Armija BiH mogla je dobiti rat

halo

Post by halo »

revolver amidza wrote:
fadil schtil wrote:ja ne znam kakva je vise korist od takvih ili slicnih tekstova. jel treba da sebi i dalje grizemo jaja(doduse oni kiji ih vec nisu izgrizli)???

pa od rata je 10 godina

i ne treba nama nikakav stranac sad da bi potvrdio ono sto zna i moja nena.

bitnije od nase spremnosti 95. bilo je nepovjerenje prema tudzmanu.
ako nam je jednom zabio noz u ledja, zasto to ne bi i drugi puta?

i to je fakat koji je i prevagno da se stane 'pod' banalukom!!

a ti fairlife, umjesto silne energije koju trosis na bistrenje rata i porata, bolje bi bilo da ucinis nesto konkretno za svoju zemlju, za kojom ocigledno vehnes.
npr. klepi par recepata za obradu ovcijeg mljijeka i mesa u australiji i to prenesi ljudima u podrinje i vlasic.
nema sirotinja nikakve koristi od kurcevih pisanja dnevnika i magazina sarajevski(je)h. raja stenju zato svu kreativnu energiju u tom pravcu, pa kad dodjes u bosnu ja cu te odvest u mjesta povratka, mjesta najhrabrijih majki i nena. jebo te vise ta prica

Svaka čast majstore,odličan komentar!!!

Odlican komentar daj gledajte naprijed svi na izbore i odaberite buducnost
wanderer

Post by wanderer »

Moke, na njega sam bas i mislio kada sam rekao da "su digli ruke"... Medjutim, bilo je tu valjda jos ljudi osim njega koji su mogli nesto uciniti, a nisu se bas culi.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

cinjenica je da nase rukovodstvo nije znalo jel bi da piski ili kaki
(izvinite sto moram da budem prost)

jna razvaljuje vukovar
nece biti rata u bosni
jna razvaljuje dubrovnik
nece biti rata u bosni...

dok si mali naucis jednu stvar u obdanistu....
pokazi zube onom ko te maltretira pa ce prestati...

sad mi mozemo borbene pricati al' se nista nece promijeniti :(
mostarac

Post by mostarac »

wanderer wrote:Moke, na njega sam bas i mislio kada sam rekao da "su digli ruke"... Medjutim, bilo je tu valjda jos ljudi osim njega koji su mogli nesto uciniti, a nisu se bas culi.
pa Aliji su se na raspolaganje stavili mnogi cak i penzionisani generali (11 ili 13 njih cini mi se), medjutim diplomatiju su vodili Sacirbegovici, a brigade piljari, a skolovani oficiri ili su samo gulili liniju, ili cak ni to, jer im se kao nije vjerovalo.
Izginulo je dosta vojske zbog neskolovanog kadra koji ih je vodio i planirao operacije, da nikad niko nije o tome govorio ada ne govorim pokrenuo sudski proces i pozvao te ljude na odgovornost.
danas

Post by danas »

Vozdra_123 wrote:cinjenica je da nase rukovodstvo nije znalo jel bi da piski ili kaki
(izvinite sto moram da budem prost)

jna razvaljuje vukovar
nece biti rata u bosni
jna razvaljuje dubrovnik
nece biti rata u bosni...

dok si mali naucis jednu stvar u obdanistu....
pokazi zube onom ko te maltretira pa ce prestati...

sad mi mozemo borbene pricati al' se nista nece promijeniti :(
tacno tako... :(
sta se vise ima reci -- plamti rat u Hrvatskoj, a mi dajemo nase oruzje :?
wanderer

Post by wanderer »

Eh da je samo to... Aljo je JNA hvalospjeve pisao do maja 92...

