I šta s ovim hoćeš reći?upadljivo_tih wrote:zove se Bregovic, Goran Bregovic, kako to da ste njega zaboravili bosanci
Ateizam
-
luciferino
-
upadljivo_tih
pa hocu sa tim reci da nisi pametan nimalo.
Vas nekoliko miliona vjernika obozavali ste ateistu koji svira rock.
Sto to znaci? Da smo 'u manjini'? Da
ali u manjini koja je nivo.
Vas nekoliko miliona vjernika obozavali ste ateistu koji svira rock.
Sto to znaci? Da smo 'u manjini'? Da
ali u manjini koja je nivo.
-
luciferino
Ma isto sranje.sabanss wrote:Nista, taman je naso dobar primjerluciferino wrote:I šta s ovim hoćeš reći?upadljivo_tih wrote:zove se Bregovic, Goran Bregovic, kako to da ste njega zaboravili bosanci
![]()
![]()
![]()
Od zadrtog fundamentaliste gori je samo zadrti ateista!
E jeste našao Bregovića da se puše s njim, čuj jedan od "mojih".
Heh, Tito dragi...
-
realna do boli
Kada smo vec dotakli estradu 
Brad Pitt više ne vjeruje u Boga
Fun | 09-10-07 08:38
Napustio je Crkvu kada je shvatio da se shvaćanje Boga svodi samo na njegov ego i neprestano klanjanje i zahvaljivanje.
Jedan od najomiljenijih holivudskih glumaca, Brad Pitt nedavno je otkrio da je svoju Baptističku crkvu napustio još na koledžu, kada je shvatio da se kršćansko shvaćanje Boga svodi samo na njegov ego i neprestano klanjanje i zahvaljivanje. Tada je zaključio da je ipak najvažnije vjerovati u sebe i oslanjati se na vlastite snage.
- Nisam shvaćao tu ideju Boga koji od čovjeka traži da ga prizna, pokloni mu se i kaže da je najbolji i onda će mu on dati vječnu sreću. Činilo mi se kao da je riječ samo o ugađanju Njemu. Ne želim vjerovati u to da se Bog rukovodi samo svojim egom, pa sam odbio vjerovati u njega - rekao je Brad Parade magazinu.
Kaže kako, znao je otići na kršćanski koncert i osjetiti Božju prisutnost. No, kada bi kasnije otišao na rock-koncert osjetio je nešto još bolje. Objasnio je kako su ga tada hvatale prave krize u vjeru.
- U Crkvi su mi govorili kako je to vražja muzika. Ipak, mene su vukle stvari u kojima, prema vjeri, nisam smio sudjelovati - dodao je Pitt.
Sada smatra da je njegovo udaljavanje od religije pozitivna stvar jer, iako se u njoj može pronaći utjeha, kada se od nje odmaknuo naučio je osloniti se na vlastite snage i pronašao vjeru u sebe.
- Znam da sam sposoban prebroditi svaku tešku situaciju. Važno mi je što sam uspio definirati ono u što vjerujem. Prema tim uvjerenjima živim i nisam ih izdao. Najvažnija mi je porodica i njih nikada neću izdati - zaključuje Brad Pitt?!
BH Telecom
Brad Pitt više ne vjeruje u Boga
Fun | 09-10-07 08:38
Napustio je Crkvu kada je shvatio da se shvaćanje Boga svodi samo na njegov ego i neprestano klanjanje i zahvaljivanje.
Jedan od najomiljenijih holivudskih glumaca, Brad Pitt nedavno je otkrio da je svoju Baptističku crkvu napustio još na koledžu, kada je shvatio da se kršćansko shvaćanje Boga svodi samo na njegov ego i neprestano klanjanje i zahvaljivanje. Tada je zaključio da je ipak najvažnije vjerovati u sebe i oslanjati se na vlastite snage.
- Nisam shvaćao tu ideju Boga koji od čovjeka traži da ga prizna, pokloni mu se i kaže da je najbolji i onda će mu on dati vječnu sreću. Činilo mi se kao da je riječ samo o ugađanju Njemu. Ne želim vjerovati u to da se Bog rukovodi samo svojim egom, pa sam odbio vjerovati u njega - rekao je Brad Parade magazinu.
