ASR ima li pomoci???
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
talić
#26 Re: ASR ima li pomoci???
imao sam golfa V sa ASR-om i sad imam Zafiru sa ASR-om i u ovih 8 godina nikad nisam stavljao lance. Sa dobrim gumama, prednjom vučom i ASR-om ne gubiš brzinu na usponu jer iskorištavaš maksimalni kontakt . Ako staneš onda je bitno samo da kreneš sa mjesta i opet te ASR izvlači.
-
AdnanSA
#27 Re: ASR ima li pomoci???
ASR bez ESP-a nula bodova. Kada zagusti obavezno gasim ASR i pouzdam se u vlastiti osječaj i razum.
Na mom auti čini mi se da više odmaže nego pomaže. Oduzme snagu motoru taman kada ti treba malo da proguli.
Auto Volvo V40 također probao u Seat Altei. Jednom prilikom išao od Praće prema Osjećanima i bilo fino snjega po cesti sa ASR bila patnja a kada sam ga ugasio i vozio obazrivo sa gasom puno bolje.
Na mom auti čini mi se da više odmaže nego pomaže. Oduzme snagu motoru taman kada ti treba malo da proguli.
Auto Volvo V40 također probao u Seat Altei. Jednom prilikom išao od Praće prema Osjećanima i bilo fino snjega po cesti sa ASR bila patnja a kada sam ga ugasio i vozio obazrivo sa gasom puno bolje.
-
Brdar
-
Brdar
-
direstraits0078
#30 Re: ASR ima li pomoci???
Nema.
Otvori sad temu o Start&Stop sistemima.
On topic:
ASR naravno pomaze, ali iskljucivo ako znate ispravno koristiti isti. Isti slucaj i sa ABS-om i ESP-om. Zato postoji poligon na kojem se vjezba i uci upotreba navedenih sistema u realnim situacijma, na snijegu, ledu, vlaznom kolovozu itd.
Za one koji ne razumiju sistem rada ASR-a i ESP-a, postoji polozaj prekidaca OFF. Ako nema prekidaca, dovoljno je izvaditi osigurac pa vozi bez toga, nije problem.
On topic:
ASR naravno pomaze, ali iskljucivo ako znate ispravno koristiti isti. Isti slucaj i sa ABS-om i ESP-om. Zato postoji poligon na kojem se vjezba i uci upotreba navedenih sistema u realnim situacijma, na snijegu, ledu, vlaznom kolovozu itd.
Za one koji ne razumiju sistem rada ASR-a i ESP-a, postoji polozaj prekidaca OFF. Ako nema prekidaca, dovoljno je izvaditi osigurac pa vozi bez toga, nije problem.
- zambaklija
#31 Re: ASR ima li pomoci???
prije uvođenja zakonske obaveze ođer u budžaku za zimske gume,vazda vozjo sa ljetnim brez problema uz asistenciju ASRa 
- fidoremilienko
#32 Re: ASR ima li pomoci???
Pa ni ABS, ESP nisu neka "revolucionarna otkrica". Ovako se nase dobre bosnje informisu preko foruma i onda misle po prici "rekla kazala" da su ti sistemi svemoguci i zavrse u negdje u kanalu
Joj sto volim nase bosnje, sve inzinjeri
Joj sto volim nase bosnje, sve inzinjeri
- kreso_atac
#33 Re: ASR ima li pomoci???
ma je li stvarnoBrdar wrote:Bolje i podcjenjivati nego precijenjivati, jer ima freakova kazu ''meni ne trebaju zimske gume jer imam ASR'' dode mi da ga sakom lupim kad mi to kaze. kao i sa 4x4 pogonom.
zimske gume mogu zamijeniti 4x4 pogon ali 4x4 i ASR NE MOZE ZAMIJENITI ZIMSKE GUME,
haj molim te probaj na podrastovima STATI i probat krenut na ledu s ASRom pa da vidim sto pomijera ganice fizike
-
Seawolf
#34 Re: ASR ima li pomoci???
Kod kojega je to savremenog auta, ASR potrebno doplaćivati?
Ili je dio standardne opreme, zajedno sa ESP-om, ili se doplaćuje za ESP (u BiH), a ASR dolazi kao kolateralna korist.
Osnovna funkcija ASR-a (ili što bi rekli Englezi/Ameri TCS), nije da olakša polazak vozila na podlogama sa smanjenim koeficijentom prijanjanja, nego da smanji efekat podupravljivosti (kod vozila sa prednjim pogonom), odnosno preupravljivosti (kod vozila sa stražnjim pogonom), kada pretjerate sa gasom prilikom prolaska kroz krivinu.
Prilikom pokretanja na klizavoj podlozi, poželjno je (ako postoji mogućnost) eksperimentisati sa isključivanjem ASR-a. Najčešće je za pokretanje na takvoj podlozi, potrebno malo "šlajdranja" pa stoga tada treba isključiti ASR.
Ili je dio standardne opreme, zajedno sa ESP-om, ili se doplaćuje za ESP (u BiH), a ASR dolazi kao kolateralna korist.
