apsidejzi wrote:
Kme, kme, kme
Lista je jasna i nedvosmislena. Nisam je pravio ja, niti je pravljena od nekog vjernickog izvora pa da bude pristrasna. Takva je kakva je a imena koja se pojavljuju na listi i brojke zrtava koje se pojavljuju su daleko vece nego sto ovih sto ubijaju u ime Boga. ISIS jeste zao i naopak, jeste brutalan i jeste u ime islama. Ja to ne opovrgavam jer se to ne moze opovrgnuti. Ne slazem se naravno sa njihovim tumacenjem islama ali sta je tu je. On cita iste ajete kao i ja i on ih tumaci na svoj nacin a ja na svoj.
Isto vazi i za ateizam. Ti si mozda normalna osoba koja nece prevariti drugoga iako zna da nikada nece ni pred kim odgovarati a ne ocekuje odgovornost nakon smrti ali to ne znaci da ce i drugi ateisti slijediti tvoj primjer.
Evo ti lista koju je napravio daily mail i na toj listi imas jednog ili dvojicu ljudi koji se direktno mogu vezati za religiju. Svi ostali su sekularisticki drzavnici koji su bili blizi ateizmu. Staljin, Tito, Mao Zedong... sta ti imam nabrajati. Otvori link i sam se uvjeri.
I sad imamo istu problematiku kao i sa ISIS-om: I ja i oni citamo iste ajete ali ih drugacije tumacimo. Eh isto tako, i ti ali i Staljin ne vjerujete u istog Boga ali je vase tumacenje tog zakljucka drasticno drugacije. Ti se mozda i dalje pridrzavas odredjene moralnosti ali to ne primorava Staljina da bude poput tebe. To uopste nije zakljucak na kojeg ja ciljam. Zakljucak na kojeg ja ciljam veze se za potencijal teizma i ateizma. Ateizam ima veci potencijal da proizvede masovne ubice i zlocince jer je apsolutno protiv bilo kakve moralne vertikale a osim nejasnih zakljucaka nema nista konkretno ni za moralnu horizontalu.
Ovaj link je DOKAZ da se ateizam na zalost nije zadrzao samo na potencijalu nego ga je i realizirao. Svaki oblik tvog pokusaja omalovazavanja toga kroz upotrebu ad hominema prema meni je samo: kme, kme, kme.
Prvo, nemoj da lažeš da je u pitanju upotreba ad hominema jer znaš dobro šta si pisao (sve to ima debele veze sa svim ovim, što eliminira podvalu da je u pitanju ad hominem), a znaju i drugi kakve si izljeve mržnje prema ateistima upravo ti imao a ovo je samo tvoj nastavak u stilu Fatmira Alispahića.
Sad, u pravu donekle i jesi.
Dalje, ovo boldovano, ko ti kaže da se navedeni mogu vezati direktno za ateizam? Što se tiče samih istraživanja, moglo bi se popričati tu o svačem nečem počevši od metodologije, uzorka, namjera itd. Isto tako, vrlo lako možeš naći istraživanje koje govori suprotno od ovoga što je izneseno u ovom istraživanju. Ovo što ti radiš je ciljana zloupotreba. Vidiš npr. ovo
http://www.nairaland.com/121066/predomi ... west-crime. Pa se još uz ovo može izvući i rat 92-95 pa likovi poput Ratka Mladića itd.
Ateizam ima veci potencijal da proizvede masovne ubice i zlocince jer je apsolutno protiv bilo kakve moralne vertikale a osim nejasnih zakljucaka nema nista konkretno ni za moralnu horizontalu.
Eh ovdje si se malo više prešao i zažmirio na svašta nešto. Ako kažeš da je ateizam realizirao svoj potencijal, onda ga je realizirala i religija. Podrška nekoj svemogućoj moralnoj vertikali ne garantuje ništa, moralna vertikala neće spriječiti zločinca da bude zločinac ako zločinac sam sebi interpretira da ga ta moralna vertikala podržava u tim zločinima, i to na način da on sebi te zločine predstavlja kao npr. ''borbu na Božijem putu''. Primjer su ti i ISIL-ovci koji su uvjereni da ono što oni rade Bog podržava.
Također, i Bog kao određivač morala je problematičan. Vjernici kontinuirano zaboravljaju da oni religiju prakticiraju prije svega po NEČIJEM TUMAČENJU iste, pa ako je po nečijem tumačenju nešto grijeh a po necijem nije, šta onda prihvatiti? Za Islam postoji nešto što se zove tefsir, a postoje i pravne škole koje svašta nešto tumače drugačije. I tu dodje do podjele medju ljudima gdje npr. ISIL-ovci po tebi ne prakticiraju islam ispravno isto kao sto ti po njima ne prakticiras islam ispravno.
Dalje, u Islamu, šanse za džennet postoje samo ukoliko si musliman tj. vjeruješ u Allaha i da je jedina prava vjera Islam, u protivnom te čeka džehennem makar učinio najviše dobra na cijelom svijetu. Tjera te da se ponašaš čisto interesdžijski, da sve što radiš radiš PRIJE SVEGA zbog vlastite guzice za koju gledaš da završi u džennetu, a ne zbog toga da bi učinio dobro djelo i nekom pomogao.
Kao što rekoh, ni religija nije ništa bolja od ateizma i po tom pitanju zločina stoji isto a faktori koji nekoga tjeraju da čini zločin
u suštini nemaju mnogo veze ni sa religijom a ni ateizmom. To je poenta cijele priče a ne tvoje hinjsko nabijanje ateistima na nos idiota poput navedenih iz tvog istraživanja.
Za razliku od tebe, ja nikada nisam zločine želio prišivati određenoj religiji ili nevjerovanju u Boga, a i branio sam na forumu vjernike u određenim napadima od ateista, a ti nikada nisi branio ateiste od vjernika.
Sama činjenica da ti prebrojavaš koliko ima kojih i da prebrojavaš mrtvace dovoljno govori o tebi i tvojim namjerama.
Čak i kada bi po nekom istraživanju zločinaca ateista bilo više, to vjernike koji su činili zločine ne čini nimalo boljim niti manje krivim a posebno ih se ne abolira.
Znaš, ne moraš u svakom ateisti odmah unaprijed vidjeti potencijalnog Staljina. Stvarno ne znam otkud takva više insistiranja u stilu Fatmira Alispahića ko je više zločina počinio.
Kad se desi jedan zločin to je tragedija, a kad se dese masovni pokolji neistomišljenika, bilo 3 hiljade ili 30 miliona, to je uz zločin onda samo statistika jer je namjera ista a to je sistematsko klanje neistomišljenika čija je jedini grijeh to što su neistomišljenici.
Ponadaću se da ćeš svariti poentu i izaći iz svog kruga mržnje.