Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bafakkar

#226 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Bafakkar »

Pa dobro Zlokruhovic ako se ti tako osjecas, ali sta je problem da i drugi ljudi imaju slobodu da se drugacije osjecaju.

Hajmo osuditi one koji rade stetu drugima i krse pravila za koja vecina ljudi kaze da ih se treba drzati (ljudska prava). Ne moramo bojati sve istom bojom. Pa zar je moguce da je za sve zlo kriva vjera?

Zasto onda u Kini i istocnoj Aziji ne vlada blagostanje ?
zlokruhovic

#227 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by zlokruhovic »

Bafakkar wrote:Pa dobro Zlokruhovic ako se ti tako osjecas, ali sta je problem da i drugi ljudi imaju slobodu da se drugacije osjecaju.

Hajmo osuditi one koji rade stetu drugima i krse pravila za koja vecina ljudi kaze da ih se treba drzati (ljudska prava). Ne moramo bojati sve istom bojom. Pa zar je moguce da je za sve zlo kriva vjera?

Zasto onda u Kini i istocnoj Aziji ne vlada blagostanje ?
Ja monoteizam samo po navici nazivam religijom , međutim to je jedna zla dogmatična ideologija uklopljena sa duhovnošću i kvazimoralom koji počiva na iracionalnom , jer je to pravi i jedini način manipulacije s'obzirom da je tom duhovnošću i tim moralom se mogu ucenjivati ljudi.

Šta misliš zašto se krste i obrezuju deca?? , pa zato da ih markiraju na vreme kao svoje i da im od njih nema beganja , i ako počnu mislti svojom glavom i uzdignu se iznad dogmatike postaju izdajnici i prokleti , a u islamu npr.kazna je smrt.

Najveći su krivci za one "fanatike" i razne religijske ludake upravo ovi moderni razumski vernici kao što je ovaj pisac teksta koji si postavio , jer eto zbog njihovog jadnog duhovnog stanja i osetljive dušice gde je bog ljubav i tolerancija :roll: , daju vetar u leđa i prostor za PRAVE VERNIKE koji rade to što rade.

Evo npr.u Americi su to republikanci koji sa ovim zlom nisu u stanju da se izbore i prave još veće sranje jer su hrišćani svi redom gde postoje samo dva načina delovanja:

1.Većina njih kaže da je to fanatizam i zloupotreba vere , a svakavera je dobra sama po sebi.

2.Oni kao hrišćani će proglasiti islam kao lošu i terorističku religiju i naravno da će stvoriti kontraefekat gde će još više muslimana otići u ISIS i slične grupe.

Viševekovna propaganda je učinila svoje i dan danas to čini , a to je stav da je vera dobra sama po sebi a loše stvari su plod ljudske zlobe jer su ljudi zli sami po sebi a mogu biti dobri jedino ako veruju.

E pa evo im moj milokliz po čelu od mene , ja n emogu prihvatiti najgori ljudski princip ikad smišljen , a to je monoteistički princip da su ljudi zli sami od sebe(istočni greh u hrišćanstvu, i kufr u islamu) i da ih vera može spasiti od večne vatre.
Bafakkar

#228 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Bafakkar »

zlokruhovic wrote:
Najveći su krivci za one "fanatike" i razne religijske ludake upravo ovi moderni razumski vernici kao što je ovaj pisac teksta koji si postavio , jer eto zbog njihovog jadnog duhovnog stanja i osetljive dušice gde je bog ljubav i tolerancija :roll: , daju vetar u leđa i prostor za PRAVE VERNIKE koji rade to što rade.
Radi se o zeni koja je agnostik. :) Fino sam to napisao nakon citata, upravo zato sto je ovo thread o ateistickim mudrim mislima.

Zasto si ti toliko uvjeren da bi svijet bez vjernika bio bolji? Ima li neki primjer, osim sto pronalazis sve lose. Evo pitao sam te za istocnu Aziju - tamo su ateisti vecina.
zlokruhovic

#229 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by zlokruhovic »

Bafakkar wrote:
zlokruhovic wrote:
Radi se o zeni koja je agnostik. :) Fino sam to napisao nakon citata, upravo zato sto je ovo thread o ateistickim mudrim mislima.

Zasto si ti toliko uvjeren da bi svijet bez vjernika bio bolji? Ima li neki primjer, osim sto pronalazis sve lose. Evo pitao sam te za istocnu Aziju - tamo su ateisti vecina.
Bum se usral od agnosticizma rekli bi purgeri. :)

Imam primer , prosta činjenica da u ovom pluranom svetu gde bi trebalo razum i nauka biti osnovica civiliziranosti za dogmatske doktrine i ideologije nema mesta , a naročito ne one od bliskostičnih čobana od pre nekoliko hiljada godina.