Osnovna funkcija ASR-a (ili što bi rekli Englezi/Ameri TCS), nije da olakša polazak vozila na podlogama sa smanjenim koeficijentom prijanjanja, nego da smanji efekat podupravljivosti (kod vozila sa prednjim pogonom), odnosno preupravljivosti (kod vozila sa stražnjim pogonom), kada pretjerate sa gasom prilikom prolaska kroz krivinu.
Prilikom pokretanja na klizavoj podlozi, poželjno je (ako postoji mogućnost) eksperimentisati sa isključivanjem ASR-a. Najčešće je za pokretanje na takvoj podlozi, potrebno malo "šlajdranja" pa stoga tada treba isključiti ASR.
-
technoGeek
#35 Re: ASR ima li pomoci???
I vi nauku napraviste od ASR-a koji je obicna glupost. Trebam naglo izaci sa raskrsnice, i auto sa ASR-om me bezze ukoci i rizikujem da me neko opali sa strane. Pod ovim prvenstveno mislim na VAG koncern gdje ASR vise odmaze nego sto pomaze, dok je kod drugih proizvodjaca bolje rijeseno i cak se ne osjeti da on radi. Ako neko ne zna da po snijegu treba kretati lagano, ako se zaglavi da treba opet lagano, onda za takvog nije volan a kamoli ASR.
- fidoremilienko
#36 Re: ASR ima li pomoci???
Mogao bi ti jos jednom procitati sta si napisao. Ima malo kontradiktornosti (naglo/lagano).technoGeek wrote:I vi nauku napraviste od ASR-a koji je obicna glupost. Trebam naglo izaci sa raskrsnice, i auto sa ASR-om me bezze ukoci i rizikujem da me neko opali sa strane. Pod ovim prvenstveno mislim na VAG koncern gdje ASR vise odmaze nego sto pomaze, dok je kod drugih proizvodjaca bolje rijeseno i cak se ne osjeti da on radi. Ako neko ne zna da po snijegu treba kretati lagano, ako se zaglavi da treba opet lagano, onda za takvog nije volan a kamoli ASR.
P.S. Nemoj izlijetati naglo, bolje sacekaj. Time utices na povecanje bezbjednosti kako ucesnika tako i cjelokupnog saobracaja
-
530i
#37 Re: ASR ima li pomoci???
ASR je osmišljen da ne bi točkovi škripali, tj. vrtili u prazno a da to nije namjerno izazvano od vozača. Za nagle startove koji dovode do škripe guma negdje se i kazna plaća...asr sam jedino primjetio kod golfa petice tdi...hem teško kvačilo do zla boga, hem auto i hoće i neće kad mu daš gasa...u ostalim autima je to bilo gotovo neprimjetno.
- hopi
#38 Re: ASR ima li pomoci???
Seawolf wrote:Kod kojega je to savremenog auta, ASR potrebno doplaćivati?
baš tako, prošle zima trebam krenuti na povećoj uzbrdici, snijeg, iz druge krećem, sa asr-om, neće nikako, isključim ga i uz malo šlajdranja uspijem. Gume nove UG7+
-
goran16v
#39 Re: ASR ima li pomoci???
Funkcija ASR-a jeste sprjecavanje proklizavanja pogonskih tockova ali njegova osnovna svrha nije pomoc pri kretanju uzbrdo po klizavom, pomoc pri startanju, ubrzavanju itd (kad vozac anticipira desavanja i ima vremena da reaguje) nego prvenstveno zadrzavanju trakcije tj odrzavanju mogucnosti upravljanja u toku same voznje, kad vozac nema vremena da reaguje, sto je bitno smanjeno ili nemoguce kad tockovi proklizavaju. U praksi to znaci bolje i spor ili zaustavljen ali kontrolisan nego brz bez upravljanja
-
emko1234
#40 Re: ASR ima li pomoci???
joj brdara i tema 
evo iskustvo s asr-om i sa espom.
sva su pozitivna. hiljadu puta sam probavao na klizavom i na snijegu i gledao sta to zapravo radi taj esp. i boga mi je velika razlika kad recimo valjas auto lijevo desno po utabanoj stazi s espom i bez njega. osjeti se itekako..
asr isto.
dakle poenta je da nijedan sistem nije svemoguc. da bi radio kako treba, moraju se ispunit preduslovi. radi ce esp po snijegu i kad su ljetne gume na autu, al mu efikasnost nece bit 100%, nego 15%.
dakle da bi sve radilo kako treba i davala najbolji ucinak u stvarnom zivotu treba se pridrzavat pravila koja su propisana.
ne mozes uletit kod americke ambasade u alipisanoj u ulicu prema ganicevoj vili sa 120 i kontat da ce te esp izvadit sto je sasvim logicno.
evo iskustvo s asr-om i sa espom.
sva su pozitivna. hiljadu puta sam probavao na klizavom i na snijegu i gledao sta to zapravo radi taj esp. i boga mi je velika razlika kad recimo valjas auto lijevo desno po utabanoj stazi s espom i bez njega. osjeti se itekako..
asr isto.
dakle poenta je da nijedan sistem nije svemoguc. da bi radio kako treba, moraju se ispunit preduslovi. radi ce esp po snijegu i kad su ljetne gume na autu, al mu efikasnost nece bit 100%, nego 15%.
dakle da bi sve radilo kako treba i davala najbolji ucinak u stvarnom zivotu treba se pridrzavat pravila koja su propisana.
ne mozes uletit kod americke ambasade u alipisanoj u ulicu prema ganicevoj vili sa 120 i kontat da ce te esp izvadit sto je sasvim logicno.
