Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dope_Man

#2751 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Ja nisam na to nigdje pristao Smrle. Ti mozda imas svoju kopiju ugovora gdje ti bog definise uslove zivota na Zemlji dok si jos bio spermatozoid, pa si potpisao da zelis takav zivot, a zauzvrat ces bas ti biti taj spermatozoid koji ce doci do cilja. Ja, ponavljam, taj ugovor koji spominjes vec nekoliko puta na forumu, nemam. Jel ima negdje sluzba kojoj se mogu obratiti da mi daju kopiju iz arhive?

I hvala za izbjegavanje da i pokusas objasniti kako je ''milost'' stvoriti nesto samo da bi ti se molilo, jasno je da ni sam nemas pojma kako bi se tu izvukao pa samo nastavljas slije ponavljati ''to je milost, to je milost'', kao sto si i za sve nelogicnosti na temi u raju ponavljao ''ali bice dobro, bice svega''. Zaista se u mnogo trenutaka vidi tvoja ogranicenost da razmisljas o takvim temama. Da li je problem ogranicenosti tvojih kognitivnih kapaciteta, ili tvog znanja koje je iskljucivo bazirano na jednoj knjizi mitova iz bronzanog doba, u to necu ulaziti.

I s obzirom da ti je mrsko bilo sta o nauci procitati, evo ja cu biti fer pa ti sazeti sta je Zimbardov eksperiment. Stavio je psihicki zdrave i stabilne osobe u kopiju zatvora u podrumu fakulteta. Jedna grupa su bili cuvari, druga zatvorenici. Vec nakon par dana, iako su svi oni znali da su u eksperimentu, i da se sve promatra, su poceli belaji jer su se svi uzivjeli u svoje uloge. Dakle postojanje kamere je bilo nebitno, ljudi su se ponasali sasvim prirodno kako bi se u takvim uvjetima ponasali i bez kamere. Eto zasto si fulio poentu sa kamerom. Uostalom, bog koji se toliko danas krije nije imao problema da razna cuda cini u proslosti, bar tako pise u gore spomenutoj knjizi.. al istina, tad nije bilo kamera nit skeptika i naucnika da pokusaju ''cuda'' objasniti.
beni-bu-man

#2752 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
beni-bu-man wrote:Cisto informmativno pitam dal ima da je neko sa islama presao na krscanstvo :?

krscanstvo ne nudi nista specijalno i bolje sto Islam nema da bi se prelazilo tamo

zasto bi neko ostavio vjeru Isusa islam, da bi presao na hriscnastvo vjeru Pavla koji je imao suprotna uvjerenja od Isusa???

zasto bi neko napustio vjeru u 1 boga, da bi prihvatio 3 boga ali opet jedan 1+1+1=1, kao neko Bozansko vijece od 3 boga, koja cine uniju, tri persone bozanske koje cine uniju Bogova, pa zrtvuju jedan drugog , placu jedan drugom da ga spasi a ovaj ga ne spasi i ubije ga :-)
ali kad skontas koliko se ljudi u danasnjem svijetu drzi tog svetog trojstva
Smrcak15

#2753 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:Ja nisam na to nigdje pristao Smrle. Ti mozda imas svoju kopiju ugovora gdje ti bog definise uslove zivota na Zemlji dok si jos bio spermatozoid, pa si potpisao da zelis takav zivot, a zauzvrat ces bas ti biti taj spermatozoid koji ce doci do cilja. Ja, ponavljam, taj ugovor koji spominjes vec nekoliko puta na forumu, nemam. Jel ima negdje sluzba kojoj se mogu obratiti da mi daju kopiju iz arhive?

I hvala za izbjegavanje da i pokusas objasniti kako je ''milost'' stvoriti nesto samo da bi ti se molilo, jasno je da ni sam nemas pojma kako bi se tu izvukao pa samo nastavljas slije ponavljati ''to je milost, to je milost'', kao sto si i za sve nelogicnosti na temi u raju ponavljao ''ali bice dobro, bice svega''. Zaista se u mnogo trenutaka vidi tvoja ogranicenost da razmisljas o takvim temama. Da li je problem ogranicenosti tvojih kognitivnih kapaciteta, ili tvog znanja koje je iskljucivo bazirano na jednoj knjizi mitova iz bronzanog doba, u to necu ulaziti.

