Zanima me da li se netko od vas susretao sa nastarijim oblikom šifrovanja, ATBAŠ...?
Pronašla sam sljedeće:
"Atbaš je jedan od najstarijih oblika šifrovanja. Koristi hebrejski alfabet koji sadrži 22 slova i jednostavnu zamjenu slova po principu: prvo sa zadnjim, drugo sa predzadnjim, i tako redom.
Slijedi tabela zamjene sa objašnjenjima kako se slova izgovaraju. Gornja polovina tabele je ispisana od 1. do 11. slova, a donja polovina sa desne na lijevu od 12. do 22.
| A | B | G | D | H | V | Z | Ch | T | Y | K|
|Th | Sh | R | Q | Tz | P | O | S | N | M | L|
А - Alef, B - Bet, G - Gimel, D - Dalet, H - He, V - Vav, Z - Zajin, Ch - Ket, T - Tet, Y - Jod, K - Kaf
Th - Tau, Sh - Šin, R - Reš, Q - Kof, Tz - Cadk, P - Pe, О - Ajin, S - Samek, N - Nun, M - Mem, L - Lamed
Atbaš se koristi i u Bibliji. Godinama su se naučnici mučili zbog stalnog pominjanja nepoznatog grada Šušek naroda Šušekovaca. Otkriveno je da je Šušek ustvari atbašovan. Ako se uzmu slova koja se pojavljuju u hebrejskom alfabetu. ShuSheK (ovako se piše na engleskom), zamjenom se dobilo BBL. To u prijevodu sa hebrejskog znači Vavilon (eng. BaByLon). I dan danas se traži još skrivenih riječi."
- Treba mi pomoć da dešifrujem jednu "rečenicu" pomoću ATBAŠ-a a ja to ne umijem uprkos ovim objašnjenjima gore navedenim. Pa ako je netko voljan pokušati ili pak zna, cijenila bih tu pomoć. Hvala u svakom slučaju.
Poruka glasi:
"Lj SZIO HLj LO DCZJE."
Ne znam da li je bitno, ali nakon ove rečenice je napisano: "ATBAS plus 1". (Ne znam što znači ovo "plus 1" i također, moguće je da napisana rečenica sadrži negdje Š umjesto S, Č umjesto C ili Ž umjesto Z, jer sam poruku primila preko mob.)