ASTRONOMIJA
- Sanjarko
#1401 Re: ASTRONOMIJA
@toska Ako se dobro sjećam pisao tad da sadrže u sebi antimateriju ili da su veza između ovog materijskog svemira i antimaterijskog svemira i da će uzrokovati jednom veliki prasak ili mini veliki prasak tj., manje jačine veliki prasak, kad se sudare i počnu da vrše kanibalizam jedne druge kad naravno usisaju svu materiju u ovom svemiru, dobio ideju tu na osnovu tad radova kanibalizma galaksija itd.
Ne sjećam se šta sam tačno sve pisao i teoretisao o tome tad. Ovoga se sjećam. Ako mi se nije šta izgubilo od stranica jer su počele da ispadaju, a nosio sam ovu svesku veliku s debelim koricama na komisiju za primanje na osnovu sch.
Edit: Nisam ja pisao u vezi kanibalizma galaksija. Tad je se pričalo o tome na emisijama itd., o kanibalizmu i sudaru galaksija. A malo sam i ja došao na sličan zaključak tj., teoriju.
To je bilo doba Apple, Jobs-a itd. Tek krenula masovno ova smartfon i sl., tehnologija. 2007/2008 godina bila.
Ne sjećam se šta sam tačno sve pisao i teoretisao o tome tad. Ovoga se sjećam. Ako mi se nije šta izgubilo od stranica jer su počele da ispadaju, a nosio sam ovu svesku veliku s debelim koricama na komisiju za primanje na osnovu sch.
Edit: Nisam ja pisao u vezi kanibalizma galaksija. Tad je se pričalo o tome na emisijama itd., o kanibalizmu i sudaru galaksija. A malo sam i ja došao na sličan zaključak tj., teoriju.
To je bilo doba Apple, Jobs-a itd. Tek krenula masovno ova smartfon i sl., tehnologija. 2007/2008 godina bila.
- Arminovski
#1402 Re: ASTRONOMIJA
Neke od podataka bi trebao provjeriti još jednom.Ono veća od Mliječnog puta, stara milijardu godina, raste iznutra...Benjaminsky wrote: ↑02/11/2022 09:15 NAJVEĆA CRNA RUPA
Najveća crna rupa u vidljivom svemiru je S5 0014+81.
Ovo je najveća crna rupa ikad otkrivena i 40 milijardi puta je teža od našeg Sunca. Ova crna rupa ima radijus nešto manji od 119 milijardi kilometara, promjer od oko 236 milijardi kilometara. Mala crvena tačka u sredini je veličine našeg Sunčevog sistema, uključujući Plutonovu putanju. Ona ima promjer od 55.679.280.000.000.000 kilometara tj. 56 kvadriliona kilometara. Ili 1804 parseka - 5885 svjetlosnih godina. To je 5 puta veće od našeg Mliječnog puta. Ova crna rupa je stara, oko milijardu godina. A ovo je cool dio: ona je rasla iznutra sve ovo vrijeme! Unutra se može smjestiti milonn Sunčevih sistema. Zapremina mu je oko 10**34 kubna kilometra! I raste brzinom od otprilike 10**25 kubnih kilometara godišnje! Ova crna rupa će trajati dugo prije nego što ispari zbog Hawkingovog zračenja. I procjenjuje se koliki će njen volumen biti prije nego što se to dogodi. Njen volumen će biti veći od trenutno vidljivog svemira. Teoretski; ljudi koji padnu u tu crnu rupu neće stići ništa učiniti (kao što ne bi ni u kojoj drugoj crnoj rupi). Doći će do singularnosti u tren oka. Općenito govoreći, problem nije nedostatak prostora unutar crne rupe, već nedostatak vremena. Ako padnu u crnu rupu u središtu naše galaksije, trebat će im najviše minuta prije nego što dosegnu singularitet. Nećete moći vidjeti većinu prostora unutar crne rupe. Singularnost nije u "sredini" crne rupe, ona je u budućnosti.
Pitam se kolika je neka crna rupa u onom dijelu svemira koji ne vidimo...
-
Benjaminsky
#1403 Re: ASTRONOMIJA
Bujrum; provjeri.
Ako laže NASA,
onda su bezobrazni.
