Samo 4 dana prije je dao intervju slobodnoj evo kratkog izvjestaja tog razgovora, kao i vijesti o njegovoj smrti.
Interesantno, covjek je dao intervju dje kaze da je za mir dovoljno samo 30 minuta dijaloga, i 4 dana nakon toga je vec mrtav.
4. mart, intervju
8. mart, izvjestaj i pogibiji30 minuta poštenog dijaloga zaustavilo bi rat
Branka TRIVIĆ
Lider cecenskih pobunjenika Aslan Mashadov dao je ekskluzivni intervju Severnokavkaskom servisu Radija Slobodna Evropa
Upitan o aktuelnoj situaciji u Ceceniji, Mashadov je rekao da je duboko uveren da je ruski predsednik Vladimir Putin izgubio kontakt sa realnoscu, da ne zna sta se stvarno dogadja u Ceceniji, dodavsi da je svakodnevna praksa da vojska svom komandantu daje informacije koje on zeli da cuje. Takvu praksa verovatno primenjuju i ruske snage bezbednosti.
O cecenskom predlogu za dijalog sa ruskim zvanicnima Mashadov je rekao:
"Mi vec dugo govorimo da bi 30-minutni, fer, dijalog oci u oci bio dovoljan da zaustavi ovaj rat. Mi bismo u tom dijalogu objasnili predsedniku Ruske federacije sta ljudi Cecenije zele – siguran sam da on ni to ne zna – i istovremeno bismo culi od Putina licno sta on zeli, sta Rusija zeli u Ceceniji", kaze Mashadov.
Na pitanje o tome da li se postuje poslednji prekid vatre, Mashadov odgovara:
"Ne verujem da postoji jedna jedinica na cecenskoj teritoriji koja bi ignorisala moja naredjenja – bilo da je ona u Ingusetiji, Dagestanu, Kabardino-Balkariji ili Karaccajevo-Cerkesiji. Ovo nije samo prazna prica nego realnost. Sve vojne jedinice na cecenskoj teritoriji i u susednim zemljama su pod subordinacijom cecenskog pokreta otpora", rekao je u intervjuu Severnokavkaskom servisu Radija Slobodna Evropa cecenski lider Aslan Mashadov.
Ubijen čečenski lider Mashadov
Mirjana RAKELA
Ruske snage sigurnosti su u akciji specijalnih snaga ubile čečenskog separatističkog lidera Aslama Maskhadova. Televizija je i prikazale snimke tijela za koje se tvrdi da je Maskhadov.
Nikolaj Patruschev šef ruske federalne službe sigurnosti izvjestio je predsjednika Putina o akciji izvedenoj u mjestu Tolstoj Yur, 20 –tak km sjeverno od Groznog
"Specijalne snage sigurnosti izvele su operaciju u kojoj je međunarodni terorist i lider odmetničkih naoružanih grupa Alsan Maskhadov ubijen, a njegovi najbliži surdanici uhapšeni".
Ruski predsjednik Vladimir Putin je zatražio od prvog čovjeka obavještajne službe da dva puta provjeri da se zaista radi o Maskhadovu, te još rekao kako "posao" u Čečeniji nije završen.
"Treba intezivirati napore kako bi zaštitili gradjane Čečenije i cijele Rusije od ovih bandita. Obavite dodatne provjere i identifikaciju tijela i ponovo me izvjestite. Ako se ove činjenice potvrde, predložit ću sve koje su sudjelovali u akciji za nagradu".
Maskhadovljev bliski suradnik Akhmed Zakajev koji je dobio politički azil u Londonu je izjavio:
"Mogu potvrditi da je predsjednik Aslan Maskhadov umro. Suzdražt ću se od komentara oko detalja koji su prehodili ovom dogadjaju".
Zakhajev je takodje kazao da su se Čečeni već jednom suočili sa sličnom situacijom kada je u travnju 1996. ubijen njihov predsjednik Dudajev. No , to nije prekinulo otpor Čečena, podsjetio je Zakajev.I kao što je umjesto Dudajeva došao Maskhadov, sada će doći netko drugi, rekao je Zakajev.
Moskva drži Mskhadova odgovornim za brojne teroističke napade u Rusiji, medju ostalima i za talačku krizu u školi u Beslamu u kojoj je prošloga rujna poginulo više od 320 ljudi, većinom djece. Za Maskhadovim Kremlj je svojedobno raspisao tjelaricu u visini od 10 miljuna dolara.
Mislite li da kremlju definitivno ne odgovara dijalog, ili ih i ne krivite za ne trazenje istog zbog teroristickih akcija u rusiji?
U svakom slucaju, recite sta mislite, meni licno je nevjerovatno da 4. marta coek da intervju, i da je vec 4 dana nakon toga skinut...
Izvor je rferl.org
z.