I s obzirom da ti je mrsko bilo sta o nauci procitati, evo ja cu biti fer pa ti sazeti sta je Zimbardov eksperiment. Stavio je psihicki zdrave i stabilne osobe u kopiju zatvora u podrumu fakulteta. Jedna grupa su bili cuvari, druga zatvorenici. Vec nakon par dana, iako su svi oni znali da su u eksperimentu, i da se sve promatra, su poceli belaji jer su se svi uzivjeli u svoje uloge. Dakle postojanje kamere je bilo nebitno, ljudi su se ponasali sasvim prirodno kako bi se u takvim uvjetima ponasali i bez kamere. Eto zasto si fulio poentu sa kamerom. Uostalom, bog koji se toliko danas krije nije imao problema da razna cuda cini u proslosti, bar tako pise u gore spomenutoj knjizi.. al istina, tad nije bilo kamera nit skeptika i naucnika da pokusaju ''cuda'' objasniti.
Ja nisam na to nigdje pristao Smrle. Ti mozda imas svoju kopiju ugovora gdje ti bog definise uslove zivota na Zemlji dok si jos bio spermatozoid, pa si potpisao da zelis takav zivot, a zauzvrat ces bas ti biti taj spermatozoid koji ce doci do cilja. Ja, ponavljam, taj ugovor koji spominjes vec nekoliko puta na forumu, nemam. Jel ima negdje sluzba kojoj se mogu obratiti da mi daju kopiju iz arhive?
eno ti ugovara tvog u Kuranu

Zato sto to spada u isksuenje da Bog izbrise iz sjecanja kad nam je stvorio duse, i upitao cijeli ljudski rod , jesam li vas Gospodar a svi smo mi to posvjedocili. A poslije se duse stavljaju od generacije do generacije kako se ko radja kroz vjekove i milenije. A mi se tog dogadjaja ne sjecamo jer to spada u iskusenje. Da se sjecamo tog dogadjaja nebi bilo iskusenje za nas ovdje.

Ako Bog postoji zasto ga nevidimo i necujemo glas njegov?

1. Bog kaze: Onaj koji je dao smrt i život da bi iskušao koji od vas će bolje postupati; - On je Silni, Onaj koji prašta -,
Svrha zivota na zemlji jeste da budemo iskusavani pa da nas Bog ili kazni ili nagradi na sudnjem danu, ako bi Bog se pokazao, nebi se ljudi vise mogli testirati, prestao bi test automatski, jer koga je lakse testirati kakvo je njegovo pravo lice, onoga kome je kamera skrivena i nezna za nju, ili nekoga ko zna da ima kamera negdje u blizini i cuva se sta ce reci i uraditi i onda nemozemo saznati njegovo pravo lice.

2. Kad bi Bog se pojavio, niko mu nebi smio pisnuti ili mu se protiviti jer bi se narodu strah ulio u kosti, ako bi rekao morate svi slijediti moju knjigu kuran, jer ako Bog zaprijeti paklom ko bi to smijo da mu se suprostavi. Nema necu nema nemogu, MORAS zbog silnog straha. Kakav je to test ako si pod strahom i nemozes da radis sta hoces.

3. Kad bi se Bog pokazao prestala bi djelimicno slobodna volja, jer niko nebi mogao da radi sta hoce od straha od boga, jer lakse je ateisti da radi svakakve grijehe kad nevjeruje da ima Bog i da ce odgovarati , ali kad bi se Bog pojavio i zaprijetio, onda bi se druga pjesmica pjevala. A kad nemas slobodnu volju to znaci nemozes da biras izmedju dobra i zla automatski prestaje test. A zbog testiranja smo ovdje na zemlji.

Ko god je poslat na zemlju pristao je da bude na iskusenju, ali da iskusenje bude potpuno, izbrisano iz sjecanja , da se pocne od nule.

nista ja ne izbjegajem, nego jednostavno nekad opsirnije pojasnim nekad ne

ne , nije to davanje milosti samo onima koji se mole.

