Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Leo_alfa

#301 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Leo_alfa »

apsidejzi wrote:Ko god se borio protiv Boga zavrsio je kao mali Joža :)
Naravno ;-)

Image
apsidejzi

#302 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by apsidejzi »

Ne zelim reci da su ateisti nemoralni ljudi niti da nemaju moralnosti niti ih dovoditi u bilo kakvu vezu sa bilo kakvom negativnosti ALI ono sto se moze sa sigurnoscu tvrditi jeste da ateizam kao ideja ostavlja prostor za najveca zlodjela. Daily mail je napravio listu najvecih ubica 20 stoljeca i sta da kazem... Ima nekoliko njih koji se mogu svrstati kao vjernici ali velika vecina (pogotovo ovi sto nose najvise ljudi na dusi) su bili ateisti.

Dakle, nisu ateisti nemoralni ljudi ali ateizam otvara vrata nemoralnim ljudima da bolje dodju do izrazaja. U oba slucaja, u pitanju su nemoralni ljudi a maska koju koriste je teizam ili ateizam s tim da cinjenice pokazuju da se tokom najvecih svjetskih zlocina mnogo vise koristila maska ateizma.

http://www.dailymail.co.uk/home/moslive ... world.html
Leo_alfa

#303 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Leo_alfa »

apsidejzi wrote:Ne zelim reci da su ateisti nemoralni ljudi niti da nemaju moralnosti niti ih dovoditi u bilo kakvu vezu sa bilo kakvom negativnosti ALI ono sto se moze sa sigurnoscu tvrditi jeste da ateizam kao ideja ostavlja prostor za najveca zlodjela. Daily mail je napravio listu najvecih ubica 20 stoljeca i sta da kazem... Ima nekoliko njih koji se mogu svrstati kao vjernici ali velika vecina (pogotovo ovi sto nose najvise ljudi na dusi) su bili ateisti.

Dakle, nisu ateisti nemoralni ljudi ali ateizam otvara vrata nemoralnim ljudima da bolje dodju do izrazaja. U oba slucaja, u pitanju su nemoralni ljudi a maska koju koriste je teizam ili ateizam s tim da cinjenice pokazuju da se tokom najvecih svjetskih zlocina mnogo vise koristila maska ateizma.

Nisam rasista, ali...
Nemam nista protiv homoseksualaca, ali...
Ne kazem da zene ne trebaju imati jednaka prava s muskarcima, ali...
Pa onda slijedi poenta koja pokazuje suprotno ili koja nije uopste povezana sa samim pocetkom. Ateizam niti "otvara" niti "zatvara" bilo kakva vrata, jednostavno ne moze preuzeti odgovornost za nesto s cim nije povezan. Religija je povezana sa moralom jer pokusava da ga kreira pa se zbog toga osnovano dovodi u vezu s odredjenim krsenjima morala (preciznije zlocinima) pocinjenim u njeno ime. Od ateizma se pokusava napraviti kopija ovog slucaja, medjutim ateizam s tim nema veze jer sam po sebi i ne moze imati veze s tim.
Totalno pogresno postavljene stvari. Ateizam "dozvoljava" da covjek bude slikar, pusti brkove, ubije, spasi, bude nemaran i lijen, ofarba kosu, napije se, da zatrudni, pobaci... mozes napisati bilo sta, pa onda traziti potvrde i primjere, a nikakve veze jedno s drugim nema u startu jer se ateizam ne bavi time.
Takodje "maska ateizma" u objasnjenju kako pises nema smisla. Ukoliko osoba ne vjeruje u postojanje boga ta osoba je ateista, bez obzira da li je pored toga i zlocinac ili ne.
Lopov-eliminator

#304 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Lopov-eliminator »

Leo_alfa wrote:
apsidejzi wrote:Ne zelim reci da su ateisti nemoralni ljudi niti da nemaju moralnosti niti ih dovoditi u bilo kakvu vezu sa bilo kakvom negativnosti ALI ono sto se moze sa sigurnoscu tvrditi jeste da ateizam kao ideja ostavlja prostor za najveca zlodjela. Daily mail je napravio listu najvecih ubica 20 stoljeca i sta da kazem... Ima nekoliko njih koji se mogu svrstati kao vjernici ali velika vecina (pogotovo ovi sto nose najvise ljudi na dusi) su bili ateisti.

