Ateistička propaganda

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
seldzuk

#1 Ateistička propaganda

Post by seldzuk »

Kada se informacije upotrebljavaju, a naročito zloupotrebljavaju, svašta može ispasti. Evo jednog primjera. Kada uradite anketu, ne kažete ko su ljudi u uzorku, kakvo je društvo u kojem ste je radili, možete dokazati sve što želite. Napravite anketu u jednom društvu sa najviše ateista i naslov kao da to važi za cijeli svijet.

Istraživanje o vjeri
Više ljudi vjeruje u vanzemaljce nego u Boga
Priče o vanzemaljcima i duhovima možda nisu istinite, ali u njih vjeruju više ljudi nego u Boga, pokazalo je istraživanje o vjeri koje je objavio Daily Mail.
Od 3.000 ljudi koji su sudjelovali u istraživanju 54 posto istaknulo je kako vjeruje u Boga, dok 58 posto vjeruje u vanzemaljce i duhove.

Otkriveno je da žene više vjeruju u natprirodno od muškaraca te kako će prije nego muškarci posjetiti medija.

Gotovo četvrtina ispitanika tvrdi kako su imali paranormalno iskustvo. Oko 37 posto reklo je da su vanzemaljci i duhovi temelj njihovog sistema vjerovanja.

Početkom godine objavljeni su izvještaji Nacionalnog britanskog arhiva o svjedočanstvima ljudi koji vjeruju da su vidjeli NLO.

Između ostalog u njima se nalazi i iskustvo ribara koji je opisao da su ih vanzemaljci oteli na svoju letjelicu, ali je njegovo svjedočanstvo odbijeno zbog njegovih godina (nije objavljeno koliko je star).

Prošlogodišnje istraživanje istaknulo je u prvi plan zabrinutost zbog pada moralnih standarda, što se pripisuje sve manjem broju vjernika.
(FENA)
BSn

#2 Re: Ateistička propaganda

Post by BSn »

Ateisticka propaganda, po mom misljenju, je trenutno najjaca od svih vjerskih propagandi. Oni su nekako i najnabrijaniji kad je u pitanju ubjedjivanje drugog da nije u pravu.
Compact

#3 Re: Ateistička propaganda

Post by Compact »

Oni svoju priči stalno pričaju, ali je slabo ko čuje!
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Ateistička propaganda

Post by dr.gog »

Ja mislim da nedostaje odmjerenosti i strpljenja.Ljudi imaju pravo, i razumno je, tražiti smislena objašnjenja za svaki svjetonazor, pa tako i kršćanstvo ili islam ili "bilo šta drugo".Ja sam prije imao ružan običaj da se nerviram kad neko dovede u pitanje ispravnost mojeg svjetonazora, više nemam i drago mi je fakat...Mislim da je uvijek potrebno prići sa strpljenjem svakom , pa i najkontroverzijem stavu.Inače se udaljavamo jedni od drugih, a tu nema nafake :(
izvor

#5 Re: Ateistička propaganda

Post by izvor »

dr.gog wrote:Ja mislim da nedostaje odmjerenosti i strpljenja.Ljudi imaju pravo, i razumno je, tražiti smislena objašnjenja za svaki svjetonazor, pa tako i kršćanstvo ili islam ili "bilo šta drugo".Ja sam prije imao ružan običaj da se nerviram kad neko dovede u pitanje ispravnost mojeg svjetonazora, više nemam i drago mi je fakat...Mislim da je uvijek potrebno prići sa strpljenjem svakom , pa i najkontroverzijem stavu.Inače se udaljavamo jedni od drugih, a tu nema nafake :(
:thumbup: :thumbup:
tranquil

#6 Re: Ateistička propaganda

Post by tranquil »

Ah, propagande, kao i za sve ostalo, ima i na ateističkoj strani.

