Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
belfy

#3626 Re: Ateizam

Post by belfy »

Smrcak15 wrote:
Dozer wrote: eh ovako

prvo trebamo uzeti u obzir dali ta djeca koja dobiju to su tek tako dobila od BOga kao sto ti mislis, ili su mozda dobila zbog ljudskih faktora, recimo djeca bila izlozena stvarima koje su ljudi svojom bahatoscu razpsrsili po prirodi , hrani, otpadi, nuspojave vakcina koje izazivaju rak ili leukemiju itd itd

zamisli ti dodjes na sudnji dan, i onako bijes sav na BOga, u lice mu kazes, kako to da si ti MIlostivi a dozvolio da djeca dobijaju ove bolesti, a On ti pojasni sve,i kaze to dijete bilo izlozeno tim i tim stvari pa prozurokovalo rak, to drugo djete dobilo rak bahatoscu roditelja pa je dijete bilo izlozenoom stetim stvarima itd

i ti kad dobijes logicka objasnjenja, kako bi se osjecao, da imas krivu sliku o BOgu cijeli zivot i on ti pojasni, da to nije tako kako si ti mislio, nego si bio u zabludi po pitanu njega.
- "Dozvoljava" ratove medju "svojom djecom" (koji jos roditelj to dozvoljava?!)?
ne dozvoljava niciju nepravdu, ali dozvoljava odbranu

Allah kaze:
Dopušta se odbrana onima koje drugi napadnu, zato što im se nasilje čini – a Allah ih je, doista, kadar pomoći*

90.osim onih koji se sklone kod nekog plemena s kojim vi imate ugovor o nenapadanju, ili vam dođu, a teško im je da se bore protiv vas ili plemena svog. A da Allah hoće, okrenuo bi ih protiv vas i oni bi se, uistinu, protiv vas borili. Ako vas takvi ostave na miru i ne napadaju vas, i ako vam ponude mir, onda vam Allah ne daje nikakva prava protiv njih
samo da izdvojim ovaj dio koji je tako lijepo ukazuje na kontradikciju, a znamo da je Smrle nece priznati...

dakle kaze se da je Allah kadar pomoci kada se drugima nasilje cini, ali u dijelu iznad koji pominje djecu ocigledno da ne zeli, jer su im tu nepravdu nanijeli roditelji. dakle, toj djeci se cini nepravda na koju ne mogu da uticu, ali im Allah nece pomoci, dok ce odraslim ljudima pomoci da se odbrane od nepravde. jesam ja ovo dobro razumio Smrle? jelde da nisam?
belfy

#3627 Re: Ateizam

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:...Gravitacija ne može ništa stvoriti...
samo da ovo izdvojim za poslije. vecera je najbolja uz dezert.
Smrcak15

#3628 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

belfy wrote: samo da izdvojim ovaj dio koji je tako lijepo ukazuje na kontradikciju, a znamo da je Smrle nece priznati...

dakle kaze se da je Allah kadar pomoci kada se drugima nasilje cini, ali u dijelu iznad koji pominje djecu ocigledno da ne zeli, jer su im tu nepravdu nanijeli roditelji. dakle, toj djeci se cini nepravda na koju ne mogu da uticu, ali im Allah nece pomoci, dok ce odraslim ljudima pomoci da se odbrane od nepravde. jesam ja ovo dobro razumio Smrle? jelde da nisam?
Allah moze pomoci svakome, to ako ne pomogne sad onda moras da znas kako funkcionise to

pogledajmo sad ovaj primjer:

'Ata ibn Ebi Rebiah r.a. pripovijeda da mu je ibn-Abbas, r.a. rekao: "Hoćeš li da ti pokažem ženu koja će ući u Džennet?" A on mu na to odgovori: “Svakako." Ibn-Abbas reče: “Vidiš li onu crnkinju tamo; došla je Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi we selem, i rekla: “Ja ponekad dobijem padavicu (epilepsiju), pa se bojim da se nesvjesno otkrijem (svoja stidna mjesta) pred svijetom, pa te molim da uputiš dovu Allahu dž.š. da me izliječi." On joj je na to odgovori: “Ako hoćeš strpi se na toj bolesti, dobit ćeš Džennet, a ako hoćeš, ja ću dovu uputiti Allahu dž.š. da ozdraviš?" "Strpit ću se", odgovori ona "samo zamoli Allaha dž.š. da se ne otkrivam prilikom napada", što Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we selem, i učini.(Muttefekun alejhi)

eh hajde sad da vidim koliko si ostrouman i kako mozes iz ovog hadisa izvuci odgovor
belfy

#3629 Re: Ateizam

Post by belfy »

Smrcak15 wrote:
belfy wrote: samo da izdvojim ovaj dio koji je tako lijepo ukazuje na kontradikciju, a znamo da je Smrle nece priznati...