Nisam rasista, ali...
Nemam nista protiv homoseksualaca, ali...
Ne kazem da zene ne trebaju imati jednaka prava s muskarcima, ali...
Upravo to. Ovaj prvi dio rečenice bude ono u fazonu da se odmah ogradi pa onda attack.
Lopov-eliminator

#305 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Satra se ti umotavajući u celofan a sve da bi provukao već poznatu tezu ateofoba o moralnoj inferiornosti ateista. Znaš, religija po pitanju morala nije ništa dalje dobacila a ni "religijski" moral se u praksi nije ni po čemu pokazao nešto superioran.
apsidejzi

#306 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by apsidejzi »

Istina i cinjenice bole. Znam. Primite moje saucesce.
Lopov-eliminator

#307 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

apsidejzi wrote:Istina i cinjenice bole. Znam. Primite moje saucesce.
Znas da istina i cinjenice bole ocito iz vlastitih iskustva koje si dozivio kad su tvoji kvaziargumenti demontirani.

Pokusaji podmetanja poput tvojih ne bole, ono sto boli je mrznja koju ti i tebi slicni osjecate prema drugim i drugacijim od sebe a pod takvim mentalitetom je cijeli Balkan.

Pokusao si podmetnuti, nije ti uspjelo, svjestan si da ne mozes demantirati cinjenicu da tzv. religijski moral nije nista dalje dobacio. Vidio si da si u ranijim raspravama samo fasovao pa se sad mudro izvlacis.
apsidejzi

#308 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by apsidejzi »

Lopov-eliminator wrote:
apsidejzi wrote:Istina i cinjenice bole. Znam. Primite moje saucesce.
Znas da istina i cinjenice bole ocito iz vlastitih iskustva koje si dozivio kad su tvoji kvaziargumenti demontirani.

Pokusaji podmetanja poput tvojih ne bole, ono sto boli je mrznja koju ti i tebi slicni osjecate prema drugim i drugacijim od sebe a pod takvim mentalitetom je cijeli Balkan.

Pokusao si podmetnuti, nije ti uspjelo, svjestan si da ne mozes demantirati cinjenicu da tzv. religijski moral nije nista dalje dobacio. Vidio si da si u ranijim raspravama samo fasovao pa se sad mudro izvlacis.
Kme, kme, kme :)

Lista je jasna i nedvosmislena. Nisam je pravio ja, niti je pravljena od nekog vjernickog izvora pa da bude pristrasna. Takva je kakva je a imena koja se pojavljuju na listi i brojke zrtava koje se pojavljuju su daleko vece nego sto ovih sto ubijaju u ime Boga. ISIS jeste zao i naopak, jeste brutalan i jeste u ime islama. Ja to ne opovrgavam jer se to ne moze opovrgnuti. Ne slazem se naravno sa njihovim tumacenjem islama ali sta je tu je. On cita iste ajete kao i ja i on ih tumaci na svoj nacin a ja na svoj.

Isto vazi i za ateizam. Ti si mozda normalna osoba koja nece prevariti drugoga iako zna da nikada nece ni pred kim odgovarati a ne ocekuje odgovornost nakon smrti ali to ne znaci da ce i drugi ateisti slijediti tvoj primjer. Evo ti lista koju je napravio daily mail i na toj listi imas jednog ili dvojicu ljudi koji se direktno mogu vezati za religiju. Svi ostali su sekularisticki drzavnici koji su bili blizi ateizmu. Staljin, Tito, Mao Zedong... sta ti imam nabrajati. Otvori link i sam se uvjeri.