Ovaj levat je u pravu kad kaze da je slom nastao poslije "Trebevica". Ako nekome toliko treba da definira nacionalnu platformu (ono sve prije je bilo povuci-potegni, malo u dzihad, malo u svekoliko bosnjastvo), pa jos pogresnu, to je stvarno za izucavanje. Fascinantna glupost.
Nigmus

Post by Nigmus »

Ma jah, Alija je kriv-garant :zzzz:
Neovisnjak

Post by Neovisnjak »

Iznimno zanimljiv i nadasve realan, a samim time i poučan tekst. Toliko zanimljiv da me naveo da se registriram i sam dam doprinos raspravi.
Najprije nekoliko informacija o meni kako biste znali s kojih pozicija pišem jer svaki čovjek stvari gleda iz svog kuta i nitko nema punu sliku i nitko nije oslobođen predrasuda pa nisam ni ja.
Hrvat sam i hrvatski džavljanin, mjesto življenja Varaždin. Osobno nisam sudjelovao u ratu u BiH. Po zanimanju historičar - predajem u srednjoj školi.

Dakle, jasno vam je da nemam osobno iskustvo rata u BiH i sve što pišem pišem na temelju informacija iz tiska ili iz razgovora s onima koji su sudjelovali u ratu u BiH.

kako ovaj tekst otvara nekoliko pitanja probaću odgovoriti na njih u više postova.

!. Pozicija Hrvata

U tekstu se tvrdi da su Hrvati bili nepouzdani saveznici. Sa gledišta Armije BiH i Bošnjaka to je istina, ali sa gledišta Hrvata i Bošnjaci su također bili nepouzdan saveznik.
Zašto ljudi u Hrvatskoj nisu vjerovali Bošnjacima?

1. Pozicija velikog broja Bošnjaka za rata u Hrvatskoj
Mnogi su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku. Naime, za rata u Hrvatskoj došlo je do podjele među Bošnjacima. Neki su se pridružili HVu, Neki su ostali u JNA, a većina je pokušavala biti neutralna. Ljudi u Hrvatskoj su to trazumijeli, ali nisu prihvatali činjenicu da su iz vrha Armije BiH malo po malo eliminrani svi časnici koji su došli iz HV, te je cjelokupno zapovjedništvo predano časnicima koji su za rata u Hravtskoj bili u JNA. Mnogi od njih su i osobno sudjelovali u ratu u Hrvatskoj pa i u pokoljima nad Hrvatima.
2. Od Bošnjaka su stalno dolazile tvrdnje o dvostrukoj agresiji. Sjećam se jedne scene. Bošnjakinju su intervjuirali starani reporteri, i ona je u plaču pričala kako su se Hrvati i Srbi dogovorili o podjeli Bosne. Rekla je to u Hrvatskoj u koju j epobjegla kao izbjeglica. Bošnjačko rukovodstvo (bolje rečeno Alija) je to stvarno tvrdilo.
3. Ponašanje bošnjačkih izbjeglica u Hrvatskoj.
Kada ih je Hrvatska primila bila je na rubu gladi. Nitko nije očekivao hvala od njih, ali oni su tvrdili da Hrvatska ne pomaže izbjeglicama. Još gore, i sam sam nekoliko puta na ulici čuo Bošnjake kako pričaju kako treba pustiti Hrvate i Srbe da se međusobno pokolju, pa će onda cijela Bosna biti njihova.
4. Negiranje hrvatske vojne pomoći 1992.
Hrvatska je uputila Bošnjacima oružje, mada ga ni sama nije imala dovoljno. Oni su to sustavno negirali. Kada je Hrvatska vojska ušla u BiH to je učinila s ciljem da presječe srpske položaje i prisili ih na pregovore. Koridor je presječen, a u lipnju 1992. Hv. je ušla u predgrađa Sarajeva. U tim trenucima Alija Izetbegović i Haris Silajdžič su javno okarakterizirali Hrvatsku kao agresora I Hv se pod međunarodnim pritiskom morala povući iz BiH. Rezultat- pad Bosanske Posavine. Istina je da su se kasnije predomislili i na sjednici generalne skupštine Un islamske zemlje su na poticaj njih dvoje spriječile uvođenej sankciaj Hrvatskoj, ali bilo je kasno. Srbi su učvrstili položaje oko Sarajeva i probili koridor. Nakon toga Hrvatska se ograničila na pomoć HVOu.
5. Reko pa poreko politika A. Izetbegovića.
Potpisao bi sporazum pa bi ga isti dan proglasio nevažećim. To se naročito vidjelo tijekom pregovora s međunarodnom zajednicom 1992. HDZ i SDA bi se prije pregovora dogovorili, bilo bi formirano zajedničko izaslanstvo, a na samim pregovorima SDAovci bi pričali nešto sasvim deseto.
6. Politika koja je išla, barem prema hrvatskom viđenju, na uspostavu islamske države u BiH.
O tome ne moram pričati. I u okviru ove teme često je spominjan odred Al muđahid
7. Ubojstva hrvatskih časnika za pregovora.
To se desilo nekoliko puta u srednjoj Bosni 1993, a i nakon sklapanja saveza general Šantić je ubijen u Bihaću nakon susreta s bošnjačkim zapovjedništvom.
8. Razmjerna borbena neefikasnost Armije BiH.
Ona se prvenstveno odnosi na loše zapovijedanje. Bilo j enekoliko ofenziva na srpske položaje oko Bihaća npr. Napalo bi se u trenutku kad Srbi oko Bihaća ne bi imali velike snage. U takvim trenutcima taktika HV je bila da se napredujeje dva- tri dana, zauzme položaje, utvrdi ih se i dočeka srpski protunapad. Armija BiH bi brzo napredovla prema Drvaru i Petrovcu, udaljila se od baza tjedan dana i našla se na ledini neukopana protiv srpskih tenkova. Srbi bi tada uništili isturene jedinice i brzo vratili izgubljeno. Takve akcije su imale za posljedicu samo velike gubitke u ljudstvu i materijalu, a nikakve vojne koristi. Hv j ebila uvježban az anapade na bokove, dok je Armija BiH izvodila čeone napade, itd, pa su te dviej vojske zbog različitih ratnih doktrina teško mogle zajedno. Ovdje se ne radi o nepovjerenju u bošnjačke borce već u bošnjačke zapovjednike.

