Zolufas, ti si nam ukalkulisao prodajnu cijenu i direct labor, sta je sa materijalnim troskovima, fixnim troskovima, amortizacijom, indirect laborsolufash wrote:Pozdravljam sve prisutne, sve sto vam mogu reci je da je Prevent napravio sve sto je napravio, iz cistog razloga sto je najjeftiniji na trzistu, a najblizi EU kupcima za koje radi. Prosjecna cijena textilne presvlake se krece ugrubo oko 20ak Eura, a plata radnice koja dnevno sasije stotinjak tih presvlaka je oko 300€ plafon, i to se naradi tzv. 12ki (12 sati rada dnevno) da bi izasla ovu sumu gore. 100x20= 2000€ dnevno u nekom minimalnom prosjeku.
To iznosi oko 6 i pol mjesecnih plata ove radnice.
Ako uzmemo da je prosjecna cijena kozne presvlake oko 40+€, onda racunica postaje jos interesantnija.
Svi ostali hvalospjevi koje vidimo od upucenih, se trebaju vratiti na radnice koje rade tolike neplacene sate.
Ovi upuceni koji iznose hvalospjeve, su ili dobro placeni da to rade, ili su se dobro uvukli nekome i placeni su nepotrebno vise da to rade, a trece varijante nema. Da neko posten ko zna pravo stanje tretmana i zarade radnika na nivou sivaone, dodje na ovaj forum, i onda napise one hvalospjeve, ili je licemjer, ili ga je ponijela atmosfera malo![]()
Sta god se desavalo u ASA-i, je rezultat opce situacije u Preventu, jer novi mladi holivudski nabrijani menadjeri su izbacili stare, a nacin rada im je UDBAski, i nemaju nikakve milosti prema bilo kome.
ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
detroit-mercy
#126 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
-
iamia
#127 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
kad je tako profitabilno praviti presvlake, ko tebi brani da otvoris par fabrika i pravis ih sam ??
ljudska zajedljivost je opaka mana.
ljudska zajedljivost je opaka mana.
- karanana
#128 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
losa mu je racunica. i sa prodajne i sa troskovne strane. cuj prodajna cijena kozne presvlake 40 evra. pa nismo na stupskoj pijaci.
kvadratni metar koze je 25-30 eura pa i vise.
kvadratni metar koze je 25-30 eura pa i vise.
- Qler
#129 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
@SA071
Znaš što mislim da će banka propasti? Koliko ti ljudi znaš da imaju račun u moja banka, a da nisu uposlenici asa grupacije? I šta misliš poslije otkaza i svega šta misliš koliko će ih ostati u toj banci gdje na prste jedne ruke možeš nabrojati bankomate u Sarajevu, a u drugim gradovima da ne govorim. Pa sada znam par ljudi koji imaju trajne naloge da im se sve uplate automatski prebacuju na drugu banku, je im je to lakše. E ako griješim, ja se izvinjavam i odoh na mobitele
Znaš što mislim da će banka propasti? Koliko ti ljudi znaš da imaju račun u moja banka, a da nisu uposlenici asa grupacije? I šta misliš poslije otkaza i svega šta misliš koliko će ih ostati u toj banci gdje na prste jedne ruke možeš nabrojati bankomate u Sarajevu, a u drugim gradovima da ne govorim. Pa sada znam par ljudi koji imaju trajne naloge da im se sve uplate automatski prebacuju na drugu banku, je im je to lakše. E ako griješim, ja se izvinjavam i odoh na mobitele
- drndalo
#130 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
@Qler
Sto se banke tice, mozes biti u pravu, ali i ne moras... Ta banka je postojala i prije Prevent grupe, a oni su je koliko se ja sjecam dokapitalizirali sa novom lovom (52%), dok je stari vlasnik zadrzao 48% i promijenili ime... Ti pricas o tekucim racunima i bankomatima, a imaju ih slicno koliko i Volksbank, ali ja licno mislim da ako je Hastor (i savjetnici) pametan, a jeste, ta banka prije svega treba da radi na prikupljanju "jeftinog" kreditnog novca... Tipa ja im dam svoj visak para po 3.5% kamate, a oni ga koriste za svoj rad/rast, umjesto da se zaduzuju negdje drugo po >7-8%...
