Ateizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

je životni nazor pojedinca koji je za društvo

pozitivan
48
43%
negativan
24
22%
neutralan
39
35%

Total votes: 111

Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Ja se uopce ne stidim reci da vjerujem iz sva tri razloga - jer volim Allaha s.w.t, jer zudim za onim sto je On obecao svojim robovima, i jer me strah od kazne Njegove.

Nisam pobornik izrazavanja koji je prisutan u pjesmi koja je postavljena, iako mislim da je tu samo rijec o pjesnickoj interpretaciji.

Logicno je da samo vjerovanje u Allaha u covjeku razvija mnoge plemenite osobine i da ce vjernik mnoge stvari raditi iz cistog zadovoljstva zbog cinjenja dobra, a neke ostavljati jer ne podnosi zlo.

Ali, nerijetko neke stvari radim cisto iz razloga sto time zelim postici Allahovo zadovoljstvo i nagradu, a neke ostavljam samo iz straha od Njega.

Ja sam nekad bio stratveni kockar, bolje receno strastveni kladionicar. Jako sam uzivao u svim uzbudjenjima koje mi je kladjenje, i sve sto ide uz to, pricinjavalo.
I da Allah s.w.t nije zabranio kocku , ja se nikad ne bih ostavio kladjenja. Uradio sam to samo iz razloga sto je ON d.s. to zabranio, i ni zbog ceg drugog. I sad sam presretan zbog tog.

Ne vidim sta bi u tome bilo lose.

Cesto se ponavlja ta teza da vjernici cesto rade dobro, ne iz razloga sto to zele, vec iz vjerskih poriva. Gotovo da pomislim da bi neko zamjerio nekom narkomanu, silovatelju ili lopovu sto se ostavio tih poriva samo zato sto je postao vjernik. Bez obzira sto takav covjek kasnije postane uzoran clan drustva koji samo pridonosi tom drustvu, kojega je nekad iskljucivo razarao svojim ponasanjem.
Last edited by Danko_Bananko on 12/02/2007 04:22, edited 1 time in total.
Kralj Tvrtko XXVIII

