ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ElRe
#1 ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
U danasenjem Avazu na naslovnoj strani pose da od 01.07. ASA gubi licencu generalnog zastupnika i servisera sa Volkswagen grupaciju u BiH i taj posao preuzima Porsche Austria.
Ako je ovo tacno, onda je veliko iznenadjenje obzirom na odlicno prodajne rezultate ASA-e.
Ako je ovo tacno, onda je veliko iznenadjenje obzirom na odlicno prodajne rezultate ASA-e.
- starii
#2 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
kad god sam auto servisirao u asi bilo je muljaze..tako da mi je drago da su izgubili licencu..
- ranger
#3 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
do zareza netacno,od zareza tacno 
prodata firma Porscheu.
prodata firma Porscheu.
- ElRe
#4 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
U avazu ne pise da je prodata, vec da je izgubila licencu...
Sta je u pozadini ne znam.
Sta je u pozadini ne znam.
- Magarece_godine
#5 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Nije prodata ....ranger wrote:do zareza netacno,od zareza tacno
prodata firma Porscheu.
- ranger
#6 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
ljudi, nisu izgubili licencu to je avazov senzacionalizam.
ali da porsche preuzima stvar to je sigurno (info iznutra) a to zovite kako hocete, prodaja, preuzimanje, kupovina...
ali da porsche preuzima stvar to je sigurno (info iznutra) a to zovite kako hocete, prodaja, preuzimanje, kupovina...
-
goran16v
#7 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Od covjeka koji je zaposlen u ASA-i sam cuo da ASA nije prodata, nego da da uvoz VW grupe za BiH preuzima Prosche, jedino nisam znao da se radi o Porscheu Austria, mada sam vidjao VW aute prodate u Porcheu SLI i HR, i da je to slucaj sa cijelim regionom, te da postoji minimalna sansa da se ASA "nagodi" sa VW-om da zadrzi status, te ukoliko ne uspije moze biti tek diler i serviser. Ako je prodata ne znam sto bi se "nagadjala" sa Porscheom oko uvoza.
- Qler
#8 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Izgubili licencu, vjerovatno ce je prodati, dosta ljudi ce dobiti otkaze, u glavnom, koliko god muljali, dosta ljudi ostaje bez posla i zbog toga mi je zao. Ovo sam saznao prije par dana, i 100% je tacno, nema licence, nema vise velikih talova, nema posla. ASA PVA i PSS se 99% gase ovakvi kakvi su danas. Oni informaticai su vec otpisani, banka upitna... ma u glavnom nije mi jasno kako ce porsche tako ugasiti veliku firmu, umjesto da nastave gdje su ovi stali. Kazu mi da je to sad globalizacija, imaju ljude za ovaj region, pa ce ovdje imat samo par ljudi koji ce biti tu zbog nasih zakona i poreza..
u glavnom, veselo..
u glavnom, veselo..
-
goran16v
#9 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Ja sam cuo da je bez obzira na ovu vijest ASA planirala otpustanje 250 uposlenika, a bez obzira na na svu muljazu itd i meni je zao zbog te socijalne strane jer otkaze nece dobiti oni koji su se oparili.Qler wrote:Izgubili licencu, vjerovatno ce je prodati, dosta ljudi ce dobiti otkaze, u glavnom, koliko god muljali, dosta ljudi ostaje bez posla i zbog toga mi je zao. Ovo sam saznao prije par dana, i 100% je tacno, nema licence, nema vise velikih talova, nema posla. ASA PVA i PSS se 99% gase ovakvi kakvi su danas. Oni informaticai su vec otpisani, banka upitna... ma u glavnom nije mi jasno kako ce porsche tako ugasiti veliku firmu, umjesto da nastave gdje su ovi stali. Kazu mi da je to sad globalizacija, imaju ljude za ovaj region, pa ce ovdje imat samo par ljudi koji ce biti tu zbog nasih zakona i poreza..
u glavnom, veselo..
Sto se tice putanja gasenja i preuzimanja to nije bas tako jednostavno jer je ASA je u vlasnistvu Preventa koji se mimo uvoza automobila bavi i drugim stvarima, od preradjivacke industrije do bankarstva, a ja vjerujem da se tamo, kao i u svim slicnim slucajevima, ne zna ko je u cijem.