Naravno, bilo je toga još.

P.S.
Nemojte ovaj tekst shvatiti kao predbacivanje. Ja razumijem da se Bošnjaci koji su u lipnju 1992. vidjeli kako HV napušta koridor smatraju izdanima i da su se, nakon što su ih Srbi istjerali iz njihovih domova, željeli osvetiti Hrvatima, ali i vi morate razumijeti nas. Da je HV tada ostala u BiH Hrvatskoj bi bile uvedene sankcije i Oluje ne bi bilo jer Hrvatska ne bi mogla opremiti vojsku.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Nigmus wrote:Ma jah, Alija je kriv-garant :zzzz:
nije neg je kriv onaj koji nam je bio vodja
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Neovisnjak
jesi cito transkripte?
vidio sta Sarinic (Hrvoje) veli za Karadjordjevo? :(
to sto ti pricas moze biti slika koju imaju ljudi u Hrvatskoj.... ali je to slika inducirana kroz medije (Sagoljevi sefovi nisu bili blesavi)...
mostarac

Post by mostarac »

Neovsinjak kako si ti u krivu nemas pojma, zaista. Hrvatska nije naoruzavala Bosnu, nego obratno drug moj, obratno, jer svo nashe oruzje je ostajalo u Hrvatskoj. Mogao bi ti napisati poduzi odgovor, ali ne da mi se sad i ne provociram te zaista i mislim da si dosao sa casnim namjerama,ali baratas sa totalno pogresnim informacijama, totalno.
Neovisnjak

Post by Neovisnjak »