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Gost123 wrote:
Kralj Tvrtko XXVIII wrote: Hitler je veliki fun Nitzeove filozofije. Procitaj knjigu njegove sekretarice Traudl Junge- "Bis zur letzte Stunde" na zalost koliko znam nije se pojavila u bosanskohercegovackom izdranju, al vrlo lako je mozes kupiti na amazonu na engleskom jeziku. Dalje preporucujem knjigu "Der Untergang" koju je napisao Joachim Fest. Isto tako lako se nadje i kupi. Ako ti je mrsko pogledaj istoimeni film gdje je jedna jako lijepa scena u kojoj Hitler blijedo sjedi u svom office-u unutar bunkera i izgubljeno gleda u Nitzeov portret.
Marxova filozofija ima identicne korjene sa Nitzeovom. Taj korijen lezi u Darvinizmu. Mozda ce ti na pocetku biti tesko da shvatis tu cinjenicu ali ako se potrudis rezultat mozes vidjeti na kraju.
Zelim da ti se iskreno zahvalim na cinjenici da valjam gluposti. Moja je zalja da iznesem cinjenice i fakte. Nikako da nekog vrijedjam ili omalovazam. Pozdrav.
knjigu ne procitah, ali pogledah njen zadnji intervju, bio je na ftv-u, cini mi se nedavno. malo prije njene smrti. procitah nietzscheova djela gotovo sva, procitah o njemu mnogo, famoznim vezama sa nacizmom i h
itlerom, proucavah marxa i njegovu filozofiju... nema veze s onim sto ti imputiras. primjetih da je na islamskim stranicama uvijek ateizam-hitler-staljin-darwin-nietzsche nekakva veza,kao neko upozorenje muslimanima: bješte ljudi od toga, nemojte da vam na pamet padne nesto citati... to je najvece zlo, samo crni vrag bla bla bla... neces u pakao ako budes citao samog nietzschea, daj si truda pa prouci sto je pisao i sto kaze filozofija i filozofi o njemu i njegovim djelima... a ne harun yahya i slicna ekipa...
ja citao i saznao ovo: nietzsche nije volio drzavu, nijemce, nije bio antisemit, njegov natcovjek nije bio arijevac niti bilo kakva rasa ili nacija, nego covjek novih vrijednosti, novog pogleda na svijet. vise je utjecaja mogao imati hegel sa svojom filozofijom o drzavi, odnosu pojedinca prema njoj i slicno. nisam nasao da je hitler citao nietzschea niti koliko ga je nadahnuo, niti sto je hitler od njegove filozofije volio, kako ga sebi protumacio. ta me tema zanima, pa kad si vec procitao gore navedene knjige, prepricaj sto pise i u kojem kontekstu.
tvoje povezivanje nietzschea i marxa je najbolji pokazatelj kako nisi proucio filozofiju ni jednoga ni drugoga, i molim te malo elaboriraj, nece biti off topic, jer je ionako vezano s ateizmom.
Pa ti maloprije govoris da se ne zna da je Hitler citao Nitschzea, i odakle ja valjam gluposti. A mnogo knjiga i jako puno dokaza ima da su i Hitler i Musillini svoje ideje uzimali iz njegovih spisa. E sad kako da vjerujem tebi kad iznosis u startu neistinu u zelji da postignes ne znam ni sam sta vec. I dalje kako sad odjenom pominjes muslimane i Hanuna Yahyu. Ne znam kakve su tvoje frustracije licne sto se toga tice al ovdje se raspravlja o ateizmu, njegovim korijenima, filozofijama koje su ga izgradile i sl.
Apsolutni sam protivnik istog al svoje misljenje trudim se da potkrijepim faktima a ne na nacin na koji ti razgovaras.
Gost123

Post by Gost123 »

black wrote: e tu se dolazi do jednog novog pitanja koje je sad van okvira teme, a to je sloboda, al sloboda u pravom i punom znacenju te rijeci..mislim na ovo boldirano..a samo vjerovanje iz straha od kazne je vjerovanje trgovca ali je ipak vjerovanje.. :)
ah... ali bog vidi u njegovo srce, dusu, misli... koja mu korist od pretvaranja? uzmi da je covjek ljubomoran, zavidan nekom drugom covjeku, eto trgovcu:)
bio bi najsretniji kad bi mu opljackao tu trgovinu, ali nece jedino zbog straha od kazne... u praksi ima utjecaja taj strah, dobro je sto nije opljackao... ali njegova dusa... zatrovana, nakuplja se u njemu... strah jos uvijek nadvladava i sprijecava, ali dokad? ako taj strah i nadvlada, pa nikad ni ne opljacka tu trgovinu, njegovi osjecaji ce izbiti na povrsini na drugi nacin, neukom oku naizgled nepovezani s time... je li taj covjek dobar vjernik? bog sve vidi, ne mozes ga prevariti kao ljude.

neki se cude, kako ateisti onda, kad nema tog straha od kazne? ukoliko ateist nece raditi na sebi, rasti i razvijati se duhovno i intelektualno, i njega ce mozda sprijecavati strah od ljudske kazne da cini nesto lose, ali bi bilo bolje da ga sprijeci njegova savjest i suosjecanje, kao i vjernika, a ne strah. barem po mome misljenju.

@registrovan i @tvrtko... pojma nemate
Last edited by Gost123 on 11/02/2007 23:05, edited 1 time in total.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Ima jedan lijep primjer, nisam siguran, ali mislim da se cak pripisuje upravo Rabiji ciji su stihovi postavljeni tu.