Kaže kako, znao je otići na kršćanski koncert i osjetiti Božju prisutnost. No, kada bi kasnije otišao na rock-koncert osjetio je nešto još bolje. Objasnio je kako su ga tada hvatale prave krize u vjeru.
- U Crkvi su mi govorili kako je to vražja muzika. Ipak, mene su vukle stvari u kojima, prema vjeri, nisam smio sudjelovati - dodao je Pitt.
Sada smatra da je njegovo udaljavanje od religije pozitivna stvar jer, iako se u njoj može pronaći utjeha, kada se od nje odmaknuo naučio je osloniti se na vlastite snage i pronašao vjeru u sebe.
- Znam da sam sposoban prebroditi svaku tešku situaciju. Važno mi je što sam uspio definirati ono u što vjerujem. Prema tim uvjerenjima živim i nisam ih izdao. Najvažnija mi je porodica i njih nikada neću izdati - zaključuje Brad Pitt?!
BH Telecom
-
tinna.psy
#209 Re: Ateizam
klif wrote:Ateizam je stanje nemanja teističkih verovanja, ili aktivno neverovanje u postojanje božanstava.
http://sh.wikipedia.org/wiki/Ateizam
Sama reč ateizam grčkog je porekia (a-ne I teos-bog) i znaci, prosto rečeno, bezbozništvo. Tačnije rečeno, pod ateizmom treba razumeti takav sistem shvatanja, najtešnje vezanih za filozofski materijalizam, koji poriče postojanje boga i bogova, a zatim i postojanje besmrtne duše kao nečeg što se suštinski suprotstavlja materijalnom i smrtnom telu. Ateizam je nespojiv i sa učenjem o zagrobnom životu koje zajedno sa učenjem o slobodi volje, učenjem o nagradi i kazni na onome svetu (strašni sud) pretstavlja kamen temeljac verske dogmatike, kojoj, pored vec navedenih, treba dodati i druge, izvedene stavove. Ateizmu je tudje i svako sujeverje, koje redavno prati sve religije, pa i one jednobožacke.
http://www.pionirovglasnik.com/index.ph ... ontent=178
Očigledno, ateista će jedva dočekati da ne mora prihvatiti pravilo da 'sve ima svog stvaraoca', jer će tada sa zadovoljstvom reći da ni ovoj našoj iskustvenoj stvarnosti nije potreban Stvaralac-Bog kao nužna pretpostavka. Međutim, on se vara. Baš je ovdje osnovna zabluda ateizma. Vjera ne uči da Bog postoji zbog nekog pravila da 'sve ima svog stvaraoca', nego da ovakva stvarnost kakva jest nužno po svojoj biti mora imati svog tvorca i Uzdržavatelja. Bog, isto kao što nije izmišljotina primitivnog uma, nije ni misaona pretpostavka neke filozofije. Bog je prisutna Istina egzaktne nauke. I ateisti i vjernici često govore o toj Istini, samo što se oni ne mogu složiti o Njenom karakteru i osobinama.
Doista, oni koji se prepiru o znakovima Božjim bez ikakva dobijenog dokaza, šta mogu drugo imati u svojim srcima, ako ne oholost? (40:56)
http://www.mm.co.ba/islam/univerzum/nau ... anja3.html
Što je zapravo tada rekao Joseph Ratzinger? "Misterij zla, moć tmina u naše se doba očituje u još podlijim i opasnijim oblicima: kroz opredjeljenja od ateizma koji se povodi za znanošću do predstavljanja takozvanoga moderniziranoga ili postmoderniziranog Isusa"!
http://www.glas-slavonije.hr/mozaik.asp ... JESTI=2202
Ovaj kratki osvrt na historiju Evrope pomoći će nam da razumijemo trenutnu situaciju na Zapadu i neuobičajeno širenje ateizma i nemorala. Sve to rezultat je tri glavna uzroka o kojima smo govorili: uloga crkve, uloga Jevreja i odgovornost muslimana. Taj antivjerski ambijent u Evropi podesan je za širenje svih vrsta virusa i zaraza.
