Artritis kod pasa

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
I

#1 Artritis kod pasa

Post by I »

Imam psa koji ima 13 godina. U zadnje vrijeme je počeo na momente da jauče na određeni pokret, da bi posljednjih dana jaukanje postalo nepodnošljivo i trajalo sve dok mu ne dam tabletu protiv bolova. Veterinar mu je dijagnosticirao artritis. Prepisao mu je analgetike i neke tablete za jačanje hrskavice. Zanima me da li ima neko ko je imao ovakav problem, pa da mi napiše svoja iskustva.
Cholina_Lokica

#2 Re: Artritis kod pasa

Post by Cholina_Lokica »

Moj Bobi je pocao sa 14 malo teze da se krece, nista strasno, ali se primjetilo, od tada je bio na rymadilu, to su tablete za pse sa artritisom, i odlicna stvar su mi bile, on je 15 i pol godina bio jako aktivan pas, i nije mu predstavaljao atr. nikakav problem. One jesu oko 50km, ali vrijede svake marke, pogotovo ako je mali pas pa mogu dosta dugo trajati. Daje se sa pauzama, 15 dana pas pije, onda mjesec ne, Medjutim meni je bilo puno cekati mjesec dana, pa sam mu davala 7 dana, a 15 dana pauze. Ide od 2-4mg po kilogramu psa, s tim da udarna prva doza se daje 4mg, a kasnije po 2 kad pocne djelovati. Odlicne tablete sto se toga tice, mada sam citala i slusala neke price kao kako utice na svasta nesto, medjutim kod nas nije bilo nikakvih reakcija, u krajnjem slucaju, svake tablete imaju negativne strane tako da mi je to sve bezveze prica.
Pasiflora

#3 Re: Artritis kod pasa

Post by Pasiflora »

Nemamo jos artritis, ali imamo probleme sa zglobovima. Ovo sto ti je @Lokica rekla za Rimadil je ok s tim sto se ja ne bih slozila bas sa njom oko nuspojava. Ima ih, a najdrasticnije su na sluznicu zeludca. Svakako uz Rimadil psu davati i nesto da zeludac (kosnultiraj veterinara) i jos mislim da mu Rimadil treba davati (nakon prvog ciklusa dok se ta upala ne smiri) samo po potrebi - znaci, kad vidis da ga boli ili sepa da mu tada dajes lijek.
Pretpostavljam da ti je za hrskavicu dao nesto na bazi glukozamina i hondroitina. To mu svakako daj jer je vrlo korisno. I za te preparate ne treba praviti pauze, dajes mu do kraja zivota. Bitno ce mu olaksati ukupnu situaciju, vjeruj mi.
Problemi ce biti izrazeniji kada je hladno i vlazno vrijeme pa i na to obrati malo vise paznje. Progooglaj malo forume iz susjedstva (svijet ljubimavca, balkan kinologie, pet centar - pitajte veterinara i sl) dosta korisnih savjeta mozes procitati.
Sretno tvome psu i tebi i pazi ga - sada je vrijeme da mu vratis ono sto je on tebi dao za sve ove godine koliko zivi sa tobom.
I

#4 Re: Artritis kod pasa

Post by I »

Prepisao mi je taj Rimadil samo mi nije rekao za ovo da 15 dana uzima, pa mjesec ne, ali provjerit cu to jos s veterinarom. Googlala sam cijeli dan i svi manje vise preporucavaju isto. Vidjela sam da Eukanuba i Hills imaju neku hranu koja je prilagodjena za pse sa artritisom, pa cemo i to probati ukljuciti. Uglavnom, on kad popije Rimadil opet je onaj stari i izgleda kao da nema nikakvih tegoba. Vjerovatno ce mu se te tegobe malo smanjiti kad terapija pocne djelovati jer lijekove uzima evo tek drugi dan.

Artritis je u svakom slucaju nesto s cim moze zivjeti ja sam se bojala da nije neka gora bolest.