Zena je bila prelijepa, cestita i iskrena vjernica.
Njenom ljepotom su ljudi prosto bili zadivljeni, pa je imala kamaru prosaca koji su, haman svakodnevno, dolazili da traze njenu ruku.

Ona ih je redom odbijala, dok nije dosao jedan mladic koji joj se svidio.
Prvo sto ga je pitala je bilo da li je vjernik, i da li redovno obavlja molitvu ( da li klanja ).
On je odgovorio negativno, pa mu je ona rekla da ce se udati za njega, ali da mora poceti klanjati i postati vjernik prije toga.
Rekla mu je, klanjaj redovito 40 dana, pa onda dodji da me ponovo prosis.

On je bez razmisljanja, iako nije bio vjerski orjentiran, pristao na to, jer je bio opcinjen njenom ljepotom.

I otisao je kuci, i provodio ono sto joj je obecao.
Nakon 40 dana se vratio i rekao da je ispunio njen zahtjev, i da zeli da se ozeni njom.
Na to mu je ona odgovorila da ipak mora ispuniti jos jedan zahtjev, prije nego pristane na to.
A taj zahtjev je bio da sad prestane klanjati. Cilj joj je bio da testira njegovu vjeru, mada je to predstavila kao da iskusava njegovu ljubav.

Medjutim, nakon tog njenog zahtjeva, covjek koji je prije samo 40 dana bio kompletno vjerski nezainteresiran, odgovara :
"Tako mi Allaha, ja ne bih sad ostavio namaz, kada se nikad ne bih ozenio"

Naravno, ona je bila vise nego zadovoljna tim odgovorom, i ne treba puno pogadjati kako je sve to zavrsilo.

- Neku historijsku potvrdu ove price zaista nemam, iako se pripisuje upravo Rabiji Al-Adeviji, pa je mozemo uzeti samo kao pricu, ne nuzno kao istinit dogadjaj.

Ali ,u svakom slucaju, poanta price je upravo ono sto sam govorio u proslom postu - da su razni razlozi zasto neko postane vjernikom ili zasto neke stvari pocne primjenjivati u zivotu, ili ih izbaci iz njega.
Ali na kraju to u vecini slucajeva vodi k tkome da se to djelo pocne izvrsavati iz cistog zadovoljstva.

PS. znam za jedan pouzdan i vjerodostojan dogadjaj u kome je jedan obicni bosanski konj bio sebebom da covjek, ateist,doktor po zanimanju, postane vjernikom.
Ne bih zelio zamarati, pa cu vam ga ispricati jedino ako zatrazite da to ucinim :D
black

Post by black »

gost znam ja to..ovo je samo povrsno sto sam rekao :-) tema je preopsirna mrsko mi pisati :D a donekle to sto ti navodis spada u moral zar ne? sto opet povlaci jos jednu temu :)
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

bio bi najsretniji kad bi mu opljackao tu trgovinu, ali nece jedino zbog straha od kazne... u praksi ima utjecaja taj strah, dobro je sto nije opljackao... ali njegova dusa... zatrovana, nakuplja se u njemu... strah jos uvijek nadvladava i sprijecava, ali dokad? ako taj strah i nadvlada, pa nikad ni ne opljacka tu trgovinu, njegovi osjecaji ce izbiti na povrsini na drugi nacin, neukom oku naizgled nepovezani s time
Pretpostavke, druze moj, samo pretpostavke...

Ja znam da je to nacin na koji razmisljaju filozofi, kao i oni koji cijene njihova djela, ali uz sve knjige filozofa, to ipak ostaju samo, i jedino pretpostavke...

Razlog zbog kojeg filozofiji smatram najglupljom, i najsmjesnijom disciplinom ikad, je upravo iz razloga sto ona istinom proglasava pretpostavku, i vlastito misljenje.

Sta bi bilo, kad bi bilo ...nijednom ozbiljnom covjeku nikad nije donijelo nijedno korisno rijesenje.