Duhovnost je lična i isključivo lična stvar , i svi ljudi mogu biti duhovi sami sa sobom ako hoće , međutim religija koja ima paravan duhovnosti kaže "Hajmo svi zajedno biti na isti način duhovni i to na način kako ja to kažem".
E zato je to pogrešno i jako štetno , što i vidimo i dan danas.

Religija ništa dobro ne donosi , to je fama i ništa više jer ljudi zbog religije nisu postali ništa bolji već samo gori , a ljudskost i humanost je upravo posledica odmaka od religije.

U istočnoj Aziji ne vlada plirano i demokratsko društvo već vidovi diktature gde se obožava neka vladajuća ideologije i njene vođe , tako da je to isti milokliz kao i verske države , nema razlike uopšte.
Severna Koreja je najverksija država na svertu , ni Arabija ni Iran joj ne mogu ni prići po verskom ludilu.
S4mpion

#230 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by S4mpion »

zlokruhovic wrote: Reeligija stvara samo "fanatike" i to dve vrste:

1.To su "fanatici" licemernog i seratorskog kova kojima racijum radi selektivno.

2.To su "fanatici" iliti pravi vernici kojima racijum ne fercera uopšte jer su pravi vernici s'obizorm da su delom iracionalne doktrine.
Imam neki osjećaj da nemaš petlju ovo reći svojim ukućanima. :D
Bafakkar

#231 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Bafakkar »

zlokruhovic wrote:
Bum se usral od agnosticizma rekli bi purgeri. :)

Imam primer , prosta činjenica da u ovom pluranom svetu gde bi trebalo razum i nauka biti osnovica civiliziranosti za dogmatske doktrine i ideologije nema mesta , a naročito ne one od bliskostičnih čobana od pre nekoliko hiljada godina.

Duhovnost je lična i isključivo lična stvar , i svi ljudi mogu biti duhovi sami sa sobom ako hoće , međutim religija koja ima paravan duhovnosti kaže "Hajmo svi zajedno biti na isti način duhovni i to na način kako ja to kažem".
E zato je to pogrešno i jako štetno , što i vidimo i dan danas.

Religija ništa dobro ne donosi , to je fama i ništa više jer ljudi zbog religije nisu postali ništa bolji već samo gori , a ljudskost i humanost je upravo posledica odmaka od religije.

U istočnoj Aziji ne vlada plirano i demokratsko društvo već vidovi diktature gde se obožava neka vladajuća ideologije i njene vođe , tako da je to isti milokliz kao i verske države , nema razlike uopšte.
Severna Koreja je najverksija država na svertu , ni Arabija ni Iran joj ne mogu ni prići po verskom ludilu.
Ali vidis da dosta ateista/agnostika ne dijeli tvoje misljenje. Imam osjecaj da po toj logici ne bi trebale postojati ni politicke stranke niti bilo sta 'kolektivno'.

Koja drzava po tebi ima sistem koji je najpriblizniji tvom pojimanju kako bi to trebalo izgledati?
zlokruhovic

#232 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by zlokruhovic »

Bafakkar wrote: Ali vidis da dosta ateista/agnostika ne dijeli tvoje misljenje. Imam osjecaj da po toj logici ne bi trebale postojati ni politicke stranke niti bilo sta 'kolektivno'.

Koja drzava po tebi ima sistem koji je najpriblizniji tvom pojimanju kako bi to trebalo izgledati?
Nemoj da me zajebavaš molim te! , jel čitaš moje postove i stavove u njima??

Kolektiviteti se moraju bazirati na racionalnim osnovama i ciljevima , a moral pogotovo.

Moj stav je da sve iracionalno a naročito dogmatičnost je štetno za ljudski rod , zato ne vidim gde nađe to da ja mislim kako ništa kolektivno i političke partije ne trebaju postojati.

Nema savršenih društava ni država , sve je proces , ali vremenom uspostavljamo principe koji moraju biti neupitni a to su humanost i čuveno zlatno pravilo jer to je dobro za sve nas a ne za odabrane kao što to religija hoće i razne dogmatske ideologije samo zato što su pratioci iracionalnih priča o veličini i obećavanju iracionalnih ciljeva.
Bafakkar

#233 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Bafakkar »

zlokruhovic wrote: Nema savršenih društava ni država , sve je proces , ali vremenom uspostavljamo principe koji moraju biti neupitni a to su humanost i čuveno zlatno pravilo jer to je dobro za sve nas a ne za odabrane kao što to religija hoće i razne dogmatske ideologije samo zato što su pratioci iracionalnih priča o veličini i obećavanju iracionalnih ciljeva.
Ok, izvinjavam se na pogresnom shvatanju :)