Sto se banke tice, mozes biti u pravu, ali i ne moras... Ta banka je postojala i prije Prevent grupe, a oni su je koliko se ja sjecam dokapitalizirali sa novom lovom (52%), dok je stari vlasnik zadrzao 48% i promijenili ime... Ti pricas o tekucim racunima i bankomatima, a imaju ih slicno koliko i Volksbank, ali ja licno mislim da ako je Hastor (i savjetnici) pametan, a jeste, ta banka prije svega treba da radi na prikupljanju "jeftinog" kreditnog novca... Tipa ja im dam svoj visak para po 3.5% kamate, a oni ga koriste za svoj rad/rast, umjesto da se zaduzuju negdje drugo po >7-8%...
- Qler
#131 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Ne znam, stvarno nisam toliko u ekonomiji ono gore je bilo moje logično razmišljanje. Nekako kontam, gašenjem tih pod firmi grupacje gube i klijentelu, ali eto, vrlo je vjerovatno da griješim 
- drndalo
#132 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Ma dio klijentele ide, dio dolazi, sve je pitanje sta kome treba...
-
SA 071
#133 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Daj ba "stručnjaci za tender", Prevent dobije tender da radi dijelove za njihovu prvu ugradnju za VW, BMW, PSA, pa ne znam što bi bilo čudno da dobije i kod nas tender za nabavku vozila koje prave Nijemci. Nije tu problematičan Prevent, koliko su problematični oni koji provode tender. Oni muzu i njih i nas.respo wrote:nije u pitanju tender gdje institucija trazi vozila to ces uvijek naci
treba vidjeti dospjele ponude pa da vidimo je li asa bila najpovoljnija
u jednoj drzavnoj firmi znam kako ide tender
trebaju elektro vodovodni i molerski radovi
jave se trojica koja uvijek rade to
elektricar za elektro da "realnu" cijenu dok za druge dvije da cifre da te glava zaboli a tako i ovi ostali urade za svoju bransu i uvijek oni prodju a pare se uzimaju samo tako
-
SA 071
#134 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Ma nek ima 5000 klijenata koji rade u ASA Prevent i koji primaju platu preko njih to ti je 10000 KM mjesečno provizija, pa nek imaju svi trajni nalog to ti je još 2500 KM mjesečno. Imaš ti i manjih banaka sa manje klijenata koje su opstale i opstaju. A bitno je da je vlasnik dobro kapitaliziran pa da može povući. Da im u banci nije sjajno-nije, ali da rade i da se bore i to je činjenica. Generalno, mislim da nisu u gubitku. Ali ne mogu ni svi biti kao UniCredit. Kako god, hajde ti na mobiteleQler wrote:@SA071
- solufash
#135 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Prvenstveno se izvinjavam sto sam sa ASAe otisao na Prevent (jer je Prevent krava muzara). Evo jos jedan post, i necu vise.
Ja sam dao okvirne cifre, cifre idu i vise, i to se stalno manje vise podizu, osim plata i prava radnika. Na zalost, mi smo jedna od teze korumpiranih i exploatisanih zemalja, i to je evidentno na svakom cosku.
O cijenama se da donekle raspravljati, jer se vrte od 20 pa do 350 eura, po presvlaci, pa i o ostalim troskovima, ali sam misljenja da se vise zaradi na radniku, nego na presvlakama.
Posluzite se operacijom mnozenja sa osnovnim elementima, vidjecete kako se cifre uvecavaju, a radnik ostaje na minimalcu u svakom smislu. Osoba koja u prosjeku radi mjesecno nekih 190 sati, ima platu max 600KM. Radi 7 dana u sedmici, od 8 do 12 sati dnevno, ovisno o raspolozenju kupaca, pa neka svako sebi izracuna satnicu.
Ako uzmemo da minimalno sasije 100 presvlaka u jednom radnom danu, a sasije ih dosta vise sigurno, kolika je zarada na presvlakama a kolika na radnicima. 300 presvlaka dnevno po celiji svanja, kojih ima u prosjeku 8, to je nekih 15000 eura na dan vrijednosti presvlaka, a u cijenu presvlake su vec ukljuceni svi troskovi koje ima Prevent, i naravno zarada sa njih, a 8 ljudi radi na mizernoj dnevnici, i kosta nekih 200 do 300 KM na dan. Ponavljam, racunam sa grubim i prosjecnim ciframa, a tacniji izracuni bi dali jos frapantnije rezultate.
