shvatamo vlro dobro da ne mozemo bez drugih , ali smo sebi najdrazipussysmoke wrote:
Odlično. Kada je meni dobro Bog je dobar i pravedan, a kada nije čime sam ja ovo zaslužio? Zbog toga što smo sami sebi toliko važni ne shvatamo osnovno, a to je da bez drugih ljudi ne bi postojali.
Ateizam vs. Religija
- Connaisseur Karlin
#2801 Re: Ateizam vs. Religija
- pussysmoke
#2802 Re: Ateizam vs. Religija
Da li je zaista to tačno? Mislim da je njegov cilj bio da se skrene pažnja na probleme drugih ljudi, a cijena je bila njegov život. Najviše što možemo dati je život. Može se objasniti na više načina.Connaisseur Karlin wrote:ovo je iskljucivo olicenje samoubistva , a kao razlog je altiruizam, ali znamo da nema to veze sa altruizmom, jer se latruizam tako ne prakticira![]()
S obzirom da nije ni uzdahnuo, posmatrači su vjerovatno smatrali da je sve u redu, kad ne lezi vraže...Connaisseur Karlin wrote:mene vise impresionira da nitko nije prisao covjeku da ga vadi iz vatre ili da gase vatru![]()
- pussysmoke
#2803 Re: Ateizam vs. Religija
Zašto je to tako?Connaisseur Karlin wrote:shvatamo vlro dobro da ne mozemo bez drugih , ali smo sebi najdrazipussysmoke wrote:
Odlično. Kada je meni dobro Bog je dobar i pravedan, a kada nije čime sam ja ovo zaslužio? Zbog toga što smo sami sebi toliko važni ne shvatamo osnovno, a to je da bez drugih ljudi ne bi postojali.
-
4L0n3
#2804 Re: Ateizam vs. Religija
Ovo za smirenost je meni takodjer bilo itekako zanimljivo.pussysmoke wrote: Meni predstavlja oličenje altruizma. Zanimljiva činjenica je to što je Thích Quảng Đức ostao u stanju potpune meditacije i smirenosti do samoga kraja ili onoga što nazivamo smrt.
Ali nazalost argument za altruizam smo vec ustanovili da je na klimavim nogama, kad se uzme u obzir kako njegova religija tumaci smrt i samoubistvo.
U svakom slucaju, interesantan dogadjaj i bez sumnje je doprinjeo rjesavanju problema kojeg je protestvovao, slika je obisla svijet i dan danas se o njemu prica. Mocno
- Connaisseur Karlin
#2805 Re: Ateizam vs. Religija
bome ti daj svoj zivot , ja svoj ne dam za takve izmisjene vise ciljevepussysmoke wrote:Da li je zaista to tačno? Mislim da je njegov cilj bio da se skrene pažnja na probleme drugih ljudi, a cijena je bila njegov život. Najviše što možemo dati je život. Može se objasniti na više načina.Connaisseur Karlin wrote:ovo je iskljucivo olicenje samoubistva , a kao razlog je altiruizam, ali znamo da nema to veze sa altruizmom, jer se latruizam tako ne prakticira![]()
S obzirom da nije ni uzdahnuo, posmatrači su vjerovatno smatrali da je sve u redu, kad ne lezi vraže...Connaisseur Karlin wrote:mene vise impresionira da nitko nije prisao covjeku da ga vadi iz vatre ili da gase vatru![]()
tip se zapalio, i niko se ne osvrce, jer je u pojedinim drustvima ok uraditi takvu ludost
- pussysmoke
#2806 Re: Ateizam vs. Religija
Žrtvuj makar prst, onaj mali na nozi. Svakako ničemu ne služi.Connaisseur Karlin wrote:bome ti daj svoj zivot , ja svoj ne dam za takve izmisjene vise ciljeve![]()
tip se zapalio, i niko se ne osvrce, jer je u pojedinim drustvima ok uraditi takvu ludostmeni ga nije zao , jer meni je zao osoba koje ne zele umrijeti, a svijesne su da moraju , npr. bolest
Iz nekoliko primjera kojima sam svjedočio u životu (a koje iz opravdanih razloga ne bih da navodim), sam naučio da oni koji često kažu ne bih ja, na kraju žrtvuju i više nego dovoljno za dobrobit drugih. Ne znaš dok ne dođe vrijeme...
