ashura

Rasprave o vjerskim temama.
bijela

#1 ashura

Post by bijela »

ima li ko ovdje da danas pravi jelo ašuru :)?
NediM17

#2 Re: ashura

Post by NediM17 »

Ne pravim,ali sam dobila na poklon :) Njami :-D
ETO_SAD

#3 Re: ashura

Post by ETO_SAD »

Već napravio ;-)
Rambo-Amadeus

#4 Re: ashura

Post by Rambo-Amadeus »

Ne pravim, ali sam dobio na poklon :wink:
viva_castro

#5 Re: ashura

Post by viva_castro »

Sinoc sam bio u porodicnoj kuci gdje se pravi svake godine oko 50 kg ashure :D Glavni kuhar je, naravno, muskarac :D

A ima li ovdje neko ko zna zasto se pravi ashura?

Lično me je strašno razočaralo da je u petak na dzumi u Carevoj džamiji imam totalno preskočio pomenuti to, a pričao je o ashuri!!! Nevjerovatno dokle je taj vehabijski lobi dogurao! Naručito nevjerovatno za zemlju i grad u koju je islam došao i održavao se na tekijskim, sufijskim, principima.

Dakle koliko nas ovdje ima da znamo zašto se pravi ashura i zašto se poste ti dani?
bijela

#6 Re: ashura

Post by bijela »

asura se prave iz sjecanja na nuha, a.s., i jelo koje su napravili vjernici na ladji.. skupili su sve sto su imali od prehrambenih artikala i napravili jedno veliko jelo :)
i moja porodica svake godine pravi asuru.
kako je vi pravite? koliko artikala stavljate (ima predaja da bi trebalo skupiti oko 40 ali naravno nije uslov)?
cula sam da ima i slana asura, ali mi pravimo samo slatku
latentnicinik

#7 Re: ashura

Post by latentnicinik »

Dan Ašure se posti jer je to dan u kome je Musa a.s izveo narod iz Egipta. Kada je Allahov poslanik s.a.w.s došao u Medinu zatekao je Jevreje tamo da poste taj dan. Pitao je zbog čega poste, dobio je odgovor pa je rekao "Onda ćemo mi postiti dva dana, nama je Musa preči nego njima".

Osim zbog tog, na dan Ašure su se dogodili i drugi važni događaji u historiji islama, ali to je jedini sunnet koji se veže za Ašuru. Sve ostalo su običaji, kao što je i ovo jelo koje se u nas spravlja na taj dan, pa baš i nisu nešto što bi se moralo čuti sa minbera petkom. Najbolje još i recepte da počnu hatibi čitati.

Ne bi bilo loše ni naučiti nešto o svojoj vjeri prije nego se počne vehabije ovo, vehabije ono. I to još u Carevoj :roll: Najlakše je svoje neznanje o nečemu svaliti na nekog drugog
ikrime

#8 Re: ashura

Post by ikrime »

Hadis koji govori o zaustavljanju Nuhove a.s. lađe je jedan od apokrifnih hadisa vezanih za Ašuru. Kao i sljedeći:

- ''Ko bude koristio surmu (ar. el-ismid) na dan Ašure, nikada ga neće boljeti oči (upala očiju).''
- ''Razdvojilo se more pred Izraelćanima na dan Ašure.''
- ''U mjesecu redžebu Nuh, alejhis-selam, ukrcao se na lađu, pa je naredio onima koji su bili sa njim da poste. Putovali su na lađi šest mjeseci i zadnji dan plovidbe i iskrcavanja na Džudijji bio je dan Ašure, pa ga je postio Nuh, alejhis-selam, oni koji su bili sa njim i životinje kao vid zahvalnosti Allahu. Razdvojilo se more pred Izraelćanima na dan Ašure. Allah je prihvatio pokajanje Adema, alejhis-selam, na dan Ašure. Na dan Ašure rodio se Ibrahim, alejhis-selam.'' (Apokrifnim ga je smatrao šejh Albani)
- ''Koji god rob bude plakao na dan pogibije Husejna, r.a. – na dan Ašure, on će na Sudnjem danu biti sa odabranim poslanicima (ulul-azm).''
- ''Ko obiđe bolesnika na dan Ašure, kao da je obišao sve bolesnike iz Ademovog, alejhis-selam, potomstva.''
- ''Ko bude postio dan Ašure, dobit će nagradu šezdeset godina ibadeta.''
- ''Ko bude postio na dan Ašure, dobit će nagradu deset hiljada šehida.''
- ''Ko bude postio na dan Ašure, dobit će nagradu deset hiljada meleka.''