- SmokingMan
#1404 Re: ASTRONOMIJA
Baš ću ovih dana uroniti u obimne arhive, i izvaditi što je više moguće podataka, barem Summary, metode mjerenja su ionako manje bitne. 
-
toska
#1405 Re: ASTRONOMIJA
lako se otkrivaju, ne bi trebalo da ostanu tajnaBenjaminsky wrote: ↑02/11/2022 09:15 NAJVEĆA CRNA RUPA
...
Pitam se kolika je neka crna rupa u onom dijelu svemira koji ne vidimo
- Arminovski
#1406 Re: ASTRONOMIJA
Može li link odakle su podaci prikupljeni?
Ili si pogrešno prepisao ili je pogrešno prevedeno. Ne vjerujem da bi NASA rekla da dotična crna rupa 5 puta veća od Mliječnig puta jer Mliječni put ima diametar od minimalno 100 000 svjetlosnih godina. Čak se ni sunčev sistem ne bi trebao vidjeti na toj slici jer je premalen, nekih 400 000 puta manji.
- Sanjarko
#1407 Re: ASTRONOMIJA
Masom možda veća 5 puta?Arminovski wrote: ↑09/11/2022 20:39Može li link odakle su podaci prikupljeni?
Ili si pogrešno prepisao ili je pogrešno prevedeno. Ne vjerujem da bi NASA rekla da dotična crna rupa 5 puta veća od Mliječnig puta jer Mliječni put ima diametar od minimalno 100 000 svjetlosnih godina. Čak se ni sunčev sistem ne bi trebao vidjeti na toj slici jer je premalen, nekih 400 000 puta manji.
-
Benjaminsky
#1408 Re: ASTRONOMIJA
To je bilo ono; copy > paste sa stranice NASA.
A link nisam sačuvao. Žao mi je stvarno.
-
toska
#1409 Re: ASTRONOMIJA
Pun je net o ovoj crnoj rupi oznake S5 0014+81 , ko ima volje i znanja može istražiti šta je istina,
u gorenjem tekstu nije jasno zašto se koriste dva prečnika, 240 milijardi km i 56 kvadriliona kilometara? moguće veličina cijele gigantske galaksije gdje je smještena.
na Wiki se slaže prečnik od 236 milijardi km, odnosno 240, takođe i masa od 40 milijardi Sunca, a usporedba prečnika sa Mječnim putem naravno ne.
"The Schwarzschild radius of this black hole is 120 billion kilometers, giving a diameter of 240 billion kilometers, 1,600 astronomical units, or about 40 times the radius of Pluto's orbit, and has a mass equivalent to four Large Magellanic Clouds."
"equivalent to 40 billion solar masses."
u gorenjem tekstu nije jasno zašto se koriste dva prečnika, 240 milijardi km i 56 kvadriliona kilometara? moguće veličina cijele gigantske galaksije gdje je smještena.
na Wiki se slaže prečnik od 236 milijardi km, odnosno 240, takođe i masa od 40 milijardi Sunca, a usporedba prečnika sa Mječnim putem naravno ne.
"The Schwarzschild radius of this black hole is 120 billion kilometers, giving a diameter of 240 billion kilometers, 1,600 astronomical units, or about 40 times the radius of Pluto's orbit, and has a mass equivalent to four Large Magellanic Clouds."
"equivalent to 40 billion solar masses."
- Arminovski
#1410 Re: ASTRONOMIJA
Crna rupa koja raste iznutra? Ma traljavo napisan ili preveden tekst i to je sve. Treba ga zaboraviti. Ne pada mi na pamet provjeravati tuđe tekstove. To treba pisac raditi. 
Do 2004. je ovo bila najveća crna rupa do pronalaska TON618 tako da bi i izvor prevoda teksta trebao biti jako star.
edit: I ovo moje o najvećoj bi moglo biti stara informacija.
Do 2004. je ovo bila najveća crna rupa do pronalaska TON618 tako da bi i izvor prevoda teksta trebao biti jako star.
edit: I ovo moje o najvećoj bi moglo biti stara informacija.
Last edited by Arminovski on 12/11/2022 11:33, edited 1 time in total.