Slijedeća stvar za koju se optužuje Hrvatsku je odustajanje od napada na Banja Luku.
Stvar je netočna. HV je povela operaciju UNA 95. Vojnici su prešli unu i krenuli prema Kozari ali su Srbi odbili napad. Kada se uvidjelo da se može oćekivati snažan otpor odustalo se od napada.
Zašto?
Probajte se zamisliti na mjestu hrvatskog zapovjedništva.
Što ako se rat produži?
U tom trenutki Srbi drže Istočnu Slavoniju. Istina je da je HV bila na 20 km od Banja Luke, ali je isto tako srpska vojska bila u predgrađima Osijeka. Da je došlo do obnove rata između Hrvatske i Srbije Hrvatska bi teško stradala. Amerikanci su zatražili (BBC- Raspad Jugoslavije, Klinton osobno) da se napad prekine. Bez američke podrške bilo je moguće da se uvedu sankcije Hrvatskoj. Rat je rizična stvar, uvijek postoji mogućnost poraza, naročito ako je neprijatelj brojniji i opremljeniji.
Što bi Hrvatska eventualno dobila nastavkom rata i pobjedom u njemu?
Vratili bi istočnu Slavoniju i Posavinu, ali uz cijenu od mnogo tisuća mrtvih. Hrvatska ne bi mogla naseliti područja koja bi napustili Srbi. Zašto bi Hrvati ginuli za Bošnjake kada za vrijeme rata u Hrvatskoj to nije bio njihov rat, a kompletno zapovjedništvo Armije BiH za Oluje je u ratu 1991. bilo u JNA, a ne u ZNGu?
Što je Hrvatska dobila mirom?
Zauzeta područja u BiH su vraćena Srbima u zamjenu za istočnu Slavoniju pa ju je Hrvatska dobila bez krvi. Ne zaboravviti da postoji bitna razlika između Banja Luke i Slavonije. Banja Luka je daleko od Srbije. U Posavini su Federaciji pripali Orašje i Odžak, jedine općine u Posavini u kojima su Hrvati 1991. bili većina. U Derventi , Modriči itd, većina su bili Srbi.
Priliku da već slijedeće godine ostvari gospodarski rast. Prilika na žalost nij eiskorištena koliko j emogla biti, jer koliko god Tuđman bio vojni genij bio je politička i gospodarska štetočina.
Neovisnjak

Post by Neovisnjak »

umro je mostar wrote:Neovsinjak kako si ti u krivu nemas pojma, zaista. Hrvatska nije naoruzavala Bosnu, nego obratno drug moj, obratno, jer svo nashe oruzje je ostajalo u Hrvatskoj. Mogao bi ti napisati poduzi odgovor, ali ne da mi se sad i ne provociram te zaista i mislim da si dosao sa casnim namjerama,ali baratas sa totalno pogresnim informacijama, totalno.
Napisao sam 1992. Čitaj cijeli post.
mostarac

Post by mostarac »

Neovisnjak wrote:
umro je mostar wrote:Neovsinjak kako si ti u krivu nemas pojma, zaista. Hrvatska nije naoruzavala Bosnu, nego obratno drug moj, obratno, jer svo nashe oruzje je ostajalo u Hrvatskoj. Mogao bi ti napisati poduzi odgovor, ali ne da mi se sad i ne provociram te zaista i mislim da si dosao sa casnim namjerama,ali baratas sa totalno pogresnim informacijama, totalno.
Napisao sam 1992. Čitaj cijeli post.
i 1992.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Neovisnjak... imas previse SBBKBB sta bi bilo kad bi bilo... ne idu te stvari bas na taj nacin ...
ali... vidjeces kako ce sad Gotovina da ispusi u Hagu .... ne znam jesi li primjetio kako su se za desetogodisnjicu svi utrkivali da pohvale Gotovinu ... covjek sve sam isplaniroa... sve sam proveo.. ma fantastican borac ... a i Amerikanci zaprijetili da nece da znaju za Oluju (izbjegli su cak i sve proslave) ..... to samo navodim kao primjer sta je politika.
A 92 ... Tudjman i Milosevic saradjuju bolje nego sto su hairlije u predsjednistvu BiH ikada saradjivale (ukljucujuci i Alijansu)... to je 92 :(
kekec

Post by kekec »

