Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
aurora313

#7701 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Hakiz wrote:I kakvu evoluciju crkva prihvata...
Ponešto su prihvatili ali nije mi se dalo pratiti tačno šta.
Znajući dosta o mantijašima, siguran sam da Adam, Eva, prašina, rebro, jabuka, zmija... ostaju.
A da je došlo do kojekakvih evolucijskih promjenama na životinjama (rođaci-majmuni ne dolaze u obzir :D ), to im valjda direktno više ne smeta.
Obzirom da su dokazi neoborivi, na to Vatikan valjda odmahuje: Kako god. Mi se u to nećemo petljati jer bolje znamo, a vi...
tranquil

#7702 Re: Ateizam

Post by tranquil »

Hakiz wrote:I kakvu evoluciju crkva prihvata.
S neba pa žensko od rebra.
beni-bu-man

#7703 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

tranquil wrote:
Hakiz wrote:I kakvu evoluciju crkva prihvata.
S neba pa žensko od rebra.
budi i ono bidne kao sto rece nas Numerolog/Hafiz/Astrogeolog...........itd, itd.... Srmcak
aurora313

#7704 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

aurora313 wrote
Pa okultisti su sigurno protiv hrišćanstva, ali isto su tako i muslimani! A ni Jevreji vas mnogo ne vole. Šta sada?
patriot_1 wrote:Razlika je drastična.Muslimani i Židovi Boga poštuju na svoj način. Okultistima narastu vampirski zubi pri spomenu Boga u pozitivnom kontekstu!
Stvarno ne znam koji ti je vrag? :D
Kog' đavla zazireš of njega? Samo mu pokaži krst (ne prst, ali dva ukrštena prsta može) i on je gotov. Vamoose!
Dozer

#7705 Re: Ateizam

Post by Dozer »

YEAAAAAH! :lol:
tlr

#7706 Re: Ateizam

Post by tlr »

Drugovi Smrčak i Patriot, položili ste još jedan moj test!
Smrčak je unatoč nepismenosti i opštem neznanju, samo uz snagu vjere, tretirajući Kuran kao zbirku zadataka za I razred OŠ cijelom svijetu dokazao da je Kuran zapravo Encyclopedia Britannica.

Patriot je u pak, u krvavoj borbi protiv sotoninih sluga, uspio razotkriti još jedno leglo okultista i trolova-vampira na forum.klix.ba.
Image

Vječna vam slava i hvala!

Image

U potpisu,
Bog i Batina.
tranquil

#7707 Re: Ateizam

Post by tranquil »

Slika iz vremena kada sam upao u jako loše društvo, ja i moj tadašnji "gang".

Image

Neka vas ne zavara štreberski izgled, bili smo strah i trepet, jahali smo metle, ubijali smo konje, vojnici su plakali, a mi nismo imali ništa osim loše volje.
Dozer

#7708 Re: Ateizam

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
I onda rekose da se nece snimati 23 dio... jbg...nesreca :D
L u c i f e r

#7709 Re: Ateizam

Post by L u c i f e r »

Dozer wrote:
L u c i f e r wrote:Moze li bog izvrsiti samoubistvo i kakve bi bile posledice?
Njegovo postojanje mi djeluje kao najgora patnja.
Sam. Usamljen. Samo radi, odrzava, unistava, odredjuje, testira...
Jebo to...
:lol: :lol: :lol: :thumbup: :thumbup:
Odlicno pitanje. Nadamo s da ce nam vjernici na temi ponuditi bar neki smislen odgovor.

Dakle, moze li bog ubiti sam sebe?

:cekam:
Ludzak

#7710 Re: Ateizam

Post by Ludzak »

Ne može jer je bog besmrtan. :lol:
Smrcak15

#7711 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

L u c i f e r wrote:
Dozer wrote:
L u c i f e r wrote:Moze li bog izvrsiti samoubistvo i kakve bi bile posledice?
Njegovo postojanje mi djeluje kao najgora patnja.
Sam. Usamljen. Samo radi, odrzava, unistava, odredjuje, testira...
Jebo to...
:lol: :lol: :lol: :thumbup: :thumbup:
Odlicno pitanje. Nadamo s da ce nam vjernici na temi ponuditi bar neki smislen odgovor.

