Ja se prisjetim Tomicu familije
astistent Mr. Azem Dautovic, matematicar...legendarne izjave
Moderator: Chloe
-
Herc
Azem jeste imao svakakvih izjava,ali sta je Mesihovic pricao i radio,to nikada necu zaboraviti.Mesihovic ima nekoliko recenica koje non-stop ponavlja..STALNO.Svaki dan sam ga morao slusati kako je dovoljno da kuci pogledam dok ne povucem vodu na solji i da cu nauciti.Mesihovic obavezno nakon svake price zavrsi sa prijetecom porukom "nemojte se igrati!",onda ne prode dana kada ne prica da je to "kao da krenes kod nane,a ne znas gdje ona zivi".Ko ga je slusao,zna o cemu pricam.Uvijek govori "evo sad bio ispit...reci sta je dvostruki integral.kandidat prvi put cuo".Taj dvostruki integral zamjeni samo sa nekom drugom stvari u zavisnosti sta se ucilo za ispit.Presmijesan je kada mu nestane prostora na tabli pa produzi po zidu da pise.Ma nemam rijeci za Bedzu,nikad ga necu zaboraviti.Mjesecima sam ga sanjao i imao nocne more,ali na kraju mi je ostao u lijepom sjecanju i pravo je covjek simpatican..kada nemas posla s njim. 
- danas
'ta ja znam ko je jupi ocjenjivao, ali znam da je uvijek prolazilo 10%... a znam jer mi se desilo par puta da uradim sve, a padnem...SherlockHolmes wrote:Primjereno za jednog (tadasnjeg) marksistu, prozvan Mussolinidanas wrote:mozes otvoriti i temu za galeta, pa da pisemo sta je i kako je bilo u onaj vakatThe_Fluid wrote:
Uglavnom, prevjezbaju to svi iz te klape, i jos neki sa strane sa njima, i ostvare takav uspjeh na ispitnom roku, da je profesoru Galicu (eh, ako se jos neko sjeca doticnog, Fatkica tada nije bilo ni na putu prema RO Rasklopna oprema:D, a kamoli da bude ono sto je postao danas).
![]()
![]()
meni ni dan-danas nije jasno kako polozih kod njega iz prve... dobila 6-, sreca do neba
![]()
![]()
![]()
a jupo
(oliti ejup hot) je imao obicaj da ocjenjuje ispite kako treba dok ne bi dosao do oko 10% od onih koji su izasli na ispit, a onda bi dalje samo obarao...
![]()
al' najdrazi mi je biJo muslija muhovic...![]()
![]()
![]()
Mene je na ispitu prvo ispitao odakle su moji, ko mi je stari, stara, dedo, komsije pa, valjda zadovoljan odgovorom, postavio neko shega pitanje.
Btw, Jupo Hot je rijetko (nikad?) ispravljao, to je obicno radio Cizi, a ako je bilo srece onaj Mario
inace, za galica se sjecam i ovo: prvi ispitni rok u junu, a pala neka kisurina i sve poplavila (sjecas li se toga -- citav prvi sprat je bio pod vodom). to je bio citav potop, ni dan-danas mi nije jasno kako sam dosla na faks taj dan -- ali valjda ono brucos bila, prepadnuta, moras na ispit
a jusuff me gore podsjeti za teku sa mekim koricama... sjecas se kad je valentic nasao lika sa malom tekom; uze teku, izlupa je po katedri... "ti's meni malu teku za fiziku..." i pocjepa covjeku teku...
-
saWireless
Hehehe to niej mail sto je ovdje postan ot je dio programa jednog nazvan je AZEM BOT
stvar je IRC bot koji svako malo ispisuje jednu pametnu izjavu od navedenih profesora takojer ima i komanda !azem za one koji nemogu cekati
pa eto ako je neko zainteresiran za taj bot(za linux je), lagano je nadogradiv dodate IME -> PORUKA koa sto vidite ovdje
posto vidim da se pravo rasirilo nek bude made by Emir & Teo
GPL za sakupljanje 
stvar je IRC bot koji svako malo ispisuje jednu pametnu izjavu od navedenih profesora takojer ima i komanda !azem za one koji nemogu cekati
pa eto ako je neko zainteresiran za taj bot(za linux je), lagano je nadogradiv dodate IME -> PORUKA koa sto vidite ovdje
posto vidim da se pravo rasirilo nek bude made by Emir & Teo
-
SherlockHolmes
Dzaba sve, ko ne zna, ne znadanas wrote: 'ta ja znam ko je jupi ocjenjivao, ali znam da je uvijek prolazilo 10%... a znam jer mi se desilo par puta da uradim sve, a padnem...![]()
![]()
![]()
Pa naravno, k'o pravi dzentlmendanas wrote:kud muslije nisam nikad izasla na usmeni... poceo ratinace jupo je bio human, kupio je studente koje su stopirali i vozio ih do grada, dole do raskrsca na vracama. samo se ne sjecam da je ikad pokupio muskarce. desilo mi se milion puta da mi stopamo, a on uzme jaranicu i mene, a ostavi nam (tadasnje) frajere...
