Ja šta ih sele, k'o čergu da prostiš!Raigor Stonehoof wrote:Upravo. Egipcani su vjerovali da su faraoni bogovi, kasnije se to pokazalo pogresnim. Dosla je grcka kultura, pa su bogovi presli na Olimp. Iza njih su dosli Rimljani, koji su znali da na Olimpu nema nista, pa su bogove smjestili na planete Suncevog sistema. Danas mi znamo da na tim planetama nema nista, pa boga smjestamo "svuda oko nas". Pitanje je vremena kad cemo ga premjestiti negdje drugo.chupacabra wrote:Nisu imali dovoljno informacija. Tipicni argument "God of the gaps". Rupe u znanju su kroz istoriju punjene tvrdnjom da je to bog napravio. Danas su te rupe sve manje i manje. Bog je gurnut do singulariteta u nastanku Svemira jer je to trenutna rupa u znanju. Newton kao jedan od najvecih genija nauke je bio vjernik. Tadasnja rupa u znanju je bila gravitacija. Ljudi su mislili da bozja ruka pokrece planete i uzrokuje pad predmeta na Zemlju. Kada je Newton objasnio kako sila gravitacije funkcionise izmedju dva tijela, bog je izbacen iz te rupe. Newton nije mogao da objasni kompleksne interakcije vise od dva nebeska tijela i tu rupu je obasnio kao "bozja ruka" koja to uredjuje. Einstein je to dogradio i izbacio boga i iz te rupe.Towelie wrote: Kroz istoriju je bilo itekako ljudi koji su se bavili naukom, a gle cuda, molili su se Bogu.
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- fatamorgana
#501 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
- AleksoMKD
- Towelie
- Connaisseur Karlin
#504 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Definitivno treba postaviti granicu i obrazlozenje izmedju ateizma i anti-teizmaTowelie wrote:http://www.patheos.com/blogs/frankschae ... ti-theism/
Reza Aslana njegove knjige i intervjui su odlicni.
- harač
#506 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
David Chalmers (inače, jedan od najpoznatijih kritičara fizikalizma i materijalizma i ideje da je "duša"/svijest tek izluzija)
Poričem da je zamisliv nužno postojeći bog. Takav bog može biti zamisliv u smislu "ne očito nezamisliv", ali ni u kakvom jačem smislu. Ja zasigurno ne mogu stvoriti nikakvu jasnu i čistu koncepciju takvog boga (poput mnogih, bio sam sumnjičav prema ideji onog trenutka kada sam je prvi put čuo kao student), te dalje racionalno promišljanje otkriva sve vrste problema sa tom idejom. Jedna stvar koju racionalno promišljanje otkriva jeste zamislivost svijeta bez boga. (Materialism and Metaphysics of Modality)
- aurora313
#507 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
I siguran sam kada bi se nekakvim testom tražilo od subjekata da daju svoj opis boga (i ne mora biti samo fizički a i takvih bi bilo), siguran sam da bi se dobila kakofonija svega i svačega.harač wrote:David Chalmers (inače, jedan od najpoznatijih kritičara fizikalizma i materijalizma i ideje da je "duša"/svijest tek izluzija)
Poričem da je zamisliv nužno postojeći bog. Takav bog može biti zamisliv u smislu "ne očito nezamisliv", ali ni u kakvom jačem smislu. Ja zasigurno ne mogu stvoriti nikakvu jasnu i čistu koncepciju takvog boga (poput mnogih, bio sam sumnjičav prema ideji onog trenutka kada sam je prvi put čuo kao student), te dalje racionalno promišljanje otkriva sve vrste problema sa tom idejom. Jedna stvar koju racionalno promišljanje otkriva jeste zamislivost svijeta bez boga. (Materialism and Metaphysics of Modality)
Naravno da je zabavno mljeti crkvenjacima o duši i svijesti (nekada je tu bilo i srce, ali je ispalo iz igre zbog nepobitnih naučnih dokaza), jer ne moraju ništa da dokazuju. Ali kada bi svi shvatili materiju o ubijeđenjima—što vlastitim, što grupnim—stvari bi bile onakvim o kakvim Chalmers piše.
- Dope_Man
#508 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Svima bi dobro dosla dva semestra ucenja o metodologiji naucnih istrazivanja (dokazano razvija kriticko misljenje) i osnove psihologije s fokusom na to sta je svijest, kako se ideje razvijaju u nama, cisto da se demistificira taj pojam duse.aurora313 wrote:I siguran sam kada bi se nekakvim testom tražilo od subjekata da daju svoj opis boga (i ne mora biti samo fizički a i takvih bi bilo), siguran sam da bi se dobila kakofonija svega i svačega.harač wrote:David Chalmers (inače, jedan od najpoznatijih kritičara fizikalizma i materijalizma i ideje da je "duša"/svijest tek izluzija)
Naravno da je zabavno mljeti crkvenjacima o duši i svijesti (nekada je tu bilo i srce, ali je ispalo iz igre zbog nepobitnih naučnih dokaza), jer ne moraju ništa da dokazuju. Ali kada bi svi shvatili materiju o ubijeđenjima—što vlastitim, što grupnim—stvari bi bile onakvim o kakvim Chalmers piše.