Milost se daje, i kad covjek dobije uputu od boga jer je mozda radio neka dobra djela pa se bogu umilio, milost je davati milost onima koji se pokaju, milost je davati ljudima iako oni to nezasluzuju itd itd
I s obzirom da ti je mrsko bilo sta o nauci procitati, evo ja cu biti fer pa ti sazeti sta je Zimbardov eksperiment. Stavio je psihicki zdrave i stabilne osobe u kopiju zatvora u podrumu fakulteta. Jedna grupa su bili cuvari, druga zatvorenici. Vec nakon par dana, iako su svi oni znali da su u eksperimentu, i da se sve promatra, su poceli belaji jer su se svi uzivjeli u svoje uloge. Dakle postojanje kamere je bilo nebitno, ljudi su se ponasali sasvim prirodno kako bi se u takvim uvjetima ponasali i bez kamere. Eto zasto si fulio poentu sa kamerom. Uostalom, bog koji se toliko danas krije nije imao problema da razna cuda cini u proslosti, bar tako pise u gore spomenutoj knjizi.. al istina, tad nije bilo kamera nit skeptika i naucnika da pokusaju ''cuda'' objasniti
nije to isto blizi ni blizu

jer u tom experimentu se ne prijeti kaznom kao sto je dzehennem
Dope_Man

#2754 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Hebiga Smrle, pa nije Zimbardo bio milostiv kao tvoj bog da ljudima prijeti vjecnom patnjom.

Za ostalo bi bilo suvisno ponovo pisati sve logicnosti koje ti sam ne zelis da vidis, pocevsi od brisanja pamcenja nakon potpisivanja ugovora, pa nadalje.. ni najgori Hollywoodski filmovi nemaju toliko rupa u prici, i ne zahtjevaju toliko mentalne gimnastike za prihvatanje, koliko ih ima u svemu sto ti napisa o svom bogu.
Smrcak15

#2755 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:Hebiga Smrle, pa nije Zimbardo bio milostiv kao tvoj bog da ljudima prijeti vjecnom patnjom.
nerealno je biti samo milostiv a da nema se kandzija da se udari po onome koji to istinski zasluzuju, zamisli se Bog samo milostiv, i nista vise,

onda se pitas pa jeli to milostiv prema osobi koja je zla u dubini svoje duse, osoba koja recimo smo iz mrznje siluje, kolje, da bi vidio patnju na licu zrtve uzme novorodjeno dijete stane nogom na stomak izadju sva unutrica, uzme glavu bebe i otkine je pred majkutog djeteta da bi nanio bool majci.

sta mislis jeli milostiv ovakvima :-)

Allah kaze za sebe:

Knjigu objavljuje Allah, Silni i Sveznajući,
koji oprašta grijehe i prima pokajanje, koji strahovito kažnjava i obilno nagrađuje; drugog boga osim Njega nema, Njemu se sve vraća.

ovo je za mene realnosti i logika, nagradi ko zasluzuje, kazni ko zasluzuje, i gotova prica, oprosti kome zasluzuje i to je to.
zforumas

#2756 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrle, zato raja (oni sto nemaju nikakvog kontakta sa modernom civilizacijom) iz prasuma Amazonije ili nekih udaljenih otoka ne vjeruje u boga? Zasto oni nisu pripadnici Islama?
Smrcak15

#2757 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote: Za ostalo bi bilo suvisno ponovo pisati sve logicnosti koje ti sam ne zelis da vidis, pocevsi od brisanja pamcenja nakon potpisivanja ugovora, pa nadalje.. ni najgori Hollywoodski filmovi nemaju toliko rupa u prici, i ne zahtjevaju toliko mentalne gimnastike za prihvatanje, koliko ih ima u svemu sto ti napisa o svom bogu.
ja te evo ovdje izazivamm da mi predocis detaljno te rupe i argumentujes, pa ces da vidis imam li odgovor ili nemam.
Smrcak15

#2758 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:Smrle, zato raja (oni sto nemaju nikakvog kontakta sa modernom civilizacijom) iz prasuma Amazonije ili nekih udaljenih otoka ne vjeruje u boga? Zasto oni nisu pripadnici Islama?
neznam sta sve tacno ti ljudi vjeruju, ali gdje to pise da oni moraju da vjeruju u Boga po automatizmu samo sto su van modernog svijeta???
zforumas

