Astra H vs. Megane II

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Industrialyzer

#1 Astra H vs. Megane II

Post by Industrialyzer »

Prijatelj kupuje sebi auto i budzet je oko 6000KM, dvoumi se izmedju Astre H i Megane II.

https://www.olx.ba/artikal/26646113/ren ... gane-2005/

https://www.olx.ba/artikal/26181965/ope ... nzin-plin/

Uslov je da je auto na plin jer prelazi puno kilometara po gradu i isplatice mu se. Ako neko zna nekog dobrog plinasa koji ispunjava te uslove slobodno neka okaci pa cu mu proslijediti.

:sax:
Korisnik03

#2 Re: Astra H vs. Megane II

Post by Korisnik03 »

DEFINITIVNO ASTRA H.nemoj megana imao sam ga smece od auta. nikad vise reno u zivotu.
Better Man

#3 Re: Astra H vs. Megane II

Post by Better Man »

Korisnik03 wrote:DEFINITIVNO ASTRA H.nemoj megana imao sam ga smece od auta. nikad vise reno u zivotu.
Klasični post nekog ko nema pojma o Renaultu i autima uopće. Obični kompleksaš. Gledaj koje je u boljem stanju i očuvanije.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4 Re: Astra H vs. Megane II

Post by konektovan »

Better Man wrote:
Korisnik03 wrote:DEFINITIVNO ASTRA H.nemoj megana imao sam ga smece od auta. nikad vise reno u zivotu.
Klasični post nekog ko nema pojma o Renaultu i autima uopće. Obični kompleksaš. Gledaj koje je u boljem stanju i očuvanije.
Bezteru, je li kod tebe megane plave boje, trica???? :mrgreen:
dgL_

#5 Re: Astra H vs. Megane II

Post by dgL_ »

Better Man wrote:
Apsolutno se slazem... Astra H je ok auto, necu da blatim dosta poznanika je vozi i zadovoljni su.... Ali ja se poserem na svako auto koje nema kazaljku temperature motora... Prejadno i presmijesno od opela..

Rodjak je sa 1.7 cdti na autoputu przio je 190 km/h drzo je tako duze vrijeme, dal je iscurila tecnost ili sta je uglavnom samo izbaci lampicu od grijaca, od temperature... Stao dosuo vode, neko crijevo pustalo... Poslije toga pocelo lupat u motoru, otvarao motor itd, itd...

Megan 2 je jako dobar izbor... Druga je stvar sto je veliki procenat sravnjenih sa zemljom... Moze se naci fin primjerak ali nije lako... I vjerovatno nebi mogao uci u tak budzet...

I ja da se pitam licno bih kupio benzinca pa ugradjivao plin... Kupovina auta sa plinom ugradjenim vuce odredjene rizike... To je neki moj stvar...

Sretno
amar1994

#6 Re: Astra H vs. Megane II

Post by amar1994 »

Moj glas ide za astru , zbog radi ne znam cega , twinport i benzinci opcenito dobri , nemaju problema sa spulama i el. podizacima :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#7 Re: Astra H vs. Megane II

Post by konektovan »

Moj glas za hastru, bolja je u kompletu od megana. :mrgreen:
tempuser

#8 Re: Astra H vs. Megane II

Post by tempuser »

dgL_ wrote:
Better Man wrote:
Ali ja se poserem na svako auto koje nema kazaljku temperature motora... Prejadno i presmijesno od opela..

