ASTRA G - problem sa alternatorom

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
baustelac

#1 ASTRA G - problem sa alternatorom

Post by baustelac »

kako naslov kaze radi se o problemu sa alternatorom na astri G: benzin 1.6, 74 kW, '99 godiste, evo vec treci puta crkava.
Prvi puta zadesio se u bosni, odradili (i mene i alternator) majstori zamjenu dioda i reglera, i nakon 20tak hiljada kilometara crko opet. U ugradjen remontovani alternator, presao nekih 60tkm (2 i po godine) i evo opet crko. Strani forumi su puni tama vezanih za alternator i izgleda da je to opelova slaba tacka. Medjutim, nisam nasao nista sto bi moglo da uputi na neki drugi problem sto bi moglo da dovodi do takvog, po meni precestog crkavanja alternatora.
Nije to ni toliki problem da je to kvar koji se moze uociti na vrijeme pa da se ode na vrijeme odraditi. Javi se skoro bez ikavih najava pa se sam zadnji dva puta ostao na cesti. Jedini simptom koji sam uocio kada mi je ugradjen ovaj remontovani alternator, negdje oko 5000 obrtaja, sto odgovara brzini oko 180-190 kmh, pocinje da svjetlucka lampa od akumulatora. Posto su to svakako opterecenja i brzine koje se desavaju samo povremeno i nesvjesno, nisam puno obracao paznju na to.

Ima li neko slicnih iskustava ili prijedloga sta bi se mozda jos trebalo odraditi pored zamjene alternatora?
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#2 Re: ASTRA G - problem sa alternatorom

Post by corolla02 »

baustelac wrote:kako naslov kaze radi se o problemu sa alternatorom na astri G: benzin 1.6, 74 kW, '99 godiste, evo vec treci puta crkava.
Prvi puta zadesio se u bosni, odradili (i mene i alternator) majstori zamjenu dioda i reglera, i nakon 20tak hiljada kilometara crko opet. U ugradjen remontovani alternator, presao nekih 60tkm (2 i po godine) i evo opet crko. Strani forumi su puni tama vezanih za alternator i izgleda da je to opelova slaba tacka. Medjutim, nisam nasao nista sto bi moglo da uputi na neki drugi problem sto bi moglo da dovodi do takvog, po meni precestog crkavanja alternatora.
Nije to ni toliki problem da je to kvar koji se moze uociti na vrijeme pa da se ode na vrijeme odraditi. Javi se skoro bez ikavih najava pa se sam zadnji dva puta ostao na cesti. Jedini simptom koji sam uocio kada mi je ugradjen ovaj remontovani alternator, negdje oko 5000 obrtaja, sto odgovara brzini oko 180-190 kmh, pocinje da svjetlucka lampa od akumulatora. Posto su to svakako opterecenja i brzine koje se desavaju samo povremeno i nesvjesno, nisam puno obracao paznju na to.

Ima li neko slicnih iskustava ili prijedloga sta bi se mozda jos trebalo odraditi pored zamjene alternatora?
Ne znam zasto si toliko strpljiv sa tim autom a vec dva put te ostavilo na cesti; Ja da nosim tvoje cipele, ne bih ih vise stavljao na gas u tom autu, rijesio bih ga se, sad pa sad!
Sretno
baustelac

#3 Re: ASTRA G - problem sa alternatorom

Post by baustelac »

corolla02 wrote: Ne znam zasto si toliko strpljiv sa tim autom a vec dva put te ostavilo na cesti; Ja da nosim tvoje cipele, ne bih ih vise stavljao na gas u tom autu, rijesio bih ga se, sad pa sad!
Sretno
Hvala na veoma konstruktivnom prijedlogu!
whow

#4 Re: ASTRA G - problem sa alternatorom

Post by whow »

Radi se o tome da si ugradio remontovani alternator sto nije isto kao da si ugradio i novi orginalni stoga dvije i po godine i 60 hiljada je po mom misljenju uspjeh . A to sto su ti mjenjali i ugradivali "majstori" po BiH znas i sam zasto je krepalo - koliko para toliko muzike. Ugradi orginal Opelov alternator i nemas zime. Kod mene komsija mjenjao radijator na pick-up-u , kupio novi radijator made in China , koji je procurio nakon nekoliko minuta , otisao u radnju gdje ga je kupio te zamjenio za drugi , ugradio ga i ponovo isti slucaj . Tek mu je treci radijator "proradio" jedino sada ima mali problem sto mu se ventilator vise uopste ne gasi nego vrti i ljeti i zimi :lol: :lol: . Da bi rjesio ovaj problem sa ventilatorom i radijator ovaj moj komso sada ugradi i novi termostat ali obzirom da je skrt opet ode u istu radnju i kupi neki Kineski termostata i naravno ponovo ista prica , jedan od tri radi . Najveci problem je u tome da je dakle morao tri puta da ugraduje radijator a isti slucaj je i sa termostatom. \Drugi opet komsija svaku sedmicu rastavi svoga Infinity G35 i onda nesto sjebhe pa se zali kako auto me valja i da bi ga najradije zapalio mada je auto vozilo bez problema dok ga Ludak nije poceo rastavljati svake sedmice sto mozda i nije puka slucajnost obzirom da mu tog Infinitija voza zena sa kojom vise nije u najboljim odnosima pa ko zna sta se moze desiti mozda "slucajno" otkazu kocnice ili volan na autoputu :shock:

Nego kad smo kod teme kako ide ta Astra koliko je ugo vozas i kako si sa njom zadovoljam , ne racunajuci ovaj problem sa Alternatorom za koji si i sam pomalo kriv. Ja sam u January kupio novu Astra H 1.8 l , evo do sada 6 hiljada kilometara i nisam imao niti jedan problem . Mjenjac je zimi bio malo kruci tako da moras da ga pripazis ali sada se malo razradio i radi ko' vekerica.
LeKo

#5 Re: ASTRA G - problem sa alternatorom

Post by LeKo »

Ugradi alternator od GII on izvrti preko 500.000, a da mu se ni zaštitna boja sa remenice ne skine. Što reče whow, kupi originalne dijelove i nebrini.
baustelac

#6 Re: ASTRA G - problem sa alternatorom

Post by baustelac »

@whow
Ne radi se o remontovanom alternatoru od strane nekog majstora u radioni. Ovdje imaju firme koje se samo time bave, izmijeni se elektronika, cetkice i lezajevi. Naravno da je jeftiniji od orginalnog, ali prilikom zadnje ugradnje nisam ni bio pitan o tome, dobio sam samo popravljeno auto. Prema njemackim forumima, remontovani alternator dodje oko 200 EUR, sto je optrilike i cijena na racunu, dok kod opelovog hendlera kosta oko 400 EUR. Moja astra je 10 godina stara, 200tkm presla od toga ja pola i ovo sa alternatorom je jedini veci problem koji imam. Cesto crkavanje kratkog svjetla je opet nesto sto se moze podnijeti :D i ovo su sve poznati problem vezani generalno za astru G te generacije. Cinjenica je da skoro svako auto ima neku falinku, sada mijenjati auto, nema mi previse smisla s obzirom na moje potrebe i ulaganje. Treba imati srece pa kupiti nesto sto nema "ugradjenih" problema i da je u generalno dobro odrzavanom stanju kao moja astra.
@LeKo
Veoma rado bih ugradio jedan alternator od GII ali nema ko da mi posalje iz bosne a ovdje nema toga vise. Da li bi ti bio voljan da mi nadjes jedan dobar alternator, moze i da je izvrtio i 600.000, pa da mi posaljes?
potpuni stranac

#7 Re: ASTRA G - problem sa alternatorom

Post by potpuni stranac »

kad smo vec kod golfa, ja sam za 20 KM (slovima: dvadeset) uradio generalku alternatora (kolektor, četkice, ležajevi), i sad je ko nov (iskra je beton), a davno sam izgubio iz vida koliko je prešao. :D
autoe

#8 Re: ASTRA G - problem sa alternatorom

Post by autoe »

Kod opela je problem što je stavljen relativno slab alternator, zavisno od opreme 70 ili 100 A, a stvarna potreba je puno veća.
Pošto mu je i servo na struju, najčešče se ti problemi javljaju ljeti, kada je klima upaljena a vozilo u mjestu i okrećeš volan. Tada mu je potrebno puno više struje, a hitachijevi alternatori koji su veoma osjetljivi to ne trpe.
Cijena novog i kvalitetnog alternatora ti je oko 400 km,a reparirani oko 350 km naravno sa vakum pumpom.
baustelac

#9 Re: ASTRA G - problem sa alternatorom

Post by baustelac »

autoe wrote:Kod opela je problem što je stavljen relativno slab alternator, zavisno od opreme 70 ili 100 A, a stvarna potreba je puno veća.
Pošto mu je i servo na struju, najčešče se ti problemi javljaju ljeti, kada je klima upaljena a vozilo u mjestu i okrećeš volan. Tada mu je potrebno puno više struje, a hitachijevi alternatori koji su veoma osjetljivi to ne trpe.
Cijena novog i kvalitetnog alternatora ti je oko 400 km,a reparirani oko 350 km naravno sa vakum pumpom.
Pa ja sam tako nekako u bosni i platio popravku alternatora, 350 km, zamijenjene diode i regler, ovdje je to izaslo sa remontovanim alternatorom 300 eura ali u nekoj radioni pored auto puta. Vidjet cemo koliko ce sada kostati. U svakom slucaju ici ce opet remontovani, necu je valjda ni vozati vise od 60tkm kolko je sada trajalo
autoe

#10 Re: ASTRA G - problem sa alternatorom

Post by autoe »

Gledaj ovako, znam šta ti govorim jer samo te stvari i prodajem, a vjeruj mi da se samo od opela može živiti koliko su loši po tom pitanju.
Računaj slobodno da će ti to biti godišnji problem, jer je jednostavno tako napravljeno i bez zamjene kvalitetnim alternatorom to je samo krpljenje dok opet ne crkne.
poz
Post Reply