-
toska
#1411 Re: ASTRONOMIJA
odnosi se na velike, masivne.toska wrote: ↑09/11/2022 14:02lako se otkrivaju, ne bi trebalo da ostanu tajnaBenjaminsky wrote: ↑02/11/2022 09:15 NAJVEĆA CRNA RUPA
...
Pitam se kolika je neka crna rupa u onom dijelu svemira koji ne vidimo
male, nastalih od umrlih zvijezda u početnoj fazi, ima bezbroj neotkrivenih.
- Arminovski
#1412 Re: ASTRONOMIJA
Po da današnjim modelima postoji praktična gornja granica kolika crna rupa može biti prije nego što "uguši" samu sebe. Teoretske granice nema.
https://www.newscientist.com/article/dn ... lion-suns/
-
toska
#1413 Re: ASTRONOMIJA
ovdje postoji i jedna zbunjujuća stvar kada se govori o tome do koje daljine možemo vidjeti u dubinu svemira.karanana wrote: ↑18/08/2022 05:29 Jedna mi glupost pade na pamet pa da pitam: znaci sa ovim teleskopima gledamo objekte/galaksije koje su udaljene bubam 13-13,5 milijardi svjetlosnih godina, znaci gledamo u proslost toliko milijardi godina unazad kad su galaksije bile u svom nekom postanku i pocetnoj fazi. Bar sto sada misle. Jasno mi je to sve to gledanje u proslost jer svjetlost tako putuje. To mogu svariti i to je otprilike koliko mogu skontat.SpoilerShowEh sad vizevi ovog, i posto je nasa glaksija stara nekih 13-13,5 milijardi godina, da li je moguce da u ovom gledanju u proslost mi mozemo vidjeti sami sebe tj. galaksiju mlijecni put u njenom postanku? Ako razumijete sta pitam.
polazi se od tih 13.8, odnosno 13.4 milijardi godina nakon početnog perioda Big Banga od 400 miliona godina.
ali ti objekti su trenutno mnogo dalje, svemir je mnogo veći zbog širenja, granica vidljivog je oko 93 milijardi svjetlosnih godina ili 46,5 milijardi prema svakoj strani iz bilo koje tačke posmatranja.
mi ih samo vidimo kakvi su bili prije 13,4 milijardi godina.
i nije paradoks jer starost svemira ne određuje veličinu istog, ali sama brzina širenja to može biti.
bilo bi dobro da neko pojasni tu brzinu širenja, da li i kad prelazi brzinu svjetlosti iz zemaljske perspektive jer odnosi prostor-vrijeme su malo uvrnuti za zdrav razum.
- Arminovski
#1414 Re: ASTRONOMIJA
Brzina širenja prostora nije ograničena. Kretanje nečega u prostoru jeste ograničeno brzinom svjetlosti. Prostor se širi (teoretski) istom brzinom svugdje ali pošto ga ima više sa većom razdaljinom između dva objekta onda se i objekti koji su dalji udaljavaju većim brzinom. To je bit svega.toska wrote: ↑12/11/2022 14:59ovdje postoji i jedna zbunjujuća stvar kada se govori o tome do koje daljine možemo vidjeti u dubinu svemira.karanana wrote: ↑18/08/2022 05:29 Jedna mi glupost pade na pamet pa da pitam: znaci sa ovim teleskopima gledamo objekte/galaksije koje su udaljene bubam 13-13,5 milijardi svjetlosnih godina, znaci gledamo u proslost toliko milijardi godina unazad kad su galaksije bile u svom nekom postanku i pocetnoj fazi. Bar sto sada misle. Jasno mi je to sve to gledanje u proslost jer svjetlost tako putuje. To mogu svariti i to je otprilike koliko mogu skontat.SpoilerShowEh sad vizevi ovog, i posto je nasa glaksija stara nekih 13-13,5 milijardi godina, da li je moguce da u ovom gledanju u proslost mi mozemo vidjeti sami sebe tj. galaksiju mlijecni put u njenom postanku? Ako razumijete sta pitam.
polazi se od tih 13.8, odnosno 13.4 milijardi godina nakon početnog perioda Big Banga od 400 miliona godina.
ali ti objekti su trenutno mnogo dalje, svemir je mnogo veći zbog širenja, granica vidljivog je oko 93 milijardi svjetlosnih godina ili 46,5 milijardi prema svakoj strani iz bilo koje tačke posmatranja.
mi ih samo vidimo kakvi su bili prije 13,4 milijardi godina.
i nije paradoks jer starost svemira ne određuje veličinu istog, ali sama brzina širenja to može biti.
bilo bi dobro da neko pojasni tu brzinu širenja, da li i kad prelazi brzinu svjetlosti iz zemaljske perspektive jer odnosi prostor-vrijeme su malo uvrnuti za zdrav razum.
