ASTO TEST

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
bebeSa

#1 ASTO TEST

Post by bebeSa »

Zna li neko gdje u Sarajevu mogu napraviti "kvalitetan i pouzdan" ASTO test?
Hvala
clav

#2 Re: ASTO TEST

Post by clav »

sasvim je pouzdano i kvalitetno na mikrobiologiji na ilidzi ili na imunologiji na kosevu itd. nemas potrebe ici kod privatnika ako mislis da ce biti kvalitetnije i pouzdanije. ako iz drugih razloga trebas ici kod privatnika, ima u vogosci euro mass imas ovdje cjenovnik http://www.semikem.com.ba/LinkClick.asp ... ls&mid=407
usput pravilan naziv je aso
bebeSa

#3 Re: ASTO TEST

Post by bebeSa »

Hvala puno.
Iako nemam zdravstvenu knjizicu i ne mogu dobiti uputnicu, pokusat cu u domu zdravlja na ilidzi.
Hvala i na tocnom nazivu!
bebeSa

#4 Re: ASTO TEST

Post by bebeSa »

Je li ovo cijena aso 6km. Ne kontam! Cini mi se da sam prije dvije godine platila mnogo vise u jednoj drugoj privatnoj lab.ili se automacki rade svi ovi pobrojani testovi pa to onda izadje priblizno 60 km? Znas li ti nesto vise o ovom testu? Nije za mene, dijete mi je u pitanju tj. djevojka 17 godina. Niko mi nista ne zna konkretno reci. Prije 2 god. iz cista mira otekli joj prsti na desnoj ruci (srednji i domali) i bolovi u prstima na desnoj nozi...panika...dr opce prakse: Izvadite nalaze (pa tri miliona uputnica koje ja moram platiti) izmedju ostalih aso...Sve BO osim povisenih leukocita, a nitko ne zna gdje je zariste. Reumatolog prepise 3 extincilina(ako sam dobro napisala) i kaze bit ce to sve ok.Nadjemo zaostale korjene na davno izvadjenoj 6-ci gore desno. Izvadimo to kod oralnog hirurga i svi se sloze da je to bilo zariste. Ja kontam zavrsila. Dijete nije bolesljivo. U zadnje 2 godine jednom imala upalu grla zavrsila sa Xiclavom 375 8 dana i to je to. Prije tri dana opet oteceni prsti, danas dr opste prakse ponovit cemo opet sve nalaze :-) Ja se malo raspitam kod drugih doktora kazu trebala si ponavljati aso da bi se "to" drzalo pod kontrolom! Ne kontam "koje to"? Ma sad ponovi samo aso!!! Pa kod reumatologa :shock:
Zasto mi niko nije rekao da se aso ponavlja i sta je to u stvari.
Ako znas, molim te da mi objasnis.
Hvala unaprijed
clav

#5 Re: ASTO TEST

Post by clav »

Za tu laboratoriju nazovite i provjerite tacno koja je cijena, obicno se pored aso, radi i crp, rf i waaler rose.
To su sve tzv. reuma testovi. Konkretno sto se tice ASO, to je antistreptolizin o test, seroloska reakcija kojom se prati titar antistreptolizina o. Antistreptolizin o su antitijela na bakterijski antigen koji potice od bakterija koje se zovu streptokoke. Ukoliko postoji infekcija streptokokama i to bude neadekvatno lijeceno(lnpr. lijeci se antibioticima manje od 10 dana), moguc je nastanak poststreptokoknih sekvela ili reumatske bolesti, cija je jedna od manifestacija poliartritis(kao kod kcerke -upala zglobova). Kod reumatske bolesti, broj antitijela na streptolizin o raste, i ovaj test zbog toga sluzi kao pokazatelj. Kada je vrijednost ASO iznad 1:200 jedinica, test se smatra pozitivnim. Neophodno je pronaci zarista u organizmu i to na adekvatan nacin sanirati. Tri ekstencilina je premalo u svakom slucaju. Prvo se daje udarna doza penicilina 10 dana, pa onda odrzavanje ekstencilinom obicno na 21 dan. kroz duzi vremenski period (ekstencilin je penicilin duzeg djelovajna i on sprjecava infekciju streptokokama-nerijetko se daje vise godina). Neophodno je ponavljati ASO i ostale reuma testove s vremena na vrijeme, upravo da bi se pratila uspjesnost tretmana, jer je moguc povratak. Na srecu artritis ne ostavlja trajne posljedice, pa nemate razloga za paniku, ali imate za veliki oprez i da to sto hitnije sanirate jer moze doci i do promjena na srcu koje su trajne. eto nadam se da nije bilo previse zbunjujuce.
Raspitajte se i o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju pri kantonalnom zavodu, jer ako su finansije problem, sigurno je isplativije od privatnika. Sretno.
bebeSa

#6 Re: ASTO TEST

Post by bebeSa »

Hej, puno hvala na objasnjenju. Nema veze sta kosta, samo da ne ostavi trajne posljedice, ipak je mlada. Tek sad vidim da nisam napisala da su joj u 8 godini dijagnosticirali sum na srcu. To me najvise zabrinjava. A najvise me ljuti sto ovi nasi doktori prepisuju terapije onako napamet pa te u neka doba zaboli glava. Tebi jos jednom hvala. Sad se fatamo detalja.
Treskavica

#7 Re: ASTO TEST

Post by Treskavica »

Hajd da i ja priupitam sta.
Kao dijete sam imao reumatsku groznicu, upala zglobova, sum na srcu i chorea minor kolko se sjecam neka vrsta reumatske epilepsije. Da li je moguce da se to sve povrati u 40-tim godinama zivota, jer znam kod vlaznog vremena da osjetom bolove u koljenima kao i probleme sa koordinacijom koji su takodje simptom choreaminor?????
bellisperennis

#8 Re: ASTO TEST

Post by bellisperennis »

Treskavica wrote:Hajd da i ja priupitam sta.
Kao dijete sam imao reumatsku groznicu, upala zglobova, sum na srcu i chorea minor kolko se sjecam neka vrsta reumatske epilepsije. Da li je moguce da se to sve povrati u 40-tim godinama zivota, jer znam kod vlaznog vremena da osjetom bolove u koljenima kao i probleme sa koordinacijom koji su takodje simptom choreaminor?????
Ako si imao reumatoidni artritis, to ti je hronična bolest, znači nikad se ne može potpuno sanirati, i uvijek postoji mogućnost da se ponovo vrati. barem su meni tako reklo, ja sam isto imala reumatsku groznicu, poslije artritis, ali nikad nisu odredili žarište :roll: i dan danas krivim svoju doktoricu dječije medicine koja mi nije propisala penicilne kad je trebalo i eto...zato djeci čim je upala grla ili nešto odma turu penicilina, što je sigurno sigurno je
Post Reply