Astra G paljenje

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bosniak.m

#1 Astra G paljenje

Post by bosniak.m »

Pozdrav svima,

vozim Opel Astru G, benzinac 1.6 16v, auto radi besprijekorno, no danas se pojavio jedan problem.
Nisam stručnjak, pa se unaprijed izvinjavam na lošem objašnjenju problema.
Naime, kada želim upaliti auto - jednostavno neće da upali, iako se čuje zvuk koji je normalan prilikom paljenja (kada se okrenu ključevi).
Lokalni majstor mi kaže da se auto pregrijalo jer ga gotovo nikad ne prebacujemo u 2. ili 3. brzinu po naselju (sporija vožnja zbog uskog i lošeg puta), te mi savjetuje da ga ostavim neko vrijeme da se "ohladi". Nakon nekog vremena auto normalno pali, ali čim dodam gas (naglo) i pustim - ugasi se, i onda ponovo isti problem.
Planiram ga vući i na servis, elektronsku dijagnostiku.
Nadam se da ćete imati korisnih savjeta u pogledu ovog problema kao i u pogledu servisa na području Sarajeva.
hvala
Lesli Eldridž

#2 Re: Astra G paljenje

Post by Lesli Eldridž »

Majstor ti je stvarno "majstor" :lol: :lol: :lol: Moraš na servis, ali kod pravog majstora. I nije valjda da se vozi samo u prvoj brzini, pa ima još brzina... :-)
bosniak.m

#3 Re: Astra G paljenje

Post by bosniak.m »

Lesli Eldridž wrote:Majstor ti je stvarno "majstor" :lol: :lol: :lol: Moraš na servis, ali kod pravog majstora. I nije valjda da se vozi samo u prvoj brzini, pa ima još brzina... :-)
naravnp da ima :-)
majstor je samo "takav" :-)
ići ću sutra, ne znam gdje?
baustelac

#4 Re: Astra G paljenje

Post by baustelac »

bosniak.m wrote:Pozdrav svima,

vozim Opel Astru G, benzinac 1.6 16v, auto radi besprijekorno, no danas se pojavio jedan problem.
Nisam stručnjak, pa se unaprijed izvinjavam na lošem objašnjenju problema.
Naime, kada želim upaliti auto - jednostavno neće da upali, iako se čuje zvuk koji je normalan prilikom paljenja (kada se okrenu ključevi).
Lokalni majstor mi kaže da se auto pregrijalo jer ga gotovo nikad ne prebacujemo u 2. ili 3. brzinu po naselju (sporija vožnja zbog uskog i lošeg puta), te mi savjetuje da ga ostavim neko vrijeme da se "ohladi". Nakon nekog vremena auto normalno pali, ali čim dodam gas (naglo) i pustim - ugasi se, i onda ponovo isti problem.
Planiram ga vući i na servis, elektronsku dijagnostiku.
Nadam se da ćete imati korisnih savjeta u pogledu ovog problema kao i u pogledu servisa na području Sarajeva.
hvala
Kod mene je isti motor, i desava se da nakon neuspjelog paljnja od prve (sto se veoma, veoma rijetko desava) ili kad ti se auto prilikom kretanja slucajno ugasi, nece lahko ponovo da upali. Znam isto da se kod tih motora moze desiti da ode neki senzor na bregastoj. U svakom slucaju, otidji kod nekog majstora koji ima dijagnostiku.
HAVANA

#5 Re: Astra G paljenje

Post by HAVANA »

Gori li ti lampica elektronike?
Šta znači neće da upali?Jel vergla a neće da upali ili neće ni da zavergla?

Senzor na bregastoj,oko 180km.Vrlo moguće.
Prvo na dijagnostiku.
bosniak.m

#6 Re: Astra G paljenje

Post by bosniak.m »

HAVANA wrote:Gori li ti lampica elektronike?
Šta znači neće da upali?Jel vergla a neće da upali ili neće ni da zavergla?

Senzor na bregastoj,oko 180km.Vrlo moguće.
Prvo na dijagnostiku.
Vergla, s tim nema problema. Auto upali nakon, recimo 10-15 minuta odmora, ide normalno, vratim se kući, ugasim, želim odmah upaliti - neće.
HAVANA

#7 Re: Astra G paljenje

Post by HAVANA »

Može biti ovaj senzor bregaste ali može i onaj radilice.
Moraš na dijagnostiku.
Epitop

#8 Re: Astra G paljenje

Post by Epitop »

Problem sa ključem ili pumpa za gorivo, isti problem je bio kod mene i bila je pumpa za gorivo. DIjagnostika ti je najbolje i najjeftinije rješenje da te bezveze ne bi majstori zavlačili i 1000 nekih kvarova izmišljali.
bosniak.m

#9 Re: Astra G paljenje

Post by bosniak.m »

Nego, čudno mi nekako, kad upalim auto, vozim normalno, čak sam išao nekoliko kilometara, razvio do 100 km/h, vratio se, ugasio auto, da upalim - isto... čudno mi da bude pumpa ako ide normalno?
HAVANA

#10 Re: Astra G paljenje

Post by HAVANA »

Može biti pumpa,lupi je rukom ili nečim kad neće.
Može biti senzor,bregaste,može radilice,može agr...
Džaba ti sva priča,moraš na dijagnostiku.
bosniak.m

#11 Re: Astra G paljenje

Post by bosniak.m »

pišem vam ponovo jer još uvijek nisam uspio popraviti problem o kojem smo ranije pisali. Naime, vozio sam auto kod nekoliko majstora, uglavno, kao neki opći zaključak navode kvar na nekom releju za pumpu goriva, uspijevali su nekom žicom "premostiti" taj kvar (nakon što su isti relej vadili) i auto upali. Međutim, na analizi releja se pokaže da je - ispravan. Kada ga vrate, auto nekad upali a nekada jednostavno samo vergla. Čak sam radio i elektronsku dijagnostiku gdje se pokazalo nekih 8 problema od kojih je majstor većinu eliminisao jer su se javili kao posljedica tog nekog glavnog problema. Imate li nekih savjeta? Unaprijed Vam hvala.
HAVANA

#12 Re: Astra G paljenje

Post by HAVANA »

Što nisi zamijenio relej?
Probaj zamijeniti relej i onda ako ti se opet desi idi odma na dijagnostiku.
Kojih 8 grešaka?
johntra

#13 Re: Astra G paljenje

Post by johntra »

jesu li ti provjerili senzor temperature motora?
to često zna zezati kod ovakvih simptoma...
corsa

#14 Re: Astra G paljenje

Post by corsa »

johntra wrote:jesu li ti provjerili senzor temperature motora?
to često zna zezati kod ovakvih simptoma...
:thumbup: Ovo se meni desavalo na corsi. Kod mene je 1.4 motor, ali mislim da to nema veze. Senzor temperature e pokvario i daje lazni podatak da je motor pregrijan. Tada ne dozvoljava da se auto upali jer ga "cuva" od pregrijavanja. Zamijenio senzor, 80 maraka kod Imsira, prije dvije godine.
bosniak.m

#15 Re: Astra G paljenje

Post by bosniak.m »

Hvala ljudi na odgovorima.
Svakako planiram u Opelov servis.
Post Reply