- Sanjarko
#1415 Re: ASTRONOMIJA
Nego niko ništa da kaže u vezi one moje teorije. Obično mi za ideje kažu ludo itd. Odmah unize. Istina imam ja i ludih ideja ali znam razlikovati ludu ideju od normalne ideje još uvijek.
-
toska
#1416 Re: ASTRONOMIJA
da, što je dalje tim je brzina širenja veća.Arminovski wrote: ↑14/11/2022 02:45toska wrote: ↑12/11/2022 14:59 i nije paradoks jer starost svemira ne određuje veličinu istog, ali sama brzina širenja to može biti.
Brzina širenja prostora nije ograničena. Kretanje nečega u prostoru jeste ograničeno brzinom svjetlosti. Prostor se širi (teoretski) istom brzinom svugdje ali pošto ga ima više sa većom razdaljinom između dva objekta onda se i objekti koji su dalji udaljavaju većim brzinom. To je bit svega.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hubble%27s_law
ili nekih 70km/s pomnoženo sa udaljenosti u megaparsec ( 1 Mpc je 3,26 miliona svjetlosnih godina)
jednostavna matematika
"Nakon udaljenosti od 14,5 milijardi svjetlosnih godina, ekspanzija svemira odbacuje galaksije brže nego što svjetlost može putovati."
https://bigthink.com/starts-with-a-bang ... reachable/
sa pozicije posmatrača iz bilo koje tačke to dovodi i da se svi udaljeni objekti kreću brže od svjetlosti.
za prostor ne važe zakoni relativnosti i to je Ok, ali imamo za posljedicu i da se objekti u njemu npr. udaljene galaksije međusobno udaljavaju daleko brže od svjetlosti.
ili, njihovo pojedinačno kretanje u svemiru nikad ne premašuju brzinu svjetlosti, ali prostor u kojem se nalaze da.
Edit: ispravka brojne veličine za udaljenost izraženu u megaparsec
Last edited by toska on 08/05/2023 02:03, edited 1 time in total.
- Arminovski
#1417 Re: ASTRONOMIJA
Iiii? Šta je konkretno tvoje pitanje? Šta si želio da ti se pojasni?toska wrote: ↑14/11/2022 12:57da, što je dalje tim je brzina širenja veća.Arminovski wrote: ↑14/11/2022 02:45
Brzina širenja prostora nije ograničena. Kretanje nečega u prostoru jeste ograničeno brzinom svjetlosti. Prostor se širi (teoretski) istom brzinom svugdje ali pošto ga ima više sa većom razdaljinom između dva objekta onda se i objekti koji su dalji udaljavaju većim brzinom. To je bit svega.
ili nekih 70km/s pomnoženo sa udaljenosti u megaparsec ( 1 Mpc je 3,26 svjetlosne godine)
jednostavna matematika
"Nakon udaljenosti od 14,5 milijardi svjetlosnih godina, ekspanzija svemira odbacuje galaksije brže nego što svjetlost može putovati."
sa pozicije posmatrača iz bilo koje tačke to dovodi i da se svi udaljeni objekti kreću brže od svjetlosti.
za prostor ne važe zakoni relativnosti i to je Ok, ali imamo za posljedicu i da se objekti u njemu npr. udaljene galaksije međusobno udaljavaju daleko brže od svjetlosti.
ili, njihovo pojedinačno kretanje u svemiru nikad ne premašuju brzinu svjetlosti, ali prostor u kojem se nalaze da.
-
toska
#1418 Re: ASTRONOMIJA
Samo širenje prostora nije tema koja bi bila interesantna čitaocima, zna se više manje o tome.
Intrigantna je samo stavka "brže od svjetlosti" i namjera je bila da to neko pojasni, nisam baš vjerovao da to mogu predstaviti u par rečenica.