Sretno
Ne budi naivan, gro auta koja imaju kazaljku nemaju nimalo drugaciju funkciju od lampice jer to nije instrument koji pokazuju stvarnu temperatu nego rezime rada. Na mom Focusu ima kazaljka, rekao bi covjek ozbiljan auto al prc. Kazaljka bukvalno "skace" sa 0 na 1/4 pa na 1/2 skale i sve to u 2-3 min voznje, ja kontao nesto ne valja. Za razliku od toga na Skodi je pravi instrument na kojem mozes pratiti stvarnu vrijednost temp kako raste i opada i skala je izrazena u C. Ne znam kako je kod Meganea ali koliko vidim na slikama nema vrijednosti u C.
dgL_

#9 Re: Astra H vs. Megane II

Post by dgL_ »

tempuser wrote:
Ne budi naivan, gro auta koja imaju kazaljku nemaju nimalo drugaciju funkciju od lampice jer to nije instrument koji pokazuju stvarnu temperatu nego rezime rada. Na mom Focusu ima kazaljka, rekao bi covjek ozbiljan auto al prc. Kazaljka bukvalno "skace" sa 0 na 1/4 pa na 1/2 skale i sve to u 2-3 min voznje, ja kontao nesto ne valja. Za razliku od toga na Skodi je pravi instrument na kojem mozes pratiti stvarnu vrijednost temp kako raste i opada i skala je izrazena u C. Ne znam kako je kod Meganea ali koliko vidim na slikama nema vrijednosti u C.
Da nema forda, opel bi bio najgore auto :)

Kazaljka je majka... Lampica kad se upali vec je kasno...
drunken tiger

#10 Re: Astra H vs. Megane II

Post by drunken tiger »

Evo još jednog kojem švabo najbolje auto a Dino Merlin najbolji pjevač ;)
tempuser

#11 Re: Astra H vs. Megane II

Post by tempuser »

dgL_ wrote:
tempuser wrote:
Da nema forda, opel bi bio najgore auto :)

Kazaljka je majka... Lampica kad se upali vec je kasno...
To je vjecita dilema, na autu bez kazaljke (prave) kad se upali lampica, da li je prekasno ili se tek poceo pregrijavati... :?
Vezano sa konstataciju, ja sam do unazad 7-8 nekako uvijek imalo jednog Opela u opticaju, prvo Kadetta, neku Vectru A, pa sluzbenog Montereya i na kraju Astru G sa obitnim X16SZR motorom iz Kadetta koja nikad za 10 god i 150k km nije kasljucnula ako izuzmemo 2-3 zadnja lonca i jedan spaner. Vzio je brat 2 god, pa ja 2 god i mati narednih 6. Taj auto mi je ostao referenca za sipaj i vozi.
Last edited by tempuser on 02/10/2017 08:21, edited 1 time in total.
ElRe

#12 Re: Astra H vs. Megane II

Post by ElRe »

Gledaj onog koji je u boljem stanju. Prijatelj ima 2 Megana 1.5 dCi u porodici, 2006 i 2007 god, prvog vozi 3 godine, a drugog mu supruga skoro godinu dana. Na prvom ima problema sa klimom (gubi freon), a na drugom mu se bili zacepili odvodi vode pa mu se gepek punio vodom. Na drugom mu se pokvarila i kartica, a to je sredio kod Edvina za 30 KM (nesto je trebalo prelemiti). Sto se tice kvarova to bi bilo to.

Kolega ima Astru H Karavan 1.7 CDTI i ima problem sa klimom, tj morao je da promijeni kompresor. Imao je problem jos sa rucicama zmigavaca pa je morao i to da promijeni.
Naslovnica

#13 Re: Astra H vs. Megane II

Post by Naslovnica »

Meščini da je Megane s ovim motorom bolji izbor za plinsku instalaciju, mislim da će @Nedim17 dati konačnu ocjenu.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#14 Re: Astra H vs. Megane II

Post by mali_milojica »

Da je nesto drugo u pitanju glasao bih za Astru,ovako glas za Megane 1.6 16v iskljucivo jer je bolji za plinsku instalaciju koja se namjerava ugraditi.
Throttle

#15 Re: Astra H vs. Megane II

Post by Throttle »