Vjerovatno je najveća od tih zaraza ateizam i nemoral, jer kada se čovjek udalji od Allaha, dž.š., i primjene Njegove upute na Zemlji, ne postoje granice dubini provalije u koju može zapasti. Današnje stanje Evrope je najbolji dokaz za tu bolnu činjenicu. Odvojenost vjere od nauke i životne svakodnevnice od vjere, rezultirala je iskrivljavanjem same ljudske naravi, koju su napale psihička nestabilnost, ludilo, samoubojstvo, te razne psihičke i nervne bolesti, kao i porast kriminala, upotrebe alkohola i narkomanije, čak i kod adolescentne omladine.
Uzrok svemu tome je udaljenost od Allaha, dž.š., i Njegove vjere islama.
http://www.novihorizonti.com/test/tekst ... kalID=1286
Ateizam moze biti u "miroljubivoj koegzistenciji" sa teizmom ako se temeljito razgranici sa antiteizmom. Za razliku od antiteizma, ateizam se ne bavi razuvjeravanjem vjernika, ne bavi se negiranjem religijskih vjerovanja kao zabluda i obmana, kao sto cine duhovni i prakticni progonitelji religije. Ostavljajuci vjerniku da vjeruje sto moze vjerovati ateizam uvazava samu svjetovnu cinjenicu religioznosti kao utjecajnu komponentu kulture i zivota ljudi tokom milenija, dostojnu proucavanja u raznim oblastima znanja (u historiji religije, filozofiji religije, sociologiji r., psihologiji r. i dr).
http://web.telia.com/~u50008759/2627/021.htm
Takozvani religijski neutralitet današnje države zajedno s odvajanjem države od Crkve i s privatizacijom vjere stvorio je takvo kulturno-političko obzorje u javnosti da se ateističko usmjerenje života smatra zapravo jedinim legitimnim i legalnim, i k tome jedinim svjetonazorom koji tobože odgovara »duhu vremena« i modernoj svijesti čovjeka. Imamo dojam da je »ateizam« kao svjetonazor priveligiran pod uvjetima pluralističkog i demokratskog društva u usporedbi s drugim svjetonazorima.
http://www.glas-koncila.hr/rubrike_teol ... ws_ID=4220
"Nevjernik vjeruje više nego što misli, vjernik manje no što se čini."
(Franz Grillparzer, 1791-1872, austrijski književnik)
http://www.soulsaver.hr/link.php?mode=int&id=650
http://dostojevski.novena.ims.hr/Main.aspx?sel=1&mID=30
http://forum.bihnet.ba/showthread.php?t=27664
http://www.croportal.net/forum/filozofi ... zam-10272/
http://forum.b92.net/index.php?showtopic=12684
http://www.hrstud.hr/Nastavno%20osoblje/Bio_cimic.htm
Ateizam se uglavnom definira negativno. Ateizam je nevjerovanje. Bezbožništvo. Osnov komunizma. Neposjedovanje ideje vodilje. U suprotnosti sa teizmom. Povezan sa materijalizmom i racionalizmom. Katkad sa agnosticizmom. Ili sam nešto pogrešno razumio?
Šta sanjaju, šta vide kad zatvore oči, čemu se nadaju ateisti? Da li su spokojni dok hodaju svijetom? Ima li im spasa? Gdje okončaju kada zauvijek sklope oči?
Ko koga posmatra s visoka? Ateisti vjernike ili obratno? Utiču li na bilo koji način jedni na druge? Možda ne zanimaju jedni druge?
Može li ateista biti nacionalista balkanskog tipa? Može li balkanski vjernik biti komunista ili barem socijaldemokrata?
Da li je ateizam religija? Filozofija? Da li je ateizam predstanje religioznosti? Ima li ateista dušu?
Sta smatras pod dusom? Ako nista ima moral koji nije lazan.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#211 Re: Ateizam
zoom66 wrote:izadje hrushchov '61 pred govornicu un-a, lupi cipelomforUMASH wrote: .....imao sam, al' mi je jedna djevojka uzela.....![]()
.....usput da iskoristim priliku i podnesem zahtjev za cafirsko-ateisticko-agnosticki podforum.....o govornicu i reche NJET!...
:D...'89-te pade berlinski zid...
...znachi, mozda za 28 godina...