Na kraju je uspjelo, a i tvoje prve dvije rečenice su pomogle, mada će uvijek svako objašnjenje imati i dozu paradoksa za ljudsku logiku.
@Sanjarko nisi bas razradio teoriju za neku diskusiju.
Intrigantna je samo stavka "brže od svjetlosti" i namjera je bila da to neko pojasni, nisam baš vjerovao da to mogu predstaviti u par rečenica.
Na kraju je uspjelo, a i tvoje prve dvije rečenice su pomogle, mada će uvijek svako objašnjenje imati i dozu paradoksa za ljudsku logiku.
- Sanjarko
#1419 Re: ASTRONOMIJA
Ma da u sebi crne rupe sadrže antimateriju pa zbog toga da usisavaju materiju iz ovog svemira ili su otvor tj veza između ovog materijskog svemira i antimaterijskog svemira pa zbog toga opet usisavaju materiju i antimateriju iz tih svemira gdje one dolaze u koaliziju jedna s drugom u crnoj rupi tj rupama. U oba slučaja ove materije dolaze u koaliziju u njima. A zbog djelovanja tj sudara tih materija u njima vrijeme se čudno ponaša itd.toska wrote: ↑14/11/2022 21:31 Samo širenje prostora nije tema koja bi bila interesantna čitaocima, zna se više manje o tome.
Na kraju je uspjelo, a i tvoje prve dvije rečenice su pomogle.
Vremenom će doći do sudara crnih rupa i njihovog kanibalizma kao što će doći do sudara i kanibalizma galaksija koje su otkrili naučnici nedavno i potvrdili su to tj tu teoriju od neke naučnice koja je to smislila i primjetila u vezi naše galaksije i susjedne koje će se sudariti i nedavno je se to, ta teorija potvrdila.
Zbog sudara crnih rupa i njihovog kanibalizma će doći do ili novog velikog praska u ovom dijelu svemira koji ja zovem mini veliki prasak. Možda bi ograničeni veliki prasak bio bolji termin od mini velikog praska.
Ne znam šta sam pisao tad davno u toj svesci o tome. To je bilo 2007 ili 2008 godine kad sam imao 23 godine.
Pisao sam i o vakumskim bombama tad, termobaričnim bombama i novom načinu pravljenja istih.
Ne znam kako postaviti ovo ovdje na forumu. Uslikao bi smartfonom ali ne znam bi li se vidilo i ne znam kako da to postavim ovdje jer neće nešto da Imgur učita slike.
Probam. Ako mogne, mogne. Ja se nesječam šta sam pisao o tome tad sve. Davno bilo. Prošlo 15 godina.
-
toska
#1420 Re: ASTRONOMIJA
Osnova tvoje teorije je sudar masivnih crnih rupa i galaksija.
Nisam siguran da li postoji uopšte mogućnost za to upravo zbog iznad spominjano širenja svemira.
Svi objekti se tim širenjem međusobno udaljavaju i šanse za sudar opadaju.
Sve galaksije postaju samo dalje i dalje jedna od druge, isto se odnosi i na crne rupe ma koliko rasle.
Izuzetak su najbliže, u našem slučaju Andromeda koja će se stopiti ili sudariti sa našim Mliječnim putem.
p. s. oružje ima druge teme
Nisam siguran da li postoji uopšte mogućnost za to upravo zbog iznad spominjano širenja svemira.
Sve galaksije postaju samo dalje i dalje jedna od druge, isto se odnosi i na crne rupe ma koliko rasle.
Izuzetak su najbliže, u našem slučaju Andromeda koja će se stopiti ili sudariti sa našim Mliječnim putem.
- Sanjarko
#1421 Re: ASTRONOMIJA
Sutra ako mognem uslikam i postavim @toska ako se bude vidilo šta piše itd.
- Sanjarko
#1422 Re: ASTRONOMIJA
Pa u susjedstvu naravno. Najbliže. A vremenom da če zbog djelovanja crnih rupa doći do sabijanja svemira tj big crunch-a kako danas zovu.toska wrote: ↑14/11/2022 22:38 Osnova tvoje teorije je sudar masivnih crnih rupa i galaksija.
Samim tim kanibalizma crnih rupa i eksplozija zbog toga. Barem u ovom dijelu svemira.
Oružje sam onako spomenuo jer sam to u isto tad vrijeme pisao.