![]()
![]()
![]()
Fatkic je i meni bio asistent, samo sto me nije bilo sile natjerat kod njega. Em od svega samo cujem ono "sta, sta" (jednom smo izbrojali dvjesto i nesto puta tokom dvocasadanas wrote:inace, za galica se sjecam i ovo: prvi ispitni rok u junu, a pala neka kisurina i sve poplavila (sjecas li se toga -- citav prvi sprat je bio pod vodom). to je bio citav potop, ni dan-danas mi nije jasno kako sam dosla na faks taj dan -- ali valjda ono brucos bila, prepadnuta, moras na ispitelem, mi svi mokri ko cepovi, a moj jaran skinuo mokre carape, stavio ih u dzep i obuo tene na bose noge -- da se ne prehladi. mi se svi ono tresemo od zime. fatkic nadzire ispit, a u neka doba ulazi galic i sa vrata skuzi ovog tipa --kaze, kolega vi ste zavrsili. sta, kako? ni ja vama nisam dosao bos na ispit... uze covjeku ispit i baci u smece
koji kompleksas... inace mene je dopao fatkic za asistenta, ali sam isla na vjezbe i u druge grupe -- kod zejnulahua i osmanagica (jel' se tako zvao?). bili normalni ljudi.
Meni je Vali predavao u prvom, tu je bilo provala. Ali najbolja je sto sam cuo nedavno. Valjda je svojevremeno predavao i Kusturici (Nemanjidanas wrote:a jusuff me gore podsjeti za teku sa mekim koricama... sjecas se kad je valentic nasao lika sa malom tekom; uze teku, izlupa je po katedri... "ti's meni malu teku za fiziku..." i pocjepa covjeku teku...![]()
![]()
![]()
Ne znam jel fakat istina, al znajuci Valija nije nemoguce!
- johnnykola
bedzo:
ko pretenduje da sve zapise nikada nista nauciti nece.
ko pretenduje da sve zapise nikada nista nauciti nece.
-
Hendrix
Huse Fatkić je definitivno najveći debil od svih matematičara,onaj čovjek je toliko rasejan u mozgu da je nečuveno.Prvo ga ništa ne možeš skontati na predavanjima jer priča ko lud i onda te izvede na tablu i isprepada s onim "Molim,šta? A vi ste rekli, molim?Šta?"
Behdžet je majstor šupaka,onakvu bezosjećajnu budalu rijetko možete sresti,sjećam se samo kad me sat vremena držo i gnjavio u kabinetu jer sam zakasnio da vidim rezultate,i na kraju mi kaže "Džaba mi vrijeme oduze!"
Azem je svima mrzak dok polažu a onda poslije skontaju da je sve što je on ikad reko ustvari istina,meni je ostao u pamćenju kada nam je govorio kako je kupovo lepine sa "kašikom kajmaka" jer nije imo para za studiranje i tako se hranio.Vjerujem da je jači matematičar od ove gore spomenute ekipe budala,ali ima on neki svoj ludi fazon koji fura.
Behdžet je majstor šupaka,onakvu bezosjećajnu budalu rijetko možete sresti,sjećam se samo kad me sat vremena držo i gnjavio u kabinetu jer sam zakasnio da vidim rezultate,i na kraju mi kaže "Džaba mi vrijeme oduze!"
Azem je svima mrzak dok polažu a onda poslije skontaju da je sve što je on ikad reko ustvari istina,meni je ostao u pamćenju kada nam je govorio kako je kupovo lepine sa "kašikom kajmaka" jer nije imo para za studiranje i tako se hranio.Vjerujem da je jači matematičar od ove gore spomenute ekipe budala,ali ima on neki svoj ludi fazon koji fura.
- johnnykola
jedan kolega usao u taxi zajedno
s husetom, jer su skontali da trebaju
stici do razlicitih, ali medjusobno
bliskih odredista.
posto ih je taxista pokupio ispred
etf-a odmah zapoce pricu o profesorima.
tad mu huse rece da je on prof.
matematike. nakon ovog slijede
antologijske taxistine (koje znamo zhvaljujuci
kolegi koji je bio svjedok za daljnje
prepricavanje anegdote studentariji):
jedna moja tetka je studirala matematiku,
na kraju je pukla skroz. inace, (nagli trzaj taxistine
glave prema husetu
) kako ste vi profesore?