Istoricar.
Vidi se da si o svemu gore navedenom obavjesten iz novinskih clanaka.
10 posto si u pravu, a ostatak je dalje od istine. :)
Ukratko:
1. Mnogo je bosanaca ucestvovalo na pocetku rata u Hrvatskoj u jedinicama hrvatske vojske (zengama).
Koji su to casnici iz Armije ucestvovali u pokoljima nad Hrvatima?
2. Dogovor o podjeli BiH izmedju S i H je postojao i to je nepobitna cinjenica. Uvjerili smo se na svojoj kozi, a o sastancima i dogovorima da ne pricamo.
3. Malo je besmisleno tvrditi da je neko ko je bio izbjeglica u Hrvatskoj mogao tvrditi da nije dobio pomoc kao izbjeglica u H. Nema logike. Mozda je neko tvrdio da pomoc iz inostranstva, koja je slata izbjeglicama, nije do njih dolazila. A sta mislis da li je ovo tacno? Ja znam da jeste. Raspitaj se malo o pomoci iz Italije, a koja je otisla domacim, a ne izbjeglicama.
4. Hrvatska je poslala pomoc u oruzju, samo je pitanje kome u BiH. Vise je oruzja kupljeno od srpskih taldzija, nego sto je dobiveno od H. A sa druge strane trebalo je naoruzati i Armiju koja ce se boriti sa Srbima i tako ustediti trud i hrvatske zivote. O biznisu ( svercu) izmedju S i H na linijama dodira ne treba ni govoriti.
Sto se tice koridora, cini mi se da nije ni presjecen, samo je suzen. Odlazak HV nije dosao zbog AI i HS, nego zbog toga sto je postojala opasnost da se iz Srbije posalju dodatne snage na koridor, pa je bolje otici, nego se za bosance boriti.
5. Sto se tice AI, tu si dobro u pravu. Da je bar znao sta hoce.
6. I bilo je nekih elemenata islamske drzave ili ponasanja, ali pomisao da bi BiH bila islamska drzava je velika greska hrvatskog rukovodstva koje nije bilo sposobno da skonta nemogucnost takvog uredjenja. Ili su mozda oni stvarali klimu ubjedjenja o BiH kao buducoj islamskoj drzavi. ;-)
7. U vezi generala Santica ne znam mnogo, ali ipak treba imati nesto konkretno za optuzbu.
8. Eto borci- starjesine Armije ispadose papci, jer se nisu znali zastititi od napada sa boka. S druge strane u HV ispadose svi komandosi, sve "delte" i "omege", bolji od marinaca USA. A mozda i jeste cim ste kninsku Krajinu "oslobodili" za dan-dva. :-)
wanderer

Post by wanderer »

Neovisnjak wrote:Slijedeća stvar za koju se optužuje Hrvatsku je odustajanje od napada na Banja Luku.
Stvar je netočna. HV je povela operaciju UNA 95. Vojnici su prešli unu i krenuli prema Kozari ali su Srbi odbili napad. Kada se uvidjelo da se može oćekivati snažan otpor odustalo se od napada.
Na koju liniju tacno mislis, gdje je pruzen jak otpor?
zico

Post by zico »

Neovsinjak kako si ti u krivu nemas pojma, zaista. Hrvatska nije naoruzavala Bosnu, nego obratno drug moj, obratno, jer svo nashe oruzje je ostajalo u Hrvatskoj. Mogao bi ti napisati poduzi odgovor, ali ne da mi se sad i ne provociram te zaista i mislim da si dosao sa casnim namjerama,ali baratas sa totalno pogresnim informacijama, totalno.
Nemoj se ljutiti ,ali na koje oružje misliš...

Neovisnjak to što tvrdiš da je Istočna Slavonija razlog za zaustavljanje prodora je čak i Holbrooke istaknuo...Ne vjerujem da bi bio toliki problem zauzeti Banja Luku jer je situacija u tom gradu bila vrlo kaotična..hrpa izbjeglica,nepovoljan položaj pošto se praktički našla u okruženju HV i V.korpusa ,gubitak morala i jedno potpuno psiholočko potonuće prouzrokovano gubitkom velikog djela do tada osvojenog teritorija...a
prostor za bijeg je ostavljen(ono što Srbi nisu omogućili braniteljima Vukovara pa su ovi skupo prodali kožu,a sigurno bi se povukli da su mogli)..no kad bolje razmislim ipak je to malo poveći grad...
Veći bi problem bio vratiti Istočnu Slavoniju jer pored toga što je Istočna Slavonija praktički naslonjena na Srbiju i sami Ameri su priprijetili da će pustiti i štititi naoružane Srbe u Podunavlje...
Sve nakon toga je dio političjke kuhinje koa meni ni dana danas ne da mira,
Neovisnjak

Post by Neovisnjak »