-
milojicabrzi
#10 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Svasta su radili, monopolski se ponasali, svega tu ima...
Lopovluka na sve strane, privatluka itd. Imali su veliki problem sto im veliki dio osoblja radi i privatno, bilo je muljaza i svega...
Uglavnom, mislim da je to dobra firma sa dobrom infrastrukturom, samo treba razbiti privatluke, rodjacke talove i sl...to je tako bosanski, ali shvabo to ne voli
Lopovluka na sve strane, privatluka itd. Imali su veliki problem sto im veliki dio osoblja radi i privatno, bilo je muljaza i svega...
Uglavnom, mislim da je to dobra firma sa dobrom infrastrukturom, samo treba razbiti privatluke, rodjacke talove i sl...to je tako bosanski, ali shvabo to ne voli
- bach
#11 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Kad brod tone miiševi mačke i cuke, a bgmi i PR -ovi bježe sa broda
Pametan je Vedran.
Novi početak: Vedran Peršić prešao u Volksbank BH
Vedran Peršić, dugogodišnji rukovodilac korporativnih komunikacija ASA grupacije od 1. januara 2013. godine je prešao na novo radno mjesto. Naime, Vedran je sada zaposlenik Volksbank BH, članice Sberbank Europe, gdje radi kao voditelj marketinga i komunikacija. O razlozima svog prelaska, ali i izazovima sa kojima se susreće na novoj poziciji govorio je za eKapiju.
„Prelazak na novu poziciju je bio istinski poslovni izazov. Jedna od značajnijih svjetskih banaka Sberbanka je kupila Volksbanku BH, te na taj način ušla i na naše tržište. Banka je sada fokusirana na rebranding i predstavljanje klijentima. Drago mi je što ću biti dio tima koji će rukovoditi procesom uvođenja novog brenda na naše tržište“, kaže Peršić, dodajući da će to biti iskorak u njegovoj profesionalnoj karijeri.
„Ostajem i dalje u svijetu korporativnih komunikacija. Do sada sam se najviše bavio odnosima sa javnošću, a manje marketingom i oglašavanjem. Ovo je novi početak. Dobio sam priliku da vodim marketing i komunikacije u jednom tako dobro uređenom tržištu kao što je bankarsko“, priča Peršić.
Inače, posebno mu je drago što radi sa velikim brendom i u dinamičnoj sredini, kojoj može doprinijeti svojim iskustvom i znanjem, ali i unaprijediti svoje vještine, te naučiti nešto novo.
Iako je za ASA grupaciju radio pet godina, kaže da sada ne razmišlja o tome periodu, jer je pred njim izazov novog posla.
„Na starom poslu sam puno naučio, ali došlo je vrijeme za novi početak. Želim još da učim, da ojačam neke svoje vještine, ali i da pokažem svoje kvalitete, da podijelim iskustvo i znanje. Zato sam ovdje“, ističe Peršić.
Vedran Peršić je radio između ostalog u Međunarodnoj komisiji za nestale osobe, u Uredu visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, te je dugo bio TV novinar. Predsjednik je Upravnog odbora Mreže Globalnog sporazuma UN-a u BiH.
A. Šulović
Pametan je Vedran.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#12 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
nije govno nego se pas posrogoran16v wrote:Od covjeka koji je zaposlen u ASA-i sam cuo da ASA nije prodata, nego da da uvoz VW grupe za BiH preuzima Prosche, jedino nisam znao da se radi o Porscheu Austria, mada sam vidjao VW aute prodate u Porcheu SLI i HR, i da je to slucaj sa cijelim regionom, te da postoji minimalna sansa da se ASA "nagodi" sa VW-om da zadrzi status, te ukoliko ne uspije moze biti tek diler i serviser. Ako je prodata ne znam sto bi se "nagadjala" sa Porscheom oko uvoza.