Da li je gore pomenuti tekst propaganda? Zavisi iz kog ugla se posmatra. Može biti ateistička propaganda da slavodobitno govori o tome kako je sve manje vjernika u Boga. Ali hajde da obrnemo, da li ovo isto tako može biti vjernička propaganda, da izarazi zabrinutost stanja duha u toj određenoj zajednici?

Ili jednostavno može biti podatak koji je proveden ispitivanjem i objavljen, bez nekih pozadinskih propagandnih motiva?

Da dodam, kada su u pitanju vanzemaljci, totalni sam agnostik :lol:

Kada je u pitanju ovaj komentar:
BSn wrote:Ateisticka propaganda, po mom misljenju, je trenutno najjaca od svih vjerskih propagandi. Oni su nekako i najnabrijaniji kad je u pitanju ubjedjivanje drugog da nije u pravu
E sa ovim se debelo ne slažem. Tačno je da se ateisti više čuju nego ranije, ali i dalje više na "odbrambenim" pozicijama, jer iako su svi kao eto tolerantni za druge svjetonazore, izgleda da to vrijedi samo ako su u pitanju različiti teistički svjetonazori, jer dok se vjere generalno uvažavaju međusobno puno više nego recimo prethodnih vijekova i paze da se međusobno ne vrijeđaju, svako malo dođe neko da tumači kako su ateisti moralno inferiorniji i da su više podložni grijehu i nemoralu, imaju bolje predispozicije da se "spuste na nivo životinje" itd itd (ima friška tema za to). Ako mislite da će ateisti šutjeti na te stvari, grdno se varate. Ali to nije propaganda, to je samo branjenje prava na svoj svjetonazor i njegovo javno izražavanje.

Da se razumijemo - ateističke "ofanzivne" propagande ima i te kako. Ali reći da je najjača od svih je tvrdnja koja nema veze sa istinom.

Kada mene ili nekog drugog ateistu budete vidjeli kako hodam oko džamija i crkvi i dajem ljudima ateističke brošure i držim im lekcije o tome kako nema Boga, kada budem hodao od vrata do vrata i tražio "par minuta vremena" da bih pričao o svom uvjerenju i pokušavao zbunjene građane koji ništa ne sumnjaju da prevedem na to uvjerenje, kada budem pokušavao da se rečenica "nema Boga" ugradi u udžbenike, kad bude sve to što sam nabrojao - e tada možete reći da je ateistička propaganda najjača od svih!
istocnjak

#7 Re: Ateistička propaganda

Post by istocnjak »

Kod nas je trajala od '40-tih do '90-tih nekih pedeset godina a posljedice su itekako vidljive.
JThomas

#8 Re: Ateistička propaganda

Post by JThomas »

seldzuk wrote:Kada se informacije upotrebljavaju, a naročito zloupotrebljavaju, svašta može ispasti. Evo jednog primjera. Kada uradite anketu, ne kažete ko su ljudi u uzorku, kakvo je društvo u kojem ste je radili, možete dokazati sve što želite. Napravite anketu u jednom društvu sa najviše ateista i naslov kao da to važi za cijeli svijet.
hajde sad realno, kao da novine to ne rade s apsolutno svime...a daily mirror je tabloid, nešto kao as, ozbiljne novine tako ne rade.

oni hoće tiraž, briga njih za teizam i ateizam.
HAVANA

#9 Re: Ateistička propaganda

Post by HAVANA »

BSn wrote:Ateisticka propaganda, po mom misljenju, je trenutno najjaca od svih vjerskih propagandi. Oni su nekako i najnabrijaniji kad je u pitanju ubjedjivanje drugog da nije u pravu.