Još nekoliko činjenica koje su također spomenute u apokrifnim hadisima:

1- da je Allah stvorio Zemlju i nebesa na dan Ašure,
2- da je Allah stvorio pero na dan Ašure,
3- da se na taj dan zaustavila Nuhova lađa na Džudijji,
4- da se na taj dan Jusuf, alejhis-selam, vratio ocu Jakubu, alejhis-selam,
5- da je Uzvišeni Allah stvorio Džibrila na dan Ašure,
6- da je Uzvišeni Allah stvorio Adem, alejhis-selam, na dan Ašure,
7- da je Uzvišeni Allah spasio iz vatre Ibrahima, alejhis-selam, na dan Ašure,
8- da je Uzvišeni Allah oprostio Davudu, alejhis-selam, na dan Ašure,
9- da se Poslanik, alejhis-selam, rodio na dan Ašure,
10- da se Uzvišeni Allah uzvisio iznad Arša na dan Ašure,
11- posebne nagrade za namaze koji se obave u jutarnjem periodu na dan Ašure (duha-namaz),
12- oživljavanje noći Ašure posebnim ibadetima i posebnim vrstama namaza.
bijela

#9 Re: ashura

Post by bijela »

poznato je da se u vezi asure spominju mnoge apokrifne predaje, jedan prof sa FIN-a je rekao: ako bismo uzeli u obzir da su se svi ovi dogadjaji dogodili na dan asure, dosli bismo do zakljucka da se ni jedan bitniji dogadjaj nije dogodio mimo 10. muharrema. :)

ali, isto tako sasvim stoji hadis gore navedeni da je muhammed, a.s., rekao ashabima da ce postiti asuru zbog musaa, a.s.

mislim da je ovdje vise u pitanju tradicija i narodno sjecanje na jevmul-enbija (dan vjerovjesnika) kako neki nazivaju ovaj dan
ikrime

#10 Re: ashura

Post by ikrime »

ali, isto tako sasvim stoji hadis gore navedeni da je muhammed, a.s., rekao ashabima da ce postiti asuru zbog musaa, a.s.
Da, svakako. Hadis bilježe i Buharija i Muslim.
BHF_Manijak

#11 Re: ashura

Post by BHF_Manijak »

Zar nje dan Asure sjecanje na Kerbelu ili sam ja nesto pomjesao?! :? I ja sam znao da je pravljenje Asure i ovaj dan vezani za Nuha a.s mejutim sufije mi rekose da je to ustvari sjecanje na dan Kerbele,eh sad koje je sahihnije?! :mrgreen:
mali Ninja

#12 Re: ashura

Post by mali Ninja »

BHF_Manijak wrote:Zar nje dan Asure sjecanje na Kerbelu ili sam ja nesto pomjesao?! :? I ja sam znao da je pravljenje Asure i ovaj dan vezani za Nuha a.s mejutim sufije mi rekose da je to ustvari sjecanje na dan Kerbele,eh sad koje je sahihnije?! :mrgreen:
na hutbi veli imam da je to dan kada se Nuh a.s. usidrio na planini sa svojim sljedbenicima, taj dan su skupili svo zrnevlje i sve jestivo sto su nasli na brodu i napravili jelo koje se zove Ašura :)

joj kako volim onaj grah, kukuruz, pšenicu, smokvice, suhe šljive, grožđice.... :)
kurty

#13 Re: ashura

Post by kurty »

Mama to pravi svake godine... Za to se kaze da je nesto kao zenski kurban... Znam da ide minimalno 7 "artikala"... sjemenki, vrta voca... i znam da ko pravi treba podijeliti za minimalno 7 osoba...