Ono sto bi filozofija donijela, u slucaju da je svi primjenjuju i njom se zamaraju, bi bilo 7 milijardi razlicitih misljenja nastalih trudom 7 milijardi razlicitih umova.

A to je vec haos, anarhija...nazovi kako hoces
shuriken

Post by shuriken »

ako je drustvo zatucano pa eticke i moralne norme ne postoje izvan bogobojaznosti i ako nema postenog i iskrenog altruizma vec samo rodijackog, plemenskog i intersdzijskog "altruizma" onda je ateizam za to drustvo stetan jer uklanja i to malo normi

i ne zaboravite, svi ste vi ateisti.
vjerujem da ne biste koristili internet da pripadate nekim politeistickim sektama. dakle znate i sami kako je biti ateist u odnosu na Peruna ili Iliju Gromovnika. e isto tako je i biti ateist u odnosu na Allaha, Oca i SIna i Duha Svetog, Jahwe-a, Shiwu etc.
Vertigo

Post by Vertigo »

@registrovan i @tvrtko... pojma nemate

Cemu vrijedanje? Fale argumenti?
Preporucujem ti da procitas komplet Dostojevskog za promjenu od Nicea.
Izgleda da si krivo nacitan..
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

i ne zaboravite, svi ste vi ateisti.

Boga mi, ja nisam.

Za tebe ne znam :D
shuriken

Post by shuriken »

hoces reci da vjerujes u Iliju Gromovnika, primjerice? Ili Manitua?
ako je odgovor da, onda nisi ateist
ako pak ne vjerujes u njih,
onda si u odnosu na njih, na ta bozanstva tih kultura i naroda, pod tim imenom, ateist
Kralj Tvrtko XXVIII

Ateizam je cionisticka podvala. Toplo preporucujem knjigu Protokol Sionskih Mudraca.
Gost123

Post by Gost123 »

Danko_Bananko wrote: Pretpostavke, druze moj, samo pretpostavke...
Ja znam da je to nacin na koji razmisljaju filozofi, kao i oni koji cijene njihova djela, ali uz sve knjige filozofa, to ipak ostaju samo, i jedino pretpostavke...
Razlog zbog kojeg filozofiji smatram najglupljom, i najsmjesnijom disciplinom ikad, je upravo iz razloga sto ona istinom proglasava pretpostavku, i vlastito misljenje.
Sta bi bilo, kad bi bilo ...nijednom ozbiljnom covjeku nikad nije donijelo nijedno korisno rijesenje.
Ono sto bi filozofija donijela, u slucaju da je svi primjenjuju i njom se zamaraju, bi bilo 7 milijardi razlicitih misljenja nastalih trudom 7 milijardi razlicitih umova.
A to je vec haos, anarhija...nazovi kako hoces
nisam siguran na sto mislis, ne znam sto smatras filozofijom, kako ju definiras. ali ovo sto napisa bas ne pokazuje tvoje znanje bananko... malo sma razocaran, ali štaš... religija i filozofija su povezane, trebao bi to bolje znati...
filozofija nije tu da daje odgovore, nego da postavlja nova pitanja, rusi i gradi sustave misljenja, da ne dopusti covjeku da se uspava intelektualno, duhovno, potice ga da se cudi i pita iznova i iznova... u filozofiji nema Istine niti dogmatskog vjerovanja, svakakva su pitanja dopustena, nema zabrana... znam da vecinom u praksi "filozofiranje" ostavlja negativan prizvuk, kao nekakva isprazna prica, mlacenje prazne slame... uz nase ocajno obrazovanje nije ni cudo da je tako. ali da smo svi filozofi, tko bi radio ostale poslove:)

@registrovan , uvrijedio se ti ne uvrijedio, tako povrsna pitanja i komentare pises da se jasno vidi kako ne poznajes filozofiju, a dajes izjave kakve dajes. dostojevski je odlican, citah ga. vrlo dobra psihologizacija likova... a ovaj tvrko... ateizam cionisticka podvala... prvi srednje? dobio internet nedavno?
Last edited by Gost123 on 11/02/2007 23:28, edited 1 time in total.
shuriken

