ASR ima li pomoci???
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Brdar
-
Brdar
- donsedin
#3 Re: ASR ima li pomoci???
Po meni se osjeti, evo recimo ove zime kad kreces iz onih rupa punih vode, ako znas na sta mislim,auto ne zaglavi nego malo proklize i krene,ili npr brdo tockovi dok vuku vuku onda kad podje klizat on sreze snagu i ides lagano al ides gdje drugi stoje. Za nasih puteva i zima odlicna stvar.
-
Brdar
-
direstraits0078
#6 Re: ASR ima li pomoci???
Kao i sa ESP-om, ako ne znas koristiti, isto kao i da nemas, u nekim slucajevima i gore.
-
Gray
#7 Re: ASR ima li pomoci???
Brdar wrote:ma znam to al nije svemoguc, jednom iso negdje na strancurini od 20% van SA, ono sumski asvaltiran put, a meni zimske gume i dode jedan dio 110% led, ma ono bas providan, i ja se zalaufam izleti mi pjesak, ja na sekundu pustio gas i opet dao, dzaba stao al trzo, i potegnem rucnu do zadnjeg zuba, i krene nazad i jedva se zaustavim, i nema sanse, ni gore ni dole, ASR drobi melje, al nista, nikako ga poguram i nasucem se i okrenem, tako da dzaba sve na ledu.
A i ovaj s fifth seara ukljucio ASR i zaletio se 10m i uziso pa to je mogo i bez ASRa, a kad ga je iskljucio nije ni zaletio nego slajdro, tako da ni to nije mjerodavno, hajd i povjerovo bi mu da je ukljucio ASR dok je slajdro pa da onda vidim
Pa normalno da nije svemoguć, nije ništa svemoguće, ako hoćeš po takvom terenu uzmi Ladu Nivu ili nešto.
A probao je i bez ASR-a da uzme zalet ali nije uspio, na pola uzbrdice stao i počeo se vraćati nazad.
Puno pomaže, ali naravno da nije svemoguć, ne može protiv fizike.
-
Brdar
-
Gray
#9 Re: ASR ima li pomoci???
Pa dobro, rekao bih da ipak malo podcjenjuješ značaj elektronskh pomagala. Npr. abs nema veze sa greškama vozača, kao ni ASR u većini slučajeva. Jednostavno ispravljaju mehaničke nedostatke auta i pomjeraju granicu mogućnosti auta, ali i oni imaju svoj limit, mada je taj limit dosta veći nego bez pomagala.Brdar wrote:Gray wrote:Brdar wrote:ma znam to al nije svemoguc, jednom iso negdje na strancurini od 20% van SA, ono sumski asvaltiran put, a meni zimske gume i dode jedan dio 110% led, ma ono bas providan, i ja se zalaufam izleti mi pjesak, ja na sekundu pustio gas i opet dao, dzaba stao al trzo, i potegnem rucnu do zadnjeg zuba, i krene nazad i jedva se zaustavim, i nema sanse, ni gore ni dole, ASR drobi melje, al nista, nikako ga poguram i nasucem se i okrenem, tako da dzaba sve na ledu.
A i ovaj s fifth seara ukljucio ASR i zaletio se 10m i uziso pa to je mogo i bez ASRa, a kad ga je iskljucio nije ni zaletio nego slajdro, tako da ni to nije mjerodavno, hajd i povjerovo bi mu da je ukljucio ASR dok je slajdro pa da onda vidim
Pa normalno da nije svemoguć, nije ništa svemoguće, ako hoćeš po takvom terenu uzmi Ladu Nivu ili nešto.
A probao je i bez ASR-a da uzme zalet ali nije uspio, na pola uzbrdice stao i počeo se vraćati nazad.
Puno pomaže, ali naravno da nije svemoguć, ne može protiv fizike.
![]()
![]()
![]()
upravo tako, kao ni ABS, ti sistemi peglaju manje greske vozaca, i to je to
-
Brdar
-
Brdar
-
Brdar
-
Brdar
-
Gray
#14 Re: ASR ima li pomoci???
Brdar wrote:ne kontam sta asr dobija trzanjem, znad da abs dobija se na upravljivosti, a asr stvarno iskusnom vozacu ne treba (naravno ko zna dozirati gas)
Meni stvarno nije jasno zašto si otvorio temu da pitaš kada očigledno znaš sve.
Niko nije rekao da elektronska pomagala pomiču granice fizike, nego granice mogućnosti auta, što je potpuno tačno.
A što se tiče toga da ASR ne treba iskusnom vozaču, mislim da bi trebao da odeš do Tiff Needell-a i da ga naučiš šta iz svog iskustva, on je ovako još malo zelen.
Što ne volim ovakvo razmišljanje, isto kao moj otac, eto vi ste pametniji od inžinjera kojima je to posao i od svih stručnjaka koji kažu da elektronska pomagala puno pobojšavaju sigurnost.
-
Gray
#15 Re: ASR ima li pomoci???
Brdar wrote:U vožnji na ledu zaboravite na kočnicu. Što je moguće više kočite mašinom, odnosno usporavajte kretanje mijenjanjem iz više u nižu brzinu. To znatno smanjuje mogućnost proklizavanja i kretanja vozila u neželjenom smjeru. Tek prilikom krajnjeg zaustavljanja koristite kočnicu, ali i tada oprezno. Nemojte se pouzdavati u ABS i druge sustave prilikom kočenja, radije vjerujte sebi i predviđajte situaciju. Na ledu i tehnologija puno ne pomaže.
