Visoki predstavnik za BiH razgovarao sa premijerom RS u ostavci
Mikerević: Odgođena reforma policije do ljeta
SARAJEVO - Reforma policije bit će odgođena za ljeto ove godine kako bi se vlastima RS pružila prilika da do aprila ispune obavezu saradnje s Haškim tribunalom, rekao je Dragan Mikerević, predsjednik Vlade RS u ostavci, nakon jučerašnjeg susreta sa visokim predstavnikom za BiH Pedijem Ešdaunom.
"Visoki predstavnik mi je potvrdio da neće nametati rješenja u reformi policije. Do rješenja se treba doći političkim dogovorima, a oni će uslijediti na ljeto. Želimo ostaviti prostora da vlasti RS ispune obavezu pune saradnje s Haškim tribunalom do aprila ove godine", kazao je Mikerević.
Dodao je i kako OHR nema namjeru ukinuti Vojsku RS, te da reforma odbrane znači bolju i funkcionalniju vojnu strukturu u BiH.
"Ukidanje entitetskih ministarstava odbrane ima za cilj unapređenje i poboljšanje funkcionalnosti u oružanim strukturama BiH. Visoki predstavnik smatra da sadašnja entitetska ministarstva nisu potreba i da iskaču iz sistema koji je funkcionalan. Reforma odbrane, za koju sam mislio da je završena, neće ukinuti Vojsku RS", decidan je Mikerević.
Naglasio je kako je Ešdaun prihvatio njegov poziv da poslanicima u Narodnoj skupštini RS objasni svoje poteze i najave o daljim reformama policijskih i oružanih snaga BiH.
"Nismo razgovarali o mom nasljedniku na premijerskoj funkciji, jer to nije moja stvar, već predmet razgovora političkih subjekata. Moja ostavka je neopoziva i nemam je namjeru povlačiti", istakao je Mikerević.
Iz OHR-a su saopštili da je Ešdaun prilikom susreta sa Mikerevićem juče u Sarajevu ponovio kako je puna saradnja sa Sudom za ratne zločine u Hagu obaveza svih zemalja regiona.
"Visoki predstavnik je informirao premijera Mikerevića o osobnom obećanju koje mu je dao premijer Srbije Vojislav Koštunica kada je rekao da će učiniti sve što je moguće kako bi pomogao Republici Srpskoj da Haškom tribunalu isporuči osobe osumnjičene za ratne zločine", saopćili su iz OHR-a.
Sredinom decembra prošle godine Ešdaun je preporučio da se do aprila ove godine završi reforma policije u BiH, a do jeseni i reforma odbrane koja podrazumijeva ukidanje ministarstava odbrane RS i FBiH. Poslije Ešdaunovog istupa Mikerević je podnio ostavku na poziciji premijera RS. Narodna skupština RS prihvatila je njegovu ostavku.
Mirza Čubro
Ashdown nema namjeru da ukida vojsku i MUP Republike Srpske
-
Sulejman Tihic
-
Sarajevska Princeza
a Vi ste "cetnik" koji koristi tudje ime? 
-
margareta
Sulejmanpasha dok god se ti "NE" uspijevash "dogovoriti" sa Paravcem cak ni na iftaru , dotle ce nam o glavi raditi tvoj ili trojni Visoki vash zamjenik "Visoke" KAO pa josh i "ODGOVORNOSTI" !?
Ono mi k'o mamlazi pa ne kontamo kako vas trojni fantastikum KAO ne moze JAVNO da se "dogovori" te sve "dogovore-odgovore" spocitavate ili prepustate Pedyu !? Koji cete nam klinac osim da nas derete do gole koze ! Brukate nas sa svojom amorfnom , jalovom politikom po cijelome svijetu ! Borite se da od zemlje uzmete , tj. POKRADETE sve vrijednosne sisteme !
Mene bi bilo SRAMOTA prozivati se CLANOM od TRI ETNICKA
PREDSJEDNIKA PREDSJEDNISTVA nepostojece drzave !
VOZDRA TI pasha i cestitaj Bozic u moje ime svome pajdashu a MOME
trecinskome dijelu dvodjelne "drzave" ha.....ha...ha........ BRUKE I SRAMOTE !
Ono mi k'o mamlazi pa ne kontamo kako vas trojni fantastikum KAO ne moze JAVNO da se "dogovori" te sve "dogovore-odgovore" spocitavate ili prepustate Pedyu !? Koji cete nam klinac osim da nas derete do gole koze ! Brukate nas sa svojom amorfnom , jalovom politikom po cijelome svijetu ! Borite se da od zemlje uzmete , tj. POKRADETE sve vrijednosne sisteme !
Mene bi bilo SRAMOTA prozivati se CLANOM od TRI ETNICKA
PREDSJEDNIKA PREDSJEDNISTVA nepostojece drzave !
VOZDRA TI pasha i cestitaj Bozic u moje ime svome pajdashu a MOME
trecinskome dijelu dvodjelne "drzave" ha.....ha...ha........ BRUKE I SRAMOTE !