Ateizam kao religija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
pitt

#76 Re: Ateizam kao religija

Post by pitt »

gdje je ba lejdi vise......pojeo sam i kokice i nokte cekajuci ovo :D :D :D :D : D
Arminovski

#77 Re: Ateizam kao religija

Post by Arminovski »

lady midnight wrote: arminovski,
hvala na ovom chlanku, apsolutno je fantastichan.
i to ne zato shto ukazuje na "aroganciju" bilo koga, nego zato shto religiju, te njenu ulogu u nekim istorijim procesima, kao i uticaj religije na formiranje nekih najvazhnijih premisa "sekularne misli" (poput recimo dijalektichko-materijalistichkg vidjenja istorije kao linearnog procesa, poput recimo liberalne demokratije) ocjenjuje i kontekstualizira mnogo, mnogo bolje nego bilo koja stvar koju ja u zadnje vrijeme prochitah o ovome, a chitam ih cijelo vrijeme :D i to bez ikakve trivijalizacije ili romantizacije, puno bolje ocjenjuje vzhnost i uzroke danashnjeg prisustva religije u tako velikim slojevima drushtva nego ljudi kojima se polemichki obraca.
nemam sad vremena, vecheras cu :D napraviti sazhetak teksta sa najosnovnijim tezama :D mislim da je opet vrijeme za ozbiljniju diskusiju :D :D
Molim. Super ako ti se da prevesti.
Ako se ne varam autor bi mogao biti isti kao u bbc dokumentarcu u prvom postu.

Ovo oko arogancije je moje licno misljenje mada se slicno moglo vidjeti i u dokumentarcu. Cim sam ga prvi put poslusao na youtubu kad je izasla god delusion primjetio sam jednu vrstu arogancije tipa "ja sam bolji" sto ne samo da je ruzno vec moze biti i opasno na duge staze.
Jazz_Junkie

#78 Re: Ateizam kao religija

Post by Jazz_Junkie »

Svaki ateist ce protestirati protiv ovakve klasifikacije ateizma kao ubjedjenja ili svjetonazora. Ateizam se tice individua, no ako grupa ateista sjedne zajedno i razmjenjuje znanstvena i filozofska ubjedjenja, onda govorimo o jednom dijalogu a ne religiji.
lady midnight

#79 Re: Ateizam kao religija

Post by lady midnight »

pitt wrote:gdje je ba lejdi vise......pojeo sam i kokice i nokte cekajuci ovo :D :D :D :D : D

pa shto ti mene chekash, ti valjda razumijesh engleski :D :D :D

ma zadeverala se na drugim temama... ne mogu ni ja na sve strane :D :D i jednako opshirno :D :D

al eto, potrudicu se :D
pitt

#80 Re: Ateizam kao religija

Post by pitt »

lady midnight wrote:
pitt wrote:gdje je ba lejdi vise......pojeo sam i kokice i nokte cekajuci ovo :D :D :D :D : D

pa shto ti mene chekash, ti valjda razumijesh engleski :D :D :D

ma zadeverala se na drugim temama... ne mogu ni ja na sve strane :D :D i jednako opshirno :D :D

al eto, potrudicu se :D
ma ja tebe volim citati...vise nego sve glasove sto cujem u glavi :D:D:D
Last edited by pitt on 18/03/2008 02:06, edited 1 time in total.
Pakleni

#81 Re: Ateizam kao religija

Post by Pakleni »

post deleted and reported for sexual harassment....:P
Last edited by Pakleni on 18/03/2008 02:34, edited 3 times in total.
Pakleni

#82 Re: Ateizam kao religija

Post by Pakleni »

Dawkins devotes chapter 9 to the "indoctrination" of children. He equates the religious indoctrination of children by parents and teachers in faith schools to a form of mental abuse. Dawkins wants people to cringe every time somebody speaks of a "Muslim child" or a "Catholic child", wondering how a young child can be considered developed enough to have such independent views on the cosmos and humanity's place within it. By contrast, Dawkins observes that no reasonable person would speak of a "Marxist child" or a "Tory child".
WizzardFromBOZ

#83 Re: Ateizam kao religija

Post by WizzardFromBOZ »

Pakleni wrote: By contrast, Dawkins observes that no reasonable person would speak of a "Marxist child" or a "Tory child".

you are right, mate.

esselamualejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu
maybelline

#84 Re:

Post by maybelline »

Epitop wrote:Nije mi jasno što se uvijek pokreču teme koje će na kraju rezultirati verbalnim sukobom. Ja kao vjernik ne želim nikoga "prosvijetljivati", jer znam da ja ili bilo koji čovjek ne može biti uzrok da on počne vjerovati. Mi živimo u demokratskom društvu gdje svako ima pravo na svoje mišljenje i dokle god taj neko ne ugrožava moje mišljenje meni ne smeta da li on vjeruje ili ne. Vjera ili nevjera je lični izbor i to se mora poštovati.
Tako,vala, nek je neko i ovo rekao :-D
polumasni

#85 Re: Ateizam kao religija

Post by polumasni »

Jest... osim sto religija vlada skoro svakim segmentom drustva, ne samo ovdje vec svuda... Da je cisto privatna stvar ne bi bilo problema. Kada se pocne mijesati u reforme policije, upravne odbore elektroprivrede, raspodjele drzavne imovine, pa cak i obdanista, onda postaje i moja stvar... da ne govorim o tome kada vjera daje svoje misljenje o muzici, filmu, sexu i namece svoje "morale" kroz javne medije... Ma mogao bih citavo poglavlje knjige napisati o mjestima gdje se religija petlja a ne bi trebala. U takvom sistemu vrijednosti, ateisti i "privatni vjernici" koji upraznavaju svoju vjeru na svoj privatan nacin imaju ne samo pravo vec i odgovornost da stite svoje osnovne slobode i da vrate vjeru tamo gdje pripada - u bogomolje i srca vjernika. Zivjeli.
El_comadante

#86 Re: Ateizam kao religija

Post by El_comadante »

polumasni wrote:Jest... osim sto religija vlada skoro svakim segmentom drustva, ne samo ovdje vec svuda... Da je cisto privatna stvar ne bi bilo problema. Kada se pocne mijesati u reforme policije, upravne odbore elektroprivrede, raspodjele drzavne imovine, pa cak i obdanista, onda postaje i moja stvar... da ne govorim o tome kada vjera daje svoje misljenje o muzici, filmu, sexu i namece svoje "morale" kroz javne medije... Ma mogao bih citavo poglavlje knjige napisati o mjestima gdje se religija petlja a ne bi trebala. U takvom sistemu vrijednosti, ateisti i "privatni vjernici" koji upraznavaju svoju vjeru na svoj privatan nacin imaju ne samo pravo vec i odgovornost da stite svoje osnovne slobode i da vrate vjeru tamo gdje pripada - u bogomolje i srca vjernika. Zivjeli.
I šta bi sad trebalo? da bude onako kao ateisti kažu? valjda se pita večina a večina ljudi pripada nekoj religiji. i ja imam prava isto kao i ti u ovoj državi pa zašto mi onda braniš da vjerujem?
polumasni

#87 Re: Ateizam kao religija

Post by polumasni »

Izvini Komandante, ali gdje si procitao u mom postu da ti branim da vjerujes?
kemtrejls

#88 Re: Ateizam kao religija

Post by kemtrejls »

Vjerujem da baš nismo nikli ni iz čega.
Ako bog postoji:
Zašto dozvoljava da svakog trena umiru gladna djeca?
Zašto dozvoljava krvavo razračunavanje hiljade različitih religija u njegovo ime?
Zašto jedni umiru od gladi a drugi se razmeću ogromnim bogatstvom?
Zar nije on taj koji bi trebao da bude pravedan i zar nije ljude stvorio da budu jednaki?
Zašto uvijek stradaju oni koji su najhumaniji i dobri,a oni uljezi ostaju?

Puno je još pitanja koje vjerovatno većina vas postavlja svakodnevno.
Često citiram Balaševića:"To i nije bog kojeg sam znao".
Zašto je tako slab i nemoćan kada je đavo ili šejtan u pitanju.
Meni nije dovoljan izgovor da je šejtan poslan da zavodi ljude.
Puno dobrih tema imate na http://www.galaksija.com/ pa uživajte. :?:
Risto Kuglarić

#89 Re: Ateizam kao religija

Post by Risto Kuglarić »

ne znam jel zaključena rasprava o Hitlerovim ubjeđenjima vizavi postojanja vrhovnog bića, ali evo jedan citat by the man himself, koji će možda baciti više svjetla na temu:
"The Mohammedan religion too would have been much more compatible to us than Christianity. Why did it have to be Christianity with its meekness and flabbiness..." A.H.
El_comadante