s husetom, jer su skontali da trebaju
stici do razlicitih, ali medjusobno
bliskih odredista.
posto ih je taxista pokupio ispred
etf-a odmah zapoce pricu o profesorima.
tad mu huse rece da je on prof.
matematike. nakon ovog slijede
antologijske taxistine (koje znamo zhvaljujuci
kolegi koji je bio svjedok za daljnje
prepricavanje anegdote studentariji):
jedna moja tetka je studirala matematiku,
na kraju je pukla skroz. inace, (nagli trzaj taxistine
glave prema husetu
-
mahalas505
Vidim ovdje glupih reklama tipa "sta ce nama tolika matematika",pa gdje cemo mi to upotrijebiti. Sve bi ovo imalo smisla kad bi ovi nasi neki studenti skontala sta je inzinjerski posao u stvari, jer programirati neke stvarcice u C++,Pascalu,C#, napraviti web stranicu itd, to moze bilo ko sa srednjom skolom ili kakvim kursom. Pa zadatak inzinjera je da uradi nesto novo, poboljsa neki algoriram ili sistem. Koliko je ovdje se srelo na faksu(prije sve mislim na etf-ovce u sa) sa pojmovima tipa NP complete, P space, i mnogo drugih stvari kad dodes u dodir kada radis inzinjerski posao i bez solidne podloge u matematici nema te nigdje.
- aNTropocentrio
Tačno!mahalas505 wrote:Vidim ovdje glupih reklama tipa "sta ce nama tolika matematika",pa gdje cemo mi to upotrijebiti. Sve bi ovo imalo smisla kad bi ovi nasi neki studenti skontala sta je inzinjerski posao u stvari, jer programirati neke stvarcice u C++,Pascalu,C#, napraviti web stranicu itd, to moze bilo ko sa srednjom skolom ili kakvim kursom. Pa zadatak inzinjera je da uradi nesto novo, poboljsa neki algoriram ili sistem. Koliko je ovdje se srelo na faksu(prije sve mislim na etf-ovce u sa) sa pojmovima tipa NP complete, P space, i mnogo drugih stvari kad dodes u dodir kada radis inzinjerski posao i bez solidne podloge u matematici nema te nigdje.
(Doduše, neki ljudi sa diplomom tehničkog fakulteta nalaze se na radnim mjestima na kome je neophodno samo poznavati lokaciju ulaza/izlaza i wc-a
PS: Azem je legenda!
(nama je na Saobraćajnom davao skoro svake sedmice rok iz Numerike/Statistike/Vjerov).
-
mrak
Ja se bavim informatikom, znam sta je O(n), P-NP, sta je turingova masina, sta je DFA, ali mi 90% perverzija iz Uscumlica nikada nece trebati. Matematika je samo alat, kao Excel ili Word, a ne svrha samoj sebi.
Ja sam Uvod u matematiku na ETF-u polozio tako sto sam napisao softver za palm koji krati matrice i radi ostale neophodne rucne operacije i rekao da je to obicni digitron sa touch screenom
S tim da mi nije trebala ta ocjena, jer sam ubrzo napustio ETF i otisao na Tehnicki Univerzitet u Becu, i jedina stvar koju zalim je to sto to nisam ucinio odmah po zavrsetku srednje skole.
I da, nikada mi u mom informatickom zivotu nije zatrebalo racunanje EM indukcije 2 metra od nekog zakrivljenog lima.
Ja sam Uvod u matematiku na ETF-u polozio tako sto sam napisao softver za palm koji krati matrice i radi ostale neophodne rucne operacije i rekao da je to obicni digitron sa touch screenom
I da, nikada mi u mom informatickom zivotu nije zatrebalo racunanje EM indukcije 2 metra od nekog zakrivljenog lima.
-
sabanss
Niti ce ti ikad zatrebatimrak wrote: I da, nikada mi u mom informatickom zivotu nije zatrebalo racunanje EM indukcije 2 metra od nekog zakrivljenog lima.
-
Hendrix
Ja evo par godina nakon položene zadnje matematike uspješno koristim sve napredne tehnike ,množim,sabiram,nekad i podijelim nešto
Fino je znati sve iz matematike da smišljaš nove algoritme ali ima nas koji smo inžinjeri da naprimjer radimo u praksi gdje ti ne treba apsolutno ništa od ovih belaja,mislim lično da se CAD više učio od matematike svima bi nam lakše bilo.Najgore je što nema izbora,nego moraš drill proći ko u vojsci.Kao što moj rođak kaže koji je završio PMF "Ja sam tolike stvari učio nećeš vjerovati,a nemam s kim ni popričat o tome a kamoli da pokažem nekom..."