Post by shuriken »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Ateizam je cionisticka podvala. Toplo preporucujem knjigu Protokol Sionskih Mudraca.
sasvim dovoljna referenca, Vase Velicanstvo
Kralj Tvrtko XXVIII

shuriken wrote:hoces reci da vjerujes u Iliju Gromovnika, primjerice? Ili Manitua?
onda si u odnosu na njih, na ta bozanstva tih kultura i naroda, pod tim imenom, ateist
Ateizam je nevjerovanje u Boga, ili bozanstvo. Pokusaj ironije nije upalio.
Kralj Tvrtko XXVIII

shuriken wrote:
Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Ateizam je cionisticka podvala. Toplo preporucujem knjigu Protokol Sionskih Mudraca.
Sjedi 5+ 8)
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

religija i filozofija su povezane
Ni blizu, moja religija se prvo zasniva na vjerovanju, a onda na dokazima iz onoga sto vjerujemo.

Postoje ljudi koji je ( filozofiju ) primjenjuju u mojoj religiji, ali ja sam veliki protivnik toga..
nisam siguran na sto mislis, ne znam sto smatras filozofijom, kako ju definiras. ali ovo sto napisa bas ne pokazuje tvoje znanje bananko... malo sma razocaran, ali štaš... religija i filozofija su povezane, trebao bi to bolje znati...
filozofija nije tu da daje odgovore, nego da postavlja nova pitanja, rusi i gradi sustave misljenja, da ne dopusti covjeku da se uspava intelektualno, duhovno, potice ga da se cudi i pita iznova i iznova... u filozofiji nema Istine niti dogmatskog vjerovanja, svakakva su pitanja dopustena, nema zabrana... znam da je vecinom u praksi "filozofiranje" ostavlja negativan privuk, kao nekakva isprazna prica, mlacenje prazne slame... uz nase ocajno obrazovanje nije ni cudo da je tako. ali da smo svi filozofi, tko bi radio ostale poslove:)
sve ovo sto si naveo dovodi do onog haosa o istinama, i shvatanjima o kojem sam ti maloprije pisao.
shuriken

Post by shuriken »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:
shuriken wrote:
Sjedi 5+ 8)
ali je upalio pokusaj cinizma :D
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

shuriken wrote:hoces reci da vjerujes u Iliju Gromovnika, primjerice? Ili Manitua?
Sto bi jednostavno , kad moze komplicirano ?

By The filozofski nacin razmisljanja
shuriken

Post by shuriken »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:
Ateizam je nevjerovanje u Boga, ili bozanstvo. Pokusaj ironije nije upalio.
pitanje sa Da i NE odgovorima ne bi trebalo biti tesko za Vasu Nacitanost.
ja ne donosim vrijednosni sud ovim pitanjem
samo tehnicki predocavam vjernicima u neke bogove
kako je to biti ateist u odnosu na njihove bogove
vrlo lako
je ni vi ne osjecate teret nevjerovanja u tudje bogove
nego cak i ponos

ja nisam ponosan sto ne vjerujem u necijeg boga
(ako nije neki kreten ko oni Branch Davidian i oni sto su se koknuli da bi otisli sa planete na repatici)
shuriken

Post by shuriken »

Danko_Bananko wrote:

sta je tu komplicirano, mogu pokusat pojednostavnit?
Vertigo

Post by Vertigo »

@Gost123
@registrovan , uvrijedio se ti ne uvrijedio, tako povrsna pitanja i komentare pises da se jasno vidi kako ne poznajes filozofiju, a dajes izjave kakve dajes. dostojevski je odlican, citah ga. vrlo dobra psihologizacija likova... a ovaj tvrko... ateizam cionisticka podvala... prvi srednje? dobio internet nedavno?