- Connaisseur Karlin
#2807 Re: Ateizam vs. Religija
jer smo takvi rodjeni , to je dio ljudkse prirode , a normlano je da smo sebi najvazniji ,ali,manjina popualcije ima obzria prema drugima, a vecina gazi druge bez problema , jer malo je osoba na Zemlji koje postignu visi oblik svijesti i kvaliteta , tezak je to posao za svakoga na Planetipussysmoke wrote:Zašto je to tako?Connaisseur Karlin wrote:shvatamo vlro dobro da ne mozemo bez drugih , ali smo sebi najdrazipussysmoke wrote:
- pussysmoke
#2808 Re: Ateizam vs. Religija
Da mi je nekako kroz vrijeme pa u njegov um u trenutku kada je odlučio, a zatim i sproveo u djelo. Samo da "pročitam" o čemu je mislio.4L0n3 wrote:Ovo za smirenost je meni takodjer bilo itekako zanimljivo.pussysmoke wrote: Meni predstavlja oličenje altruizma. Zanimljiva činjenica je to što je Thích Quảng Đức ostao u stanju potpune meditacije i smirenosti do samoga kraja ili onoga što nazivamo smrt.
Ali nazalost argument za altruizam smo vec ustanovili da je na klimavim nogama, kad se uzme u obzir kako njegova religija tumaci smrt i samoubistvo.
U svakom slucaju, interesantan dogadjaj i bez sumnje je doprinjeo rjesavanju problema kojeg je protestvovao, slika je obisla svijet i dan danas se o njemu prica. Mocno
- pussysmoke
#2809 Re: Ateizam vs. Religija
Da li se zato rodimo više puta? Da naučimo?Connaisseur Karlin wrote:jer smo takvi rodjeni , to je dio ljudkse prirode , a normlano je da smo sebi najvazniji ,ali,manjina popualcije ima obzria prema drugima, a vecina gazi druge bez problema , jer malo je osoba na Zemlji koje postignu visi oblik svijesti i kvaliteta , tezak je to posao za svakoga na Planetipussysmoke wrote:Zašto je to tako?
- Connaisseur Karlin
#2810 Re: Ateizam vs. Religija
za mali prst na nozipussysmoke wrote:Žrtvuj makar prst, onaj mali na nozi. Svakako ničemu ne služi.Connaisseur Karlin wrote:bome ti daj svoj zivot , ja svoj ne dam za takve izmisjene vise ciljeve![]()
tip se zapalio, i niko se ne osvrce, jer je u pojedinim drustvima ok uraditi takvu ludostmeni ga nije zao , jer meni je zao osoba koje ne zele umrijeti, a svijesne su da moraju , npr. bolest
![]()
Iz nekoliko primjera kojima sam svjedočio u životu (a koje iz opravdanih razloga ne bih da navodim), sam naučio da oni koji često kažu ne bih ja, na kraju žrtvuju i više nego dovoljno za dobrobit drugih. Ne znaš dok ne dođe vrijeme...
nije problem zrtvovati svoje vrijeme, znanje i energiju za dobrobit drugih , ali nema potrebe zrvovati vlasitti zivot radi drugih
- Connaisseur Karlin
#2811 Re: Ateizam vs. Religija
na takvo pitanje ne mozes dobiti odgovor, a iskreno receno, odgovor nije ni vazan , jer nama jedan je zivotpussysmoke wrote:Da li se zato rodimo više puta? Da naučimo?Connaisseur Karlin wrote:jer smo takvi rodjeni , to je dio ljudkse prirode , a normlano je da smo sebi najvazniji ,ali,manjina popualcije ima obzria prema drugima, a vecina gazi druge bez problema , jer malo je osoba na Zemlji koje postignu visi oblik svijesti i kvaliteta , tezak je to posao za svakoga na Planetipussysmoke wrote:Zašto je to tako?