Sjecam se (dok sam bio najmldji ukucanin) da sam vise para dobijao kada bih djelio asuru (kod nas kazu hašura), nego za dijeljenje kurbana
latentnicinik

#14 Re: ashura

Post by latentnicinik »

BHF_Manijak wrote:Zar nje dan Asure sjecanje na Kerbelu ili sam ja nesto pomjesao?! :? I ja sam znao da je pravljenje Asure i ovaj dan vezani za Nuha a.s mejutim sufije mi rekose da je to ustvari sjecanje na dan Kerbele,eh sad koje je sahihnije?! :mrgreen:

Kerbela se dogodila na taj dan ( bar se tako kaže ), ali dan Ašure se obilježava postom još od Poslanika s.a.w.s. Sahih ko kuća :D
Znam da ide minimalno 7 "artikala"
to nešto ko đuveč :D

Mesčini da je to samo u Bosni običaj, ja ne znam nikog od Hercegovaca da to pravi. U nas se nikad nije pravilo, i ja to nisam nikad probao
arzuhal

#15 Re: ashura

Post by arzuhal »

latentnicinik wrote: Mesčini da je to samo u Bosni običaj, ja ne znam nikog od Hercegovaca da to pravi. U nas se nikad nije pravilo, i ja to nisam nikad probao
Hercegovina je baška, u mnogo čemu :D
latentnicinik

#16 Re: ashura

Post by latentnicinik »

arzuhal wrote:
latentnicinik wrote: Mesčini da je to samo u Bosni običaj, ja ne znam nikog od Hercegovaca da to pravi. U nas se nikad nije pravilo, i ja to nisam nikad probao
Hercegovina je baška, u mnogo čemu :D
što jest, jest :-D

ali evo i hanumu priupitah, ona je sjevernije od Ivana :D , kaže ni u njih se to nije pravilo nikad.
Magarece_godine

#17 Re: ashura

Post by Magarece_godine »

Moja mama pravila :D zapravio svi u komsiluk pravili ... pa otisli u dzamiju, klanjali ... pa malo sjelili uz domace filmove ...
ikrime

#18 Re: ashura

Post by ikrime »

Jeste, ako si šijja :)

Koje sufije ? Jerbo, jesul sad svi koji uđu u tekiju sufije?

Od ta dva, nijedan.

Vjerodostojne predaje o danu Ašure:

Prenosi se od Ibn Abbasa, r.a., da je kazao: ''Kada je Allahov Poslanik stigao u Medinu, zatekao je židove da poste dan Ašure, pa ih je upitao: 'Šta je to?' Kazali su: 'Ovo je veličanstven dan (u rivajetu: dobri dan), u njemu je Uzvišeni Allah spasio Musaa i njegov narod (u rivajetu: Benu Israil) od faraona i njegova naroda (u rivajetu: od njihovog neprijatelja) pa ga je Musa, alejhis-selam, postio iz zahvale Allahu.' Kazao je Allahov Poslanik: 'Mi smo preči Musau od vas', pa ga je Allahov Poslanik postio i naredio da ga poste.'' (Buharija i Muslim)

Upitan je Allahov Poslanik o postu na dan Ašure, pa je kazao: ''Post Ašure briše (male) grijehe iz protekle godine.“ (Muslim od Ebu Katade, r.a.)

Prenosi se od Ibn Abbasa, radijallahu 'anhu: "Nisam vidio Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, da sa više želje posti neki dan od Ašure i ovoga mubarek mjeseca (misleći na ramazan)." (Buharija i Muslim)

U imam Ahmedovoj zbirci se nalazi hadis, koji govori o tome da je post Ašure uzrok praštanja grijeha učinjenih u protekloj godini:

"Post Ašure je uzrokom praštanja grijeha koji su učinjeni protekle godine!" (Muslim)