Nego mozes li mi reci koja je drzava najmanje losa? Ne pitam za savrsenu drzavu i drustvo. Nego koja je najmanje daleko od tvog modela dobre drzave i drustva.
zlokruhovic

#234 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by zlokruhovic »

Bafakkar wrote:
zlokruhovic wrote: Nema savršenih društava ni država , sve je proces , ali vremenom uspostavljamo principe koji moraju biti neupitni a to su humanost i čuveno zlatno pravilo jer to je dobro za sve nas a ne za odabrane kao što to religija hoće i razne dogmatske ideologije samo zato što su pratioci iracionalnih priča o veličini i obećavanju iracionalnih ciljeva.
Ok, izvinjavam se na pogresnom shvatanju :)

Nego mozes li mi reci koja je drzava najmanje losa? Ne pitam za savrsenu drzavu i drustvo. Nego koja je najmanje daleko od tvog modela dobre drzave i drustva.
Evo skandinavski kalifat ženetina i pedera je ono što sasvim OK. :-D
Bafakkar

#235 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Bafakkar »

zlokruhovic wrote:
A vidi tek oko 30% ljudi ne vjeruje nikakav oblik nadnaravnog u Skandinaviji. I eto opet su OK drzava :)
zlokruhovic

#236 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by zlokruhovic »

Bafakkar wrote:
zlokruhovic wrote:
A vidi tek oko 30% ljudi ne vjeruje nikakav oblik nadnaravnog u Skandinaviji. I eto opet su OK drzava :)
I ja kad igram košarku pa promašim trojku kažem "Id' u p.m".

Kome sam se to obratio kad opsovao?? , znači opsovao sam nešto nedefinisano kao krivca za moj promašaj trojke a ne sebe u svoju ruku.
Eto ti tog nadnaravnog u šta veruju 30% Šveđana. :D
Bafakkar

#237 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Bafakkar »

zlokruhovic wrote:

Kome sam se to obratio kad opsovao?? , znači opsovao sam nešto nedefinisano kao krivca za moj promašaj trojke a ne sebe u svoju ruku.
30% ne vjeruje, ne obrnuto :)

evo Norveska recimo : 22% vjeruje u Boga, 44% u nesto nadnaravno, 29% tako ko ti odprilike...
Ali hajde da ne idemo vise u off topic.

Kao sto mnogi ovdje govore, ateisti nemaju jedinstven stav.
sigh

#238 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by sigh »

Bafakkar wrote:
zlokruhovic wrote:
30 % nije mali broj za ateiste. :)
Bafakkar

#239 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Bafakkar »

sigh wrote:
Bafakkar wrote:
zlokruhovic wrote:
30 % nije mali broj za ateiste. :)
Moja poetna je da vjernici i ateisti mogu zivjeti fino skupa - malo vise tolerancije i postovanja zajednickih vrijednosti i svima dobro. :kiss:
sigh

#240 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by sigh »

Bafakkar wrote:
Moja poetna je da vjernici i ateisti mogu zivjeti fino skupa - malo vise tolerancije i postovanja zajednickih vrijednosti i svima dobro. :kiss:
Naravno :thumbup:
zlokruhovic

#241 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by zlokruhovic »

Bafakkar wrote:
zlokruhovic wrote:

30% ne vjeruje, ne obrnuto :)

evo Norveska recimo : 22% vjeruje u Boga, 44% u nesto nadnaravno, 29% tako ko ti odprilike...
Ali hajde da ne idemo vise u off topic.

Kao sto mnogi ovdje govore, ateisti nemaju jedinstven stav.
Pa i nemaju jer kod svakog svesnog ateiste i humaniste individualizam je ono što ujedinjuje ljude , a na sindrom stada.
Pa tako ateista ima svih fela , ali bar imaju osnovnu svest o ovome.
zlokruhovic

#242 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by zlokruhovic »

Bafakkar wrote: Moja poetna je da vjernici i ateisti mogu zivjeti fino skupa - malo vise tolerancije i postovanja zajednickih vrijednosti i svima dobro. :kiss:
Netačno , ne mogu.

Sve dok vernici veruju u one gadosti iz biblije i kurana kao nepogrešive i neupitne prosto je nemoguće da oni nekog mogu tolerisati ko nije kao oni.

Mislim mogu ,ali u njima uvek čuči i čeka inkvizitor da skoči na one koji nisu kao oni čim čuju kritiku onoga što smatraju za neupitno , a to je njihova religija.