I sad imamo istu problematiku kao i sa ISIS-om: I ja i oni citamo iste ajete ali ih drugacije tumacimo. Eh isto tako, i ti ali i Staljin ne vjerujete u istog Boga ali je vase tumacenje tog zakljucka drasticno drugacije. Ti se mozda i dalje pridrzavas odredjene moralnosti ali to ne primorava Staljina da bude poput tebe. To uopste nije zakljucak na kojeg ja ciljam. Zakljucak na kojeg ja ciljam veze se za potencijal teizma i ateizma. Ateizam ima veci potencijal da proizvede masovne ubice i zlocince jer je apsolutno protiv bilo kakve moralne vertikale a osim nejasnih zakljucaka nema nista konkretno ni za moralnu horizontalu.

Ovaj link je DOKAZ da se ateizam na zalost nije zadrzao samo na potencijalu nego ga je i realizirao. Svaki oblik tvog pokusaja omalovazavanja toga kroz upotrebu ad hominema prema meni je samo: kme, kme, kme.
Lopov-eliminator

#309 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

apsidejzi wrote: Kme, kme, kme :)

Lista je jasna i nedvosmislena. Nisam je pravio ja, niti je pravljena od nekog vjernickog izvora pa da bude pristrasna. Takva je kakva je a imena koja se pojavljuju na listi i brojke zrtava koje se pojavljuju su daleko vece nego sto ovih sto ubijaju u ime Boga. ISIS jeste zao i naopak, jeste brutalan i jeste u ime islama. Ja to ne opovrgavam jer se to ne moze opovrgnuti. Ne slazem se naravno sa njihovim tumacenjem islama ali sta je tu je. On cita iste ajete kao i ja i on ih tumaci na svoj nacin a ja na svoj.

Isto vazi i za ateizam. Ti si mozda normalna osoba koja nece prevariti drugoga iako zna da nikada nece ni pred kim odgovarati a ne ocekuje odgovornost nakon smrti ali to ne znaci da ce i drugi ateisti slijediti tvoj primjer. Evo ti lista koju je napravio daily mail i na toj listi imas jednog ili dvojicu ljudi koji se direktno mogu vezati za religiju. Svi ostali su sekularisticki drzavnici koji su bili blizi ateizmu. Staljin, Tito, Mao Zedong... sta ti imam nabrajati. Otvori link i sam se uvjeri.

I sad imamo istu problematiku kao i sa ISIS-om: I ja i oni citamo iste ajete ali ih drugacije tumacimo. Eh isto tako, i ti ali i Staljin ne vjerujete u istog Boga ali je vase tumacenje tog zakljucka drasticno drugacije. Ti se mozda i dalje pridrzavas odredjene moralnosti ali to ne primorava Staljina da bude poput tebe. To uopste nije zakljucak na kojeg ja ciljam. Zakljucak na kojeg ja ciljam veze se za potencijal teizma i ateizma. Ateizam ima veci potencijal da proizvede masovne ubice i zlocince jer je apsolutno protiv bilo kakve moralne vertikale a osim nejasnih zakljucaka nema nista konkretno ni za moralnu horizontalu.

Ovaj link je DOKAZ da se ateizam na zalost nije zadrzao samo na potencijalu nego ga je i realizirao. Svaki oblik tvog pokusaja omalovazavanja toga kroz upotrebu ad hominema prema meni je samo: kme, kme, kme.
Prvo, nemoj da lažeš da je u pitanju upotreba ad hominema jer znaš dobro šta si pisao (sve to ima debele veze sa svim ovim, što eliminira podvalu da je u pitanju ad hominem), a znaju i drugi kakve si izljeve mržnje prema ateistima upravo ti imao a ovo je samo tvoj nastavak u stilu Fatmira Alispahića.

Sad, u pravu donekle i jesi.

