AST

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Orbit_girl

#1 AST

Post by Orbit_girl »

Da li neko zna sta znaci ukoliko je nalaz AST-a pozitivan? Hvala
LaCici

#2 Re: AST

Post by LaCici »

Koliko ja znam on ne moze biti pozitivan nego samo povisen. To znaci da su poviseni jetreni enzimi, sto upucuje na probleme sa jetrom.
Orbit_girl

#3 Re: AST

Post by Orbit_girl »

LaCici wrote:Koliko ja znam on ne moze biti pozitivan nego samo povisen. To znaci da su poviseni jetreni enzimi, sto upucuje na probleme sa jetrom.
Pa da, povisen je. Imam problema s koljenom i zbog toga sam radila taj nalaz, cuj sad jetra... Hvala ti, ipak.
HAVANA

#4 Re: AST

Post by HAVANA »

ALT,AST,GGT...Jetreni enzimi i mogu biti poviseni, a pozitivan ast :?
Beaddy

#5 Re: AST

Post by Beaddy »

Orbit_girl wrote:
LaCici wrote:Koliko ja znam on ne moze biti pozitivan nego samo povisen. To znaci da su poviseni jetreni enzimi, sto upucuje na probleme sa jetrom.
Pa da, povisen je. Imam problema s koljenom i zbog toga sam radila taj nalaz, cuj sad jetra... Hvala ti, ipak.
Moja mati je radila ast u kombinaciji sa ??? (pojma nemam sad) i to kad je fizijatar posumnjao na osteoporozu. Nakon denzitometrije, DXA skeniranja i nekoliko mjeseci terapije lijekom za osteoporozu (Fosamax T), radila je opet ovu kombinaciju nalaza (uključujući ast)....zaključak: ast ima 'neke' veze i sa kostima.

Sretno!

PS ja sam imala povišene vrijednosti alt, ast i ggt nakon napada žučnih kamenaca prije par godina (ggt mi je bio 30X veći od normalnog)....hvala Bogu i to riješih, ali ne bi bilo zgoreg uraditi ove nalaze (radi provjere jetre).
Innovation

#6 Re: AST

Post by Innovation »

Asto je reumatski nalaz krvi, mozda niste tacno napisali .
Orbit_girl

#7 Re: AST

Post by Orbit_girl »

Innovation wrote:Asto je reumatski nalaz krvi, mozda niste tacno napisali .
Upravu si, sad vidjeh. Hvala :)
Orbit_girl

#8 Re: AST

Post by Orbit_girl »

Je li neko pio eritromicin duze vremena, mjesec dana?
Donnie Smith

#9 Re: AST

Post by Donnie Smith »

HAVANA wrote:ALT,AST,GGT...Jetreni enzimi :?

i sugerišu uglavnom na tinjajuću upalu, virusnu infekciju..ciroza, žutica, hepatitis...
traži markere da radiš, doktori se nikad neće sjetiti da te pošalju sami, briga njih :-D
Orbit_girl

#10 Re: AST

Post by Orbit_girl »

Donnie Smith wrote:

i sugerišu uglavnom na tinjajuću upalu, virusnu infekciju..ciroza, žutica, hepatitis...
traži markere da radiš, doktori se nikad neće sjetiti da te pošalju sami, briga njih :-D
Radila sam ponovo ASTO, povisen je ali ne kao prvi put. Dobila sam eritromicin da pijem mjesec dana pa da radim ponovo nalaz. Doktorica sumnja na reumaticnu groznicu.
The Realist

#11 Re: AST

Post by The Realist »

Orbit_girl wrote:
Donnie Smith wrote:
Radila sam ponovo ASTO, povisen je ali ne kao prvi put. Dobila sam eritromicin da pijem mjesec dana pa da radim ponovo nalaz. Doktorica sumnja na reumaticnu groznicu.
ASTO - antisterptolizin O test. Serološki test za beta hemolitički sterptokok grupe A (tj. antitijela se traže).

Sam ovaj nalaz ne može biti kriterij za donošenje dijagnoze reumatske groznice. Mora biti još simptoma.
Orbit_girl

#12 Re: AST

Post by Orbit_girl »

Povremeno oticanje koljena, malo, bez boli.
The Realist

#13 Re: AST

Post by The Realist »

Orbit_girl wrote:Povremeno oticanje koljena, malo, bez boli.
Ovako:

Major kriteriji:

Karditis, migrirajući poliartritis, horea, erythema marginatum, subkutani čvorovi

Minor kriteriji:

Povišena temperatura, ubrzana sedimentacija, pozitivan CRP, artralgija, produžen P-R interval na EKG-u

Dokaz o predhodnoj infekciji beta hemolitičkim streptokokom grupe A (bris guše, recimo).

Da bi se RG dijagnoza postavila treba ovo: 2 major kriterija plus dokaz o predhodnoj infekciji betaHSGA, ili 1 major i 2 minor kriterija uz dokaz predhodne infekcije betaHSGA.

U ova tri slučaja se može i bez toga dijagnoza postaviti, bez striktne primjene ovih kriterija:

Horea, karditis i recidiv akutne reumatske groznice.

Sama pogledaj pojmove, da ih ja sada ne objašnjavam.

Ovo sigurno zna tvoja doktorica i nisam radi toga pisao, nego čisto da sama probaš procijeniti da li bi to moglo biti, ili ne.

Osim karditisa, nijedna od ovih manifestacija ne ostavlja trajne posljedice, a RG se uspješno liječi antibioticima, uz kasnije profilaksu (najmanje pet godina).
Hadzi Lojo

#14 Re: AST

Post by Hadzi Lojo »

Vidim da spominjues Horea,molio bi pojasnjenje o cemu se radi?
The Realist

#15 Re: AST

Post by The Realist »

Hadzi Lojo wrote:Vidim da spominjues Horea,molio bi pojasnjenje o cemu se radi?
Dolazi do nespretnosti pacijenta, kada hoda, kao da pleše, nekontrolisani pokreti, mijenja se ponašanje (emocionalna nestabilnost), rukopis....

Kod RG-a se uglavnom javlja kasnije, ali može biti i jedini simptom reumatske groznice. Uglavnom, ne ostavlja trajne posljedice kod ove bolesti.
Orbit_girl

#16 Re: AST

Post by Orbit_girl »

Da li ASTO moze biti povisen zbog upale zuba, recimo ? Tacnije, zbog ciste na zubu... Hvala :)
Post Reply