Aslan Mashadov Ubijen, posljednje rijeci

Zadig

#1 Aslan Mashadov Ubijen, posljednje rijeci

Post by Zadig »

Jucer je ubijen LIder cecenskih separatista Aslan Mashadov.
Samo 4 dana prije je dao intervju slobodnoj evo kratkog izvjestaja tog razgovora, kao i vijesti o njegovoj smrti.

Interesantno, covjek je dao intervju dje kaze da je za mir dovoljno samo 30 minuta dijaloga, i 4 dana nakon toga je vec mrtav.

4. mart, intervju
30 minuta poštenog dijaloga zaustavilo bi rat
Branka TRIVIĆ
Lider cecenskih pobunjenika Aslan Mashadov dao je ekskluzivni intervju Severnokavkaskom servisu Radija Slobodna Evropa
Upitan o aktuelnoj situaciji u Ceceniji, Mashadov je rekao da je duboko uveren da je ruski predsednik Vladimir Putin izgubio kontakt sa realnoscu, da ne zna sta se stvarno dogadja u Ceceniji, dodavsi da je svakodnevna praksa da vojska svom komandantu daje informacije koje on zeli da cuje. Takvu praksa verovatno primenjuju i ruske snage bezbednosti.
O cecenskom predlogu za dijalog sa ruskim zvanicnima Mashadov je rekao:

"Mi vec dugo govorimo da bi 30-minutni, fer, dijalog oci u oci bio dovoljan da zaustavi ovaj rat. Mi bismo u tom dijalogu objasnili predsedniku Ruske federacije sta ljudi Cecenije zele – siguran sam da on ni to ne zna – i istovremeno bismo culi od Putina licno sta on zeli, sta Rusija zeli u Ceceniji", kaze Mashadov.

Na pitanje o tome da li se postuje poslednji prekid vatre, Mashadov odgovara:

"Ne verujem da postoji jedna jedinica na cecenskoj teritoriji koja bi ignorisala moja naredjenja – bilo da je ona u Ingusetiji, Dagestanu, Kabardino-Balkariji ili Karaccajevo-Cerkesiji. Ovo nije samo prazna prica nego realnost. Sve vojne jedinice na cecenskoj teritoriji i u susednim zemljama su pod subordinacijom cecenskog pokreta otpora", rekao je u intervjuu Severnokavkaskom servisu Radija Slobodna Evropa cecenski lider Aslan Mashadov.
8. mart, izvjestaj i pogibiji
Ubijen čečenski lider Mashadov
Mirjana RAKELA
Ruske snage sigurnosti su u akciji specijalnih snaga ubile čečenskog separatističkog lidera Aslama Maskhadova. Televizija je i prikazale snimke tijela za koje se tvrdi da je Maskhadov.
Nikolaj Patruschev šef ruske federalne službe sigurnosti izvjestio je predsjednika Putina o akciji izvedenoj u mjestu Tolstoj Yur, 20 –tak km sjeverno od Groznog
"Specijalne snage sigurnosti izvele su operaciju u kojoj je međunarodni terorist i lider odmetničkih naoružanih grupa Alsan Maskhadov ubijen, a njegovi najbliži surdanici uhapšeni".

Ruski predsjednik Vladimir Putin je zatražio od prvog čovjeka obavještajne službe da dva puta provjeri da se zaista radi o Maskhadovu, te još rekao kako "posao" u Čečeniji nije završen.

"Treba intezivirati napore kako bi zaštitili gradjane Čečenije i cijele Rusije od ovih bandita. Obavite dodatne provjere i identifikaciju tijela i ponovo me izvjestite. Ako se ove činjenice potvrde, predložit ću sve koje su sudjelovali u akciji za nagradu".

Maskhadovljev bliski suradnik Akhmed Zakajev koji je dobio politički azil u Londonu je izjavio:

"Mogu potvrditi da je predsjednik Aslan Maskhadov umro. Suzdražt ću se od komentara oko detalja koji su prehodili ovom dogadjaju".