Allah moze pomoci svakome, to ako ne pomogne sad onda moras da znas kako funkcionise to

'Ata ibn Ebi Rebiah r.a. pripovijeda da mu je ibn-Abbas, r.a. rekao: "Hoćeš li da ti pokažem ženu koja će ući u Džennet?" A on mu na to odgovori: “Svakako." Ibn-Abbas reče: “Vidiš li onu crnkinju tamo; došla je Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi we selem, i rekla: “Ja ponekad dobijem padavicu (epilepsiju), pa se bojim da se nesvjesno otkrijem (svoja stidna mjesta) pred svijetom, pa te molim da uputiš dovu Allahu dž.š. da me izliječi." On joj je na to odgovori: “Ako hoćeš strpi se na toj bolesti, dobit ćeš Džennet, a ako hoćeš, ja ću dovu uputiti Allahu dž.š. da ozdraviš?" "Strpit ću se", odgovori ona "samo zamoli Allaha dž.š. da se ne otkrivam prilikom napada", što Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we selem, i učini.(Muttefekun alejhi)

eh hajde sad da vidim koliko si ostrouman i kako mozes iz ovog hadisa izvuci odgovor
dovoljno sam ostrouman da vidim da si izrezao upravo onaj dio koji je kontradiktoran da bi pitao sljedece pitanje. necemo tako Smrle. jesi mi drag, ali nemoj misliti da sam budala, tako ti Boga. ti meni na moje pitanje odgovaras drugim samo da bi skrenuo pricu. budi covjek prije svega, pa citiraj cijeli moj post i daj svoj odgovor na ono sto pitam, onda cu ja tebi. tako je posteno, zar ne?
fatamorgana

#3630 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

Smrcak15 wrote:
fatamorgana wrote:
Smrcak15 wrote:
ne interesuje to tebe
Pa kako ne interesuje, od takvog multidisciplinarnog struĆnjaka, polimata što bi se reklo sve me interesuje!
kad naucis pisati č umjesto Ć, mozemo pricati
priĆati, priČati ili priCati, that's the kvešĆn nau?
Ne da volem nego obožajem! :sax:
HardcoreMX

#3631 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

belfy wrote: samo da ovo izdvojim za poslije. vecera je najbolja uz dezert.
Lahko je tebi izdvojiti kad si se uhljebio.
Kako je opet to proteklo ja bih opet to pitanje izdvojio, kao i i ono kako nisi falsificirao post kao što tvrdiš, kad si od moda bio opomenut?
Smrcak15

#3632 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

belfy wrote:
Smrcak15 wrote:

dovoljno sam ostrouman da vidim da si izrezao upravo onaj dio koji je kontradiktoran da bi pitao sljedece pitanje. necemo tako Smrle. jesi mi drag, ali nemoj misliti da sam budala, tako ti Boga. ti meni na moje pitanje odgovaras drugim samo da bi skrenuo pricu. budi covjek prije svega, pa citiraj cijeli moj post i daj svoj odgovor na ono sto pitam, onda cu ja tebi. tako je posteno, zar ne?
drugim rijecima neznas izvuci odgovor i hadisa.

Ako te pusti bez pomoci na ovome svijetu a nema nikakvih spoljasnih faktora koji blokiraju njegovu pomoc kao sto je jedenje zabranjene hrane oblacenje odjece iz zabranjenog novca to sto se mucis ce ti biti karta za Raj, jer ces imati to da kompeziras na sudnjem danu patnju sa ovoga svijeta.
Dope_Man

#3633 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Mescini ova ne izlijeci padavicu, a tesko da bi u dimijama moglo da joj se vidi ista stidnije od clanaka :-)
fatamorgana

#3634 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

Smrcak15 wrote:
belfy wrote:
Smrcak15 wrote:

Ako te pusti bez pomoci na ovome svijetu a nema nikakvih spoljasnih faktora koji blokiraju njegovu pomoc kao sto je jedenje zabranjene hrane oblacenje odjece iz zabranjenog novca to sto se mucis ce ti biti karta za Raj, jer ces imati to da kompeziras na sudnjem danu patnju sa ovoga svijeta.
Ope' obećanja tipa "bolje golub na grani nego golub u ruci ...." :roll:
Dozer