Pohvalno je da se uz dan Ašure posti dan prije, kako bi se ibadetu razlikovali od židova ili kršćana koji poste ovaj dan. Kazao je Ibn Abbas, r.a.: ''Kada je Allahov Poslanik počeo postiti dan Ašure i drugima naredio da ga poste, rečeno mu je: 'Allahov Poslaniče, to je dan koji veličaju židovi i kršćani', pa je rekao: 'Ako budem živio do sljedeće godine, sigurno ću postiti i deveti dan.''' (Muslim) U drugom rivajetu: ''I nije dočekao sljedeću godinu.''
beautyfool

#19 Re: ashura

Post by beautyfool »

Bujrum Asure :D
Image
Arzuhal imal' u tvojoj slasticarnoj da navratimo po jos :D
Ovdje u Sarajevu koga god znam da pravi asure, asure je u tecnom stanju,nesto kao kompot, dok recimo u Turskoj i Makedoniji je puno gusce, nesto kao puding, mmmm ja volim tako, kako vi pravite, jeli u tecnom stanju ili je ovako kao puding?
latentnicinik

#20 Re: ashura

Post by latentnicinik »

ovo mi liči na puding sa nečim na vrhu. More bit da bih ja ovo mog'o :D
bijela

#21 Re: ashura

Post by bijela »

i mi pravimo kao kompot.
jao, sjecam se trauma iz djetinjstva dok se mama jos nije bila ustelila kako se to pravi pa je stavljala svega bukvalno.. veoma bljutav ukus na kraju bude.. i voce i zitarice i povrce :lol:, ali sada pravo dobro napravi, hem ukusno hem zanimljivo odgonetati sta je pod jezikom :)

a vjerujem da nije poznato u hercegovini, nije ni u sjevernoj bosni.. ustvari vecinom nije u tradiciji da se to pravi, sem u toj nekoj sarajevsko-zenickoj kotlini.
a lijep je obicaj
viva_castro

#22 Re: ashura

Post by viva_castro »

ikrime wrote:

Od ta dva, nijedan.

Prenosi se od Ibn Abbasa, r.a., da je kazao: ''Kada je Allahov Poslanik stigao u Medinu, zatekao je židove da poste dan Ašure, pa ih je upitao: 'Šta je to?' Kazali su: 'Ovo je veličanstven dan (u rivajetu: dobri dan), u njemu je Uzvišeni Allah spasio Musaa i njegov narod (u rivajetu: Benu Israil) od faraona i njegova naroda (u rivajetu: od njihovog neprijatelja) pa ga je Musa, alejhis-selam, postio iz zahvale Allahu.' Kazao je Allahov Poslanik: 'Mi smo preči Musau od vas', pa ga je Allahov Poslanik postio i naredio da ga poste.'' (Buharija i Muslim)

Upitan je Allahov Poslanik o postu na dan Ašure, pa je kazao: ''Post Ašure briše (male) grijehe iz protekle godine.“ (Muslim od Ebu Katade, r.a.)

Prenosi se od Ibn Abbasa, radijallahu 'anhu: "Nisam vidio Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, da sa više želje posti neki dan od Ašure i ovoga mubarek mjeseca (misleći na ramazan)." (Buharija i Muslim)

U imam Ahmedovoj zbirci se nalazi hadis, koji govori o tome da je post Ašure uzrok praštanja grijeha učinjenih u protekloj godini:

"Post Ašure je uzrokom praštanja grijeha koji su učinjeni protekle godine!" (Muslim)

Pohvalno je da se uz dan Ašure posti dan prije, kako bi se ibadetu razlikovali od židova ili kršćana koji poste ovaj dan. Kazao je Ibn Abbas, r.a.: ''Kada je Allahov Poslanik počeo postiti dan Ašure i drugima naredio da ga poste, rečeno mu je: 'Allahov Poslaniče, to je dan koji veličaju židovi i kršćani', pa je rekao: 'Ako budem živio do sljedeće godine, sigurno ću postiti i deveti dan.''' (Muslim) U drugom rivajetu: ''I nije dočekao sljedeću godinu.''

Izvini ti što sam tebe citirao, imao ovdje još mnoštvo neukih vidim. Ne znam da li ste sišli s planine ili ste tek pod utjecajem Vehabija i niste u stanju pogledati na kraju knjige dal je štampa vlada Sudijske arabije ili neki njihovi hoštapleri.