-
goran16v
#13 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Ne znam sta je pisac htio da kaze? Ako mislis da se time sto ce ASA eventualno zadrzati status prodavca i servisera nece nista promjeniti grdno se varas. Do sada je ASA kao uvoznik imala zaradu na svakom autu i rez. dijelu VW grupe uvezenom u BiH + zaradu od trgovaca PVA-a, PSS-a, Porsceha i LKW-a + zaradu prodaje rez. dijelova i servis a posije ovog ce ostati bez zarade od uvoza, odnosno spasti samo na zaradu trgovca i servisera kao sto su npr. Autoagent, Quattro, Brest, Interauto, Cosmos, Brckogas, Herecogina auto, Mostar auto itd itd.Black swan wrote:nije govno nego se pas posrogoran16v wrote:Od covjeka koji je zaposlen u ASA-i sam cuo da ASA nije prodata, nego da da uvoz VW grupe za BiH preuzima Prosche, jedino nisam znao da se radi o Porscheu Austria, mada sam vidjao VW aute prodate u Porcheu SLI i HR, i da je to slucaj sa cijelim regionom, te da postoji minimalna sansa da se ASA "nagodi" sa VW-om da zadrzi status, te ukoliko ne uspije moze biti tek diler i serviser. Ako je prodata ne znam sto bi se "nagadjala" sa Porscheom oko uvoza.
-
AdnanSA
#14 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Nije Njemce briga za ovo što si ti napisao bitan je samo profit i broj prodatih jedinica. Predpostavljam da je ASI prodaja pala u posljednjih godinu dvije zbog ekonomske i političke situcacije u zemlji te da je neki vrli strateg iz Njemačke ili Češke ocijenio da bi se u BiH trebalo prodavati jedno 5000-6000 vozila iz VW grupacije te su pomislili da to ASA nije stanju da uradi. Naravno daće nekome drugom da proba. Predviđam rast cijena vozila iz VW grupacije i žestok pad prodaje.milojicabrzi wrote:Svasta su radili, monopolski se ponasali, svega tu ima...
Mislim da će Švabe sebi učiniti medvjeđu uslugu ako ASI dadnu nogu.
Teško da iko može povečati prodaju u ovakvim okolnostima. Očekivanja fabrika prema BiH uvoznicima su velika a mogučnosti za dobar biznis i lijepe prodajne rezultate u BiH su mizerni.
Govorim iz vlastitog iskustva jer se i mojoj firmi desila slična situacija prije 5 godina kada smo izgubili licencu. Fabrika je se nadala da će novi uvoznik povečati prodaju za 250% a desilo je se upravo suprotno. Sada prodaju 250% manje na BiH tržištu nego kada je moja kompanija radila isti posao. Mi još uvijek plivamo a ovi novi što su preuzeli naš posao koji smo mi radili 12 godina uskoru idu pod vodu...
- em11r
#15 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Mislim da je tu u pitanju zapadna pohlepnost, koliko toliko dobro globalno poslovanje VAG grupe u BiH, je nekoga "ubola" u oko ... i kontaju sto bi mi dali nekom Hastoru toliku zaradu uzet cemo je mi sebi.
Eno i Autoline je izgubio licencu za mercedesa ... ako ovako "transparentni" evropljani nastave, mogli bi nam se ministri poceti vozati u fordovima i pezoima itd
Eno i Autoline je izgubio licencu za mercedesa ... ako ovako "transparentni" evropljani nastave, mogli bi nam se ministri poceti vozati u fordovima i pezoima itd
- johntra
#16 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Ne znam koji hepek je ova vijest bitna, kad ASA grupaciji odavno nije primarna zarada prodaja auta, nego Prevent i proizvodnja presvlaka...neće se puno nasekirati gubitkom ove licence, i dalje će biti prodavci i serviseri...imaju svu potrebnu infrastrukturu, samo mi je žao što će neki ljudi dobiti otkaze, ali vjerovatno će oni moći pronaći posao u Porscheu...
- alibegoa
#17 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Ja se nadam da ce se ovo odraziti kroz pozitivni pad prodaje vw vozila drzvnim strukturama makar policiji
-
Dontcry
#18 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
ja sam uradio servis u ASU na golfu i poslije 2 dana mi je auto ukradeno, uz to sam jos par slicnih prica cuo tako da me nista ne iznenadjuje...