#2759 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
zforumas wrote:Smrle, zato raja (oni sto nemaju nikakvog kontakta sa modernom civilizacijom) iz prasuma Amazonije ili nekih udaljenih otoka ne vjeruje u boga? Zasto oni nisu pripadnici Islama?
neznam sta sve tacno ti ljudi vjeruju, ali gdje to pise da oni moraju da vjeruju u Boga po automatizmu samo sto su van modernog svijeta???
Pa to ja tebe pitam Smrle, ti neke ugovore spominjes, sto znaci po defaultu mi svi imamo ugovor, nije bitno gdje smo rodjeni.
Sta je sa objavom njima, sto njih niko nije upoznao s Kur'anom? Sta ce oni na sudnjem danu?
Smrcak15

#2760 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:
Pa to ja tebe pitam Smrle, ti neke ugovore spominjes, sto znaci po defaultu mi svi imamo ugovor, nije bitno gdje smo rodjeni.
Sta je sa objavom njima, sto njih niko nije upoznao s Kur'anom? Sta ce oni na sudnjem danu?
u ugovor ti stoji da stoji da hoces da budes testiran da pa bude ili kaznjen ili nagradjen vjecnim uzivanje u zivotu u Dzennetu zavisno kako ces proci.
sve je to definisano u Islamu, sto se tice ljudi do kojih nije dosla objava , oni ce da budu testirani na sudnjem danu.
Dope_Man

#2761 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

1. Nema ugovora u Kur'anu, a procitao sam ga. Mozda je neko istrgnuo stranicu. Uostalom, ne bi imalo smisla izbrisati pamcenje, pa opet dati ugovor zar ne? Cemu onda uospte brisanje pamcenja.

2. Slazimo sebe da ovo prvo ima smisla. Dakle, stvoris bice, pokazes mu se.. i onda izbrises svo sjecanje tog bica, a ocekujes da vjeruje u tebe tek tako? OVO se zove nelogicnost, besmislenost, glupost, ludost, budalastina itd.

3. Slazimo se i da je proslo sve ovako. Svrha zivota je ''iskusavanje'', ''testiranje'' i to je potrebno bicu koje je svemocno? Potrebno mu je da uopste stvara ista, a pogotovo male ljudice koji ce mu se moliti? To je LJUDSKA osobina, LJUDSKA potreba da pokazuje nadmoc nad drugim, napisana tako jer pisci nisu mogli zamisliti svemocno bice kojem zapravo nista i ne treba, a najmanje mi. Svemocnom bicu, kako ga inace volite predstavljati, ne bi uopste trebali ni ljudi, niti univerzum, nit ista. A ocito mu treba, inace ne bi stvarao. A usput je ludi sadista koji voli da posmatra patnju.

4. Predjimo i preko toga da mu je potrebno stvaranje. Sam ''test'', odnosno zivot je besmislen s obzirom da on sve zna. Zna svaki pokret o pocetka do kraja. Nema potrebe nista testirati jer moze odmah rasporediti gdje ko pripada.

4. Kad bi se pojavio ne bi bilo suprotstavljanja, toliko je tacno samo zato sto je siledzija. Da je malo bolji vodili bi dijalog, ali ovako suprotstaviti se njemu ili Putinu ti dodje na isto. Pa povezi sa stavkom jedan gdje se pojavio pred svima i ''zamolio'' nas valjda da potpisemo ugovor u kom pristajemo na bezvezan zivot na Zemlji. Jesmo li tad imali ''slobodnu volju'' da biramo s obzirom da smo stajali pred samim tvorcem svega?

Kad malo razmislim mozda cak i jesmo, tad jos nismo imali nekoliko njegovih knjiga u kojima objavljuje koliko voli patnju, u kojima prijeti vise nego sto govori dobro.. i mi mladi, naivni, neiskvareni, pristasmo.
zforumas

#2762 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
sve je to definisano u Islamu, sto se tice ljudi do kojih nije dosla objava , oni ce da budu testirani na sudnjem danu.
I znaci, potrudio se da napravi tolika brojcana cuda, da opise pulsare, pralalene svemire, da kreira one kamuflirane zivotinje, da objasni kako je stvoren svijet....i onda mu bilo tesko da dobaci objavu i do te raje tamo...nije fer
beni-bu-man

#2763 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:
I znaci, potrudio se da napravi tolika brojcana cuda, da opise pulsare, pralalene svemire, da kreira one kamuflirane zivotinje, da objasni kako je stvoren svijet....i onda mu bilo tesko da dobaci objavu i do te raje tamo...nije fer
i ja se upravo pitam kako ce on polagati taj test a nije ga ni dobio :?
Zaitsev