Zakhajev je takodje kazao da su se Čečeni već jednom suočili sa sličnom situacijom kada je u travnju 1996. ubijen njihov predsjednik Dudajev. No , to nije prekinulo otpor Čečena, podsjetio je Zakajev.I kao što je umjesto Dudajeva došao Maskhadov, sada će doći netko drugi, rekao je Zakajev.

Moskva drži Mskhadova odgovornim za brojne teroističke napade u Rusiji, medju ostalima i za talačku krizu u školi u Beslamu u kojoj je prošloga rujna poginulo više od 320 ljudi, većinom djece. Za Maskhadovim Kremlj je svojedobno raspisao tjelaricu u visini od 10 miljuna dolara.

Mislite li da kremlju definitivno ne odgovara dijalog, ili ih i ne krivite za ne trazenje istog zbog teroristickih akcija u rusiji?

U svakom slucaju, recite sta mislite, meni licno je nevjerovatno da 4. marta coek da intervju, i da je vec 4 dana nakon toga skinut...

Izvor je rferl.org

z.
Zrinski

#2 Re: Aslan Mashadov Ubijen, posljednje rijeci

Post by Zrinski »

Zadig wrote:
Mislite li da kremlju definitivno ne odgovara dijalog, ili ih i ne krivite za ne trazenje istog zbog teroristickih akcija u rusiji?

U svakom slucaju, recite sta mislite, meni licno je nevjerovatno da 4. marta coek da intervju, i da je vec 4 dana nakon toga skinut...

Izvor je rferl.org

z.
Sa teriristima i ubojicama žena i djece se ne pregovara. Dobio je ono što je zaslužio. I zato bravo za Ruse.
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

[[quote]quote]Sa teriristima i ubojicama žena i djece se ne pregovara. Dobio je ono što je zaslužio. I zato bravo za Ruse.[/quote[/quote

Da samo je pitanje koje u stvari terorist a ko žrtva .
Prvo bi to trebalo razjasniti .
Pošto je tamo zakon oko za oko ili zub za zub ,sigurno je da će čečeni naplatiti smrt lidera .Samo što će taj put oni biti prozvani teroristima .
A druga strana može komotno ubiti koga hoće nizašta neće odgovarati jer oni nisu teroristi .
Zrinski

Post by Zrinski »

BISCANIN2 wrote:
Pošto je tamo zakon oko za oko ili zub za zub ,sigurno je da će čečeni naplatiti smrt lidera .Samo što će taj put oni biti prozvani teroristima .
A druga strana može komotno ubiti koga hoće nizašta neće odgovarati jer oni nisu teroristi .
Terorista je onaj koji postavlja bombe u kazalištima. Terorista je onaj koji uzima djecu kao taoce. Terorista je onaj koji ubija djecu po školama. Jel prepoznaješ koga ovdje?
sami sebi najgori

Post by sami sebi najgori »

razlika izmedju Njemackog Ruskog fasizma je ta da su sve zemlje koje su okupirane za vrijeme Hitlera ponovo dobile slobodu, a mnoge drzave okupirane za vrijeme crvenog fasizma i dan danas su pod tom cizmom!!!!!
JBL

Post by JBL »

Zrinski wrote:
BISCANIN2 wrote:
Terorista je onaj koji postavlja bombe u kazalištima. Terorista je onaj koji uzima djecu kao taoce. Terorista je onaj koji ubija djecu po školama. Jel prepoznaješ koga ovdje?
podsjeti me, koliko Cecena je ubijeno u ruskoj agresiji na Ceceniju

jes da oni nisu birali djecu, starce, invalide vec su sravnali sve redom.....ali eto....
Zrinski

Post by Zrinski »

JBL wrote:

jes da oni nisu birali djecu, starce, invalide vec su sravnali sve redom.....ali eto....
Koliko ja znam Čečenija je Ruska pokrajina i objasni mi onda kako je to agresija?