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#19 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
sent via phone
-
goran16v
#20 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Ne brini nece, ako nista i ako ne moze na uvozu, favorizovace se da se namjesta zarada od trgovine.alibegoa wrote:Ja se nadam da ce se ovo odraziti kroz pozitivni pad prodaje vw vozila drzvnim strukturama makar policiji
- ElRe
#21 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Autoline je opravdano izgubiolicencu. Koliko novih mercedesa je prodano u BiH u poredjenju sa Audijem ili BMWom?em11r wrote:Mislim da je tu u pitanju zapadna pohlepnost, koliko toliko dobro globalno poslovanje VAG grupe u BiH, je nekoga "ubola" u oko ... i kontaju sto bi mi dali nekom Hastoru toliku zaradu uzet cemo je mi sebi.
Jedino Fiat i dalje drzi AC koji godisnje proda manje od 10 auta u FBiH.
- pirmin
#22 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Vidjet ces tek muljaze kod Porsche Austria.starii wrote:kad god sam auto servisirao u asi bilo je muljaze..tako da mi je drago da su izgubili licencu..
Jednom i nikad vise.
-
goran16v
#23 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
Ja mislim da Autoline nije izgubio licencu zbog prodaje u BiH nego zbog prekida saradnje sa Mercedesom tj. gubitka licence Autoline u HR koji je, tj firma u njihovom vlasnistvu reg. u BiH, ujedno pokrivao i BiH. Ista stvar je i sa Autocommerceom, to je hrvatska firma (mislim da je HR) cija podruznica prodaje aute u BiH i koja licencu pokriva prodajom na maticnim trzistem. Na isti nacin radi i Tomic BiH. Kad cucne maticna firma cucnuce i "filijala".ElRe wrote:Autoline je opravdano izgubiolicencu. Koliko novih mercedesa je prodano u BiH u poredjenju sa Audijem ili BMWom?em11r wrote:Mislim da je tu u pitanju zapadna pohlepnost, koliko toliko dobro globalno poslovanje VAG grupe u BiH, je nekoga "ubola" u oko ... i kontaju sto bi mi dali nekom Hastoru toliku zaradu uzet cemo je mi sebi.
Mislim da se u slucaju ASA Auta ne radi o broju prodatih ili losem servisu (niko ne proda auta kao oni) nego o generalnoj strategiji kome idu pare od uvezenih auta u regionu i zasto bi se zarada od uvoza prepustala domacoj firmi.
Mislim da poslije ASA-e nijedna domaca firma, tj firma koja nije u stranom vlasnistvu, nece biti zvanicni uvoznik nekog brenda, bar znacajnijeg. Koliko znam Opela tj komplet GM pokrivaju Madjari, Toyotu i Renault Slovenci, za Fiat i BMW se zna, Peugeot Srbi, jedino ne znam za Citroen (mada je to dio PSA pa je moguce da je takodjer pokriven sa istoka), ali sigurno nije domaca firma jer su svi koji ga prodaju tek koncesionari i nisam siguran ko "drzi" komplet Ford/Mazda/Volvo, mada sam 100% siguran da je F-AC u vlasnistvu strane firme jer se od pocetka pricalo da je u vlasnistvu srpskog Grand auta (Lepe Brene i da je polovni srebreni Modeno St220 koji se pojavio u salonu bio upravo njen), a i nedavno je nedavno bila neka promjena vlasnista.
-
530i
#24 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
ElRe wrote:
malo offtopic, ali mislim da je za Fiat sada glavni Market auto Laktaši koji je direktno vezan za Fiat automobili Srbija...ostali valjda ostaju samo prodavači i serviseri, ne i direktni uvoznici...
- Magarece_godine
#25 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?
%530i wrote:ElRe wrote:
malo offtopic, ali mislim da je za Fiat sada glavni Market auto Laktaši koji je direktno vezan za Fiat automobili Srbija...ostali valjda ostaju samo prodavači i serviseri, ne i direktni uvoznici...
Fiat je jedini podijeljen po entitetima. Marketauto je importer za RS, a Autokomerce za FBiH. Zato i imamo situaciju da u Banja Luci možeš kupiti Fiat 500L a u Sarajevu ga nema .....