A sto to 1.6 16v u astri ne valja za plina? :mrgreen:
Sto se famozne lampice tice, ni prvo ni zadnje auto koje nema, i meni se ne svidja al skonto neko da ce ustedit 5KM po autu i eto ga
Sto se tice Skode i "realne" kazaljke, pa VW grupacija ima najgluplji sistem od svih gdje je kazaljka uvijek na 90 a realna ocitanja temperature su 85-95 stepeni. To zna svako ko je pratio dijagnostikom ijednog VW
Megan je isto ok auto, po meni
Aurea Mediocritas

#16 Re: Astra H vs. Megane II

Post by Aurea Mediocritas »

Oba auta su dobra ako su redovno odrzavana. Ipak, malu prednost dajem astri.
dgL_

#17 Re: Astra H vs. Megane II

Post by dgL_ »

Throttle wrote:A sto to 1.6 16v u astri ne valja za plina? :mrgreen:
Sto se famozne lampice tice, ni prvo ni zadnje auto koje nema, i meni se ne svidja al skonto neko da ce ustedit 5KM po autu i eto ga
Sto se tice Skode i "realne" kazaljke, pa VW grupacija ima najgluplji sistem od svih gdje je kazaljka uvijek na 90 a realna ocitanja temperature su 85-95 stepeni. To zna svako ko je pratio dijagnostikom ijednog VW
Megan je isto ok auto, po meni
Upravo zato da nebi kazaljka milimetaraki setala tamo-vamo... Ima odredjeni raspon kad ona stoji na 90 i to je nornalno... Naravno da je normalno da u svim rezimima temp ne moze biti bas ista u C ima okvirno koliko je i to se zove radna temperatura... Bitno je da kad ona krene prema gore iz bilo kojeg razloga ti imas ranije uvid u to i mozes poduzeti odredjene mjere :)
Throttle

#18 Re: Astra H vs. Megane II

Post by Throttle »

Kod mene seta i mjeri realne parametre.
Ako je na 90 a auto na 95, zar ne bi kazaljka trebala krenuti prema gore milimetar, da te upozori da se auto grije i da su, ili ce biti, okinuti ventilatori, a u slucaju zatajenja da ce auto ubrzo preci 100 stepeni, sto u slucaju losijeg antifriza moze dovesti do kuhanja
Svrha instrumenata je da pokazuju realno stanje, bilo kojih, a ne da ti vjestacki govori da je sve u savrsenom redu a ne mora bit
Jos malo pa ce bit normalno da ti na brzinomjeru pise 100 a ti vozis negdje "oko stoje", 95-105 :lol: (pri tome ne uzimam odstupanja brzinomjera zbog guma, fabricke kalibracije itd)
P.S. Cesto vozim kedija koji ima predvidjeno mjesto za kazaljku temperature al je prazno. E to je promasaj, jos u teretnom autu :lol:
Ovako :lol:
Image
Industrialyzer

#19 Re: Astra H vs. Megane II

Post by Industrialyzer »

I ja se slazem da je Astra bolji izbor, samo da jos pitam o podnosenju plina? Neko gore rece da je Meganov 1.6. 16V bolji za plin.
dgL_

#20 Re: Astra H vs. Megane II

Post by dgL_ »

Throttle wrote:Kod mene seta i mjeri realne parametre.
Ako je na 90 a auto na 95, zar ne bi kazaljka trebala krenuti prema gore milimetar, da te upozori da se auto grije i da su, ili ce biti, okinuti ventilatori, a u slucaju zatajenja da ce auto ubrzo preci 100 stepeni, sto u slucaju losijeg antifriza moze dovesti do kuhanja
Svrha instrumenata je da pokazuju realno stanje, bilo kojih, a ne da ti vjestacki govori da je sve u savrsenom redu a ne mora bit
Jos malo pa ce bit normalno da ti na brzinomjeru pise 100 a ti vozis negdje "oko stoje", 95-105 :lol: (pri tome ne uzimam odstupanja brzinomjera zbog guma, fabricke kalibracije itd)
P.S. Cesto vozim kedija koji ima predvidjeno mjesto za kazaljku temperature al je prazno. E to je promasaj, jos u teretnom autu :lol:
Image

Ako krene prema 100 i vise i kazaljka ce da krene... Temperatura radna motora nikad nije ista, a da tebe nebi bunilo da li ti je termostat ispravan ili nije ljudi su ostavili odstupanje i meni je to sasvim ok...