Tebi mozda djeluju povrsni, ali ja pokusavam da docaram samo sta je dosljedno razmisljanje i kakvi zakljucci nastaju. Druga je stvar to sto se vecina ljudi zaustavlja prije.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

shuriken wrote:
Danko_Bananko wrote:

To sto kad kazes Ronaldinho, svatko nesklon filozofiranju, ce odmah pomisliti na nogometasa Ronaldinha, a ne na nekog Ronaldinha koji je mozda uspjesan na trzistu dionica.

Tako kad kazes teist, tu se podrazumijeva onaj koji vjeruje u Boga, a ateist onaj koji ne vjeruje.

Ovo sto ti navodis za primjer su samo razlike izmedju vjerovanja odredjenih kultura.
Uglavnom jedni druge nazivaju nevjernicima, ili kjafirima :D

Sa ateizmom, i njegovom opceprihvacenom definicijom, nema nikakve veze.
shuriken

Post by shuriken »

Danko_Bananko wrote:
shuriken wrote:
Danko_Bananko wrote: Sto bi jednostavno , kad moze komplicirano ?

To sto kad kazes Ronaldinho, svatko nesklon filozofiranju, ce odmah pomisliti na nogometasa Ronaldinha, a ne na nekog Ronaldinha koji je mozda uspjesan na trzistu dionica.

Tako kad kazes teist, tu se podrazumijeva onaj koji vjeruje u Boga, a ateist onaj koji ne vjeruje.

Ovo sto ti navodis za primjer su samo razlike izmedju vjerovanja odredjenih kultura.
Uglavnom jedni druge nazivaju nevjernicima, ili kjafirima :D

Sa ateizmom, i njegovom opceprihvacenom definicijom, nema nikakve veze.
opce prihvacena definicija ateizma nema
postoje barem dvije
jedna je da je ateizam izostanak vjerovanja u Boga
druga je da je ateizam vjerovanje da Boga nema

po obje te definicije ti kao musliman si ateist u odnosu na Iliju Gromovnika,
Jupitera, Atenu

mozda ja tebe pogresno razumijem, mozda ti smatras da su svi bogovi u koje ljudi vjeruju u stvari jedan te isti Bog?
Kralj Tvrtko XXVIII

Posto idem u prvi razred srednje a i posto sam nedavno dobio internet bilo bi bolje da dalje ne komentarisem. Nisam ja na tom stupnju.

Obrazovan covjek nije i pametan. Pamet i obrazovanje nisu ista stvar. Nista gore od obrazovane budale. Ovo se ne odnosi ni na koga sa foruma. Cisto je moje razmisljanje. Da se slucajno ko ne bi prepoznao.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

opce prihvacena definicija ateizma nema
postoje barem dvije
jedna je da je ateizam izostanak vjerovanja u Boga
druga je da je ateizam vjerovanje da Boga nema

po obje te definicije ti kao musliman si ateist u odnosu na Iliju Gromovnika,
Jupitera, Atenu

mozda ja tebe pogresno razumijem, mozda ti smatras da su svi bogovi u koje ljudi vjeruju u stvari jedan te isti Bog?
Ne, ja se ipak ne zamaram nekakvim indijanskim ili starogrckim vjerovanjima.
nemam nikakvog interesa za tim.

PS. Ne znam kako si mogao spojiti ove dvije definicije ateizma.
Vjerovanje da nema Boga nije nista drugo nego izostanak vjerovanja u Boga.
Ima jedna narodna poslovica za ovakav nacin postavljanja stvari, ali nije za mjesto gdje se Bog spominje, makar i u kontekstu izostanka vjerovanja u Njega.

Sto se tice ove razmjene misljenja, to bi bilo to. Jer poslije ovoga, moze doci samo filozofiranje na dnevni red, a ja u tom slucaju :run:
Post Reply