#90 Re: Ateizam kao religija

Post by El_comadante »

polumasni wrote:Izvini Komandante, ali gdje si procitao u mom postu da ti branim da vjerujes?
nisi direktno. nego religija nije samo haj u đamiju i to je to. religija je mnogo više i šire e to šire i više bi meni ti zabranio. ima mnogo primjera tako da nema potrebe da ti ih nabrajam
El_comadante

#91 Re: Ateizam kao religija

Post by El_comadante »

kemtrejls wrote:Vjerujem da baš nismo nikli ni iz čega.
Ako bog postoji:
Zašto dozvoljava krvavo razračunavanje hiljade različitih religija u njegovo ime?
Zar nije on taj koji bi trebao da bude pravedan i zar nije ljude stvorio da budu jednaki?

da bi ljude iskušao jedne pomuču drugih. a i našta bi to ličilo svakodnevno uplitanje u ljudske odluke? znaći dato nam je da sami upravljamo sobom i dijelima. kad bi to bilo uvijek korigirano onda nebi bilo slobodne volje
Risto Kuglarić

#92 Re: Ateizam kao religija

Post by Risto Kuglarić »

El_comadante wrote: da bi ljude iskušao jedne pomuču drugih. a i našta bi to ličilo svakodnevno uplitanje u ljudske odluke? znaći dato nam je da sami upravljamo sobom i dijelima. kad bi to bilo uvijek korigirano onda nebi bilo slobodne volje
e, to je mene uvijek bunilo, možda nije ni vrijeme ni mjesto, ali dozvolite mi digresiju:

Ako vjerujemo u sudbinu, a vjerujemo, osobi A je recimo suđeno da bude ubijena tad i tad od strane osobe B. E, sad, ako osoba B ima slobodnu volju to znači da ima tu, da kažemo moć da ne ubije osobu A. S druge strane, ako je osobi A suđeno... vidite gdje ovo vodi... Vjerovatno ima neko rješenje za ovo, ali ja ga do sad nisam čuo... Ali stvarno me zanima.
kemtrejls

#93 Re: Ateizam kao religija

Post by kemtrejls »

El_comadante wrote:
Ako bog postoji:

da bi ljude iskušao jedne pomuču drugih. a i našta bi to ličilo svakodnevno uplitanje u ljudske odluke? znaći dato nam je da sami upravljamo sobom i dijelima. kad bi to bilo uvijek korigirano onda nebi bilo slobodne volje
Kako može biti vjernik onaj koji nema ni hrane ni vode za sebe i za svoju djecu?
Kako može reći onaj čije dijete umire u teškim mukama od gladi:"To je božija volja."?
Kako se složiti s tim da smo samo na iskušenju i da će nagrada doći kasnije,kad se svakodnevno pržimo u vrelom ulju i okrećemo kao jagnje na žaru,dok neki pored nas uživaju sve blagodati.
Meni nije dovoljno da živim od nede da će mi "tamo" biti bolje!
Posjeti ovu stranicu http://www.galaksija.com/planeta/iz_izr ... bavlju.htm ,molim te pa mi reci gdje je tu bog?
Arminovski

#94 Re: Ateizam kao religija

Post by Arminovski »

kemtrejls wrote:
El_comadante wrote:
Ako bog postoji:

Kako može biti vjernik onaj koji nema ni hrane ni vode za sebe i za svoju djecu?
Kako može reći onaj čije dijete umire u teškim mukama od gladi:"To je božija volja."?
Kako se složiti s tim da smo samo na iskušenju i da će nagrada doći kasnije,kad se svakodnevno pržimo u vrelom ulju i okrećemo kao jagnje na žaru,dok neki pored nas uživaju sve blagodati.
Posjeti ovu stranicu http://www.galaksija.com/planeta/iz_izr ... bavlju.htm ,molim te pa mi reci gdje je tu bog?
Nekima je dovoljno. Tebi nije. Neki mogu. Ti ne mozes. Tvoj izbor. Samo nemoj gledati ruzno na one koji zu izabrali drugacije a zlo bi pripisao prije ljudima nego religiji.
Znaci... Live and let live.
kemtrejls