- Sanjarko
#1423 Re: ASTRONOMIJA
Možda se nastave one pojavljivati jer su možda veza između dva svemira jednog sačinjenog od materije drugog sačinjenog od antimaterije, i samo če nastaviti usisavati te materije iz ta dva svemira do rascjepa između njih da se tako izrazim i novog velikog praska i sl.
Kažem davno o tome pisao i teoretisao.
Kažem davno o tome pisao i teoretisao.
- Laplace
#1424 Re: ASTRONOMIJA
Mislim da se radi o udaljavanju galaktičkih jata. Pri širenju svemira stvara se novi prostor između galaktičkih jata pa zato efektivno imamo brzine veće od c.toska wrote: ↑14/11/2022 12:57da, što je dalje tim je brzina širenja veća.Arminovski wrote: ↑14/11/2022 02:45
ili nekih 70km/s pomnoženo sa udaljenosti u megaparsec ( 1 Mpc je 3,26 svjetlosne godine)
jednostavna matematika
Btw, prema nekim idejama koj esam čuo, stvar je u tome da se brzina svjetlosti u vakuumu ne može prekoračiti, u smislu da nešto što se kreće sporije od c ne može dostići c a još manje ubrzati na brzine v>c, ali ako bi se nešto kretalo brzinom v>c ne bi moglo usporiti ispod brzine c. Opet, to su neke spekulacije na osnovu STR.
- Laplace
#1425 Re: ASTRONOMIJA
Što se tiče privlačenja materije od strane antimaterije, možemo pričati o gravitacionom privlačenju (ostale sile su suviše kratkog dometa), ali tu se antimaterija uopšte ne razlikuje od materije - crna rupa jednako privlači imateriju i antimateriju.Sanjarko wrote: ↑14/11/2022 22:21Ma da u sebi crne rupe sadrže antimateriju pa zbog toga da usisavaju materiju iz ovog svemira ili su otvor tj veza između ovog materijskog svemira i antimaterijskog svemira pa zbog toga opet usisavaju materiju i antimateriju iz tih svemira gdje one dolaze u koaliziju jedna s drugom u crnoj rupi tj rupama. U oba slučaja ove materije dolaze u koaliziju u njima. A zbog djelovanja tj sudara tih materija u njima vrijeme se čudno ponaša itd.toska wrote: ↑14/11/2022 21:31 Samo širenje prostora nije tema koja bi bila interesantna čitaocima, zna se više manje o tome.
Na kraju je uspjelo, a i tvoje prve dvije rečenice su pomogle.
Vremenom će doći do sudara crnih rupa i njihovog kanibalizma kao što će doći do sudara i kanibalizma galaksija koje su otkrili naučnici nedavno i potvrdili su to tj tu teoriju od neke naučnice koja je to smislila i primjetila u vezi naše galaksije i susjedne koje će se sudariti i nedavno je se to, ta teorija potvrdila.
Zbog sudara crnih rupa i njihovog kanibalizma će doći do ili novog velikog praska u ovom dijelu svemira koji ja zovem mini veliki prasak. Možda bi ograničeni veliki prasak bio bolji termin od mini velikog praska.
Ne znam šta sam pisao tad davno u toj svesci o tome. To je bilo 2007 ili 2008 godine kad sam imao 23 godine.
Pisao sam i o vakumskim bombama tad, termobaričnim bombama i novom načinu pravljenja istih.
Ne znam kako postaviti ovo ovdje na forumu. Uslikao bi smartfonom ali ne znam bi li se vidilo i ne znam kako da to postavim ovdje jer neće nešto da Imgur učita slike.
Probam. Ako mogne, mogne. Ja se nesječam šta sam pisao o tome tad sve. Davno bilo. Prošlo 15 godina.
To da crna rupa može biti most ka antimaterijsko svemiru mi je već ideja koja ima više smisla, bar ukoliko crne rupe mogu biti mostovi kroz kontinuum.
Možda su čak i Velikim Praskom nastala dva svemira: pretežno materijski i pretežno antimaterijski.
Btw,eksplozija pri interakciji materije i antimaterije ne bi bila tipa Velikog Praska,bila bi (veoma jaka) klasična eksplozija (bez stvaranja novog prostora).