Cuj svrha instrumenata je da ti govori realno stanje.. Realno stanje je da temp oscilira tih par stepeni... Kod mene onog trena kad termostat otvori kazaljka jedva okom vidljivo spadne malo i kroz minut ili dva se vrati na sredinu i tu stoji sta gos radio i gdje god isao...

Na 100 C, cak i voda nece prokuhat jer je sistem pod pritiskom i treba mu nekih 106-108 C, za antifriz 112 cak i vise...
amar1994

#21 Re: Astra H vs. Megane II

Post by amar1994 »

Industrialyzer wrote:I ja se slazem da je Astra bolji izbor, samo da jos pitam o podnosenju plina? Neko gore rece da je Meganov 1.6. 16V bolji za plin.
ma nije nista bolji , astra je kompletnije auto :thumbup:
amar1994

#22 Re: Astra H vs. Megane II

Post by amar1994 »

Throttle wrote:Kod mene seta i mjeri realne parametre.
Image
:lol: :lol: :lol:

sta je ba , ja imam plavu i crvenu u dvije opcije(treptajuca i upaljena) :mrgreen:
Throttle

#23 Re: Astra H vs. Megane II

Post by Throttle »

dgL_ wrote:Ako krene prema 100 i vise i kazaljka ce da krene... Temperatura radna motora nikad nije ista, a da tebe nebi bunilo da li ti je termostat ispravan ili nije ljudi su ostavili odstupanje i meni je to sasvim ok...

Cuj svrha instrumenata je da ti govori realno stanje.. Realno stanje je da temp oscilira tih par stepeni... Kod mene onog trena kad termostat otvori kazaljka jedva okom vidljivo spadne malo i kroz minut ili dva se vrati na sredinu i tu stoji sta gos radio i gdje god isao...
Na 100 C, cak i voda nece prokuhat jer je sistem pod pritiskom i treba mu nekih 106-108 C, za antifriz 112 cak i vise...
Da, upravo je svrha instrumenata da govori realno trenutno stanje. Ne samo u autu nego bilo gdje.
Na masini na kojoj radim je ocitanje temperature u 0.1 stepen i osvjezava se svakih 3-4 sekunde. E sad da se glupi japanac sjetio da stavi toleranciju od par stepeni, to otprilike razdvaja od "sve ok" do "belaja". Za jedan segment je tolerancija 0.3 stepena, za ostale po 1 stepen. Bez problema radi na +-5 stepeni od zadane, vjerujem i vise, kao i auto, al je poenta da uvijek imas tacno ocitanje vrijednosti i na tebi je da ocijenis je li sve ok ako imas odstupanja
Ja ipak ostajem pri misljenju da mi treba pokazivati bilo to 85 ili 100 stepeni.
Al ajd "nejse", svakom svoje :D
Kod mene ide otprilike do 95 stepeni po kazaljci i onda ukljucuje i drugi ventilator, ako glavni ne uspijeva da ohladi.
P.S. na toj gore navedenoj astri se na BC moze naci trenutna vrijednost temperature motora
Isto je i na Korsi D. Ne znam kako je ako nema BC, nisam vozio nijednu sa socijalnim paketom :D
Poslije su, mislim, vratili kazaljku u sve modele
amar1994

#24 Re: Astra H vs. Megane II

Post by amar1994 »

Ovaj na 87 pali ventilator :shock: :D

sto ti je auto pravo , imao kazaljku :)

Image
tempuser

#25 Re: Astra H vs. Megane II

Post by tempuser »

Astra G u odnosu na Astru H je generalno posteniji auto, od opreme preko materijala do opsteg utiska. Otprilike sam istog misljenja i za Focusa Mk 1 vs Mk2 i Golfa IV vas Golfa V.
Post Reply