#95 Re: Ateizam kao religija

Post by kemtrejls »

Arminovski wrote:[
Nekima je dovoljno. Tebi nije. Neki mogu. Ti ne mozes. Tvoj izbor. Samo nemoj gledati ruzno na one koji zu izabrali drugacije a zlo bi pripisao prije ljudima nego religiji.
Znaci... Live and let live.
Nisam ti ja jarane nevjernik,nisam ja nezadovoljan sa sobom,nego ima dosta nepravde prema ljudima.
Istina je da su ljudi uzrok zla,ali to zlo se radi u božije ime.
Jesi li pogledao ove potresne slike iz Libana,osakaćena djeca u ime boga.
Izraelci vjeruju u svog boga,palestinci u svog,ubijaju jedni druge u ime njega,a zar ne bi to trebao biti jedan bog?
E to je ono što mene žulja,zašto "frajer" to ne umiješa svoje prste i nešto učini za one pravedne,ne,ne,lakše je prepustiti da sve samo teče,pa makar i ne bilo ispravno!
Patnja ljudi je ogromna,ne samo ljudi nego i životinja i svih ostalih živih bića.
Često imam osjećaj da se on naslađuje tom patnjom i zato ne djeluje!
Arminovski

#96 Re: Ateizam kao religija

Post by Arminovski »

Pa jedan Bog i jeste a zasto ne umijesa svoje prste u to direktno ja ti ne mogu reci. Moraces pitati frajera direktno. :)
No ako je tako kako stoji u knjigama da ce se sve lijepo vagom pravednom izravnati i da niko ostecen nece biti onda bi to moglo ujedno i da bude odgovor na tvoja pitanja i na stvari koje te zuljaju.
Ja mislim da smo sa ovim otisli u OT.
El_comadante

#97 Re: Ateizam kao religija

Post by El_comadante »

Risto Kuglarić wrote:
El_comadante wrote: da bi ljude iskušao jedne pomuču drugih. a i našta bi to ličilo svakodnevno uplitanje u ljudske odluke? znaći dato nam je da sami upravljamo sobom i dijelima. kad bi to bilo uvijek korigirano onda nebi bilo slobodne volje
e, to je mene uvijek bunilo, možda nije ni vrijeme ni mjesto, ali dozvolite mi digresiju:

Ako vjerujemo u sudbinu, a vjerujemo, osobi A je recimo suđeno da bude ubijena tad i tad od strane osobe B. E, sad, ako osoba B ima slobodnu volju to znači da ima tu, da kažemo moć da ne ubije osobu A. S druge strane, ako je osobi A suđeno... vidite gdje ovo vodi... Vjerovatno ima neko rješenje za ovo, ali ja ga do sad nisam čuo... Ali stvarno me zanima.
tačno međutim osoba B nezna da če ubiti do određenog momenta odnosno osoba A neče znati da če biti ubijena do tog momenta. znaći nezna se. mislim mi ljudi neznamo
El_comadante

#98 Re: Ateizam kao religija

Post by El_comadante »

kemtrejls wrote:
El_comadante wrote:
Ako bog postoji:

pa islam nije samo odo ja u đamiju i ja sam svoje uradio. naprotiv nije musliman nije vjernik onaj ko nezaradi sa sebe i svoju obitelj. onda imaš i pogrešnog tumačenja religije. svak hoče da je on najpametniji. napamet prazna priča.netrtebaš živjei u nadi nego stvarno da živiš da se trudiš da se boriš a ne da ležiš kući i govoriš meni če biti bolje tamo. trebaš ustai i krenuti našta da radiš
kemtrejls

#99 Re: Ateizam kao religija

Post by kemtrejls »