Šališ se?
shuriken

#10 Re: Ateistička propaganda

Post by shuriken »

istocnjak wrote:Kod nas je trajala od '40-tih do '90-tih nekih pedeset godina a posljedice su itekako vidljive.
i onda su ostaci ostataka 50 godina napacenih vjernika pocetkom 90ih iskopali ratne sjekire i na najokrutniji moguci nacin masakrirali parsto hiljada ljudi i jos toliko obogaljili i koznakoliko silovali koristeci uglavnom predtekst borbe za svoju vjeru i svog boga u cemu su ih obilato podstrekavali vjerski sluzbenici/klerikalni sljam koji je blagoslovio artiljeriju, propovijedao da se u obrani svoje vjere i tla ne moze pociniti zlocin i nakon rata se trude da se narod ne pomiri i da se rat nastavi drugim sredstvima da bi ostvarili svoje partikularne interese, indoktrinirali djecu i u vrticima i opcenito bili na nivou srednjeg vijeka

:|
istocnjak

#11 Re: Ateistička propaganda

Post by istocnjak »

shuriken wrote:
istocnjak wrote:Kod nas je trajala od '40-tih do '90-tih nekih pedeset godina a posljedice su itekako vidljive.
i onda su ostaci ostataka 50 godina napacenih vjernika pocetkom 90ih iskopali ratne sjekire i na najokrutniji moguci nacin masakrirali parsto hiljada ljudi i jos toliko obogaljili i koznakoliko silovali koristeci uglavnom predtekst borbe za svoju vjeru i svog boga u cemu su ih obilato podstrekavali vjerski sluzbenici/klerikalni sljam koji je blagoslovio artiljeriju, propovijedao da se u obrani svoje vjere i tla ne moze pociniti zlocin i nakon rata se trude da se narod ne pomiri i da se rat nastavi drugim sredstvima da bi ostvarili svoje partikularne interese, indoktrinirali djecu i u vrticima i opcenito bili na nivou srednjeg vijeka

:|
Da upravo sam mislio na te "posljedice" to jeste zloupotrebu vjere i ljudi koji su živjeli 50 godina bez vjere ispranog mozga ateističkom propagandom. Stoga nisu ni bili sposobni da naprave razlikuju između dobra i zla niti da znaju šta je u stvari pravi smisao vjere a to je činiti dobro sebi i drugima a ne kao što su ih lagali radi svojih interesa da ubijaju druge i drugačije u ime neke njihove izmišljene vjere a to nema uopšte veze sa vjerom kao niti sa ispravnim poimanjem vjerovanja. Nažalost i ove današnje mlađe generacije su naslijedile ovaj pogrešan način života pa tako imamo dosta mladih ljudi koji uopće ne znaju šta je dobro a šta loše, kao niti to šta je haram a šta halal. Uopšte nemaju predstave niti znanja o grijehu pa se ismijavaju sa vjerom i vjernicima jer su ih tako odgojili oni koji su decenijama živjeli bez vjere.
Last edited by istocnjak on 25/11/2008 19:26, edited 2 times in total.
madner

#12 Re: Ateistička propaganda

Post by madner »

Kad valja onda je to sustina i srz, a kad ne valja onda je to zloupotreba.

Sto se tice Bosne, tih 50 bezboznih godina je bio jedan od najboljih njenih perioda.
d2

#13 Re: Ateistička propaganda

Post by d2 »

istocnjak wrote:Da upravo sam mislio na te "posljedice" to jeste zloupotrebu vjere i ljudi koji su živjeli 50 godina bez vjere ispranog mozga ateističkom propagandom.
moja nana je klanjala 5 vakata bez problema, a baka isla u crkvu redovno, za razliku od njih deda je bio komunista i slavio prvi maj, dan republike i novu godinu i niko nikome nije pravio probleme oko toga, radnja se desavala inace jos dok je tito hodao na dvije noge

meni se cini da su tebi zadnjih 15 tak godina isprali mozak ili si se rodio dovoljno kasno da se ni olimpijade ne sjecas pa te mogu šaltat kako hoce
JThomas

#14 Re: Ateistička propaganda

Post by JThomas »

i moja nana je bila pokrivena i prije rata i uvijek klanjala svih 5 namaza, i nikad ne priča o tom vremenu kao o vremenu mraka...tako da su vam te teze kojima se bacate malo i same propaganda, pogledajte malo sebe u ogledalo.

