HobotnicaPLus wrote:Smrcak15 wrote:
da ja sa zaljubljen u svog Boga jer ga volim, a kako se radja ta ljubav
pa pogledam svoju djecu prelijepu koju mi je dao, pogledam sve ostalo sto mi je dao a nije morao, ali mi je iz svoje milosti dao, dao mi je uputu to licno On , ne majka, ne otac, ne niko drugi, nego me privlacio sebi kao magnet..vidim koliko samo blagodati mi je dao, i da mu ne budem zahvalan, a nek mi greske oprosti sta drugo da kazem.
znaci ta ljubav se radja na osnovu necega a ne onako na suho bez igdje ista, nije slijepa ljubav bez pokrica.
A da te pitam, smatras li da osoba moze imat ispunjen, smislen i fin zivot totalno operisan od religija i boga? Smatras li da si ti kao vjernik kvalitetniji karakter i bolja osoba od tog nekoga ko je totalno operisan od religije i mirno zivi svoj zivot?
moze itekako, ne samo da mislim da moze imati ispunjen zivot nego cak sta vise moze doci u situaciju da udje u dzennet dok ovaj vjernik moze da odleti u dzehennem i to da ga katapultiraju na sudnjem danu u dzehennem da ga sto prije strpaju tamo.
sve su ovo stvari relativne, niko nema sigurnu kartu ni za dzennet ni za dzehennem jer djela i nasa srca na ovom svijetu odlucuju hoce li se pridobiti Bozija milost.
pa da krenemo sa primjerima
slucaj 1 Nevjernik dobrica koji ode u Dzennet
Izuzetno rijetki slucajevi
nevjernik koji je dobar, posten, nije iskvarenog srca, nevjernik koji je nevjernik zbog nemara i zbog toga sto nije dosao u kontakt sa bozijom vjerom. Recimo radi dobra djela na ovome svijetu i mozda se Bog smiluje pred kraj njegova zivota mu dadne da prihvati vjeru i u tom trenutku umre, ode Bogu bez i jedne molitve njemu ali opet u dzennet ide, jer ga je smrt potrefila kad je bio cist od grijeha zato sto prihvatanjem bozije vjere sapralo sve prijasnje grijehe kao da je od majke rodjen i tako napustio svijet.
Slucaj 2 Opicen Vjernik sa povremenim upalama imana koji hoce na ekskurziju u Dzehennem
daleko rijedji slucajevi nego slucaj 1
vjernik, koji je vjernik sto su mu roditelji takvi ali iskvarenog srca, voli uvvrijediti , uznemiravati druge ljude, loseg ponsanja, i ostale iskvarenosti raditi, a da ima namaz/molitvu, post i ostale ibadete Bogu opet ode do dzehennema. a da nepricam o onim tako zvanim vjernicima koji ubijaju nevine ljude koje je Bog zabranio ubijati, Poslanik je rekao da osoba koja klanja i posti i radi ostale ibadete ali samo uznemirava komsije, takva osoba ide u dzehennem, dzaba ti onda i namazi i post, post im dodje kao kad konja zavezes i nedas mu da jede, nikakve fajde od toga nece imati.
Slucaj 3 Nevjernik par excellence kome se dzehennem smjeska i oblizuje
Nevjernik je zato sto odbija boziju vjeru i sve moguce dokaze koje mu se nude, ne zeli vjeru , bori se protiv nje kako god zna i umije da je ucini nevalidnom i bezvrijednom, na pomen Boga mrak mu pada na oci, pokaziva znakove oholosti, i jos uz to promasi sve naredbe sto je Bog naredio da se radi ili neradi, oglusi se cijeli zivot na to....takvi odose u dzehennem ako umru u tom stanju. Takvima dolaze meleci smrti u strasnom izgledu pod prijatnjama da ih ceka dzehennem, u tim trenutcima dusa se prosiri po tijelu od straha i pocnu je cupati gdje dusa osjeca bolove jer bude kao kad vunu neko cupa iz trnja.
Slucaj 4 Vjernik sa ostembiljanom kartom za Dzennet
Vjernik koji je na bozijoj vjeri, radi sto mu Bog naredjuje, kloni se onoga sto mu zabranjuje, lijepog ponasanja, radi dobra djela, ne mrzi druge, ne laze, za svakim fino, pazi roditelje, milostiv prema drugima itd Takvi mogu sa pjesmom u smrt otici jer takvima kada se zastor dize i meleci spustaju da mu dusu uzmu u lijepim i svijetlim izgledima pocnu ga podriti i ohrabrivati da se treba radovati dzennetu koji mu je obecan. i Njegova dusa isklizne iz tijela bez muke kao kapljiva vode sa cesme.
Slucaj 5 Ljudi koji neznaju gdje su posli ni gdje su dosli
Lud, gluh, slijep, ili ljudi u izoliranim mjestima gdje nemaju dodir sa objavom ovakvi kad umru budu izlozeni testu na sudnjem danu, pa ili dzennet ili dzehennem
Slucaj 6 Ljudi sa podjednako dobrih i losih djela
Ova sorta ljudi ce se nalazi na bedemima izmedju dzenneta i dzehennema neko vrijeme dok im ne bude oprosteno pa udju Bozijom miloscu u Dzennet.
A sto se tice covjeka koji osjeca da mu je zivot ispunjen ima fin i smislen zivot, moze itekako moze ali sta ti vrijedi ako zaglavis u dzehennem zbog nekih stvari?