Jel to ti možda žališ onog dokazanog ubojicu djece i žena?
beharrr

Post by beharrr »

BISCANIN2 wrote:[
quote]Sa teriristima i ubojicama žena i djece se ne pregovara. Dobio je ono što je zaslužio. I zato bravo za Ruse.[/quote[/quote

Ne Jaro to ovi sa zapada zovu demokratijom. A demokratije u biti nema ni na dnu kace.
Serem se na danasnju demokratiju.......
JBL

Post by JBL »

Zrinski wrote:
JBL wrote:

Koliko ja znam Čečenija je Ruska pokrajina i objasni mi onda kako je to agresija?

Jel to ti možda žališ onog dokazanog ubojicu djece i žena?
Zar nisu i Hrvatska i Bosna bile jugoslavenske republike? Sto naravno znaci da JNA ima pravo sravniti Zagreb i Sarajevo. Logika ti je pravo ...
sami sebi najgori

Post by sami sebi najgori »

Sve su to isto radili Rusi sa cecenskom djecom, starcima i zenama!!!!!
isto tako u Afghanistanu!!!!!
Oko za oko zub za zub, jedino tako mozes savladati mocnijeg neprijatelja!!!!
Zrinski

Post by Zrinski »

JBL wrote:
Zar nisu i Hrvatska i Bosna bile jugoslavenske republike? Sto naravno znaci da JNA ima pravo sravniti Zagreb i Sarajevo. Logika ti je pravo ...
Hrvatska i Bosna i Hercegovina su bile republike u bivšoj srboslaviji koje su imale pravo na otcjepljenje po ustavu. Čečenija je samo pokrajina. Jebe i tebe logika nešto....
pravastvar

Post by pravastvar »

Hrvatska je imala velike koristi od Jugoslavije.
Dobila je Dalmaciju i Istru. A posto je NDH bila na strani Hitlera, stvaranjem Jugoslavije, Hrvatska nije placala ratnu odstetu kao sto su placale sve zemlje na strani Njemacke. Na celu Jugoslavije je bio Hrvat Tito. Broj Srba u Hrvatskoj, zahvaljujuci ustasama je spaoa sa 38 posto na 12 posto. A Hrvatska se brze razvijala od ostalih dijelova Jugoslavije. Najzapostavljeniji dijelovi Hrvatske su bili oni gdje su Srbi zivjeli.

Srbija je podijeljena na tri djela, i stvorene su autonomne pokrajine. Doseljeno je na stotine hiljada Albanaca iz Albanije na Kosovo.

I od cega se sastojao taj srpski teror u Jugoslaviji i Srboslavija?
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

...a cecenija je garant sama sebi dodijelila status pokrajine, da bi je rusi mogli lakse guziti :shock: :shock:

blem - blem...
pravastvar

Post by pravastvar »

A zadnje rijeci Ashlana Mashadova su bile ."Cuvajte mi Mirnesa :) "
JBL

Post by JBL »

Zrinski wrote:
JBL wrote:
Hrvatska i Bosna i Hercegovina su bile republike u bivšoj srboslaviji koje su imale pravo na otcjepljenje po ustavu. Čečenija je samo pokrajina. Jebe i tebe logika nešto....
Sta god Cecenija imala ili nemala.......sigurno je da Rusija NIJE imala pravo sravniti pola Cecenije. Kad su to uradili (cak vise put zaredom) onda je pitanje ko je terorist a ko zrtva.
beharrr

Post by beharrr »

Zrinski wrote:
JBL wrote:
Prikacimo se malo demokratiji.
Po medjunarodnom pravu republika ili pokrajina koja proglasi nezavisnost-ocjepljenje poslije tri godine postaje punopravna clanica UN, status UN, kojeg je i SSSR potpisao, a posto je Rusija punopravni nasljednik bivseg SSSR-a prihvatila se preuzeti svih dokumenata koje je potpisao SSSR.
Vrlo dobro znamo(kako ko) da su Ceceni proglasili nezavisnost na referendumu 91-e.Od tada je proslo tri i po godine do pocetka Ruske agresije.
Od tada pa na ovamo pobijeno je 42 000 cecenske djece.
Zao mi je te skolske djece iz Beslana, jer i ja sam otac, dali je ko digao glas zbog 42 000 hiljade Cecenske djece. NIKO.
Na proslom postu sam rekao za demokratiju.
koop