Savjeti iz fulde, pa vi vidite
Pa maloprije sam postavio video gdje je pokazano da pomaže i na ledu, i to puno.
A to sad što ti očekuješ da ti to omogući da uletiš po snijegu i ledu u krivinu sa 175 km/h je druga stvar.
Elektronska pomagala su strašno bitna, ali normalno da je uvijek vozač odgovoran za sigurnost vožnje i da prilagodi vožnju uslovima.
-
Brdar
-
Gray
#17 Re: ASR ima li pomoci???
Brdar wrote:Sva dodatna oprema kod auta je ONO BEZ CEGA AUTO MOZE![]()
![]()
![]()
![]()
Slažem se s tobom. [/sarkazam]
Hajd' sada otiđi glancaj svoj Ford T, a ja odoh iz ove diskusije.
-
Brdar
-
Gray
#19 Re: ASR ima li pomoci???
Brdar wrote:hajd onda dodi ti sa svoji space shuttleom i onda cu polit kantu vode preko noci na strancurini od 25% pa ces stat tu i krenut (ako mognes) pa da vidim sto pomaze po ledu, a ako tako pomaze sto ce ti zimske gume uopste![]()
i jos nesto,,,, na strani kad stanes po ledu mislim da ipak neces moci stati jer auto ce kliziti pod rucnom tako da te lovacke da moze krenit bez slajdranja ostavi za sebe, a za nas iskusne vozace pusti da vozimo kako mi hocemo ,,,,,,,
Kaze inzinjeri neki jel, PA DA JE TAKO KO STO TI KAZES ONDA BI SVI MOGLI VOZIT SA CELAVIM GUMAMA, propala bi industrija guma, jer bi svi mogli izic po 1m snijega iz bistrik, bez imalo slajdranja, jer bi auto letilo ne da bi islo, covjece 4x4 kad se zaglavi na 100 postotnom ledu ne moze krenut, dzaba spera, trodifovi, iskusio sam i to iskustvo s Jeep Cherokeem, zaglavio se sa minselinkama novim zimskim, i vidio sam sta je ASR, iso sam 175kmh a u mjestu sa lock diffom.
eto toliko od mene
Ja ne znam stvarno o čemu ti pričaš, niko nije spominjao ćelave gume osim tebe. Naravno da treba imati zimske gume, niko to ni ne spori, nego se radi o tome da li elektronska pomagalla (ili samo ASR) pomažu. Pa naravno da pomažu. isti auto sa istim gumama će lakše i sigurnije voziti po svim uslovima sa elektronskim pomagalima nego bez. I to ne može nikakva vozačka vještina nadomjestiti. A naravno da nisu svemoćni.
Ali opet, zašto si uopšte otvarao temu da pitaš kada sve znaš?
-
Brdar
-
selam00
#21 Re: ASR ima li pomoci???
budimo realni, ja mislim da je Brdar u pravu, jer ti sistemi nisu bas od neke pomoci koliko ih cijene i naplacuju, pa jaa trebal dat jednu platu za ASR ili maglenke a zatrebace mi mozda 1x u godini, dajte ba ljudi sta vam je, davati 1500KM za nesto sto i nije od neke extra pomoci je suludo, hajd da je to 200km pa mogu shvatit, al gray brate, za 1500Km koliko kosta ASR bi trebao puno vise dobiti a ne neko trzanje kod slajdranja (imam passata pa znam) i opet jedva izidem s parkinga nekad bez obzira na sve, realno to nije potrebno, sve je to super al kad ti se pokvari stas onda gray jesil o tome razmisljao, a svi znamo da je ASR usko povezan sa ABSom,,, moslim nije da osporavam tvoje tvrdnje su na mjestu, ali to mi mozda 10% poboljsava trakciju i voznju,
cak stavise, inzinjeri napominji i savjetuju da se ASR iskljuci kod dubokog snijega jer tada auto i treba da se cima tj. slajdra, a i ako je ispod tebe asvalt treba da se ukopas pa da uhvatis taj asvalt, u tome je poenta
meni se desavalo na raskrscu kad me propuste i taman treba da se brzo ubacim, i bas u tom momentu mi oduzme gas, jer asr misli da ce ufatit tockovi a onda opet zaslajdra i sve tako i tako da i ti Brdare i Gray shvatite da ima i on svoj plus i minus i cijenu eto toliko od mene, i mrsko mi vise pisat
cak stavise, inzinjeri napominji i savjetuju da se ASR iskljuci kod dubokog snijega jer tada auto i treba da se cima tj. slajdra, a i ako je ispod tebe asvalt treba da se ukopas pa da uhvatis taj asvalt, u tome je poenta
meni se desavalo na raskrscu kad me propuste i taman treba da se brzo ubacim, i bas u tom momentu mi oduzme gas, jer asr misli da ce ufatit tockovi a onda opet zaslajdra i sve tako i tako da i ti Brdare i Gray shvatite da ima i on svoj plus i minus i cijenu eto toliko od mene, i mrsko mi vise pisat
-
selam00
#22 Re: ASR ima li pomoci???
http://www.youtube.com/watch?feature=en ... kusXk&NR=1
ovo ti gray govori o tvom extra dobrom ASRu jos je i quattro
ovo ti gray govori o tvom extra dobrom ASRu jos je i quattro
-
Brdar
-
530i
#24 Re: ASR ima li pomoci???
ASR se da isključiti...obično ima jedan dugmić...na njemu napisano ASR...čak i svijetli lampica kada je isključen.
-
Brdar