Hvala za informacije :)
Duge

#5 Re: Artritis kod pasa

Post by Duge »

U apoteci mozes kupiti tablete koje sadrze glukozamin, msm i chondroitin. To su dodataci prehrani i odlicno djeluju na zglobove tj. podmazuju ih. Ti isti sastojci se ubacuju u neke linije hrana ali je to toliko malo da nema sanse da podmiri dnevnu dozu za psa. Moj pas ima displaziju kukova i koristio sam Webber naturals joint support (humani dodatak prehrani) dok nisam nabavio Arthogen plus koji je iskljucivo za pse, malo je skup ali vrijedi svake marke. Kod nas ima kupiti samo na jednom mjestu pa ako te interesuje javi mi se pp pa cu ti reci, da ne reklamiram ovdje ;)
verdi

#6 Re: Artritis kod pasa

Post by verdi »

moj pas je, cini mi se, alergican na kondroitin kapsule. ja sam nasla kapsule nekakve zelenousne novozelandske musule (ima ih u apotekama). ova musula je prirodni izvor kondroitina. cini mi se da ih bolje podnosi. dajem joj i omega 3 kapsule.
Cholina_Lokica

#7 Re: Artritis kod pasa

Post by Cholina_Lokica »

verdi wrote:moj pas je, cini mi se, alergican na kondroitin kapsule. ja sam nasla kapsule nekakve zelenousne novozelandske musule (ima ih u apotekama). ova musula je prirodni izvor kondroitina. cini mi se da ih bolje podnosi. dajem joj i omega 3 kapsule.
Ah da, zaboravila sam bila napisati i obavezno omega 3-6-9 kapsule, ne samo 3... Odlicno podmazuju zglobove
banjaluka078

#8 Re: Artritis kod pasa

Post by banjaluka078 »

Rimadyl može imati strašne posljedice po jetru, ja sam ga davala samo kod prvih tegoba, zatim samo baš kad je jaka potreba. Moj njemački ovčar ima 11.5 godina, prije dvije godine je postavljena dijagnoza displazije kuka i osteoartritisa. Čim smo završili s Rimadylom, počeli smo koristiti glukozamin+hondroitin iz humane apoteke, međutim, savjetovano mi je da ipak koristim tablete namijenjene psu, zbog svih onih dodatnih supstanci u tabletama koje su preteške za njihovu jetru. Koristili smo Arthrix Plus nekih pola godine, online narudžba, rezultati su bili super. Pas nije šepao, mogao je u kratke šetnje, nije više padao.Velik pas = velika doza = puno para, a mi na budžetu, pa sam počela tražiti dalje, do Arthogena, koji je bio takođe sjajan, a zadnjih skoro godinu smo na Joint Max triple strength, koje su definitivno sjajne, sad više nije problem šetati 40 minuta (nekad je 15 bio samo san!), čak ni izvoditi nešto nalik na trčanje (pas s displazijom više ne trči normalno, nego kao zec, obje stražnje noge u istom položaju, bez raskoraka). Možete me pp za linkove i sajtove. Ono što atritičnim zglobovnima definitivno treba je vježba, šetnja, lagano i koliko on može, pa onda povećavati postepeno, da bi i zglobovi radili, podmazivali se, ali i da bi se spriječila atrofija mišića i izbjegao sporiji rad crijeva i probavne smetnje, koje prate i tu dob i stanje, jer su u vezi.
Kod svih nesteroidnih ljekova, budite oprezni, mogu izazvati napad akutnog gastritisa...ne želim to gadno iskustvo nikome.
Pasiflora

#9 Re: Artritis kod pasa

Post by Pasiflora »

Nama se CANIVITON Forte pokazao odlican. Davala sam ga psu cca 2 godine i stvarno nije imao problema. Sa 7 godina, veterinari kazu da su mu kukovi stvarno dobri. Problem je sto je u pitanju prah pa ponekad nece da jede kad mu naspem na hranu. Zbog toga pravimo pauze, pa mu povremeno umjesto Canivitona dajem ljekove iz humane apoteke, ali sam svjesna da moze napraviti neki problem...
U svakom slucaju, prema nasem iskustvu - Caniviton je odlican (preparat ciljano pravljen za probleme sa kukovima i zglobovima kod pasa, koga zanima moze malo progooglati). Mi smo ga nabavljati iz inoztranstva, ali mislim da ga sada ima kupiti u Sarajevu.
Inseeh

#10 Re: Artritis kod pasa

Post by Inseeh »

banjaluka, jel mozes na pm da mi ostavis te sajtove sa kojih si online narucivala sve te stvarcice :)

ja sam trazio dosta toga ali ili ne isporucuju u crnu goru ili zahtjevaju paypal, sa kojim ne mogu da trgujem iz crne gore

hvalaaa :)
banjaluka078

#11 Re: Artritis kod pasa

Post by banjaluka078 »

pp :)
Inseeh

#12 Re: Artritis kod pasa

Post by Inseeh »

ajde, cekam :)
Post Reply