Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Nocty

#4401 Re: Ateizam

Post by Nocty »

zene su bolje povezane i zensko tjelo lakse podosi sav taj protok
ali su zaokupljene s raznim materijalnim stvarima i njena moc je potisnuta na razne nacine takodjer tako da ne dolazi do punog izrazaja.Sve ide kako treba da ide po necijem planu :) Sto kaze njegova vampirska uzvisenost bush sr "da ljudi znaju istinu sta sve radimo, vilama i bakljama bi nas istjerali"
Dope_Man

#4402 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Da malo podsjetim na neka davna vremena na ovoj temi:
Image
Raigor Stonehoof

#4403 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

Nocty wrote:zene su bolje povezane i zensko tjelo lakse podosi sav taj protok
ali su zaokupljene s raznim materijalnim stvarima i njena moc je potisnuta na razne nacine takodjer tako da ne dolazi do punog izrazaja.Sve ide kako treba da ide po necijem planu :) Sto kaze njegova vampirska uzvisenost bush sr "da ljudi znaju istinu sta sve radimo, vilama i bakljama bi nas istjerali"
Evo nam i Ahmeda Bosnica na temi :lol:
pink floydd

#4404 Re: Ateizam

Post by pink floydd »

Image
Dado34

#4405 Re: Ateizam

Post by Dado34 »

Ovo je potencijalno najposjeceniji Topic na citavom klix-u DEFINITIVNO!!! Svi se sikiraju oko boga, odnosno sumnjaju u ono u sta vjeruju.
Dope_Man

#4406 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Nazalost nije tako. Bilo bi super kad bi svi u svojim stavovima prema bilo cemu ostavljali prostor za sumnju da mozda nisu upravu. Taj prostor omogucava da prilagodimo misljenje u skladu sa novim informacijama. Medjutim, jedan od najvecih problema covjecanstva je sto je prosjecan covjek prilicno otporan na nove informacije kada se jednom formiraju kognitivne sheme o odredjenim temama.

Tako imas dosta ljudi koji ni pod razno nece pomisliti da bi njihova vjera mogla biti neistinita, da njihova nacija nije nesto najvaznije i da nisu najveci sretnici samo zato sto su se rodili unutar odredjenih granica itd.. vecina misljenja se lagano formira vec u mladjoj dobi, i onda se nesvjesno filtriraju informacije tako da ljudi percipiraju i prihvataju samo one koje su u skladu sa vec postojecim shemama, a ono sto nije se ignorise.
pink floydd

#4407 Re: Ateizam

Post by pink floydd »

Dope_Man wrote:Nazalost nije tako. Bilo bi super kad bi svi u svojim stavovima prema bilo cemu ostavljali prostor za sumnju da mozda nisu upravu. Taj prostor omogucava da prilagodimo misljenje u skladu sa novim informacijama. Medjutim, jedan od najvecih problema covjecanstva je sto je prosjecan covjek prilicno otporan na nove informacije kada se jednom formiraju kognitivne sheme o odredjenim temama.

Tako imas dosta ljudi koji ni pod razno nece pomisliti da bi njihova vjera mogla biti neistinita, da njihova nacija nije nesto najvaznije i da nisu najveci sretnici samo zato sto su se rodili unutar odredjenih granica itd.. vecina misljenja se lagano formira vec u mladjoj dobi, i onda se nesvjesno filtriraju informacije tako da ljudi percipiraju i prihvataju samo one koje su u skladu sa vec postojecim shemama, a ono sto nije se ignorise.

in a nutshell

Image
Dope_Man

#4408 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Sjecam se kad sam gledao ovu debatu, bez obzira na sve sto su rekli prije toga, u ovom trenutku je Ham sam sebe porazio i svak normalan je trebao samo zakljuciti da se ne radi o covjeku koji trazi znanje vec o ekstremisti koji je ludo zaljubljen u svoju pricu bez obzira na to da li je istina ili ne. Ali opet, u skladu sa mojom prethodnim komentarom, oni koji su fanovi Ham i cijele te price su iz tog samo izvukli pouku da ni njima ne smije nista novo uci u glavu.
aurora313

#4409 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Dope_Man wrote:Sjecam se kad sam gledao ovu debatu, bez obzira na sve sto su rekli prije toga, u ovom trenutku je Ham sam sebe porazio i svak normalan je trebao samo zakljuciti da se ne radi o covjeku koji trazi znanje vec o ekstremisti koji je ludo zaljubljen u svoju pricu bez obzira na to da li je istina ili ne. Ali opet, u skladu sa mojom prethodnim komentarom, oni koji su fanovi Ham i cijele te price su iz tog samo izvukli pouku da ni njima ne smije nista novo uci u glavu.
Ekstremista ili ne, jedno je osnovno kod vjernika: priznati da nesto nije onako kako on/ona misli i izlaze. Da li je to strah ili sto mi potajno mislimo da je to nedostatak znanja, radoznalosti i sirine, ne znam. Sto rece Nye, u sekundi bi sve promjenio uz nepobitan dokaz (onaj sto se javi u snu, ne pika se!). Ali ni mi nemamo jedinstven a nepobitan da predocimo vjernicima, pa zato valjda i postoji ovaj status quo.