Bez svesti o dijalogu i kritici nema toleranicije , a ako mi nađeš išta u monoteizmu gde postoji prostor za kritiku ja ću reći da si u pravu , ali nisi, jer DOGMATIKA je ono što je osnova monoteizma , a sa dogmatikom nema tolerancije niti dijaloga.

Religizoni su tolerantni samo kad su umorni od tiranije i pljačke i kad treba očistiti oružje , a ne zato što zaista tako misle i to je njihov stav.
Bafakkar

#243 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Bafakkar »

zlokruhovic wrote:
Bez svesti o dijalogu i kritici nema toleranicije , a ako mi nađeš išta u monoteizmu gde postoji prostor za kritiku ja ću reći da si u pravu , ali nisi, jer DOGMATIKA je ono što je osnova monoteizma , a sa dogmatikom nema tolerancije niti dijaloga.
Moj zlokruhovicu, pa da samo znas koje kritike, razlike, argumentacije, dijalozi postoje medju i samom vjerskom ulemom. I to je kroz historiju tako. Nije to sve bas tako monolicno kako ti misis.

Odosmo mi skroz u off topic (i mojom greskom). Sad ce to NIN da sredi :zoka:
zlokruhovic

#244 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by zlokruhovic »

Bafakkar wrote:
zlokruhovic wrote:
Moj zlokruhovicu, pa da samo znas koje kritike, razlike, argumentacije, dijalozi postoje medju i samom vjerskom ulemom. I to je kroz historiju tako. Nije to sve bas tako monolicno kako ti misis.

Odosmo mi skroz u off topic (i mojom greskom). Sad ce to NIN da sredi :zoka:
Pa i ovo su mudre misli i tekstovi , tako da nije OFF. :-D

Koji dijalozi?? , ono jel prdno Muhamedov zet ili je Muhamedova strina zatvorila prozor jače nego inače?! :roll:

Ja govorim o samoj suštini dogmatike , a čim neko dogmatku uzima dogmatski svi dijalozi i kvazikritike ništa ne vrede i otpadaju u samom startu , i sve se svodi na lična mišljenja i lične savesti relgijskih velikodostojnika , ali niko ni "a" neće neće reći ni staviti upitnik na bilo koji redak svetih spisa.

Pa većinu kurana i biblije bi trebalo zabraniti kao fašističke spise ako se uzimaju kao validni u današnjici , ali eto ni ulema ni poglavari crkvi to nikad ne učiniše , a zašto nisu to nikad učinili?? , pa zato što veruju da su kompletni spisi neupitni.

I sad ja tebe pitam , jel bi ti imao srca i hrabrosti reći glasno i jasno "Odričem se svih redaka iz kurana gde se opravdava ropstvo,grozan odnos spram žena i još sijaset varvarskih detalja i da ih treba izbaciti iz islama i svetih spisa jer su jako loši i nemoralni"???

Ako si vernik mislim da ne bi to nikad uradio , tako da nemoj mi molim te govoriti kako se jadna ulema i crkvenjaci ubiše od dijaloga i kritika. :roll:
AleksoMKD

#245 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by AleksoMKD »

Image

Konacan odgovor zasto ima toliko religija :D
Leo_alfa

#246 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Leo_alfa »

Tantum religio potuit suadere malorum.
(To such heights of evil are men driven by religion/So potent was religion in impelling to evil.)
Tit Lukrecije
Leo_alfa

#247 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by Leo_alfa »

Nesto svjeze i genijalno. U tekstu stoje linkovi na jos neke zanimljive tekstove.

http://www.media.ba/bs/mediametar/nevid ... isti-u-bih
apsidejzi

#248 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by apsidejzi »

Hajmo braco jos da se osnuje kakva organizacija koja ce braniti interese ove interesne skupine (naravno uz obaveznu clanarinu koja ce doci u reviziji ovih zapovjesti) pa cemo dobiti jos jednu ideju koja se pretvorila u religiju. A kad pocnu kapati sredstva odmah ce doci i lesinari pa cemo dobiti pravovjerne i krivovjerne ateiste a mozda i neki unutrasnji sukob. Krscanima je trebalo cca 400 godina, muslimanima 40 godina a ateisti su evo nakon cetiri godine otvorenog i javnog lincovanja javnog prostora vec poceli formalizirati svoju ideju.

http://m.avaz.ba/clanak/154134/ateisti- ... zapovijedi
IcedMFEarth

#249 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by IcedMFEarth »

Hajd' se skoncentriši i pročitaj ponovo šta si napisao.
apsidejzi

#250 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi

Post by apsidejzi »

Ne svidja ti se ovo za cetiri godine, jel?
Post Reply