Naprimjer redove ja u svojoj struci ne mogu koristit i da hoću a pao sam na godinu radi njih i jebenog Huseta koji me peglo oko toga a zašto sve pitam se?
Naprimjer redove ja u svojoj struci ne mogu koristit i da hoću a pao sam na godinu radi njih i jebenog Huseta koji me peglo oko toga a zašto sve pitam se?
-
Hendrix
Da,zaboravih,matematika je definitivno nama alat,to i Azem kaže ali naprimjer ja imam bušilicu i kada bušim meni je važno da ona radi i da dobro buši i da znam je koristit,a ne pada mi napamet da je rastavljam na dijelove i učim sve komponente kako rade,e to nama matematičari rade natjera te da znaš svaku sitnicu.
-
mrak
Pa hajde reci mi, sta je to inzinjerski posao (u domenu softvera), i odakle znas da se ne bavim niti cu se baviti istim?sabanss wrote: Niti ce ti ikad zatrebatiAli sa druge strane ti se vjerovatno i ne bavis niti ces se baviti inzinjerskim poslom. Mozda sofisticiranim zanatom. Jer inzinjer ipak nije isto sto i programer ili tehnicar, uostalom cak i uz svu silu predmeta na ETF-u, malo je pravih inzinjerskih
- bug
prica vam je suplja k'o
sito, no ovo mi posebno bode oci:
je isto kao vezati tvoje politicke nauke sa poljoprivredom..
slazem se da bi se RI trebao odvojiti, nigdje u svijetu nije u okviru electrical engineeringa, ali nazvati informaticara programeromEddie_Sa wrote:Poenta je u tome sto ti nisi inzinjer niti ces biti,vec programer.Ogromna je greska sto je pod ETF-om i kod nas smjer RI(racunarstvo i informatika),koji sa elektrotehnikom imaju veze kao sto politicke nauke imaju sa poljoprivredom.
- sffovac
Behdzet
(ovome sam prisustvovao)
-insistirao je da se na ispitu iz uvoda donesu uheftani listovi
-prvi ispitni rok, ulazi behdzo u ucionicu, i nosi heftaricu i pita ima li ko da nije uheftao
-javlja se jedan kolega i kaze "nisam ja"
-kaze njemu behdzo "hajde ti kolega izadzi napolje"
Azem
(ovu sam pricu cuo)
-drzi azem instrukcije iz mat. kod kuce
-uveo on jednu turu ljudi u stan
-i u 9.15 neko zvoni, jednom, pa dvaput, azem otvori vrata, vidi omladina stoji pred vratima, kaze "sacekajte svoj red i ne zvonite"
-u 9.30 opet neko zvoni i opet se ista situacija ponavlja
-u 10 ulazi nova tura, on im fino dao papuce poredo ih i gleda koje s kojeg faxa
-kaze ti si sa etf-a, ti sa gradjevine....
-i dodje do nekog lika, kaze "odakle si ti, tebe nisam vidjo"
-kaze lik "ja sam samo doso kablovsku da naplatim"
(ovome sam prisustvovao)
-insistirao je da se na ispitu iz uvoda donesu uheftani listovi
-prvi ispitni rok, ulazi behdzo u ucionicu, i nosi heftaricu i pita ima li ko da nije uheftao
-javlja se jedan kolega i kaze "nisam ja"
-kaze njemu behdzo "hajde ti kolega izadzi napolje"
Azem
(ovu sam pricu cuo)
-drzi azem instrukcije iz mat. kod kuce
-uveo on jednu turu ljudi u stan
-i u 9.15 neko zvoni, jednom, pa dvaput, azem otvori vrata, vidi omladina stoji pred vratima, kaze "sacekajte svoj red i ne zvonite"
-u 9.30 opet neko zvoni i opet se ista situacija ponavlja
-u 10 ulazi nova tura, on im fino dao papuce poredo ih i gleda koje s kojeg faxa
-kaze ti si sa etf-a, ti sa gradjevine....
-i dodje do nekog lika, kaze "odakle si ti, tebe nisam vidjo"
-kaze lik "ja sam samo doso kablovsku da naplatim"
- aNTropocentrio
Dao nam Azem rok iz numerike, (vanredni, tako da moramo ponijeti svoje papire):
Azem (na kraju ispita):
Nemojte mi više ostavljati ove vaše papire! Šta će mi!? Ja sam ih prije nosio babi da vatru loži, ali sad je dobio centralno grijanje!
Azem (na kraju ispita):
Nemojte mi više ostavljati ove vaše papire! Šta će mi!? Ja sam ih prije nosio babi da vatru loži, ali sad je dobio centralno grijanje!