#17 Zrinski ne kenjaj

Post by koop »

Da se razumijemo, nema nikakvog' opravdanja za ubijanja civila, apsolutno ne bitno kakav razlog stoji iza toga. Medjutim tako pojednostaviti stvari kao sto ti to radis se granici s bolescu. Cecenija je zemlja od oko milion stanovnika (cifra iz ranih devedesetih), u zadnja dva rata skoro 200.000 ljudi je ubijeno. Ruska vlada ne dozvoljava apsolutno nikakvim humanitarnim organizacijama, posmatracima, novinarima, i sl. pristup. Ako se to i desi onda je kratkog' vijeka (vidi OSCE-ova misija u Ceceniji). Genocid pocinjen nad tim ljudima je nezamisliv.
Grozny vise lici na Hirosimu nego na bilo sta drugo (http://users.westnet.gr/~cgian/grozny.htm).
Sto se tice historije, to je jos nesto sto ti ocigledno ignorises apsolutno beskrupulozno da bi si olaksao tu teoriju o ispravnosti ruskih postupaka.
Cecenija se neprekidno bori protiv ruske dominacije vec skoro 400 godina. Ceceni su jedini autohtoni narod te zemlje, sa drugacijom kulturom i jezikom koji nema nikakve slicnosti niti sa jednim jezikom u Europi ili Aziji (neki lingvisticari tvrde da jedina slicnost postoji izmedju Cecenskog i jezika Baska).
Krajem drugog svjetskog rata, Staljin je optuzio Cecene za kolaboraciju s Njemcima, i deportovao skoro citavu populaciju Cecenije u Sibir. Oni koji su prezivjeli su se vratili nakon 12 godina izgnanstva (populacija Cecenije je bila veca u 40-im godinama proslog vijeka nego danas).
O ovome se moze pisati jos godinama, no normalnom covjeku bi i ovo bilo dovoljno da prestane onako olako laprdati.
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

pravastvar wrote:Hrvatska je imala velike koristi od Jugoslavije.
Dobila je Dalmaciju i Istru. A posto je NDH bila na strani Hitlera, stvaranjem Jugoslavije, Hrvatska nije placala ratnu odstetu kao sto su placale sve zemlje na strani Njemacke. Na celu Jugoslavije je bio Hrvat Tito. Broj Srba u Hrvatskoj, zahvaljujuci ustasama je spaoa sa 38 posto na 12 posto. A Hrvatska se brze razvijala od ostalih dijelova Jugoslavije. Najzapostavljeniji dijelovi Hrvatske su bili oni gdje su Srbi zivjeli.

Srbija je podijeljena na tri djela, i stvorene su autonomne pokrajine. Doseljeno je na stotine hiljada Albanaca iz Albanije na Kosovo.

I od cega se sastojao taj srpski teror u Jugoslaviji i Srboslavija?
...Najzapostavljenije u bivsoj yu su bili bosna i kosovo, iako istovremeno najveci liferanti sirovina i sjedista teske industrije, rudarstva...svaku noc je petsto osovina (dvjestapedeset vagona) sirove rude iz kaknja i banovica picilo za smederevo, preko trideset godina, npr...bosanske ruke su se ogulile radeci za jugoslaviju, a pritom nisu dobili ni jedan jedini kilometar autoputa...kosovo isto tako...najlosija infrastruktura, sve najgore...sarajevo je pred olimpijadu malo izgradjeno, a prije toga je bilo jad i cemer...albanci su cinili 90%tnu vecinu na kosovu, doktori i direktori su bili 90%tno srbi...da i ne spominjemo situaciju na kulturnom planu...preko 60% prosvjetnog kadra u BiH je bilo iz srbije ili hrvatske, da ne spominjemo bosanske pravoslavce i katolike...Nepriznavanje bosancima jezika i zajebavanje sa velikim i malim "m"...