- drndalo
#41 Re: ASR ima li pomoci???
Mozes brate, i taman i zavrsis kod Emine u sobi...emko1234 wrote: ne mozes uletit kod americke ambasade u alipisanoj u ulicu prema ganicevoj vili sa 120 i kontat da ce te esp izvadit sto je sasvim logicno.
-
Melami
#42 Re: ASR ima li pomoci???
ima, kad god se sjetim ugasim ga.Brdar wrote:ima li jos ko kakvih iskustava sa ASRom
-
goran16v
#43 Re: ASR ima li pomoci???
Ako je tako ja bih radije sporije i sa ASR-om...drndalo wrote:Mozes brate, i taman i zavrsis kod Emine u sobi...emko1234 wrote: ne mozes uletit kod americke ambasade u alipisanoj u ulicu prema ganicevoj vili sa 120 i kontat da ce te esp izvadit sto je sasvim logicno.
-
Brdar
-
goran16v
#45 Re: ASR ima li pomoci???
Poenta je da ASR mozes privremeno iskljuciti kad znas ili je lako predvidivo da ti nece trebati tj skoditi, ali da ce se aktivirati kade ne budes imao vremena da ga aktivira samBrdar wrote:jest al nekad kad se ubacujes treba punnno gasa, i bas da zarovi malo, a nekad kad se ne zuri lagnini,goran16v wrote:Funkcija ASR-a jeste sprjecavanje proklizavanja pogonskih tockova ali njegova osnovna svrha nije pomoc pri kretanju uzbrdo po klizavom, pomoc pri startanju, ubrzavanju itd (kad vozac anticipira desavanja i ima vremena da reaguje) nego prvenstveno zadrzavanju trakcije tj odrzavanju mogucnosti upravljanja u toku same voznje, kad vozac nema vremena da reaguje, sto je bitno smanjeno ili nemoguce kad tockovi proklizavaju. U praksi to znaci bolje i spor ili zaustavljen ali kontrolisan nego brz bez upravljanja
A ASR ti uzme bas snagu kod kretanja, i onda te pokupi nesto, penjo sam se uz brdo jednom i asr mi oduzo snagu i stao, a jaran mi s BMWom tricom 2001. zaslajfo iskljucio asr i odma se izvuko, i uziso
eh u tome je poenta
-
Brdar
-
Brdar
-
Brdar
-
emko1234
#49 Re: ASR ima li pomoci???
joj kakve ti gluposti valjas.
asr ti oduzeo snagu i ti stao i to u brdu?
pa nije asr siptar koji podigne rucnu kocnicu il ugasi motor. asr ti je mogao uzet snagu samo ako si proklizavao dok si se penjao. il ako si seljacki stao na gas pa se tockovi vrtili u prazno.
to je njegova zadaca. da oduzme gas da bi tockovi dobi trakciju i da bi se mogao nesmetano kretat.
recimo kod mene esp (u koji je ukljucen asr) ne da svu snagu u prve dvije brzine ako je mokro il klizavo jer auto rasipa previse snage. tek mu trecom na takvoj podlozi da svu snagu.
to se najvise osjeti kod jakih auta s prednjom il zadnjom vucom. kad ga esp bukvalno gusi prve dvije brzine jer tockovi ne mogu da prenesu snagu i stalno proklizavaju.
i ne moze nikako bit nerentabilan kad ti glavu cuva.
asr ti oduzeo snagu i ti stao i to u brdu?
pa nije asr siptar koji podigne rucnu kocnicu il ugasi motor. asr ti je mogao uzet snagu samo ako si proklizavao dok si se penjao. il ako si seljacki stao na gas pa se tockovi vrtili u prazno.
to je njegova zadaca. da oduzme gas da bi tockovi dobi trakciju i da bi se mogao nesmetano kretat.
recimo kod mene esp (u koji je ukljucen asr) ne da svu snagu u prve dvije brzine ako je mokro il klizavo jer auto rasipa previse snage. tek mu trecom na takvoj podlozi da svu snagu.
to se najvise osjeti kod jakih auta s prednjom il zadnjom vucom. kad ga esp bukvalno gusi prve dvije brzine jer tockovi ne mogu da prenesu snagu i stalno proklizavaju.
i ne moze nikako bit nerentabilan kad ti glavu cuva.