Prevent ima ogromnu zaradu na tim temeljima, i to je ono sto ga cini tako velikim. Cinjenica da osim nekih drzavnih firmi, nema nekog konkretnog konkurenta, po pitanju masovnijeg zaposljavanja, a razlika izmedju prve i druge kategorije je velika, jer svi manje vise znamo kako je raditi u drzavnim firmama ili sluzbama, a ja iz prve ruke znam kako je raditi u Preventu. Niti si placen adekvatno, niti se cijenjen adekvatno, placen si minimalno, doprinosi su minimalni, a prava su ti manja od minimalnih, odnosno nikakva.
Koliko od vas na ovoj temi je radilo, ili radi u Preventu?
Ja sam dao okvirne cifre, cifre idu i vise, i to se stalno manje vise podizu, osim plata i prava radnika. Na zalost, mi smo jedna od teze korumpiranih i exploatisanih zemalja, i to je evidentno na svakom cosku.
O cijenama se da donekle raspravljati, jer se vrte od 20 pa do 350 eura, po presvlaci, pa i o ostalim troskovima, ali sam misljenja da se vise zaradi na radniku, nego na presvlakama.
Posluzite se operacijom mnozenja sa osnovnim elementima, vidjecete kako se cifre uvecavaju, a radnik ostaje na minimalcu u svakom smislu. Osoba koja u prosjeku radi mjesecno nekih 190 sati, ima platu max 600KM. Radi 7 dana u sedmici, od 8 do 12 sati dnevno, ovisno o raspolozenju kupaca, pa neka svako sebi izracuna satnicu.
Ako uzmemo da minimalno sasije 100 presvlaka u jednom radnom danu, a sasije ih dosta vise sigurno, kolika je zarada na presvlakama a kolika na radnicima. 300 presvlaka dnevno po celiji svanja, kojih ima u prosjeku 8, to je nekih 15000 eura na dan vrijednosti presvlaka, a u cijenu presvlake su vec ukljuceni svi troskovi koje ima Prevent, i naravno zarada sa njih, a 8 ljudi radi na mizernoj dnevnici, i kosta nekih 200 do 300 KM na dan. Ponavljam, racunam sa grubim i prosjecnim ciframa, a tacniji izracuni bi dali jos frapantnije rezultate.
Prevent ima ogromnu zaradu na tim temeljima, i to je ono sto ga cini tako velikim. Cinjenica da osim nekih drzavnih firmi, nema nekog konkretnog konkurenta, po pitanju masovnijeg zaposljavanja, a razlika izmedju prve i druge kategorije je velika, jer svi manje vise znamo kako je raditi u drzavnim firmama ili sluzbama, a ja iz prve ruke znam kako je raditi u Preventu. Niti si placen adekvatno, niti se cijenjen adekvatno, placen si minimalno, doprinosi su minimalni, a prava su ti manja od minimalnih, odnosno nikakva.
- drndalo
#136 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Shvatam te, i slazem se nacelno s tobom... Sve je to sranje, osim pisanja, ali to je KAPITALIZAM, kojem smo tezili, jer smo bili ugrozeni u onom SOCIJALIZMU za Tite... Zasto bi placali vise nego sto moraju ? Osim zbog obraza, a obraza nemaju jer je valjalo zaraditi prvi milion za kojeg nikad nikog ne pitaj...solufash wrote:ja iz prve ruke znam kako je raditi u Preventu. Niti si placen adekvatno, niti se cijenjen adekvatno, placen si minimalno, doprinosi su minimalni, a prava su ti manja od minimalnih, odnosno nikakva.
-
530i
#137 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Što se preventa tiče, lik iz Visokog (da ga sad ne spominjem, ali svi ga znaju) kod kog sam presvukao volan u kožu mi priča kako je radio u preventu i eskivirao prvom prilikom iz te firme.
-
tintilinic
#138 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Moze li povratak na temu?Tema je ASA Auto a ne Prevent.
ASA Auto je izgubila licence i biće zatvorena, da li nastavljaju da zive PVA,PSS...Prevent,Banka,Osigurenje,Auto škola....e to je druga tema.
ASA Auto je izgubila licence i biće zatvorena, da li nastavljaju da zive PVA,PSS...Prevent,Banka,Osigurenje,Auto škola....e to je druga tema.