#2764 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

beni-bu-man wrote:
zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:
i ja se upravo pitam kako ce on polagati taj test a nije ga ni dobio :?
Na bubicu? :D
Dozer

#2765 Re: Ateizam

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote: Kratki rezime. Ovo vrijeme je relativno, nije vječno, nije oduvijek, znači da je imalo svoj početak, znači vrijeme je nastalo, stvoreno, pokrenuto...Nemoj mješati relativno i relevantno.Irelevantno je za zatvaranje teme da li si ti ateista ili više nisi.
Jos kraci rezime - nije "ovo" vrijeme relativno, nego je vrijeme generalno relativna kategorija. Vrijeme je nas, ljudski pojam. Nas izum koji nam sluzi za raznorazna mjerenja, a pri tome - uopste ne mora biti bas ovakvo kakvim smo ga mi izmislili.
Znam da ne kontas, i nema veze. Poenta je da je vrijeme, kao pojam i jedinica mjere, relativno iz vise od jednog razloga.

Samim tim, i radi gore navedenoga, tvoja implikacija da je vrijeme oduvijek (obozavam ovaj izraz kojim se redovno sluzite, a ne znate ga objasniti :D), i da je to dokaz da je nastalo, tj. stvoreno (kako se stvara ili nastaje vrijeme?! :D), naprosto je - nonsense. Samim tim, te tvoje implikacije su irelevantne za dalju diskusiju :D
Last edited by Dozer on 28/03/2017 11:11, edited 1 time in total.
zforumas

#2766 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Sprema biologiju a test iz matematike.... :-)
beni-bu-man

#2767 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Zaitsev wrote:Na bubicu? :D
onaj uzviseni the almighty the graceful sve vidi a bubicu ne :-)
Last edited by beni-bu-man on 28/03/2017 11:08, edited 1 time in total.
Dozer

#2768 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
Poenta je sljedeca Smrle...
Ako se bog obratio svakom covjeku, kako ti tvrdis, i ako je svaki covjek njegova kreacija - zasto onda oni u prasumama Amazonije nemaju pojma o Allahu?
Zasto njima nije "spustio" jednog Muhu i da im napise svoju knjigu?
Zasto oni nemaju bogomolje?

Usput, nikad mi nisi odgovorio na pitanja...
Zasto svi vjernici danas nisu muslimani, s obzirom da je Kur'an (v. 3) zadnja "objava", a koja je bila "najavljena" i u prethodnim verzijama Windowsa (Tora - v.1, i Biblija - v.2)...?
Zasto su oni iz v.1 i v.2 pokusavali ubiti Muhu, s obzirom da im je taj 1 gazda vec "rekao" da ce im ga "poslati"?
Zasto svi nisu onda slijedili bozije zapovijedi i prihvatili v.3?
Zaitsev

#2769 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

beni-bu-man wrote:
A ima i ometače: Kiramen-Katibin... :D
beni-bu-man

#2770 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Zaitsev wrote:
beni-bu-man wrote:
A ima i ometače: Kiramen-Katibin... :D
:lol: :lol: :lol:
asurbanipal

#2771 Re: Ateizam

Post by asurbanipal »

beni-bu-man wrote:Cisto informmativno pitam dal ima da je neko sa islama presao na krscanstvo :?

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_c ... from_Islam
beni-bu-man

#2772 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

asurbanipal wrote:

:thumbup:

Svaka cast na jednostavnom odgovoru.
asurbanipal

#2773 Re: Ateizam

Post by asurbanipal »

beni-bu-man wrote:
asurbanipal wrote:

:thumbup:

Svaka cast na jednostavnom odgovoru.

Imaš ovdje i naučni rad, ako imaš vremena za čitanje :mrgreen:

https://www.academia.edu/16338087/Belie ... bal_Census
Dope_Man

#2774 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

To su sve cafirske podvale, zasto bi oni presli na drugu vjeru pored savrsene objave, i savrsene religije :nija: :nevjerujem:
beni-bu-man

#2775 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Dope_Man wrote:To su sve cafirske podvale, zasto bi oni presli na drugu vjeru pored savrsene objave, i savrsene religije :nija: :nevjerujem:
ma svaka promjena je dobra :mrgreen:
Post Reply