gdje je boga vam ta silna ateistička propaganda u BiH? koliko je danas situacija drukčija u odnosu na "vrijeme mraka"?
ono što ja u stvarnosti vidim jeste nešto skroz suprotno, vladavina onih koji se busaju u prsa vjerom, a čine najveći kriminal, vođe vjerskih institucija koje su zaboravile svaki drugi jezik osim jezika mržnje (osobe i institucije koje su izuzetci bivaju namjerno marginalizirani i anatemisani, kao karić, spahić, rešidović u IZ, franjevci u katoličkoj crkvi...a u SPC ih svakako gotovo nema)

a da ne govorimo koliko je do nekih viših funkcija nemoguće dogurati ako nisi vjerski podoban. u praksi je samo jedan totalitarizam zamjenio drugi, sredstva i uzusi su ostali potpuno isti, samo se temelj na koji se pozivaju promijenio, a u dosta slučajeva su to čak isti ljudi...kako je to naš dr. durmišević sa PFSA malo vulgarno, ali savršeno sumirao u jednoj rečenici, "devedesete se kleo marksom, a devedeset druge allahom"
Last edited by JThomas on 25/11/2008 19:44, edited 2 times in total.
ProbuseniDolar

#15 Re: Ateistička propaganda

Post by ProbuseniDolar »

Zaboli me i za ateisticku i za vjersku propagandu ... Nisam idiot da mi drugi namece u sta i na koji nacin da vjerujem.
istocnjak

#16 Re: Ateistička propaganda

Post by istocnjak »

JThomas wrote:i moja nana je bila pokrivena i prije rata i uvijek klanjala svih 5 namaza, i nikad ne priča o tom vremenu kao o vremenu mraka...tako da su vam te teze kojima se bacate malo i same propaganda, pogledajte malo sebe u ogledalo.

gdje je boga vam ta silna ateistička propaganda u BiH? koliko je danas situacija drukčija u odnosu na "vrijeme mraka"?
ono što ja u stvarnosti vidim jeste nešto skroz suprotno, vladavina onih koji se busaju u prsa vjerom, a čine najveći kriminal, vođe vjerskih institucija koje su zaboravile svaki drugi jezik osim jezika mržnje (osobe i institucije koje su izuzetci bivaju namjerno marginalizirani i anatemisani, kao karić, spahić, rešidović u IZ, franjevci u katoličkoj crkvi...a u SPC ih svakako gotovo nema)

a da ne govorimo koliko je do nekih viših funkcija nemoguće dogurati ako nisi vjerski podoban. u praksi je samo jedan totalitarizam zamjenio drugi, sredstva i uzusi su ostali potpuno isti, samo se temelj na koji se pozivaju promijenio, a u dosta slučajeva su to čak isti ljudi...kako je to naš dr. durmišević sa PFSA malo vulgarno, ali savršeno sumirao u jednoj rečenici, "devedesete se kleo marksom, a devedeset druge allahom"
Pa to upravo i govorim. Generacije poslije naših deda i nana su ostavile vjeru Islam i napustile namaz (molitvu). Ta generacija danas uopšte ne zna ništa o svojoj vjeri kao ni njihova djeca pa se iz neznanja ismijavaju sa vjerom i vjernicima. Dok sa druge strane imamo puno munafika koji se predstavljaju kao vjernici i onih koji su vjeru pogrešno shvatili a malo je onih koji shvataju pravi smisao vjere a to je činiti dobro sebi i drugima u ime Allaha dž.š.
JThomas

#17 Re: Ateistička propaganda

Post by JThomas »

nisu oni vjeru pogrešno shvatili, oni koji nama danas vladaju i prosipaju vjeru su jednostavno zlonamjerni zločinci i kriminalci.

nisu svi kadrovi iz SDA i IZ ni ležali u titovim kazamatima, neki su već tada bili na uticajnim pozicijama...samo su "slučajno" baš 1991. "otkrili svjetlo vjere".
istocnjak