- solufash
#139 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Ja sam se vec ranije ispricao za digresiju, i vracam se na temu. Dalo bi se razgovarati o raznim razlozima zasto je ASA izgubila exkluzivno pravo zastupnistva, ali mislim da je nece zatvoriti, barem po informacijama koje imam, ali nista nije iskljuceno. Dok je Nihad Imamovic bio na celu, dosta stvari se uradilo, ali se dosta lezihljebovica uhljebilo, a kako su Hastorovi sinovi dosli na vlast, sa svojom rajom iz skole, sve se promijenilo, sto je na kraju rezultiralo u ukljanjaju NIhada sa cela, dovodjenje nijemca na celo, i samim tim je Svabo odlucio da dovede svoje u ASAu.tintilinic wrote:Moze li povratak na temu?Tema je ASA Auto a ne Prevent.
Onako ugrubo govoreci, ASA nije neka velika zagonetka, jer i nije neka posebna nauka, ali ljudi koji se vrte u njoj, su stanje doveli u kakvo jeste.
Prevent je i ranije imao gubitke u pravu exkluzivnog poslovanja, kada je izgubio rad za presvlake Renault Lagune i Megana, iz razloga sto su vrsili veliki pritisak na dobavljaca koze, i pokusaju ubacivanja svoje koze iz svoje kozare, ali je to sve propalo, i Renault ih je izbacio iz igre.
Prevent Leather je uslijed izmjena u menadjmentu i drasticnim izmjenama u pristupu poslovanja u toj bransi, umalo propao i jos uvijek se drzi za slamku, tako da su svugdje prisutne neke krize.
Ako je ASA uvertira, moguce je, za neke potrese, jer kako saznajem, u u Mojoj Banci se desavaju neke stvari, tako da cemo u narednom periodu vidjeti sta ce biti.
Ali mislim da ce i slucaju ASAe i bilo kog Preventa, radnici popusiti najvise.
-
tintilinic
#140 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Hvala za info. Stvarno bih volio znati čime ce se ASA Auto baviti kada uleti PA na nase trziste.Oni su klasični uvoznik...uvoz,carinska procedura,training,marketing......Kada PA dođe oni preuzimaju sve.
Za PVA i PSS ima mjesta ako ih PA bude želio u mreži, ali ni ovo nije zagarantovano...iskustva Slo,Srb i Cro govore dugačije...
Za PVA i PSS ima mjesta ako ih PA bude želio u mreži, ali ni ovo nije zagarantovano...iskustva Slo,Srb i Cro govore dugačije...
-
530i
#141 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Pretpostavljam domino efekt...banka, osiguranje i lizing...sve je to usko vezano za sistem prodaje i servisa čega više neće biti.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#142 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
osiguranje kriminalno, traze vise 300KM od konkurencije... a narod koji mora, gule koliko mogu...530i wrote:Pretpostavljam domino efekt...banka, osiguranje i lizing...sve je to usko vezano za sistem prodaje i servisa čega više neće biti.
- karanana
#143 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
iznenadicete se kad cujete cime ce se asa baviti.
nikad ne bi pogodili.
barem mi tako rekla osoba koja je isla na razgovor za rad u toj djelatnosti. meni smijesno bilo.
nikad ne bi pogodili.
barem mi tako rekla osoba koja je isla na razgovor za rad u toj djelatnosti. meni smijesno bilo.
-
Fauja Singh
- drndalo
#145 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Mislim da pretjerujete, nesto ce morati mijenjati, ali sta se vi sekirate oko toga, nije vase... Mozda se neka pravna lica i ugase, ili promjene oblik, ali to je kapitalizam, pa valjda i neka od 63 firme asa/preventa moze biti i nanovo izmisljena...
Porsche gdje je dolazio, dolazio je tako da dobrovoljno mu dotadasnji uvoznik ustupi prava, a za nagradu ostanu manjinski vlasnici, mislim da je tako npr. u HR, gdje je Zubak jos u igri, ali kao "mali od palube", a da su se bunili, imali bi 0%...
ASA kao ASA ima neke salone po BiH po VW standardima, servise, to i dalje treba Porscheu kao pristup klijentima, samo oni hoce da kupe kajmak na veleprodaji... Dal ce se zvati ASA Auto, ASA PVA, PSS, Trla baba lan, manje je vazno.