Sarafcina wrote:Neovisnjak
jesi cito transkripte?
vidio sta Sarinic (Hrvoje) veli za Karadjordjevo? :(
to sto ti pricas moze biti slika koju imaju ljudi u Hrvatskoj.... ali je to slika inducirana kroz medije (Sagoljevi sefovi nisu bili blesavi)...
Tu si u pravu.
Karađorđevo je bilo tuđmanova velika glupost.
Srbima smo se mogli suprotstaviti samo svi zajedno, kako to Englez ispravno tvrdi. Ovako, da li je sporazum postignut ili ne nije bitno. Bitno je da se nakon Karađorđeva raspao protumiloševičevski savez.
Hrvatska je za nj platila krvavu cijenu.
Prema najnovijim podacima Srbi su u tri mjeseca 1991. pobili oko 14000 Hrvata, od čega manje od 4000 vojnika u borbi. Ostalo civili i zarobljenici.
Milošević je ponudio Franceku pregovore u trenutku kada je bio opasno uzdrman beogradskim demonstracijama. Kada se oporavio nastavio je s napadima na Hrvatsku. Kao što i Šandor piše za BiH. Pregovori kada su slabi, kada ojačaju jovo nanovo. Inače, ne smatram da je rat bio dogovoren kao što se često čuje. Tuđman je uvijek pokušavao izbjeći borbe (po tome se nije razlikovao od Alije). Vjerojatno je vjerovao, što uostalom i nije krio, da bi podjela po etničkim granicama mogla dovesti do raspada SFRJ bez rata. Račun bez krčmara. Milošević je već tada znao da je JNA uz njega i da su protivnici nenaoružani.
Ukratko, što se tiće Karađorđeva. Velika Tuđmanova glupost. Nije spasio zemlju od rata, kao što ni Alija nije spasio Bosnu, kao što ni Rugova nije spasio Kosovo. Rat se nije mogao izbjeći jer su ga Srbi htjeli. Jedini način da se rat izbjegne bio je da se svi koji živimo istočno od crte Virovitica karlobag mirno iselimo i prepustimo zemlju Srbima. Istovremeno sam čin da j eradio drugima iza leđa onemogućio je održanje protusrpske koalicije. Ta bi koalicija eventualno mogla uz međunarodnu podršku ili spriječiti rat ili ojačati obranu. karađorđevo je omogućilo Srbima da nas, vojničkim riječnikom, tuku počesno. Kada je JNA napala Sloveniju Tuđman je to nazvao operetnim ratom, Kada je napadnuta Hrvatska Bošnjaci su uglavnom bili neutralni, kada je napadnuta BiH Kosovari su čekali. Rezultat- svi smo najebali. Da smo, kojim slučajem kada je JNA napala Sloveniju svi zajedno uzvratili rat bi bio kraći i žrtava bi bilo manje.
Inače, što se Tuđmanove politike tiče, ona je bila katastrofa. Vojnički, bio je genij, ali politički idiot.
Postoji još jedan njegov postupak prema BiH koji s emože usporediti sa Karađorđevom. To je smjena S. Kljuića. da ga nije smijenio mogao j eprisiliti A. Izetbegovića da mu prepusti mjesto predsjednika predsjedništva BiH, a Kljuić je mogao postati lider Bosne i Hercegovine. BiH j emogla, uz hrvatsku pomoć poraziti Srbe. Bošnjaci nisu.
kekec

Post by kekec »