- aurora313
#509 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Kada bi samo vjernici jednostavno izjavili: 'Ja sam ubijeđen da bog postoji!' život uz ateiste bi im bio pravo zadovoljstvo.Dope_Man wrote:Svima bi dobro dosla dva semestra ucenja o metodologiji naucnih istrazivanja (dokazano razvija kriticko misljenje) i osnove psihologije s fokusom na to sta je svijest, kako se ideje razvijaju u nama, cisto da se demistificira taj pojam duse.aurora313 wrote:Naravno da je zabavno mljeti crkvenjacima o duši i svijesti (nekada je tu bilo i srce, ali je ispalo iz igre zbog nepobitnih naučnih dokaza), jer ne moraju ništa da dokazuju. Ali kada bi svi shvatili materiju o ubijeđenjima—što vlastitim, što grupnim—stvari bi bile onakvim o kakvim Chalmers piše.
Ali kada kažu da znaju... ehh... tu smo u mračnom sokaku. Pa ko koga stigne.
- raoul duke
#510 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Isto se moze reci za Kur'an ako ne i gore.shbc wrote: Kao da je Biblija pisana od strane rasističnih, seksističnih, homofobičnih, agresivnih, seksualno frustriranih muškaraca, a ne od strane brižnog Boga. Čudno.
- SamoVasGledam
#511 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Biblija je gora od Kur'ana. Jedina je razlika što na sreću Bibliju više niko ne praktikuje.
-
foton
#512 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Meni kao ateisti je smijesno da postoji neko javno udruzenje ateista. Ja se ne identifikujem niti imam iracionalne simpatije (ali ni antipatije) prema nekome samo zato sto ne vjeruje. To nije osnov za udruzenje. Razumijem da moze biti udruzenje za ljubitelje postanskih markica ili udruzenje tipa sportski vaterpolo klub. Ali udruzenje ljudi koje ne skupljaju markice ili udruzenje ljudi koji ne igraju vaterpolo...jasko_ba wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/ateizam- ... /160107092
Ajd bar se prica o ovome. Smijesno je sto vec duze vrijeme postoji javna grupa Ateisti, agnostici, skeptici u BiH, koja je puno brojnija i otvorenija, a ova dvojica u tekstu su iz nekog svog razloga, osnovali svoju grupu i ratuju stalno protiv orginalne grupe.Nepotrebne gluposti.
- arzuhal
#513 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Ja navrnem ponekad da pročitam neku mudru misao i razmišljanje nekog učenog i finog ateiste, kad šta će biti, ono forumaši pišu svoje vlastite misli... 
- raoul duke
#514 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Mozes biti ukljucen u ove projekte i stati na kraj religijskom tlacenju ili jednostavno uzivati u drugim stvarim u zivotu.foton wrote: Meni kao ateisti je smijesno da postoji neko javno udruzenje ateista.
Tako da tebi moze biti smijesno ali nekima je pun k. izvlacenja novca iz drzavne kase za ovo religijsko uhljebljenje samoprozvanih bozijih namjesnika. It's up to you bro
PS komentari su iznenadjujuce pozitivni
- Dope_Man
#515 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Slazem se sa ovim. Organizovanjem u grupe i udruzenja ateizam samo daje municiju onima koji u govoru protiv ateizma govore da je i on religija. Organizacije i grupe su potrebne onima koji sire neku ideju, a sam ateizam nema potrebe nametati i siriti. Bolje osnivati grupe za razlicite grane nauke i to promovisati, ili sta je vec zajednicka tema koja povezuje grupu ljudi, a koja nosi sa sobom promociju necega, a mislim da ateizam kao ideja ne treba promociju, cak da izaziva suprotan efekat ako bi se poceo ''nametati'' na bilo koji nacin.foton wrote:Meni kao ateisti je smijesno da postoji neko javno udruzenje ateista. Ja se ne identifikujem niti imam iracionalne simpatije (ali ni antipatije) prema nekome samo zato sto ne vjeruje. To nije osnov za udruzenje. Razumijem da moze biti udruzenje za ljubitelje postanskih markica ili udruzenje tipa sportski vaterpolo klub. Ali udruzenje ljudi koje ne skupljaju markice ili udruzenje ljudi koji ne igraju vaterpolo...jasko_ba wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/ateizam- ... /160107092
Ajd bar se prica o ovome. Smijesno je sto vec duze vrijeme postoji javna grupa Ateisti, agnostici, skeptici u BiH, koja je puno brojnija i otvorenija, a ova dvojica u tekstu su iz nekog svog razloga, osnovali svoju grupu i ratuju stalno protiv orginalne grupe.Nepotrebne gluposti.
Ima ljepsih stvari u zivotu. A tek ovo boldirano
![]()
![]()
- raoul duke
#516 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Vala mislim da nemas razloga ni da "navires" ovdjearzuhal wrote:Ja navrnem ponekad da pročitam neku mudru misao i razmišljanje nekog učenog i finog ateiste, kad šta će biti, ono forumaši pišu svoje vlastite misli...