Porsche gdje je dolazio, dolazio je tako da dobrovoljno mu dotadasnji uvoznik ustupi prava, a za nagradu ostanu manjinski vlasnici, mislim da je tako npr. u HR, gdje je Zubak jos u igri, ali kao "mali od palube", a da su se bunili, imali bi 0%...
ASA kao ASA ima neke salone po BiH po VW standardima, servise, to i dalje treba Porscheu kao pristup klijentima, samo oni hoce da kupe kajmak na veleprodaji... Dal ce se zvati ASA Auto, ASA PVA, PSS, Trla baba lan, manje je vazno.
-
tintilinic
#146 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
karanana wrote:iznenadicete se kad cujete cime ce se asa baviti.
nikad ne bi pogodili.
Reci nam, prosvijetli nas......ako prvo ne zijane dodatno zbog prijetnje tuzbom koju su poslali u Salzburg
- đana
#147 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
solufash wrote:Prvenstveno se izvinjavam sto sam sa ASAe otisao na Prevent (jer je Prevent krava muzara). Evo jos jedan post, i necu vise.
-
ForrestGump
#148 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
solufash wrote: Ja sam se vec ranije ispricao za digresiju, i vracam se na temu. Dalo bi se razgovarati o raznim razlozima zasto je ASA izgubila exkluzivno pravo zastupnistva, ali mislim da je nece zatvoriti, barem po informacijama koje imam, ali nista nije iskljuceno. Dok je Nihad Imamovic bio na celu, dosta stvari se uradilo, ali se dosta lezihljebovica uhljebilo, a kako su Hastorovi sinovi dosli na vlast, sa svojom rajom iz skole, sve se promijenilo, sto je na kraju rezultiralo u ukljanjaju NIhada sa cela, dovodjenje nijemca na celo, i samim tim je Svabo odlucio da dovede svoje u ASAu.
Onako ugrubo govoreci, ASA nije neka velika zagonetka, jer i nije neka posebna nauka, ali ljudi koji se vrte u njoj, su stanje doveli u kakvo jeste.
Prevent je i ranije imao gubitke u pravu exkluzivnog poslovanja, kada je izgubio rad za presvlake Renault Lagune i Megana, iz razloga sto su vrsili veliki pritisak na dobavljaca koze, i pokusaju ubacivanja svoje koze iz svoje kozare, ali je to sve propalo, i Renault ih je izbacio iz igre.
Prevent Leather je uslijed izmjena u menadjmentu i drasticnim izmjenama u pristupu poslovanja u toj bransi, umalo propao i jos uvijek se drzi za slamku, tako da su svugdje prisutne neke krize.
Ako je ASA uvertira, moguce je, za neke potrese, jer kako saznajem, u u Mojoj Banci se desavaju neke stvari, tako da cemo u narednom periodu vidjeti sta ce biti.
Ali mislim da ce i slucaju ASAe i bilo kog Preventa, radnici popusiti najvise.
Tacno!
Od rijeci do rijeci!
To su ti, kako ih prije nekoliko godina nazvase, "Asini lavovi".
Wannabe manageri.
A u stvari arogantne, bahate siledzije i poslovni diletanti.
Uz pokoji casni izuzetak (iako mislim da su do sad svi takvi digli sidro).
-
goran16v
#149 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Sjecam se placene dvolisnice sa tim naslovom u Danima, cini mi se...ForrestGump wrote:
Wannabe manageri.
-
ForrestGump
#150 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Tako je.goran16v wrote:Sjecam se placene dvolisnice sa tim naslovom u Danima, cini mi se...ForrestGump wrote:
Wannabe manageri.
Mene je osobno zaprepastavao nacin razmisljanja tih ljudi. Tu nije bilo niti 1% nekog pozitivnog poslovnog razmisljanja. Kod njih se sve svodi na to kako ce nekoga prevariti ili silom natjerati, pa bilo da se radi poslovnim partnerima, kupcima ili radnicima, pa cak i drzavi. A o njihovom (ne)znanju bi se dala napisati knjiga. Najprikladniji naslov bi bio "Vjerovali ili ne".
I najgore je, sto rece solufash, sto ce na kraju najvise zaplatiti ovi jadni ljudi sto rade za njih i sto krvavo
zarade svaku tu marku.