Dakle, moze li bog ubiti sam sebe?
:cekam:
nemoze, jer je to nebozanska radnja.

kao sto nemoze postati lud (bez pameti), nemoze biti ubijen (otici u smrt) itd nebozanske stvari.

kada bi Bog krenuo da ubija sam sebe, to bi bila neka vrsta paradoxa, Bog nadje nacina kako sebi da dohaka, pa preko te falinke otuzme sebi zivot, ali on nema falinki pa bi usli u zonu paradoxalni tvrdnji kao moze li bog napraviti kamen koji nemoze podici, moze li bog stvoriti plavooko dijete sa smedjim ocima, moze li stviriti okruglu kocku itd itd
chupacabra

#7712 Re: Ateizam

Post by chupacabra »

Ludzak wrote:Ne može jer je bog besmrtan. :lol:
Ako je svemocan, onda se moze ubiti. U tom slucaju onda nije besmrtan. I obrnuto. Isto kao ono pitanje moze li bog stvoriti kamen koji ne moze sam podici.
To pokazuje besmislenost atributa koje vjernici pripisuju nebeskom diktatoru.

Jedino sto ih tjesi je cinjenica da je to kod pravih vjernika bogohuljenje pa se kao takvo ne smije ni spominjati. Cuj da mislis svojom glavom. :-)
SamoVasGledam

#7713 Re: Ateizam

Post by SamoVasGledam »

Evo jedno lakše pitanje - može li svemogući Bog imati dete?
Dope_Man

#7714 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

SamoVasGledam wrote:Evo jedno lakše pitanje - može li svemogući Bog imati dete?
Pa, prema jednoj od tri grane abrahamskih je odgovor jasan. Mali mu se igrao tamo po pustinjama danasnjeg Izraela i Palestine :lol:
Dozer

#7715 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Pa...svi smo mi njegova djeca :D
Jes' da nas nije napravio onako kako smo mi navikli da pravimo djecu, nego je samo rekao "bidni" i onda stvorio sebi dijete...musko. Pa od tog djeteta onda klonirao i jedno zensko, pa je to musko onda taslacilo to zensko da bi dobili jos djece.
Pa se onda ta djeca medjusobno taslacila i multiplicirala, a pri tome se malo-malo radjalo neko druge rase.
Onda su se ta djeca, a koja su pricala isti jezik, onaj roditeljski, razmilila svijetom i ponovo stancala da se multipliciraju i stove kompletne nove rase (danas poznate kao zute, crvene, crne, bijele, hispano, itd.).
Usput su zaboravila svoj maternji jezik i pismo (arapski, jel'te...), a mnogi i svoju izvornu vjeru (svejedno je jel' to bio judaizam, kriscanstvo ili islam...), pa su poceli vjerovati u neke druge bogove i na nekim drugim jezicima.

I onda, danas, vecina ne hebe ni 1% tu svoju izvornu vjeru, svoje predake, a jos manje svog pravog i jedinog oca koji nas je stvorio bez majke :D
patriot_1

#7716 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

aurora313 wrote:
aurora313 wrote
Pa okultisti su sigurno protiv hrišćanstva, ali isto su tako i muslimani! A ni Jevreji vas mnogo ne vole. Šta sada?
patriot_1 wrote:Razlika je drastična.Muslimani i Židovi Boga poštuju na svoj način. Okultistima narastu vampirski zubi pri spomenu Boga u pozitivnom kontekstu!
Stvarno ne znam koji ti je vrag? :D
Kog' đavla zazireš of njega? Samo mu pokaži krst (ne prst, ali dva ukrštena prsta može) i on je gotov. Vamoose!
Ja se đavla ne bojim,ti bi trebao,mi koji smo Kristu predali svoj život,slobodni smo,otkupljeni Njegovom krvlju,đavo nama nemože ništa!Imaš i ti vremena,još!
patriot_1

#7717 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

Dozer wrote:Pa...svi smo mi njegova djeca :D
Jes' da nas nije napravio onako kako smo mi navikli da pravimo djecu, nego je samo rekao "bidni" i onda stvorio sebi dijete...musko. Pa od tog djeteta onda klonirao i jedno zensko, pa je to musko onda taslacilo to zensko da bi dobili jos djece.
Pa se onda ta djeca medjusobno taslacila i multiplicirala, a pri tome se malo-malo radjalo neko druge rase.
Onda su se ta djeca, a koja su pricala isti jezik, onaj roditeljski, razmilila svijetom i ponovo stancala da se multipliciraju i stove kompletne nove rase (danas poznate kao zute, crvene, crne, bijele, hispano, itd.).
Usput su zaboravila svoj maternji jezik i pismo (arapski, jel'te...), a mnogi i svoju izvornu vjeru (svejedno je jel' to bio judaizam, kriscanstvo ili islam...), pa su poceli vjerovati u neke druge bogove i na nekim drugim jezicima.