#3635 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:eh ovako

prvo trebamo uzeti u obzir dali ta djeca koja dobiju to su tek tako dobila od BOga kao sto ti mislis, ili su mozda dobila zbog ljudskih faktora, recimo djeca bila izlozena stvarima koje su ljudi svojom bahatoscu razpsrsili po prirodi , hrani, otpadi, nuspojave vakcina koje izazivaju rak ili leukemiju itd itd
Eh, ovako...
1. Ne postoji nista sto se moze nazvati "ljudskim faktorom" ako je - sve od boga. Besmisleno je reci da je "sve od boga", a onda reci "ljudski faktor".
To onda znaci da smo svim mi, zapravo, bogovi... zar ne?
zamisli ti dodjes na sudnji dan, i onako bijes sav na BOga, u lice mu kazes, kako to da si ti MIlostivi a dozvolio da djeca dobijaju ove bolesti, a On ti pojasni sve,i kaze to dijete bilo izlozeno tim i tim stvari pa prozurokovalo rak, to drugo djete dobilo rak bahatoscu roditelja pa je dijete bilo izlozenoom stetim stvarima itd
Prekrasno... fakat...
Bog je milostiv, dobar i krasan, i SVE na planeti, ukljucujuci i nas je - od boga.
AKo je sve od njega, pocev od same planete, onda je i sve sto smo mi ljudi napravili takodjer - od njega. Jer, mi ne koristimo NISTA sto nije dio ove planete.
i ti kad dobijes logicka objasnjenja, kako bi se osjecao, da imas krivu sliku o BOgu cijeli zivot i on ti pojasni, da to nije tako kako si ti mislio, nego si bio u zabludi po pitanu njega.
Ne postoji logika kojom ti, ili bilo ko, ukljucujuci i boga, moze objasniti ovo sto ti gore napisah.
ne dozvoljava niciju nepravdu, ali dozvoljava odbranu
Allah kaze:
Dopušta se odbrana onima koje drugi napadnu, zato što im se nasilje čini – a Allah ih je, doista, kadar pomoći*
Krasno... Ali - ko su "ti drugi" kad smo svi isti i od jednog boga?
Zasto je onda jedne "napravio" da napadaju druge...? Milosrdje, sta li...
90.osim onih koji se sklone kod nekog plemena s kojim vi imate ugovor o nenapadanju, ili vam dođu, a teško im je da se bore protiv vas ili plemena svog. A da Allah hoće, okrenuo bi ih protiv vas i oni bi se, uistinu, protiv vas borili. Ako vas takvi ostave na miru i ne napadaju vas, i ako vam ponude mir, onda vam Allah ne daje nikakva prava protiv njih
Da, lijepo slozeno, i preneseno na trece lice. A poruka je ocita - ne dirajte nikoga jer se taj moze udruziti s drugima koje dirate. Ovo je, opet, jedna sasvim ljudska logika, nesto se se desavalo i desava otkad postojimo, i u njoj nema nista bozije.
Dozer

#3636 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: Allah moze pomoci svakome, to ako ne pomogne sad onda moras da znas kako funkcionise to

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Zaitsev

#3637 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

Ovo s epilepsijom me podsjeti na:

Eh, bio je jedan Džemo iz Slavinovića nači, čoek je najjači džematlija bio u tom krugu. U tom džematu je bio i jajčanin Mustafa. Nači, jajčanin Mustafa, ja, i Džemo Galeša nači u tom džematu su bili i sad... Nači čoek je, Kuran nači jede Kuran jede čoek, učiii bože! I sad zapalila se ta zgrada, a inače ima kae niska jedna zgrada ona naš one prijašnje zgrade one... na dva sprata one zgrade i zgrada je se zapalila al Džemo je kae na sedždi čoek ne ustaje sa sedžde. Gori zgrada kad viče ja, gori zgrada viče dolazi vatrogasac viče Džemo hajde kae gori zgrada kae krov se zapalio, kae mene će Allah spasit. Dobro kae Džemo. Joooj kae gori zgrada nači već stepenice gore. Dolazi drugi vatrogasac kae Džemo kae, hajde kae samo si ti osto u zgradi kae gori zgrada kae, Allah mene spašava. Dolazi kae komandir vatrogasaca , kae Džemo izlazi kae stepenice padaju kae ti si osto samo da te spasimo, kae Allah mene spašava, ja sam na sedždi vidi Kurana ovdje kae, uredu je. Džemo izgorio. Na onom svijetu kad dođe on kod Boga pa kaže (ko puh izgorio), ma čojk je u puh izgorio. Pa kae Bože ti mene zapali ja kae učim nači Kuran nači učim, vaktije sve ja ja sam Ćaba nači u Slavinovićima. Ja kae Džemo, al ja kae tri put šaljem vatrogasce po tebe a ti nećeš. Nači jebo ti seb mater, ako nećeš izgori.
Dope_Man

#3638 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Stari vic, samo je islo originalno (bar kako sam ga ja cuo davno) sa poplavom gdje tri puta nailazi camac.
belfy

#3639 Re: Ateizam

Post by belfy »