...treba li jos primjera??
koop

Post by koop »

Samo kratka opaska,prethodna poruka je bila namjenjena Zrinskom ljudima koji razmisljaju kao on.
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Zrinski wrote:
JBL wrote:
Kada smo vec kod EX-YU. Pravo na otcjepljenje su imale republike, a u republikama su zivjeli ravnopravni narodi i narodnosti, Hrvat, Srbi, Muslimani ...etc. Dakle pravom na otcjepljenje ne raspolaze republika kao ustavna odrednica nego njeni narodi, kontas ? Kontas ti k**** moj.

Kada govorimo o terorizmu, da li se onda terorizmom moze smatrati i pokolj civila Srba u Sijekovcu ? Da li se terorizmom moze smatrati rusenjem starog u Mostaru ? Terorizam nije samo uzimanje za taoce civile, nego i organizovano vojno djelovanje sa ciljem djelimicnog ili potpunog unistenja jedne kulture i naroda. Pogledaj malo pod definicija terorizma pa ces vidjeti da se pod terorizam mogu svrstati i mnoge vojne akcije HV-a u HR i BiH.

Terorizam je "prijatelju" moj i akcije regularnih ruskih snaga u Ceceniji. Prije par mjeseci je bilo vise emisija, sto na HRT-u sto na njemackim kanalima, o ruskim zlocinima u Ceceniji. Uprati malo pa ces saznati stvarno stanje u Ceceniji.
Zadig

Post by Zadig »

To je jedna dosta zamrsena situacija sada.

Meni je samo jako cudno da nikada nije doslo do osnovnog dijaloga. da se vidi sta ovi ljudi hoce.
Ko zna, mozda znaju da je nezavisnot nerealna, pa bi samo htjeli autonomiju.

Bez obzira na sve, amerika i zapad trenutno zatvaraju oci pred ruskim akcijama u ceceniji, i po meni tako ce i biti sve dok se problem totalno ne rijesi, ili ce se ceceni istrijebiti to marginalnosti, ili ce se ipak i jedni i drugi odluciti za dijalog, i dogovoriti se za neki status.
Da prestane bojazan rusa od terorizma i cecena od konstantnog rata, jedino prekid vatre, teroristickih akcija i DIJALOG mogu doci u obzir.
pravastvar

Post by pravastvar »

Bosna i Kosovo su imali ogromne koristi od Jugoslavije. Na Kosovo je doseljeno na desetine hiljada Albanaca iz Albanije i Srbi su stalno ugnjetavani tako da su morali prodavati svoju imovinu.
A na Kosovu je SFRJ svaki dan davala po MILION dolara pomoci. A i BiH je koristila obilno tu pomoc. A to, sto su nastavnici bili iz Srbije i Hrvatske, to je zbog toga sto su u BiH ljudi bili najneobrazovaniji u bivsoj Jugi, uz Kosovo.
beharrr

Post by beharrr »

pravastvar wrote:Bosna i Kosovo su imali ogromne koristi od Jugoslavije. Na Kosovo je doseljeno na desetine hiljada Albanaca iz Albanije i Srbi su stalno ugnjetavani tako da su morali prodavati svoju imovinu.
A na Kosovu je SFRJ svaki dan davala po MILION dolara pomoci. A i BiH je koristila obilno tu pomoc. A to, sto su nastavnici bili iz Srbije i Hrvatske, to je zbog toga sto su u BiH ljudi bili najneobrazovaniji u bivsoj Jugi, uz Kosovo.
Klap, klap, klap, klap............

Koji je AS(kec) srce ili liska... :D
SF-Mujo

Post by SF-Mujo »

Zrinski wrote:
A kako zoves one sto umjesto postavljanja jedne bombe, posalju na desetine hiljada granata na civilno stanovnistvo u istocnom Mostaru koje ubiju na hiljade civila ukljucujuci djecu i starce? Kako zoves one sto su zatvarali, mucili i pobili na hiljade civila po logorima zapadne Hercegovine? Kako zoves sebe i svog babu sada kad sirite guzice na otetoj muslimanskoj i srpskoj imovini? Lijepa nasa krvava domovina mozda?
winetou

Post by winetou »

Na BBC rekoše da je bio vođa čečenskih pobunjenika, ne terorista.
Post Reply