I onda, danas, vecina ne hebe ni 1% tu svoju izvornu vjeru, svoje predake, a jos manje svog pravog i jedinog oca koji nas je stvorio bez majke :D
Makni Boga iz svoje priče,nastali slučajno i sve peše jeli?Savršenstvo,,,ha ha ha
Dozer

#7718 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Jok, eto... Pase ovako s bogom :D
Ha ha ha

Bolan ne bio, shvati, i ti i ostali vjernici - bog i pratece religije su svojevremeno bile samo 1 od nacina na koje su ljudi pokusali dati odgovor na vjecito pitanje naseg nastanka.
I to je sve. Samo jos jedna od teorija, i to ne naaucnih. Obicna pretpostavka, ali za koju ne postoje nikakvi dokazi.

Jedini "dokazi" su vasa vjerovanja da je to istina, tj. da je ta pretpostavka tacna, i samo radi tog "atavizma" religije postoje i danas.
I tu je kraj. Nista se u toj teoriji nije promijenilo u zadnjih 5000 godina i samo se ponavlja identicna suplja matrica, a sve dokaze te supljine koji su se pojavili kasnije, ta matrica samo negira.

Ukratko, religije su samo jedan mentalni zaostatak proslih vremena, a kojeg ljudi (jos) ne mogu da se rijese.
Last edited by Dozer on 03/10/2017 12:11, edited 3 times in total.
patriot_1

#7719 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

chupacabra wrote:
Ludzak wrote:Ne može jer je bog besmrtan. :lol:
Ako je svemocan, onda se moze ubiti. U tom slucaju onda nije besmrtan. I obrnuto. Isto kao ono pitanje moze li bog stvoriti kamen koji ne moze sam podici.
To pokazuje besmislenost atributa koje vjernici pripisuju nebeskom diktatoru.

Jedino sto ih tjesi je cinjenica da je to kod pravih vjernika bogohuljenje pa se kao takvo ne smije ni spominjati. Cuj da mislis svojom glavom. :-)
Čuj ovo,istog Boga opisujemo,po tebi diktator po mom mišljenju dobri Bog koji nas voli!Ja od Njega nikad nisam doživio to da me tlači,dapače!Puno puta mi je pomogao,meni i mojoj obitelji!Zahvalan sam mu i divim mu se jer nisam zaslužio toliku dobrotu!
Dozer

#7720 Re: Ateizam

Post by Dozer »

E hajde nam, ziv bio, reci kako ti je i u cemu to pomogao :D
patriot_1

#7721 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

Dozer wrote:Jok, eto... Pase ovako s bogom :D
Ha ha ha
Evolucijom nastasmo od majmuna,koliko nas,hrpa ljudi ili jedinka?Ako nasta muško i žensko,opet imaš problem sa incestom!No po evoluciji to se nije dogodilo,eto,vama je lakše,nije bilo incesta!Blago se vama,dođe mi da prihvatim vaše uvjerenje!Iznjedriše ljudi i žene,istovremeno,paralelno sa majmunima,nisu nam oni preteče(još jedan problem manje),blago vam se.Sve je racionalno!A mi budale vjerujemo u nekog (tvor)ca,samo zato jer je sve vezano uz njega je iracionalno!Živio racio!
A bedast do daske!No racionalan je!
Od sutra sam ateista(malo morgen,,,kako reče Milošević).
Dozer

#7722 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Ono sto ja konstantno primjecuhem na temi, ali i u zivotu, jeste da je vecina vas vjernika polupismeno....

Prvo, o kojem vremenskom periodu ti mislis kada se kaze "evolucija"?

Drugo, majmuni su samo jos jedna od pretpostavki, i to ne na nacin da smo nastali od njih,nego da su samo bili jedna karika u evolucijskom lancu.

Ako mislis da je ovo netacno, i da nas je bog stvorio ovakvima.kakvi smo danas, onda nam.objasni(te) sljedece:
1. Otkud nam tolika DNK alicnost s majmunima, i to ne svim vrstama isto, nego s nekima.veca, s nekima manja?