Slična situacija onoj sa posljenjeg dana potopa kada je Nuh a.s. naredio da se sva hrana sakupi u jedan kazan se dogodila 10 muharema na Kerbeli kada je unuk Muhammeda a.s. nakon desetodnevne opsade bio ubijen. Noć prije pogibije sakupili su svu preostalu hranu i vodu u jedan lonac iz kog su jeli. On im je najavio da je to posljednja večera, da ko ne želi da umre te noći ode jer svi koji ostanu ujutro će biti šehidi.

Nema tu ekskluziviteta, samo što su derviši učili da se i ovog događaja sjeća na taj dan. A ako si vijernik krajnje je glupo ako vjeruješ da je baš slučajno glađu i žeđu mučeni pratioci poslanikova a.s. unuka, ako misliš da je slučajno to što su se baš na isti dan desila dva tako slična okupljanja i što se baš taj dan postio.

Poslaniku a.s. je bilo otkriveno da će mu unuci biti šehidi, i ako misliš da je sve to samo slučajnost, onda protabiti malo svoje vjerovanje.

Nema to veze sa Šijama, to daleko više ima veze sa onima koji su UBILI unuka Muhammeda a.s. a nazival isu se muslimanima, i sa onim koji danas te iste ljude brane i svaki pomen na Kerbelu, poslanikove a.s. unuke i njihova brutalna ubistva nazivaju "šijskim poslom".

To je očigledna vehabijska politika. I ne znam da li ste od vehabija ili ste "samo" pod njihovim utjecajem, ali očigledno je da ne znate da je to nešto što cijene i sufije (derviši), a upravo su derviši ti koji su ovdje donijeli i raširili islam.

Da su to kojim slučajem bili ljudi slični današnjim vehabijama, njihovo bi učenje moglo komotno prošetati tamo gdje je prošetalo učenje jedne druge agresivno-vjerske organizacije - u Đakovo!
Last edited by viva_castro on 26/12/2009 23:57, edited 2 times in total.
mali Ninja

#23 Re: ashura

Post by mali Ninja »

ja maloprije dobih najveću teglu ašure, pravila nena od djevojke :)

mora da sam joj nešto drag :D
Ahmmed

#24 Re: ashura

Post by Ahmmed »

Sretnem jutros komšinicu, vrlo osebujnu stariju hanumu :) Pita ona mene, znam li ja šta je (H)ašura....Znajući da ću dobiti osebujan odgovor, kažem joj da baš i ne znam, te je zamolim da mi ona pojasni. A ona će meni ovako:"Eh, znaš,bio jedan pejgamber, zvao se Nuh....On ti je onaj što je napravio veliki čamac,pa u njeg naredo konja, krava i kokoški...pa,utovario pšenice, kukuruza, ječma,krompira :-)šljiva i lubenica :-) ...." Pitam je ja zbog čega je to uradio, a ona odgovara: " Pa, taj narod što im je Nuh bio pejgamber,nedokazan bio, nije im se ništa moglo dokazati...I Allah dadne veliku vodu, te ti Nuh skupi nešta insana, hajvana, voćki i žita,. te u taj čamac, da se sačuvaju od velike vode. A žena mu bila, da prostiš,velika nedokazna rospija, nije htjela sa njim u čamac i voda je poklopila" Suzdržavajući smijeh, pitam je zna li što se pravi hašura...Kaže ona: "Pa, da se zasladimo" :lol: :lol:

A vrhunac njenog pojašnjenja,jeste sljedeća rečenica: " I na ovaj dan Srbi su ubili Poslanikovog unuka, hazreti Huseina..."Ja, potpuno šokiran, jedva se suzdržavajući da ne umrem od smijeha, pitam je otkud sad Srbi u cijeloj priči.A ona će: "Pa, ja ko će drugi Huseina ubiti" :-) :-)
latentnicinik

#25 Re: ashura

Post by latentnicinik »

viva_castro wrote:
ikrime wrote:

Od ta dva, nijedan.

