drug toska, ne znam sta ti znaci taj "uobicajeni ljudski pogled", jer se isti pokazao jako razlicit i od vremena kada je neko zivio, kao i gdje je rodjen. to sto si napisao zaista ne znaci nista, jer ne postoji "uobicajeni ljudski pogled". jer bi onda to generalno moralo da vazi on sjevernog do juznog pola, a isto tako kroz stoljeca, a znamo da tako nije. kako bi ti, uopste, definisao taj "uobicajeni ljudski pogled"?toska wrote: ↑27/07/2025 21:28 Evo i malo drugačiji odgovor:
Misliš da ako uzmemo samo racionalno i logiku, a izbacimo naš uobičajeni ljudski pogled, intuiciju pa i zdrav razum bez filozofiranja imamo odgovor?belfy wrote: ↑27/07/2025 06:26da, to zaista moze biti paradoks. docim, ako samo izbacis imaginarno - vjeru i ljudska objasnjava iste tog paradoksa nema i filozofija ne pada...toska wrote: ↑21/07/2025 16:55 Ja sam u prethodnoj stranici ubacio termin paradoks kada se diskutuje o slobodnoj volji.
Ti si nastavio koristiti isti, ali izgleda da ne ciljamo isto.
Čisto racionalno gledano ti si u pravu, određen je svaki naš korak, da karikiram, daleko prije nego što smo se uopšte rodili, u trenutku postanka svijeta i slobodna volja ne može postojati.
Ali...svako od nas čim se probudi zna da ga taj dan čeka dosta malih i ponekad većih odluka.
Tu pada ta filozofija jer osjećamo i znamo da slobodno odlučujemo, zdrav razum nam to govori bez nekih velikih promišljanja.
Mislim da se isto moze reći i za vjernike.
To je taj paradoks na koji sam ciljao i ne vidim način da ga čovjek ikada dokuči.
(zanemarimo sad vjeru).
Ne ide to tako jednostavno u objašnjavanju života i tih teških pitanja, racio je tu nemoćan.
niti jedan covjek na svijetu nema isti pogled na ovakve stvari isto vazi i za intuiciju... ali zdrav razum!? cuj zdrav razum kao argument... e to mi je novo. valjda, kada pricamo o ljudima, mislimo na one sa zdravim razumom...
i, ne, nigdje nisam u svom odgovoru rekao da treba izbaciti racio, nego samo vjeru. jer ona i samo ona unosi taj paradoks. evo, ako izuzmes vjeru i nekog Stvaraoca koji sve zna i koji je svemoguc, pa samim tim i pakao i raj, onda nemas problema sa paradoksima...
jer, sve i ako postoji neko vise bice onda se njega najmanje moze naci u vjerskim spisima bilo koje religije kojih je preko 6000 od kada je covjeka...
ali evo, da pojednostavim sa jednim jednostavnim pitanjem (kao uvod).
zasto nema (pa cak ni u vjerskom smislu) takvog paradoksa kada su u pitanju zivotinje?