El_comadante wrote:pa islam nije samo odo ja u đamiju i ja sam svoje uradio. naprotiv nije musliman nije vjernik onaj ko nezaradi sa sebe i svoju obitelj. onda imaš i pogrešnog tumačenja religije. svak hoče da je on najpametniji. napamet prazna priča.netrtebaš živjei u nadi nego stvarno da živiš da se trudiš da se boriš a ne da ležiš kući i govoriš meni če biti bolje tamo. trebaš ustai i krenuti našta da radiš
Nisam te pitao ništa o islamu,tema je vjera,a islam nije jedina vjera.
Sinko dragi,nisam tražio da mi neko drži predavanje o vjeri.
Koliko sam ja knjiga pročitao i o islamu i o drugim religijama,koliko sam razgovora obavio i koliko pitanja postavio ne možeš ni zamisliti.
Napomena,obrati pažnju na riječi koje sam ti označio crvenom bojom!
Bog ti nalaže da vjeruješ,ali i da istražuješ,postavljajući pitanja možda i nađeš odgovor.
Ja se ne mogu zadovoljiti tek tako,ja želim da istražujem i istinski spoznam vjeru ili nevjeru u sebi.
Dosta mi je onih polupismenih koji na svakom koraku drže predavanja svakome! :evil:
Poštujem sve vjere,nije samo islam vjera,ali svi na kraju vjeruju u istog boga,samo ga nazivaju drugim imenom!
Molim te,nemoj mi ti davati savjete o vjeri i o životu!
Ako si pogledao one slike unakažene djece iz Libana i nakon toga rekao da je bog tako htio,onda si ti bolestan.
Problem je što se stavljaš samo na jednu stranu.Izraelci su to uradili vjerujući da su oni u pravu i da muslimane treba pobiti,muslimani ubijaju izraelce,i tako svakodnevno širom svijeta neko nekog ubija u ime boga.
To mene smeta,to je ono što me iritira,a ti kad pročitaš još poneku knjigicu možda ti se malo otvore vidici,vidjet ćeš da je danas vjera samo politika,a bog je nas zapostavio,nažalost i mi njega!
Pozdrav!
El_comadante

#100 Re: Ateizam kao religija

Post by El_comadante »

kemtrejls wrote:
El_comadante wrote:pa islam nije samo odo ja u đamiju i ja sam svoje uradio. naprotiv nije musliman nije vjernik onaj ko nezaradi sa sebe i svoju obitelj. onda imaš i pogrešnog tumačenja religije. svak hoče da je on najpametniji. napamet prazna priča.netrtebaš živjei u nadi nego stvarno da živiš da se trudiš da se boriš a ne da ležiš kući i govoriš meni če biti bolje tamo. trebaš ustai i krenuti našta da radiš
Nisam te pitao ništa o islamu,tema je vjera,a islam nije jedina vjera.
Sinko dragi,nisam tražio da mi neko drži predavanje o vjeri.
Koliko sam ja knjiga pročitao i o islamu i o drugim religijama,koliko sam razgovora obavio i koliko pitanja postavio ne možeš ni zamisliti.
Napomena,obrati pažnju na riječi koje sam ti označio crvenom bojom!
Bog ti nalaže da vjeruješ,ali i da istražuješ,postavljajući pitanja možda i nađeš odgovor.
Ja se ne mogu zadovoljiti tek tako,ja želim da istražujem i istinski spoznam vjeru ili nevjeru u sebi.
Dosta mi je onih polupismenih koji na svakom koraku drže predavanja svakome! :evil:
Poštujem sve vjere,nije samo islam vjera,ali svi na kraju vjeruju u istog boga,samo ga nazivaju drugim imenom!
Molim te,nemoj mi ti davati savjete o vjeri i o životu!
Ako si pogledao one slike unakažene djece iz Libana i nakon toga rekao da je bog tako htio,onda si ti bolestan.
Problem je što se stavljaš samo na jednu stranu.Izraelci su to uradili vjerujući da su oni u pravu i da muslimane treba pobiti,muslimani ubijaju izraelce,i tako svakodnevno širom svijeta neko nekog ubija u ime boga.
To mene smeta,to je ono što me iritira,a ti kad pročitaš još poneku knjigicu možda ti se malo otvore vidici,vidjet ćeš da je danas vjera samo politika,a bog je nas zapostavio,nažalost i mi njega!
Pozdrav!
svakome se može desiti pogreška u kucanju. ja samo kažem da treba raditi i da nije samo vjera obavjati osnovne dužnosti i nesmješ mi braniti da to radim jer imam pravo po Ustavu. a što se tiče ubijanja onda ti mogu reći da ljudi pogrešno tumače vjeru. kaže bin laden da ko ubije Amerikanca ulazi u đenet. to apsolutno nije tačno i za mene on nije musliman ma koliko on buso u prsa i nemoj gledati Islam kroz ljude nego što tamo piše odnosno šta se traži od tebe da odradiš.
Post Reply