2. Otkud nam dlake na tijelu i cemu sluze?

3. Otkud nam atavizmi?
Last edited by Dozer on 03/10/2017 12:31, edited 1 time in total.
patriot_1

#7723 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

Dozer wrote:E hajde nam, ziv bio, reci kako ti je i u cemu to pomogao :D
Npr. sin mi ljudina,svi ga vole u društvu,nema ga do poponoći kući,često je tako,no sve pet,nemogu ga uvjeriti u to da je u gabuli,da će stradat kad - tad,mirno spavam,no jednu večer se probudim,Bog mi stavio na srce da se molim za njega,baš tad,molim se i on doše,polurazbijen auto,bio u smrtnoj opasnosti ali čudo se dogodilo,nije s autom prešao preko malog zida<(totalno nelogično jer je u isti udario a zid visok 30 cm) .Spas baš u tom trenutku kad sam se za njega molio!Jedan od mnogih sličnih događaja gdje je Bog intervenirao!Nešto ga davi u snu,dok je bio djete,ja se dignam i položim ruke na njega,pomolim se i isti čas davljenje prestane!Slučajno?Moš mislit,taj dan sam razgovarao o Bogu sa nekom okultistitknjom,i ona je najprije dozvala zlog da davi mene,ja se molitvom obranio nakon par minuta isto zlo davi moje malo djete,pomolim se nad njim i zlo nestane!Slučajno?Za tebe,za mene Božja intervencija!Ima toga ohoho,,ma da ti svih 100 događaja opišem,isto bi bilo,ti bi sve to racionalizirao!
Još samo ovo,imam glavobolju godinama i tek kad se ispovraćam,odspavam dođem k sebi!Tri specijalista mi dadoše tri različite dijagnoze,migrena,na psihičkoj bazi i treći-želudac.15 g nema poboljšanja i jednom se žarko pomolim Bogu i osjetim Njegovo djelovanje,neka toplina me prožme i nikad više nisam imao problema sa glavoboljom i povraćenjem.Nema to ni danas!Dovoljno?Sumnjam!
SamoVasGledam

#7724 Re: Ateizam

Post by SamoVasGledam »

Dope_Man wrote:
SamoVasGledam wrote:Evo jedno lakše pitanje - može li svemogući Bog imati dete?
Pa, prema jednoj od tri grane abrahamskih je odgovor jasan. Mali mu se igrao tamo po pustinjama danasnjeg Izraela i Palestine :lol:
Da, ali pitam iz ugla Islama. Kur'an kaže ''On je Stvoritelj nebesa i Zemlje! Otkud Njemu dijete kad nema žene, On sve stvara, i samo On sve zna.''
Interesuje me kako to svemogući Bog može da učini da podari ženi bez čoveka dete, a ne može sebi da stvori sina bez žene?

Ovaj ajet jasno govori da Bog nije svemoguć i da mu treba partner kako bi mogao da ima sopstveno dete.
Hakiz

#7725 Re: Ateizam

Post by Hakiz »

Dozer wrote:Ono sto ja konstantno primjecuhem na temi, ali i u zivotu, jeste da je vecina vas vjernika polupismeno....

Prvo, o kojem vremenskom periodu ti mislis kada se kaze "evolucija"?

Drugo, majmuni su samo jos jedna od pretpostavki, i to ne na nacin da smo nastali od njih,nego da su samo bili jedna karika u evolucijskom lancu.

Ako mislis da je ovo netacno, i da nas je bog stvorio ovakvima.kakvi smo danas, onda nam.objasni(te) sljedece:
1. Otkud nam tolika DNK alicnost s majmunima, i to ne svim vrstama isto, nego s nekima.veca, s nekima manja?

2. Otkud nam dlake na tijelu i cemu sluze?

3. Otkud nam atavizmi?
Još bolje pitanje: Otkud to da se DNK čovjeka i bilo kojeg drugog oblika života, na primjer drveta ne razlikuju puno?

Sa stranice www.genome.gov:

How similar is human DNA to plant DNA?

The basic structure of DNA (ie, double helix) is shared among all living organisms. The code or sequence of DNA (instructions for our cells) is different. Even so, our DNA is likely more similar to plants than different. For example, we share approximately 60% of our DNA with a banana plant.
Post Reply