odmor wrote: ↑12/04/2020 20:17
SmokingMan wrote: ↑12/04/2020 09:21
odmor wrote: ↑11/04/2020 18:58
Cime pratite zvjezdano nebo? Sta imate od optike i da li imate?
Od optike nemam ništa, jer je takva vrsta investicije ne baš jetin sport, mada koristim DSLR aparat sa širim objektivom, i mogu se postići fini rezultati, ako fotografišeš širi pojas noćnog neba.
Aha, kod mene ovaj kolega ima neki totalno amaterski teleskopcic. Ne znam sad bas kolku magnitudu postize, uglavnom 3 incha je velicina. Kad Jupiter uveca, vide se oko njega 4 mjeseca. Znam da je jedno vrijeme Ceres ganjao, al nije uspio naci. Doduse, kod Ceresa je slab Albedo.
Kolko ti mozes postici s tim aparatom? Vidis li Jupiterove mjesece, Plejade, Andromedu?
Vodlio bi da si u Sarajevu, da to isprobam napoko, jer me samo eo onako usput interesuje uživo kakav jeosjećaj sve to promatrati uživo.
Ne mogu ništa što se tiče dubine neba, ali mogu što se tiče širine, i sadržaja fotografije, mada je i to malo mukotrpan proces, valja kasnije malo obrađivati fotografije, kako bi se dobila baš prihvatljiva kvaliteta slike.
Inače za dublje promatranje neba, nekada u budućnosti pplaniram uzeti fiksni rokinonov objektiv od 135 mm, f/2.0, te Ha filter za DSLR aparat, te neki jeftiniji star tracker tripod. Mogu se obit ispektakularne slike nekih od obližnjih maglina.