dgL_ wrote:Ako krene prema 100 i vise i kazaljka ce da krene... Temperatura radna motora nikad nije ista, a da tebe nebi bunilo da li ti je termostat ispravan ili nije ljudi su ostavili odstupanje i meni je to sasvim ok...
Cuj svrha instrumenata je da ti govori realno stanje.. Realno stanje je da temp oscilira tih par stepeni... Kod mene onog trena kad termostat otvori kazaljka jedva okom vidljivo spadne malo i kroz minut ili dva se vrati na sredinu i tu stoji sta gos radio i gdje god isao...
Na 100 C, cak i voda nece prokuhat jer je sistem pod pritiskom i treba mu nekih 106-108 C, za antifriz 112 cak i vise...
Da, upravo je svrha instrumenata da govori realno trenutno stanje. Ne samo u autu nego bilo gdje.
Na masini na kojoj radim je ocitanje temperature u 0.1 stepen i osvjezava se svakih 3-4 sekunde. E sad da se glupi japanac sjetio da stavi toleranciju od par stepeni, to otprilike razdvaja od "sve ok" do "belaja". Za jedan segment je tolerancija 0.3 stepena, za ostale po 1 stepen. Bez problema radi na +-5 stepeni od zadane, vjerujem i vise, kao i auto, al je poenta da uvijek imas tacno ocitanje vrijednosti i na tebi je da ocijenis je li sve ok ako imas odstupanja
Ja ipak ostajem pri misljenju da mi treba pokazivati bilo to 85 ili 100 stepeni.
Al ajd "nejse", svakom svoje

Kod mene ide otprilike do 95 stepeni po kazaljci i onda ukljucuje i drugi ventilator, ako glavni ne uspijeva da ohladi.
P.S. na toj gore navedenoj astri se na BC moze naci trenutna vrijednost temperature motora
Isto je i na Korsi D. Ne znam kako je ako nema BC, nisam vozio nijednu sa socijalnim paketom

Poslije su, mislim, vratili kazaljku u sve modele