Dalje, ovo boldovano, ko ti kaže da se navedeni mogu vezati direktno za ateizam? Što se tiče samih istraživanja, moglo bi se popričati tu o svačem nečem počevši od metodologije, uzorka, namjera itd. Isto tako, vrlo lako možeš naći istraživanje koje govori suprotno od ovoga što je izneseno u ovom istraživanju. Ovo što ti radiš je ciljana zloupotreba. Vidiš npr. ovo http://www.nairaland.com/121066/predomi ... west-crime. Pa se još uz ovo može izvući i rat 92-95 pa likovi poput Ratka Mladića itd.
Ateizam ima veci potencijal da proizvede masovne ubice i zlocince jer je apsolutno protiv bilo kakve moralne vertikale a osim nejasnih zakljucaka nema nista konkretno ni za moralnu horizontalu.
Eh ovdje si se malo više prešao i zažmirio na svašta nešto. Ako kažeš da je ateizam realizirao svoj potencijal, onda ga je realizirala i religija. Podrška nekoj svemogućoj moralnoj vertikali ne garantuje ništa, moralna vertikala neće spriječiti zločinca da bude zločinac ako zločinac sam sebi interpretira da ga ta moralna vertikala podržava u tim zločinima, i to na način da on sebi te zločine predstavlja kao npr. ''borbu na Božijem putu''. Primjer su ti i ISIL-ovci koji su uvjereni da ono što oni rade Bog podržava.

Također, i Bog kao određivač morala je problematičan. Vjernici kontinuirano zaboravljaju da oni religiju prakticiraju prije svega po NEČIJEM TUMAČENJU iste, pa ako je po nečijem tumačenju nešto grijeh a po necijem nije, šta onda prihvatiti? Za Islam postoji nešto što se zove tefsir, a postoje i pravne škole koje svašta nešto tumače drugačije. I tu dodje do podjele medju ljudima gdje npr. ISIL-ovci po tebi ne prakticiraju islam ispravno isto kao sto ti po njima ne prakticiras islam ispravno.

Dalje, u Islamu, šanse za džennet postoje samo ukoliko si musliman tj. vjeruješ u Allaha i da je jedina prava vjera Islam, u protivnom te čeka džehennem makar učinio najviše dobra na cijelom svijetu. Tjera te da se ponašaš čisto interesdžijski, da sve što radiš radiš PRIJE SVEGA zbog vlastite guzice za koju gledaš da završi u džennetu, a ne zbog toga da bi učinio dobro djelo i nekom pomogao.

Kao što rekoh, ni religija nije ništa bolja od ateizma i po tom pitanju zločina stoji isto a faktori koji nekoga tjeraju da čini zločin u suštini nemaju mnogo veze ni sa religijom a ni ateizmom. To je poenta cijele priče a ne tvoje hinjsko nabijanje ateistima na nos idiota poput navedenih iz tvog istraživanja.

Za razliku od tebe, ja nikada nisam zločine želio prišivati određenoj religiji ili nevjerovanju u Boga, a i branio sam na forumu vjernike u određenim napadima od ateista, a ti nikada nisi branio ateiste od vjernika.

Sama činjenica da ti prebrojavaš koliko ima kojih i da prebrojavaš mrtvace dovoljno govori o tebi i tvojim namjerama.

Čak i kada bi po nekom istraživanju zločinaca ateista bilo više, to vjernike koji su činili zločine ne čini nimalo boljim niti manje krivim a posebno ih se ne abolira. Znaš, ne moraš u svakom ateisti odmah unaprijed vidjeti potencijalnog Staljina. Stvarno ne znam otkud takva više insistiranja u stilu Fatmira Alispahića ko je više zločina počinio.

Kad se desi jedan zločin to je tragedija, a kad se dese masovni pokolji neistomišljenika, bilo 3 hiljade ili 30 miliona, to je uz zločin onda samo statistika jer je namjera ista a to je sistematsko klanje neistomišljenika čija je jedini grijeh to što su neistomišljenici.