Nego narode, pogledajte lekcije Dawkinsa i L. Kraussa oko 'nothing' ( sto nema nikakvu vezu sa Seinfeldom), te diskusija oko univerzuma, evolucije i religije. Super materijal od koga ne boli glava.
fatamorgana

#4410 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

Loše vijesti za regiju .... i @nocty - ja!

https://www.klix.ba/biznis/privreda/glj ... /170424055
Laertes

#4411 Re: Ateizam

Post by Laertes »

fatamorgana wrote:Loše vijesti za regiju .... i @nocty - ja!

https://www.klix.ba/biznis/privreda/glj ... /170424055
Kilogram smrčka 250 KM :lol:
Raigor Stonehoof

#4412 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

Image
:shock: :D
L u c i f e r

#4413 Re: Ateizam

Post by L u c i f e r »

Raigor Stonehoof wrote:Image
:shock: :D
:kakoste:
L u c i f e r

#4414 Re: Ateizam

Post by L u c i f e r »

Ima li bog, ako postoji, kapacitet za stid zbog svojih djela?
broj dva

#4415 Re: Ateizam

Post by broj dva »

KIseljak12 wrote:
Nocty wrote:
KIseljak12 wrote: Imam sve albume od Toola i rado ih slusam, pogotovo na njivi kad radim.
gdje postavis zvucnjak?
Obicno nosim slusalice i mp3 player, osim ako cu duze biti u traktoru, onda ponesem bluetooth zvucnik.
---
Ne znam koji mi je bolji, undertow ili ænima.
Ona dva nakon mi i nisu cemu.
A onaj prvi polu-album (makar ga ja tako dozivljavam), opiate, isto nije los ali malo sirov..
HardcoreMX

#4416 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Dope_Man wrote: Hahah vidi sto se slazu razliciti vjernici na tom klipu.. kad se slozite, onda dodjite da pricate o ateizmu, a dotad ce odvratni ateisti od naucnika (vecina, i svakim danom sve vise su ateisti) omoguciti covjeku da ide vec do rimskih bogova (Mars) jer grcke, egipatske i ostale smo vec davno pokorili. A onda je na redu i taj

Znači neoboriv dokaz pred tobom, a ti se ismijavaš. Zapravo zaključku da Bog postoji nije potrebna vjera, ateizmu je potrebna vjera, potrebno je zapravo mnogo vjere da se vjeruje da je sve nastalo samo od sebe, a sa razumske strane potrebno je samo razum i malo logičkog razmišljanja da se zna da je sve stvoreno od Uzvišenog Boga.
L u c i f e r

#4417 Re: Ateizam

Post by L u c i f e r »

potrebno je zapravo i mnogo vjere da se vjeruje da je i bog nastao sam od sebe
HardcoreMX

#4418 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Bog i nije nastao, Bog je oduvijek. Da Uzvišeni nije oduvijek, onda nikad ništa ne bi moglo nastati.
L u c i f e r

#4419 Re: Ateizam

Post by L u c i f e r »

Kontinuum nije nastao, Kontinuum je oduvijek. Da Kontinuum nije oduvijek, onda nikad ništa ne bi moglo nastati.
Towelie

#4420 Re: Ateizam

Post by Towelie »

L u c i f e r wrote:Kontinuum nije nastao, Kontinuum je oduvijek. Da Kontinuum nije oduvijek, onda nikad ništa ne bi moglo nastati.
Ruza mirise isto kojim god imenom je Hardcore i ti zvali. :)
Zaitsev

#4421 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

HardcoreMX wrote:Bog i nije nastao, Bog je oduvijek. Da Uzvišeni nije oduvijek, onda nikad ništa ne bi moglo nastati.
Bog nije nastao. Bog nije oduvijek.
HardcoreMX

#4422 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

L u c i f e r wrote:Kontinuum nije nastao, Kontinuum je oduvijek. Da Kontinuum nije oduvijek, onda nikad ništa ne bi moglo nastati.
K kao Kreator. Bez Kreatora nema ni kreacije. Oduvijek je totalni uslov egzistencije svih drugih stvorenja. U suprotnom nikad ništa ne bi moglo uopće da egzistira. Ništa ne može nastati od nikoga ili ničega. Tako i ovaj naš svijet ne može biti stvoren bez Stvoritelja. I to je čista logika i znanje, a ne pretpostavka pa na osnovu nje vjera kao što je to u ateizmu. Ateizmu treba mnogo vjere da se vjeruje da je sve nastalo samo od sebe od nikoga i ničega.
mousstapha

#4423 Re: Ateizam

Post by mousstapha »

A kako se ta logika zaustavlja na stvoritelju stvoritelja?
L u c i f e r

#4424 Re: Ateizam

Post by L u c i f e r »

Niko nema pojma kako je i zasto SVE nastalo.
To je istina.
Kao sto ni mravi nemaju i ne mogu imati pojma o npr trigonometriji.
Vjecnost tvorca je nelogicna.
HardcoreMX

#4425 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

mousstapha wrote:A kako se ta logika zaustavlja na stvoritelju stvoritelja?
Stvoritelj je Onaj koji postoji bez uzročnika. Vječno mora postojati jer da nije tako onda nikad ništa ne bi krenulo da postoji.
Post Reply