:D:D
...samo da ne krenemo opeth about evolušn&kriejšn
-
popajic
http://www.glas-slavonije.hr/mozaik.asp ... JESTI=2202
"Ovaj kratki osvrt na historiju Evrope pomoći će nam da razumijemo trenutnu situaciju na Zapadu i neuobičajeno širenje ateizma i nemorala. Sve to rezultat je tri glavna uzroka o kojima smo govorili: uloga crkve, uloga Jevreja i odgovornost muslimana. Taj antivjerski ambijent u Evropi podesan je za širenje svih vrsta virusa i zaraza.
Vjerovatno je najveća od tih zaraza ateizam i nemoral, jer kada se čovjek udalji od Allaha, dž.š., i primjene Njegove upute na Zemlji, ne postoje granice dubini provalije u koju može zapasti. Današnje stanje Evrope je najbolji dokaz za tu bolnu činjenicu. Odvojenost vjere od nauke i životne svakodnevnice od vjere, rezultirala je iskrivljavanjem same ljudske naravi, koju su napale psihička nestabilnost, ludilo, samoubojstvo, te razne psihičke i nervne bolesti, kao i porast kriminala, upotrebe alkohola i narkomanije, čak i kod adolescentne omladine.
Uzrok svemu tome je udaljenost od Allaha, dž.š., i Njegove vjere islama."
Ako je ovo ogledalo razumijevanja,dobrote,postovanja,miroljubivosti (koje se od vjernika ocekuju !) onda mi je jos jasnije sto sam ateista.
Bez namjere da prave( po mom misljenju malobrojne) vjernike vrijedam,jer mi to moj moral NE dozvoljava,moram reci da mi glava puca od najezde kvazi vjernika po ovoj nasoj BH.Bukvalno glava boli !
Znam ogroman broj "istinskih"komunista,karijerista,koji su se brzinom svjetlosti presaltali na "istinske"vjernike". I sad jos diskutuju o moralu,svojataju ga,a niti znaju sta o vjeri o moralu jos manje.
Religija im sluzi kao jedan veliki,vrlo aktuelni plast pod kojim se moze i varati i pljackati i ubijati...Ne trebamo se vracati ni u kakvu istoriju i praistoriju ni suprostavljati vjeru nauci i obratno.
Nasa svakodnevnica govori najvise o moralu i jednih i drugih ( vjernika i ateista).
Cesto pomislim da sam ateista ne samo zato sto vjerujem u nauku a ne u nesto nedokazano,nego mnogo vise zato sto mi se to sto se kod nas radi pod okriljem religije,totalno ogadilo.
"Ovaj kratki osvrt na historiju Evrope pomoći će nam da razumijemo trenutnu situaciju na Zapadu i neuobičajeno širenje ateizma i nemorala. Sve to rezultat je tri glavna uzroka o kojima smo govorili: uloga crkve, uloga Jevreja i odgovornost muslimana. Taj antivjerski ambijent u Evropi podesan je za širenje svih vrsta virusa i zaraza.
Uzrok svemu tome je udaljenost od Allaha, dž.š., i Njegove vjere islama."
Ako je ovo ogledalo razumijevanja,dobrote,postovanja,miroljubivosti (koje se od vjernika ocekuju !) onda mi je jos jasnije sto sam ateista.
Bez namjere da prave( po mom misljenju malobrojne) vjernike vrijedam,jer mi to moj moral NE dozvoljava,moram reci da mi glava puca od najezde kvazi vjernika po ovoj nasoj BH.Bukvalno glava boli !
Znam ogroman broj "istinskih"komunista,karijerista,koji su se brzinom svjetlosti presaltali na "istinske"vjernike". I sad jos diskutuju o moralu,svojataju ga,a niti znaju sta o vjeri o moralu jos manje.
Religija im sluzi kao jedan veliki,vrlo aktuelni plast pod kojim se moze i varati i pljackati i ubijati...Ne trebamo se vracati ni u kakvu istoriju i praistoriju ni suprostavljati vjeru nauci i obratno.
Nasa svakodnevnica govori najvise o moralu i jednih i drugih ( vjernika i ateista).
Cesto pomislim da sam ateista ne samo zato sto vjerujem u nauku a ne u nesto nedokazano,nego mnogo vise zato sto mi se to sto se kod nas radi pod okriljem religije,totalno ogadilo.