- pussysmoke
#2812 Re: Ateizam vs. Religija
Connaisseur Karlin wrote:za mali prst na nozi![]()

Šta ukoliko samo gubitak našeg života može spasiti tuđi?Connaisseur Karlin wrote:nije problem zrtvovati svoje vrijeme, znanje i energiju za dobrobit drugih , ali nema potrebe zrvovati vlasitti zivot radi drugih
-
4L0n3
#2813 Re: Ateizam vs. Religija
Razumijempussysmoke wrote:[
Da mi je nekako kroz vrijeme pa u njegov um u trenutku kada je odlučio, a zatim i sproveo u djelo. Samo da "pročitam" o čemu je mislio.
- Connaisseur Karlin
#2814 Re: Ateizam vs. Religija
neka hvalapussysmoke wrote:Connaisseur Karlin wrote:Šta ukoliko samo gubitak našeg života može spasiti tuđi?Connaisseur Karlin wrote:nije problem zrtvovati svoje vrijeme, znanje i energiju za dobrobit drugih , ali nema potrebe zrvovati vlasitti zivot radi drugih
- pussysmoke
#2815 Re: Ateizam vs. Religija
Ali ipak se dešavalo. Siguran sam da to niko nije učinio drage volje, ali ipak...Connaisseur Karlin wrote:neka hvalalaze svako ko kaze da bi izgubo vlastiti zivot radi tudjeg zivota
- Connaisseur Karlin
#2816 Re: Ateizam vs. Religija
ali to ne znaci da je tako moralopussysmoke wrote:Ali ipak se dešavalo. Siguran sam da to niko nije učinio drage volje, ali ipak...Connaisseur Karlin wrote:neka hvalalaze svako ko kaze da bi izgubo vlastiti zivot radi tudjeg zivota
- pussysmoke
#2817 Re: Ateizam vs. Religija
Kažu da se ništa ne mora osim umrijeti.Connaisseur Karlin wrote:ali to ne znaci da je tako moralopussysmoke wrote:Ali ipak se dešavalo. Siguran sam da to niko nije učinio drage volje, ali ipak...Connaisseur Karlin wrote:neka hvalalaze svako ko kaze da bi izgubo vlastiti zivot radi tudjeg zivota
- Connaisseur Karlin
#2818 Re: Ateizam vs. Religija
tako jepussysmoke wrote:Kažu da se ništa ne mora osim umrijeti.Connaisseur Karlin wrote:ali to ne znaci da je tako moralopussysmoke wrote:
Ali ipak se dešavalo. Siguran sam da to niko nije učinio drage volje, ali ipak...
ljudi su nauceni da vjeruju da moraju zrtvovati svoj zivot radi drzave, radi doma, radi drugih zivota, sto je dolsovno jedna velika zabluda
- pussysmoke
#2819 Re: Ateizam vs. Religija
Connaisseur Karlin wrote:tako je![]()
![]()
ljudi su nauceni da vjeruju da moraju zrtvovati svoj zivot radi drzave, radi doma, radi drugih zivota, sto je dolsovno jedna velika zabluda

- MarlboroGold
#2820 Re: Ateizam vs. Religija
Ličnost je samo jedna osim ako se radi o poremećaju.pussysmoke wrote:pussysmoke wrote:Također bih volio znati koliko često čovjek sebi postavi pitanje; da li sam u pravu? Zašto sam siguran da je ovo u što vjerujem istina? Zašto uopšte razmišljam na ovaj način i šta je uzrok tome? Zašto i drugi ljudi ne razmišljaju kao i ja? Da li ono u što vjerujem doprinosi meni i ljudima oko mene ili je samo hrana za moj ego?Ali ko sam to ja? Da li sam onaj koji misli da jesam, ili sam onaj kojeg drugi vide? Ko postavlja pitanja u mojoj glavi? Da li je tu samo jedna ličnost? Ako je samo jedna, zašto se razmišljanje mijenja? Zašto se ne drži onoga što u jednom trenutku smatra istinom? Zašto to kasnije postaje zabluda i pogrešno?MarlboroGold wrote:U suštini ta pitanja treba postavljati, ali ne treba pretjerivati jer može dovesti do pretjerane sumnje, a u najgorem slučaju do gubitka identiteta i ličnog kontinuiteta.