Sve biser do bisera:
Kada je JNA napala Sloveniju...
To se moglo pricati onda, a danas kada svako dijete zna sta je napad... :-)
Vojnički, bio je genij, ali politički idiot
Aferim!
a Kljuić je mogao postati lider Bosne i Hercegovine
Eto svi bi ga jedva docekali.
BiH je mogla, uz hrvatsku pomoć poraziti Srbe. Bošnjaci nisu.
Mogla, SBBABB. A zasto se napravi Herceg-bosna? Zasto su HDZ-ovci igrali svoje igre? Zasto, zasto...?
I sta bi se dobilo da smo porazili Srbe. Napravila bi se Republika Hrvatska (pandan RS-koj)? I dje si bio, nidje, sta si radio, nista! :)
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Tudjman je imao svoje ciljeve i isao je prema njima. Nema tu emocija, ni ljubavi. Steta je sto nije bilo makar morala.
Vojno.... nije bio genij. Amerikanci su odradili Oluju (planovi+informacije). Gotovina je zrtveno janje, momcic bez dovoljno klikera da shvati sta radi, zato mu i jesu sve natovarili (kasno je skonto da napredak od dobrog borca do generala nije nikada bez razloga)... kada ga osude, vuk sit, ovce na broju (Krajina bez Srba, "zlocinci" kaznjeni) ...
bosnjaci su trebali biti kolateralna steta te 92... plan se izjalovio... cak je dosta toga krenulo naopako (Siroki Brijeg je dosao na domet artiljerije ArBiH nekad krajem 93)... amerikanci zavrnuli ruku i Aliji i Franji. preko noci potpisan Vasingtonski sporazum (izmislilo se novo hrvatsko rukovodstvo koje je cisto) ... ono problematicno sahranjeno...
glupo je uopste pricati na ove teme..... ko hoce da vidi.... on vidi. Imas Feral, cijela relacija Bosnjaci i Hrvati je dosta dobro obradjivana nekad 93 (kada je feral i nastao u danasnjem obliku)....

ali.... pisace ljudi doktorate na temu balkanskih mudrolija ... jazuk samo raje koja pogubi glave zbog "sposobnih" vodja i komandanata....
mostarac

Post by mostarac »

zico wrote:
Nemoj se ljutiti ,ali na koje oružje misliš...

Neovisnjak to što tvrdiš da je Istočna Slavonija razlog za zaustavljanje prodora je čak i Holbrooke istaknuo...Ne vjerujem da bi bio toliki problem zauzeti Banja Luku jer je situacija u tom gradu bila vrlo kaotična..hrpa izbjeglica,nepovoljan položaj pošto se praktički našla u okruženju HV i V.korpusa ,gubitak morala i jedno potpuno psiholočko potonuće prouzrokovano gubitkom velikog djela do tada osvojenog teritorija...a
prostor za bijeg je ostavljen(ono što Srbi nisu omogućili braniteljima Vukovara pa su ovi skupo prodali kožu,a sigurno bi se povukli da su mogli)..no kad bolje razmislim ipak je to malo poveći grad...
Veći bi problem bio vratiti Istočnu Slavoniju jer pored toga što je Istočna Slavonija praktički naslonjena na Srbiju i sami Ameri su priprijetili da će pustiti i štititi naoružane Srbe u Podunavlje...
Sve nakon toga je dio političjke kuhinje koa meni ni dana danas ne da mira,
Oruzje iz islamskih zemalja koje je i 1992. 10% dolazilo ARBiH (i to ono uglavnom neispravno), a 90% ostajalo u Hrvatskoj. ARBiH nije tokom rata dobila sve skupa 1.000 novih pusaka.
Fair Life

Post by Fair Life »

danas wrote:intervju u cjelosti je vise nego zanimljiv; od analize madjunardone ljevice, do uvida u rad haga, te do vojne analize rata u BiH... ali izgleda da niko nije ni procitao sta covjek govori... :roll: sta ima nama neki levat iz cambridge-a govorit, ha ja... :-?
Ha ja...
Da je kakav nas, pa hajde-de, al' on palamudzija s Cambridge-a...

Jok !

Ha ja...
mostarac

Post by mostarac »

Fair Life wrote:
danas wrote:intervju u cjelosti je vise nego zanimljiv; od analize madjunardone ljevice, do uvida u rad haga, te do vojne analize rata u BiH... ali izgleda da niko nije ni procitao sta covjek govori... :roll: sta ima nama neki levat iz cambridge-a govorit, ha ja... :-?
Ha ja...
Da je kakav nas, pa hajde-de, al' on palamudzija s Cambridge-a...

Jok !

Ha ja...
Da je bar iskusan i obrazovan ko Seada Palavric u svojoj struci :D
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Cuj s Cambridge-a... ko Cambridge neka marka. BiH univerziteti su svjetski priznati i najbolji na svijetu, ha ja :D
Post Reply