Smrcak15 wrote:
belfy wrote: dovoljno sam ostrouman da vidim da si izrezao upravo onaj dio koji je kontradiktoran da bi pitao sljedece pitanje. necemo tako Smrle. jesi mi drag, ali nemoj misliti da sam budala, tako ti Boga. ti meni na moje pitanje odgovaras drugim samo da bi skrenuo pricu. budi covjek prije svega, pa citiraj cijeli moj post i daj svoj odgovor na ono sto pitam, onda cu ja tebi. tako je posteno, zar ne?

i eto me opet u pravu. ti nastavljas pricu na drugi kolosijek bez da si odgovorio na pitanje, bas kako sam i rekao iznad. cega te strah Smrle? budi covjek pa lijepo citiraj cijeli moj post i daj odgovor. samo sam citirao ono sto si sam rekao i postavio. najteze protiv sebe, jel tako?
belfy

#3640 Re: Ateizam

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote: samo da ovo izdvojim za poslije. vecera je najbolja uz dezert.
Lahko je tebi izdvojiti kad si se uhljebio.
Kako je opet to proteklo ja bih opet to pitanje izdvojio, kao i i ono kako nisi falsificirao post kao što tvrdiš, kad si od moda bio opomenut?
pominjes stvari koje su se davno desile i davno objasnjene. ne znam zasto volis zivjeti u proslosti. ako ti to odgovara, ja ti ne mislim proturjeciti... samo sakupljam dijelove koji ovako frisko izidju. tako je i Poslanik sakupljao, pa onda objavio. ja cu probati nesto slicno... ;-)
L u c i f e r

#3641 Re: Ateizam

Post by L u c i f e r »

Image

:oops:
arzuhal

#3642 Re: Ateizam

Post by arzuhal »

:sad:
Raigor Stonehoof

#3643 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

jel mora kompenzacija biti ovjerena sa obje strane :lol:
Smrcak15

#3644 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

evo ga, prvi dio serije brojcanih cuda Kur'ana izasao na youtube, ovo smo zajednickim snagama uradili, ja dostavljao materijale i nalaze, arapska Muhadith organizacija iz Dubaija analizirala i uradila prvi dio od 3 ukupno planirana dijela sto se planiraju uraditi u skorije vrijeme. Poslije ce krenuti finansijska promocija na facebooku gdje ce hiljadama ljudi biti dostupno kad se plati promocija.

uzivajte u carima Kur'anski brojcanih cuda :D
belfy

#3645 Re: Ateizam

Post by belfy »

Smrcak15 wrote:evo ga, prvi dio serije brojcanih cuda Kur'ana izasao na youtube, ovo smo zajednickim snagama uradili, ja dostavljao materijale i nalaze, arapska Muhadith organizacija iz Dubaija analizirala i uradila prvi dio od 3 ukupno planirana dijela sto se planiraju uraditi u skorije vrijeme. Poslije ce krenuti finansijska promocija na facebooku gdje ce hiljadama ljudi biti dostupno kad se plati promocija.

na temi Ateizam... nece niko ni primjetiti garant. ;-) dobro je da si nas obavijestio.
L u c i f e r

#3646 Re: Ateizam

Post by L u c i f e r »

arzuhal wrote::sad:
:D

:pasamoj:
HardcoreMX

#3647 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Sve prazno, nisi napisao nijedan koji je, zato je on sad.
SamoVasGledam

#3648 Re: Ateizam

Post by SamoVasGledam »

Smrcak15 wrote:evo ga, prvi dio serije brojcanih cuda Kur'ana izasao na youtube, ovo smo zajednickim snagama uradili, ja dostavljao materijale i nalaze, arapska Muhadith organizacija iz Dubaija analizirala i uradila prvi dio od 3 ukupno planirana dijela sto se planiraju uraditi u skorije vrijeme. Poslije ce krenuti finansijska promocija na facebooku gdje ce hiljadama ljudi biti dostupno kad se plati promocija.

Proverio sam prvih 10 tačaka koristeći - http://www.searchtruth.com/search.php

I od svih tih tačaka jedino je 8. tačka koja je valjda i najbesmislenija i najsmešnija istinita.

Sutra ili prekosutra ću proveriti i ostale, pa ću staviti ovde rezultate pretrage.
aurora313

#3649 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

...
Last edited by aurora313 on 11/04/2017 01:47, edited 1 time in total.
aurora313

#3650 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

SamoVasGledam wrote:...Sutra ili prekosutra ću proveriti i ostale, pa ću staviti ovde rezultate pretrage.
Nemaš šansu jer je jača Smrčkova naučna grupa iz Dubaija. :)

Nego Smrčak, đžehenem iliti tvoje jahannam ili jevrejsko gehinnom.

Malo prokopaj odakle u Kuranu ovaj izraz.
Post Reply