Na početku smo svi onaj kojeg drugi vide. Na žalost sa time dolaze i naučeni obrasci ponašanja koji ljude kasnije znaju sputavati da toga nisu ni svjesni, pa često ne vjeruju da ima izlaza iz problema itd. Oni koji to primjete počinju mijenjati svoja razmišljanja kako bi prvenstveno poboljšali vlastitu situaciju, a onda i situaciju ostalih.
Dalje, ljudi često promjenom razmišljanja mijenjaju zapravo svoju moralnost kada se nađu u moralnim dilemama.
-
sekerbay
#2821 Re: Ateizam vs. Religija
Nezamislivo. Nakon svega što sam tražio i dobio, nezamislivo je da sumnjam.pussysmoke wrote:Hvala prijatelju.arzuhal wrote:Kvalitetan OT. Tačno, to je, najblaže rečeno, interesantno. Ili obrnuto, kada se stav, mišljenje, tumačenje i sl. nekog pojedinca uzima, po nekom defaultu, kao samorazumljiv stav cijele grupe.pussysmoke wrote: Ot: Interesanto je ovo kada neko kaže nas vjernike ne zanima ili nama ateistima je jasno. Znači deklarišeš se kao onaj koji određuje pravac razmišljanja grupe ljudi koji su na određeni način povezani? Zaista interesantno, molim nastavite.
Stiče se dojam da je osjećaj pripadnosti nekoj grupi ponekad jači od vjerovanja u idelogiju iste. Kao da se po svaku cijenu mora braniti ideja koju smo usvojili iz ko zna kojih razloga. Da li nam to što se smatramo dijelom nečega većeg od nas samih, ne dozvoljava da s vremena na vrijeme analiziramo pouzdanost našeg vjerovanja? Nebitno da li se radi o vjernicima ili ateistima.
Također bih volio znati koliko često čovjek sebi postavi pitanje; da li sam u pravu? Zašto sam siguran da je ovo u što vjerujem istina? Zašto uopšte razmišljam na ovaj način i šta je uzrok tome? Zašto i drugi ljudi ne razmišljaju kao i ja? Da li ono u što vjerujem doprinosi meni i ljudima oko mene ili je samo hrana za moj ego?
- pussysmoke
#2823 Re: Ateizam vs. Religija
Connaisseur Karlin wrote:neka hvalalaze svako ko kaze da bi izgubo vlastiti zivot radi tudjeg zivota
This Is Anthony Borges, 15. He Used His Body To Hold A Classroom Door Shut, Protecting 20 Other Students Inside As The Gunman Fired Through The Door, Hitting Him Five Times. May He Have A Speedy Recovery(2/46)

https://www.boredpanda.com/random-acts- ... age_numb=1
-
mali jomu
#2824 Re: Ateizam vs. Religija
Connaisseur Karlin wrote:nije problem zrtvovati svoje vrijeme, znanje i energiju za dobrobit drugih , ali nema potrebe zrvovati vlasitti zivot radi drugih
Znaci da ces nastradati bez obzira spasili se ovi ili ne.....pussysmoke wrote: Šta ukoliko samo gubitak našeg života može spasiti tuđi?
ti gledas filmove gdje ti glume da to u stavrnosti tako ide..... u stavrnosti dok ti se smiju ti njih ne spasis vec nastradas
samo ziv mozes nekom nesto..... mrtav nikom ne mozes nista
-
Hakiz
#2825 Re: Ateizam vs. Religija
U tom slučaju je jedna osoba sigurno mrtva i sve se svodi na pitanje koliko ti je ta osoba važnija od tebe.pussysmoke wrote: Šta ukoliko samo gubitak našeg života može spasiti tuđi?
Ja bih u najboljem slučaju pokušao spasiti jednu konkretnu osobu u svom životu ako zatreba pa ako poginemo, desilo se. Ni za koga više ne bih rizikovao život. Čak ni za tu osobu ne bih direktno mijenjao svoj život za njen (ono kao u filmu, ubjte mene a ne nju). Nema toga čiji mi je život važniji od mog.