#18 Re: Ateistička propaganda

Post by istocnjak »

JThomas wrote:nisu oni vjeru pogrešno shvatili, oni koji nama danas vladaju i prosipaju vjeru su jednostavno zlonamjerni zločinci i kriminalci.

nisu svi kadrovi iz SDA i IZ ni ležali u titovim kazamatima, neki su već tada bili na uticajnim pozicijama...samo su "slučajno" baš 1991. "otkrili svjetlo vjere".
Pa dobro sve je to jasno svi to znamo i vidimo ali ne govorimo sada o političarima več o religiji i vjeri. Svako će pjedinačno odgovarati za ono što je u toku svoga života uradio i na kraju se suočiti sa onim "Hočemo li mu halaliti?" kada mu ljudi dodju na dženazu a sve nas na kraju čeka ista pravda. Zar nije tako?
JThomas

#19 Re: Ateistička propaganda

Post by JThomas »

po naslovu, govorimo o nekoj ateističkoj propagandi...koju ja u našoj stvarnosti nikako da primijetim.

možda u nekim drugim zemljama...ali bilo gdje u svijetu će proći dosta vode ispod mosta dok ista postane jača od vjerske.
madner

#20 Re: Ateistička propaganda

Post by madner »

Pa zar je drugacije bilo u crnom dobu?
Ahmmed

#21 Re: Ateistička propaganda

Post by Ahmmed »

Ja odlično znam kako se danas živi u Bosni, jerbo u njoj živim.

Ali, sudeći po nekim postovima,čovjek bi stvarno rekao da se od 1945 do 1990 u Bosni živjelo idealno. Sve med i mlijeko tekli.
istocnjak

#22 Re: Ateistička propaganda

Post by istocnjak »

JThomas wrote:po naslovu, govorimo o nekoj ateističkoj propagandi...koju ja u našoj stvarnosti nikako da primijetim.

možda u nekim drugim zemljama...ali bilo gdje u svijetu će proći dosta vode ispod mosta dok ista postane jača od vjerske.
Pa ako je tako zašto onda na svijetu imamo veoma malo vjernika a stotine miliona onih koji nisu u vjeri?
JThomas

#23 Re: Ateistička propaganda

Post by JThomas »

velika većina ovog svijeta se ipak još uvijek izjašnjava vjernicima. svijet ima šest i po milijardi stanovnika, znaš.

(i da znaš, statistike te malo varaju, jer je veliki dio od milijardu i dvjesta miliona kineza koji žive u kini manje-više prisiljeno da se izjašnjavaju kao ateisti, što naravno nema veze sa stvarnim stanjem, a kreira veliku...ali jebiga, oni se ni ne pretvaraju da su demokrati. jedine zemlje gdje broj ateista iole prilazi broju vjernika su skandinavske, a one zajedno imaju koliko, tridesetak miliona ljudi?)
istocnjak

#24 Re: Ateistička propaganda

Post by istocnjak »

JThomas wrote:velika većina ovog svijeta se ipak još uvijek izjašnjava vjernicima. svijet ima šest i po milijardi stanovnika, znaš.

(i da znaš, statistike te malo varaju, jer je veliki dio od milijardu i dvjesta miliona kineza koji žive u kini manje-više prisiljeno da se izjašnjavaju kao ateisti, što naravno nema veze sa stvarnim stanjem, a kreira veliku...ali jebiga, oni se ni ne pretvaraju da su demokrati. jedine zemlje gdje broj ateista iole prilazi broju vjernika su skandinavske, a one zajedno imaju koliko, tridesetak miliona ljudi?)
Pa o tome ti i govorim čitavo vrijeme. Zar i mi nismo živjeli u sličnom sistemu gdje su ljudi proganjani i ubijani zbog vjere?
arzuhal

#25 Re: Ateistička propaganda

Post by arzuhal »

"Ateistička propaganda" ima hiljadu lica. O kojem pričamo?
Post Reply