Izvini ti što sam tebe citirao, imao ovdje još mnoštvo neukih vidim. Ne znam da li ste sišli s planine ili ste tek pod utjecajem Vehabija i niste u stanju pogledati na kraju knjige dal je štampa vlada Sudijske arabije ili neki njihovi hoštapleri.

Ista situacija se dogodila 10 muharema na kerbel ikada je unuk Muhammeda a.s. nakon desetodnevne opsade bio ubijen. Noć prije pogibije sakupili su svu preostalu hranu i vodu u jedan lonac iz kog su jeli.

Nema to veze sa Šijama, to daleko više ima veze sa onima koji su UBILI unuka Muhammeda a.s. a nazival isu se muslimanima, i sa onim koji danas te iste ljude brane i svaki pomen na Kerbelu, poslanikove a.s. unuke i njihova brutalna ubistva nazivaju "šijskim poslom".

To je očigledna vehabijska politika. I ne znam da li ste od vehabija ili ste "samo" pod njihovim utjecajem, ali očigledno je da ne znate da je to nešto što cijene i sufije (derviši), a upravo su derviši ti koji su ovdje donijeli i raširili islam.

Da su to kojim slučajem bili ljudi slični današnjim vehabijama, njihovo bi učenje moglo komotno prošetati tamo gdje je prošetalo učenje jedne druge agresivno-vjerske organizacije - u Đakovo!
I kakve to veze ima sa originalnom važnosti dana Ašure koju je ustanovio Poslanik s.a.w.s ? Dan Ašure je bio važan dan kod muslimana i prije ubistva Huseina r.a, muslimani su postili na taj dan i to je Sunnet Allahovog Poslanika s.a.w.s. Hadisi koji govore o tome se nalaze u najvažnijim zbirkama hadisa.

Potrefilo se kasnije da na isti dan bude ubijen Husein r.a, ali to ne znači da je Dan Ašure dan na koji ćemo se sjećati njegovog ubistva ( pogotovo ne se rezati noževima ), a usput zapostavljati Sunnet Allahovog Poslanika s.a.w.s koji je usput ustanovljen prije Huseinove r.a smrti. Hoćemo možda, ako smo neuki.

To što si ti zadojen mržnjom prema vehabijama, to je tvoj problem. Potrudih se malo da pronađem šta oni kažu o ovom događaju. Nije bilo teško :

http://www.--- NO LINKS ---/index.php?option=c ... &Itemid=83

http://www.--- NO LINKS ---/index.php?option=c ... &Itemid=83

Jedna od rečenica iz zaključka drugog dijela glasi:

Nema sumnje da je ova priča tužna i bolna za svakog muslimana. Izgubljen je onaj koji je učestvovao u ubistvu Huseina i pao je pod Allahovu srdžbu. S druge strane, Allah se smilovao i zadovoljan je Huseinom i onima koji su bili s njim.

To što neko ne želi da se kolje noževima iz tuge za Huseinom r.a je sasvim normalno, jer se noževima niko nije klao ni kad je preselio najplemenitiji od svih insana već je Ebu Bekr r.a citirao ajet : "Ko je obožavao Muhammeda, Muhammed je mrtav. A ko je obožavao Allaha, Allah je živ i besmrtan! Muhammed je samo poslanik, a i prije njega je bilo poslanika. Ako bi on umro ili ubijen bio, zar bi ste se stopama svojim vratili? Onaj koji se stopama svojim vrati, neće Allahu nimalo nauditi, a Allah će zahvalne sigurno nagraditi!". Niti se iko njegove smrti danas sjeća ni približno kao što se Šije i dio sufija sjećaju smrti njegovog unuka r.a. Nelogičnost ko kuća

Ako je biti vehabija, smatrati da je to klanje kretenluk zadnji, da je Sunnet Allahovog Poslanika s.a.w.s ispred sjećanja na bilo čiju smrt i smatranje da nije logično da se više sjećamo smrti unuka Allahovog poslanika s.a.w.s nego smrti samog Poslanika s.a.w.s, onda sam ja vehabija sa dna kace :wink:
Last edited by latentnicinik on 27/12/2009 00:17, edited 3 times in total.
Post Reply