništa ne radit i čekat da ti država da posao je teži zajeb. Onda vjernici krivi, da li? .....

Vjernici nikad ne kukaju, samo skontaju "tako je kako je" i pice......
Locked