Ponadaću se da ćeš svariti poentu i izaći iz svog kruga mržnje.
Rajvosa84

#310 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Rajvosa84 »

Mislim da ste skrenuli sa teme. Tema je "Ateizam - mudre misli i tekstovi". Ova rasprava pripada na temu o ateizmu na drugom pdfu.

Btw. imam štošta napisati povodom tvrdnje:
Ateizam ima veci potencijal da proizvede masovne ubice i zlocince jer je apsolutno protiv bilo kakve moralne vertikale a osim nejasnih zakljucaka nema nista konkretno ni za moralnu horizontalu.
To jednostavno nije tačno. Molim moderatora da ovu diskusiju prebaci na odgovorajuću temu. Ne bih ovdje da zatrpavam off topic.
dustaban

#311 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by dustaban »

Rajvosa84 wrote: Molim moderatora da ovu diskusiju prebaci na odgovorajuću temu. Ne bih ovdje da zatrpavam off topic.
Ovo @apsidejzijevo smece nek prabaci dze hoce samo ne na "moju" temu!
:mrgreen:
nasa

#312 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by nasa »

Ova tema nije predvidjena za neku siru diskusiju tako da @apsidejzi, imas niz drugih tema gdje se moze raspravljati s ateistima...
GAU8

#313 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by GAU8 »

Image
GAU8

#314 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by GAU8 »

Image
Ludzak

#315 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Ludzak »

aa najviše nedjela i ubijstava su učinjeni od strane religisjskih fanatika. Kakvi ateisti, kakvi bakrači, ne izmišljaj !!
Ja mislim da ni Staljin, ni Hitler ukupno nisu pobili kao što su vjerski fanatici pobili. Započni prvo od 1. Križarskog rata pa krene na dalje.
GAU8

#316 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by GAU8 »

Image
GAU8

#317 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by GAU8 »

Image
GAU8

#318 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by GAU8 »

Image
GAU8

#319 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by GAU8 »

Image
Ludzak

#320 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Ludzak »

I ateisti imaju vrlo mudre izreke.
Čitajte ovo vjernici !! :evil:
Kikibombona

#321 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Kikibombona »

Ovaj eng medij uopste nije antikomunisticki raspolozen i pristrasan. Zlocini komunista se niposto ne preuvelicavaju. Ne vidim nesto na listi ubice poput Dzordz Busa i Toni Blera itd. Koji supljak i neoliberalna propaganda protiv starih neprijatelja. Gdje je na listi genocid nad Indijancima i Aboridzinima, gdje su na listi zlocini kolonijalnih sila? Gdje je genocid nad Armencima? Cirkus.
fatamorgana

#322 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by fatamorgana »

Evo jedna mudroateistiĆka misao na sabahu:

Religijo, i Bogu si teška! :lol:
GAU8

#323 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by GAU8 »

Image
GAU8

#324 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by GAU8 »

Image
aurora313

#325 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by aurora313 »

apsidejzi wrote: Evo ti lista koju je napravio daily mail i na toj listi imas jednog ili dvojicu ljudi koji se direktno mogu vezati za religiju. Svi ostali su sekularisticki drzavnici koji su bili blizi ateizmu. Staljin, Tito, Mao Zedong... sta ti imam nabrajati. Otvori link i sam se uvjeri...
Kakva bolan statistika. Pa daj da oduzmemo sve te nabrojane pa da se vratimo par hiljada godina unatrag i počnemo da bilježimo sve grozote koje su prouzrokovali oni vladari u istoriji koji su u nešto vjerovali—a to su naravno definitivno bili svi do jednog jer kontra dokaza nemamo—pa ćeš dobiti interesantniju sliku.

Statistike isto tako kažu da ako neko ima jednu cipelu na nozi, da je 50 procenata obučen.
Post Reply