Jedna rijec, licemjerstvoarzuhal wrote:
ateisti otrgnuti od "torovskog jednoumlja" i "etno-nacionalizma", pa mogu rahat biti jednoumni u nekim svojim anacionalnim i nereligijskim torovima...
ako sam "vjernik sa dna kace" (mislim, volio bih da jesam ikakav vjernik
- arzuhal
#517 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
De mi objasni ovo za licemjerstvo, nisam te razumio. Možda nisi ni ti mene, pa da vidim...raoul duke wrote:Vala mislim da nemas razloga ni da "navires" ovdjearzuhal wrote:Ja navrnem ponekad da pročitam neku mudru misao i razmišljanje nekog učenog i finog ateiste, kad šta će biti, ono forumaši pišu svoje vlastite misli...
ateisti otrgnuti od "torovskog jednoumlja" i "etno-nacionalizma", pa mogu rahat biti jednoumni u nekim svojim anacionalnim i nereligijskim torovima...
- raoul duke
#518 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Pazi ja i ti smo apsolutno na razlicitim talasnim duzinama. Kad bih pokusali razjasniti kolicnu licemjerstva u tvojim postovima tema bi otisla u lock, a mislim da je ovo jedina preostala tzv. "ateisticka".arzuhal wrote:De mi objasni ovo za licemjerstvo, nisam te razumio. Možda nisi ni ti mene, pa da vidim...raoul duke wrote:Vala mislim da nemas razloga ni da "navires" ovdjearzuhal wrote:Ja navrnem ponekad da pročitam neku mudru misao i razmišljanje nekog učenog i finog ateiste, kad šta će biti, ono forumaši pišu svoje vlastite misli...
Samo sam odgovorio na tvoj post koji mi vise izgleda kao troll-provoking
- arzuhal
#519 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Razjasni mi ovaj post kojeg si kvotao (jer ja sam se svojim javljanjem na temi našalio, taj humor kontaju obrazovani i duhoviti ateisti i ne vjerujem da bi se ijedan uvrijedio) a ja ću sve obrisati da ne bude da smo spamali temu i neće ići pod ključ, ne brini. Hajde slobodno. Osim ako nemaš nikakvu racionalnu konstrkuciju i nikakvo objašnjenje nego samo neki emotivni izljev, neki vid obične, površne mržnje spram mene - onda ne moraš ništa govoriti, razumijem o čemu je riječ.raoul duke wrote: Pazi ja i ti smo apsolutno na razlicitim talasnim duzinama. Kad bih pokusali razjasniti kolicnu licemjerstva u tvojim postovima tema bi otisla u lock, a mislim da je ovo jedina preostala tzv. "ateisticka".
Samo sam odgovorio na tvoj post koji mi vise izgleda kao troll-provoking
- mousstapha
#520 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Eto šta bude kad pišemo svojim riječima. 
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
- arzuhal
- jasko_ba
#522 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Ma ove grupe na Fb-u kao i trilion drugih, bar tu nadjem kvalitetnih tekstova i zajebancija. Vise je moj komentar bio na te neke nebitne ljude, egomanijake koji su sebi uzeli za pravo da predstavljaju ateiste, agnostike i ostale.Dope_Man wrote:Slazem se sa ovim. Organizovanjem u grupe i udruzenja ateizam samo daje municiju onima koji u govoru protiv ateizma govore da je i on religija. Organizacije i grupe su potrebne onima koji sire neku ideju, a sam ateizam nema potrebe nametati i siriti. Bolje osnivati grupe za razlicite grane nauke i to promovisati, ili sta je vec zajednicka tema koja povezuje grupu ljudi, a koja nosi sa sobom promociju necega, a mislim da ateizam kao ideja ne treba promociju, cak da izaziva suprotan efekat ako bi se poceo ''nametati'' na bilo koji nacin.foton wrote:Meni kao ateisti je smijesno da postoji neko javno udruzenje ateista. Ja se ne identifikujem niti imam iracionalne simpatije (ali ni antipatije) prema nekome samo zato sto ne vjeruje. To nije osnov za udruzenje. Razumijem da moze biti udruzenje za ljubitelje postanskih markica ili udruzenje tipa sportski vaterpolo klub. Ali udruzenje ljudi koje ne skupljaju markice ili udruzenje ljudi koji ne igraju vaterpolo...jasko_ba wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/ateizam- ... /160107092
Ima ljepsih stvari u zivotu. A tek ovo boldirano
![]()
![]()
- aurora313
#523 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Tačno tako.foton wrote:...Razumijem da moze biti udruzenje za ljubitelje postanskih markica ili udruzenje tipa sportski vaterpolo klub. Ali udruzenje ljudi koje ne skupljaju markice ili udruzenje ljudi koji ne igraju vaterpolo...![]()
- raoul duke
#525 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Bog
"Poslije mene, potop!"
"Poslije mene, potop!"